Kişi Güvenlik Belgesi Yenilenmemesi-Örnek Karar-Elenme Sebepleri ve Yapılacaklar

En son şu tarihte güncellendi: 11 Mart 2024

Aşağıda; “haksız yere kişi güvenlik belgesinin verilmemesi nedeniyle” mağdur olan ve savunma sanayisinde bir şirkette “gizlilik dereceli birimde” çalışabilecek iken bu haktan faydalanamayan kişiye ait örnek idare mahkemesi kararı var.  Kişi davayı kazanıyor ve kişi güvenlik belgesinin düzenlenmesi için başvurularını yapıyor.

Şu an bu yazıyı okuduğunuza göre ‘’Kişi Güvenlik Belgesini’’ bir şekilde duymuş olmalısınız. İlk defa duyan veya duysa da detayları bilmeyenler için Kişi güvenlik belgesi (KGB) nedir, ne işinize yarar, neden almanız gerekir gibi soruları da kısaca yanıtlayacağız.

İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAK TÜYO: Kişi güvenlik belgesi davasını açmak için size bir yazılı evrak tebliğ edilmesini beklemeye gerek yok. Eğer ki bakanlıktan ya da şirketin içindeki üst düzey birinden kişi güvenlik belgenizin olumsuz olduğunu bir şekilde öğrendiyseniz ve kaynağınız sağlam ise vakit kaybetmeden davayı açabilmeniz mümkündür. Zaten bu “kişi güvenlik belgesinin verilmemesi hali” şirketinize de “olumsuz” şeklinde kısa bir bilgi verilmek suretiyle bildirildiği için şirketten; detaylı ve tarih, sayı ve işlemi yapan mercii belli eden bir belge temin etmemiz mümkün olmayacaktır. Davayı açtıktan sonra mahkemeden müzekkere ile işlem dosyasını kül halinde (tamamen) getirmek mümkün olacaktır. Bazı mahkemeler her ne kadar bazen dilekçe ret kararı verseler de şirketlerin ketum tutumlarını yazılı olarak güzelce izah etmeniz halinde bu riski azaltmış olursunuz. Nitekim çoğu kez şirketler herhangi yazılı belge dahi vermemektedirler. 

Şu yazımızın linkini de buraya yazıyoruz, yeni sekmede incelemek istersiniz belki: Kimler Kişi Güvenlik Belgesi (KGB belgesi) Alamaz-Hangi Firmalar KGB Talep Ediyor?

Başlıklar:

Davasız Çözüm Mümkün Mü

Türkiye’de yargılamalar ne yazık ki içtihat birliği ile ilerlememektedir. Bir üst mahkemenin verdiği karara ilk derece mahkemesi itibar etmeyebiliyor. Bu da ne yazık ki hukuki belirsizliğe yol açmaktadır. Davaların son zamanlarda bir hayli uzun sürmesi de işin olumsuz yanı. Bundan ötürü eğer ki Milli Savunma Bakanlığı “Kişi Güvenlik Belgenizi” vermediyse ve davasız çözüm yolunuz var ise bu yolu evvela denemeniz önerilir. Genelde müzakere, referans ile bu tür bir çözüm sağlansa da uygulamada bunun örneklerini çok görmemekteyiz. İdareler işlemlerini çok nadiren davasız şekilde geri alıp yeni bir idari işlem tesis etmekteler. Mevzu bahis; MSB’nin en üst kadrosunun dahil olduğu değerlendirme komisyonu olunda bu idari işlemin geri alınması olasılığı da çok yükseklerden referansınız olmadığı müddetçe maalesef mümkün değil.

ÖRNEK KARARLAR

Karar 1:

Kararın sadece en önemli kısmını buraya yapıştırayım: 

Dava dosyasının incelenmesinden; Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim şirketinde çalışmakta olan davacı tarafından, “güvenlik belgesi” verilmesi talebiyle yapılan başvurusunun güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olduğu gerekçesiyle reddine dair işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, Mahkememizin 08/09/2020 tarihli ara kararı ile dava konusu işlemin dayanağı olan bilgi ve belgeler davalı idareden 2.kez istenilmesine rağmen söz konusu bilgi ve belgelerin mahkememize sunulmadığı görülmektedir. Mahkememizce UYAP sistemi üzerinden yapılan araştırma ve dava dosyasındaki diğer bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden, davacının savunma sanayinde çalıştığı, bu süre zarfında görevini mevzuata uygun olarak yerine getirdiği, davacı hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmediği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, davalı idarece davacının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olması sonucunu doğurabilecek hukuken kabul edilebilir herhangi bir bilgi veya belgenin dava dosyasına sunulamadığı anlaşıldığından, davacı hakkında kişi güvenlik belgesi tanzim edilemeyeceğine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan, dava konusu işlemin, davacının güvenlik belgesine ilişkin olması nedeniyle uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren yedi (7) gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere 18/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

 

AYNI DAVADA VERİLEN İPTAL KARARI İSE ŞU ŞEKİLDEDİR:

Anayasa ile güvence altına alınmış olan ve uluslararası hukuk temelinde de korunan suç ve cezaların şahsîliği ilkesi uyarınca, hiç kimse işlemediği bir suç nedeniyle sorumlu tutulamayacak ve sadece suçu işleyen kişinin cezalandırılması esas olacaktır. Anayasal güvence altındaki bu hakkın amacı, ceza hukukunun da temel amacı olan suçlu kişilerin fiillerinin karşılığının cezalandırılmasıdır. Nitekim, Türk Ceza Kanunu’nun 20. maddesinde de bu ilkeye yer verilerek, işlenen suçlar nedeniyle, sadece suça konu fiili işleyen kişinin sorumlu olması esası benimsenmiştir.

Bu bakımdan suç ve cezaların şahsîliği ilkesi uyarınca, kişilerin işlemediği fiiller nedeniyle yaptırıma maruz bırakılabilmesi mümkün olmayacaktır. Bu açıdan, kişinin ailesi, arkadaşı veya yakın çevresinin fillerinden sorumlu tutulması da suç ve cezaların şahsiliği ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, Kişi Güvenlik Belgesi (KGB) verilebilmesi için davacı hakkında güvenlik soruşturmasının olumlu olması gerektiği hususunda şüphe bulunmamaktadır. Uyuşmazlık konusu olayda davacının kardeşi hakkında bir takım istihbari bilgi bulunduğu ileri sürülmüş ise de; “suçta ve cezada şahsilik ilkesi” gereği davacının kardeşinin fiillerinden sorumlu tutulamayacağı açıktır. Öte taraftan, Mahkememizce UYAP sistemi üzerinden yapılan araştırma ve dava dosyasındaki diğer bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden, davacının savunma sanayinde çalıştığı, bu süre zarfında görevini mevzuata uygun olarak yerine getirdiği, davacı hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmediği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, davalı idarece davacının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olması sonucunu doğurabilecek hukuken kabul edilebilir herhangi bir bilgi veya belgenin dava dosyasına sunulamadığı anlaşıldığından, davacı hakkında kişi güvenlik belgesi tanzim edilemeyeceğine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 337,20 TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 2.040,00-TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren (30) gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere, 11/03/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Görüldüğü üzere kardeşi yüzünden adamı eliyorlar ama mahkeme bu sebeple tesis edilen idari işlemin hukuka aykırı olduğuna hükmediyor… Kardeşin işlediği suçlardan kişinin kendisinin sorumlu olmayacağına dair sitemizde başkaca örnek mahkeme kararları da var.

Karar 3

İstihbari bilgi nedeniyle elenme halinde davayı kazanmak genelde kolay değil. Ancak bizim bir dosyamızda bu mümkün oldu. Kişinin bizzat kendisi değil de erkek karşı hakkında birtakım ciddi istihbari bilgiler mevcut idi. Üstelik bunlardan bazıları somut hukuki olgulardı. Ancak yine de kişinin kendisi hakkında doğrudan herhangi bir olumsuz istihbari bilgi yoktu. Erkek kardeş hakkında FETÖ ile ilgili istihbari bilgi bulunması nedeniyle kişi güvenlik belgesi düzenlenmeyen kiş hakkındaki kazanmış olduğumuz o emsal karara şu linkten ulaşabilirsiniz: Erkek Kardeşi Hakkında FETÖ İltisaklılık İstihbari Bilgisi Bulunması Halinde Kişi Güvenlik Belgesi Kararı

DİĞER KARARLARDAN KESİTLER:

 

“İSTEM ÖZETİ: …. San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan davacının, 5202 sayılı Savunma Sanayi Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelik gereğince kişi güvenlik belgesi verilmesi isteğiyle yaptığı başvurunun, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda “haksız çıkar amaçlı örgüt üyesi olmak ve örgütlü şekilde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamak suçuna iştirak” suçlarından dolayı ceza yargılamasının devam ettiğinin tespit edildiği gerekçesiyle reddine ilişkin davalı idarenin … gün ve …..-12 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, Ankara 13. İdare Mahkemesince, davacı anılan suçlamayla açılan davada 20.06.2012 tarihinde beraat etmiş ise de, Savunma Sanayi Güvenliği Yönergesinde, “haklarında savcılık soruşturması devam eden veya yargılanması devam edenlere” kişi güvenlik belgesi verilemeyeceğinin öngörüldüğü, bu nedenle, davacının başvurusunun reddine ilişkin işlemde işlem tarihi itibariyle mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir. Danıştay Tetkik Hakimi : Y…. Ş…..Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü: İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Temyizen incelenen karar, usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin 14.12.2012 günlü, E:2012/410; K:2012/2839 sayılı kararının onanmasına, 27.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. ”  Danıştay 10. Daire 2013/2077 Esas, 2013/9484 Karar, 27.12.2013 tarihli kararı

ÜSTTEKİ KARARIN YORUMU: Bu kararı nasıl verdi Danıştay bilmiyorum ama bence çok kötü bir karar. Resmen masumiyet karinesi hiçe sayılmış. Bu karara göre bir kişiye iftira atılması halinde o kişi savunma sanayideki işinden de olabilecektir. Eski tarihli bu kararındaki görüşünden bir an evvel sıyrılması elzemdir.

ÖNEMLİ BİR BAŞKA KARAR:

Kişi Güvenlik Belgesi Verilmemesi Başlıca Sebepleri


ÖRNEK KARAR :

Örnek Karar 3:

Bu karar; 18 yaşından önce FETÖ iltisaklı okullarda okunulması ve istihbari bilgi ile FETÖ irtibatlı ve iltisaklı kişilerle  temasının olduğu iddia edilmesi nedeniyle kişi güvenlik belgesinin verilmemesi durumuna ilişkindir. Mahkeme bu halde iptal kararı vermiştir. Şu an bu şekilde olumlu karar alabilmek zordur.

“Uyuşmazlıkta, davacının silahlı terör örgütü ile üyelik, irtibat ve iltisakı şeklinde herhangi bir ilişkisinin bulunup bulunmadığının tespiti için Mahkememizce re’sen yapılan araştırma sonucu elde edilen ve dosya mevcudunda yer alan bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden; davacı hakkında başlatılmış derdest ve/veya sonuçlanmış bir ceza soruşturması ve/veya kovuşturma bulunmadığı, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile görevine son verilen ve halen cezaevinde bulunan bir şahısla iltisaklı olduğu iddia edilmişse de bu şahsın kim olduğuna ve davacıyla ve davacının örgütle nasıl bir bağlantı içinde olduğuna dair ispata elverişli herhangi bir bilgi ve belgenin de davalı idarece dosyaya sunulamadığı, davacının 18 yaşından küçük olduğu dönemde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan bir okulda 2014-2016 yılında öğrenim gördüğü ve aynı dönemde kısa bir süre için kapatılan yurtta barınma kaydı bulunduğu ve söz konusu bilgiler bir bütün olarak dikkate alınmak suretiyle dava konusu işlemin tesis edildiği görülmekte ise de, davacı hakkındaki istihbari bilginin tek başına Devletin güvenliğini tehlikeye düşürebilecek yasa dışı ideolojik bir görüşü benimsediği veya Kurumun güvenliğini ihlal edebilecek tutum ve davranışlar kapsamında değerlendirilemeyeceği bunun dışında güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasını gerektirir davacının terör örgütlerine veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara iltisakı veya irtibatı olduğunu ortaya koyan hukuken kabul edilebilir başkaca somut tespitin de bulunmadığı anlaşıldığından, davacı adına kişi güvenlik belgesi düzenlenmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline,”  Kaynak: Ankara 14 İdare Mahkemesi 2023/669 Esas, 2023/2324 Karar sayılı kararı. Kararın tümüne ulaşmak için tıklayınız.

—–

TAİ/TUSAŞ, Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi savunma sanayi şirketlerinde gizlilik dereceli birimlerde çalışmak için kişi güvenlik belgesi sahibi olmanız gerekiyor. Bu kişi güvenlik belgesi sırasında uygulanan güvenlik soruşturmasında en başlıca elenme sebepleri aşağıdadır:

  1. Abisi veya kardeşi hakkında terör örgütlerine müzahir dernek, okul, iş yeri iltisakı ve irtibatı
  2. Kişinin kendisinin kapatılan okul veya kapatılan iş yerinde bir dönem çalışmış olması
  3. Kişinin kendisinin HAGB’si olması nedeniyle
  4. Terör örgütleri ile ilgili istihbari bilgi kaydında kişinin isminin geçmiş olması
  5. Halihazırda devam eden bir ceza soruşturması veya yargılaması

Eğer savunma sanayi firmalarında çalışmak üzere kişi güvenlik belgeniz verilmedi ise bu KGB belgenizin düzenlenmesi sırasında size uygulanan güvenlik soruşturmasında değerlendirme komisyonunun karşısına %99 ihtimalle yukarıdaki durumlardan birisi çıkmıştır. Diğer güvenlik soruşturması elenme sebepleri hakkında şu yazımıza göz atın.

Kişi Güvenlik Belgesi Verilmemesi Durumunda Ne zaman ve Nereye Dava Açılır?

Ne zaman açılmalı?

Güncel olarak çalıştığınız şirket; çok yüksek ihtimalle size olan saygısından ve dava ile dönme ihtimalinizden ötürü, siz doğrudan şirketten atmak yerine şirketteki gizlilik dereceli olmayan herhangi birimdeki  göreve yönlendirecek ve iş akdinizi devam ettirebilecektir.

Şirketler bu noktada şöyle bir hata yapıyor. Size yazılı bir evrakı tebliğ etmek yerine; kişi güvenlik belgenizin Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilmediğini ve bu sebeple pozisyonunuzun değiştirildiğini, artık gizlilik dereceli birimde çalışamayacağınızı söylerler. Ancak bu tebliğ yazılı yapılmalıdır. Şirketinize; Milli Savunma Bakanlığı’na yapmış olduğu kişi güvenlik belgesi yenileme/ilk defa düzenlenmesi talebinin olumsuz geldiği bir yazı ile tebliğ edilir. Şirket hiç değilse bu yazıyı size imza altına almak ve tarihi yazmak suretiyle vermelidir. Her neyse; lafı uzatmadan izah etmek gerekirse sırf bu sebepten ötürü 5 yıl geçmediği sürece dava hakkınız zayi olmuş sayılmıyor. Çünkü henüz 2 aylık hak düşürücü süreyi başlatan bir tebligat tarafınıza yapılmamıştır. O sebepten ötürü gönül rahatlığı ile davanızı açabilirsiniz.

Yetkili Mahkeme Nedir-Dava Hangi Mahkemede Açılmalı?

Kişi güvenlik belgesini düzenlemekle mükellef olan idari kurum Milli Savunma Bakanlığı olduğundan, söz konusu dava Millli Savunma Bakanlığı’na karşı , Ankara idare mahkemesinde açılmalıdır. Eğer yanlış mahkemeye açılırsa da dünyanın sonu değildir, mahkeme yetkili olan yer mahkemesine dosyayı kendiliğinden talep dahi olmaksızın gönderir.

Sizin açacağınız dava “güvenlik soruşturmamın olumsuz gelmesi nedeniyle kişi güvenlik belgemin düzenlenmemesine yönelik birleşik idari işlemin iptali” talepli olmalıdır. Birleşik idari işlemler birbirlerinden ayrı var olamazlar. Ayrı ayrı anlam ifade etmezler ve biri diğerinin doğrudan sebebidir.  Bu iptal davası prosedürü ile ilgili daha detaylı bilgiyi şu linkten öğrenebilirsiniz:  Güvenlik Soruşturmam/Arşiv Araştırmam Olumsuz Çıktı Diyenlere Rehber-Adım Adım!

Hangi hallerde kişi güvenlik belgesi istenir?

Bu konuyu şu aşağıdaki inografi ile güzelce özetlemek istiyorum. Kafanızda şekillenmesi açısından daha iyi olacaktır:

Çalışılamayan veya Az Maaş Alınan Ayların Tazmini

Çoğu kez bireyler, iptal davası ile tam yargı davasını birlikte açmaktadırlar. Hatta çoğu meslektaşım bu ikisinin beraber açılması gerektiğini ve ayrı ayrı açıldığında hak kaydının söz konusu olduğunu, paranın enflasyon  karşısında erimesinden ötürü pul olacağını iddia etmektedirler. Ancak ben bunlara katılmıyorum. İşin içine en başta parayı katmadan düzgünce göreve dönebilmek amacıyla  başta sadece “iptal davası” açmanın ve eğer ki bu dava kazanılırsa sonradan parasal hakların peşine düşmenin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Hem ayrıca siz idare mahkemelerini ve içeride dönen psikolojiyi bilmiyorsunuz. İdari hakimlerin bir kısmı hukuk mezunu bile değil iktisatçı. Bu adamların paraya bakış açısı senin benim bakış açımdan daha farklı olacaktır. Devlet hazinesini korumaya yönelik refleksleri düz hakimlere göre çok daha gelişkin olacaktır. Sırf bu durum bile iptal ve tam yargı (tazminat) davalarını ayrı ayrı açmanın daha doğru olduğuna yönelik yeterli bir sebeptir.

Yoksun kalınan parasal haklar “maaş farkı, SGK bedelleri, özlük haklarından mahrum kalma nedeniyle ortaya çıkan maddi farklar” olabilir. Ancak siz bunların hepsini Milli Savunma Bakanlığı’ndan talep ettiniz diye kolay kolay alabileceğinizi sanmayın. Maalesef ki %100 kazanılır denilen nice davanın çok komik ve neredeyse yok denecek gerekçeler ile reddedildiğine şahit oldu bu gözler. O sebeple parasal hakka ilişkin davalara çok bel bağlamamak yerinde olacaktır.

Örnek tam yargı davası kararı görmek istiyorsanız bu linke bakınız: Tazminat/tam yargı davası örnek kararı

Savunma Sanayi Şirketine Dava Açılacak Mı?

Arkadaşlar açılacak dava sizin severek çalıştığınız ve belki de yakın arkadaşlarınızın yönetici olduğu şirket değil. Hasım olarak davada yer almayacaktır. Dolayısıyla dava açtığınızdan bile son ana kadar haberdar olmayacaklardır. O sebepten ötürü dava açarken içiniz rahat olsun. Yöneticinizin, arkadaşlarınızın başı ağrımayacak, onları da zor durumda bırakmış olmayacaksınız. 

Şirkete dava sadece şu halde açılabilir; sizin kişi güvenlik belgeniz Milli Savunma Bakanlığı tarafından güvenlik soruşturmanız olumsuz olduğundan ötürü verilmemiştir. Siz de dava açmışsınızdır. Açtığınız bu davayı da kazanmışsınızdır. Bundan sonra şirketinizin bu mahkeme kararı ile birlikte yeni bir başvuru yapıp kişi güvenlik belgenizin düzenlenmesinden sonra sizi eskisi gibi gizlilik dereceli birime alması lazımdır. Eğer bunu yapmaz ve düşük maaşla farklı birimde sizi tutar veya savunma sanayi şirketinden uzaklaştırırsa bu takdirde İdare mahkemelerine değil de iş mahkemelerinde şu linkteki yazımızda daha detaylı izah edildiği üzere  işe iade davası açma hakkınız vardır. Lakin çoğu kez böyle alengirli dava süreçlerine hiç gerek kalmıyor. O sebeple endişelenmeyiniz ve gerekenleri  bir hukuk profesyoneli ile adım adım yerine getiriniz.

KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ (KGB) NEDİR?

5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu ve Savunma Sanayi Yönetmeliğinde kişi güvenlik belgesi nasıl tanımlanmış ona bakalım; 5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu’nun 3.maddesinde;‘’Kişi Güvenlik Belgesi; gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye nüfuz edebilmeyi veya bunların bulunduğu yer ve tesislere giriş iznini sağlayan belgeyi,’’ ifade eder. Savunma Sanayi Yönetmeliğinin tanımlar başlıklı 4. maddesinde; ‘’Kişi Güvenlik Belgesi: Personelin, gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye, bilmesi gereken prensibi çerçevesinde nüfuz edebilmesini veya bunların muhafaza edildiği gizlilik dereceli yerlere giriş iznini sağlayan belgeyi’’ ifade eder.

Yukarıda yer alan kanun ve yönetmelik tanımından yola çıkarsak Kişi Güvenlik Belgesi; savunma sanayi alanında çalışan personelin, görevi gereği savunma sanayisine ait gizli dereceli bilgilere, belgelere, malzemelere, projelere erişebilmesi veya bunların korunduğu gizlilik dereceli yerlere girebilmesi için gerekli belgedir.

Kişi güvenlik belgesine sahip olan kişiler; ASELSAN, ROKETSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayi, TUSAŞ, HAVELSAN gibi savunma sanayi alanında faaliyet gösteren önemli kuruluşlarda gizli bilgilerin yer aldığı projelerde çalışma ve bu çalışmanın gerektirdiği miktarda gizli bilgi ve belgelere erişebilme hakkına sahip olmaktadır. Görüleceği üzere bu personeller kişi güvenlik belgesi sayesinde gizli dereceli bilgi- belgelere erişebildiğinden veya bunların muhafaza edildiği gizlilik dereceli yerlere girebildiklerinden, kuruluş ve proje güvenliğinin sağlanması için oldukça önemli bir belgedir. 5202 sayılı Kanun’un 6.maddesinde de açıkça; gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye nüfuzu gerektiren savunma sanayii konuları ile ilgisi olan her kişi için Kişi Güvenlik Belgesi ve projenin uygulanacağı tesis veya yer için de Tesis Güvenlik Belgesinin alınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.

Aşağıda daha detaylı şekilde anlattığımız ‘’Kişi Güvenlik Belgesine Nasıl Sahip Olunur?’’ sorusuna burada minik bir özetle cevap verelim;

Milli Savunma Bakanlığına yapılan başvuru ile kişi güvenlik belgesi talep edilen personelin (buradan ilk çıkarılacak sonuç kişilerin bireysel olarak bu belge için başvuru yapamadığı, ilgili savunma sanayi kuruluşunun personeli için bu belgeyi talep ettiğidir.) öncelikli olarak Milli İstihbarat Teşkilatı ( MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya mülki amirler tarafından yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç alması gerekmektedir. Araştırma sonucu Savunma Sanayi Güvenlik Makamına bildirilir ve güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygun bulunan kişiler hakkında Savunma Sanayi Milli Güvenlik Kurumu tarafından Kişi Güvenlik Belgesi düzenlenir.

KİMLER HAKKINDA KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ (KGB) TALEP
EDİLEBİLİR?

Kişi güvenlik belgesi (KGB) ; savunma sanayi alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda gizli bilgilerin yer aldığı alanlarda görev alan, savunma sanayi projeleri hakkında çalışmalar yapan veya görüşlerde bulunan, gizlilik dereceli toplantılara katılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kişiler veya temsilcileri hakkında talep edilebilmektedir. Buradan 2 sonuca varıyoruz; ilk olarak kişi güvenlik belgesi sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için talep edilebilmekte, ikinci olarak ise savunma sanayi alanında faaliyette bulunan kuruluşta çalışan her personel için KGB talep edilememektedir. Yabancı uyruklu personeliniz varsa ve kişi güvenlik belgesini gerektirecek bir pozisyonda çalışıyorsa; bu personel için güvenlik klerans talebi, vatandaşı olduğu ülkeden temin edilerek bakanlığa sunulmalıdır.

Kişi Güvenlik Belgesi talebini ilgili savunma sanayi alanında faaliyet gösteren kuruluş , Savunma Sanayii Milli Güvenlik makamından talep etmektedir. Tekrar önemle belirtelim ki, kişi güvenlik belgesi almak istiyorsanız çalıştığınız kurum sizin için talepte bulunmalıdır, bireysel başvuru yapamazsınız.

Kişi güvenlik belgesinin her personel için talep edilemeyeceğini söyledik. Bunun sebebi kişi güvenlik belgesinin sadece gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projelere ulaşabilen personeller için görevlerini gerçekleştirmeleri amacıyla veriliyor oluşudur. Yani gizlilik dereceli bilgi, belge , malzeme veya projeye ulaşamayacak personeller için (örneğin; güvenlik görevlisi, bahçıvan, yemekhanede çalışan kişiler, temizlik görevlileri, sağlık görevlileri, bekçi, muhasebeciler vb.) kişi güvenlik belgesi
talep edilemeyecektir. Ayrıca Savunma Sanayi yönetmeliği uyarınca,  Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlarda görevli personel ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için de Kişi Güvenlik Belgesi talep edilememektedir.

Yine ilgili Savunma Sanayii Güvenliği yönetmeliği uyarınca; Uluslararası gizlilik dereceli projelerde yer almaya istekli kuruluşların, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulmuş olmayan yabancı bir kuruluş olması ya da istekli kişilerin yabancı olması hâlinde; istekli kuruluş ve kişilerden kendi ülkelerinin yetkili makamlarınca tanzim edilmiş ve onaylanmış uygun gizlilik dereceli güvenlik belgeleri istenmektedir.

KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ KAÇ YILLIĞINA VE HANGİ YÖNTEM İLE ALINIR?

5202 sayılı Savunma Sanayii Milli Güvenlik Kanunu’nun 6.maddesinde, Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Güvenlik Belgesine sahip olmayan kişilerin nelere erişemeyeceğinden söz edilmiştir. Ters bir çıkarım yaparsak Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Güvenlik Belgesine sahip olan kişiler;

Savunma sanayi alanındaki herhangi bir gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme ya da gizlilik dereceli projeye; gizlilik derecesine uygun ( Gizlilik derecesi ; bilmesi gereken kişiler dışındakilere açıklanması veya verilmesi, millî güvenlik ve ülke menfaatleri bakımından sakıncalı görülen bilgi, belge ve malzemenin, haiz olduğu önem derecelerine göre “ÇOK GİZLİ”, “GİZLİ”, “ÖZEL” veya “HİZMETE ÖZEL” şeklinde sınıflandırılması ve adlandırılmasıdır.) olarak bilmesi gereken prensibi doğrultusunda nüfuz edebilir. Bilmesi gereken prensibi ne demek derseniz, kişinin yapmış olduğu görevin veya sorumluluğun gerektirdiği kadarını bilmesi, öğrenmesi olarak ifade edebiliriz.

Her ne kadar kişi güvenlik belgesi ile savunma sanayi kuruluşuyla alakalı gizli bilgi ve belgelere erişilse de bu erişim hakkı sadece yaptıkları işin gerektirdiği kadarıyla sınırlıdır.

  • Tesis Güvenlik Belgesi ; bu belgeye sahip olan tesislerde, savunma sanayi alanındaki herhangi bir gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzeme ya da gizlilik dereceli proje, gizlilik derecesine uygun olarak muhafaza edilmesine veya işlem yapılmasına olanak sağlayan belgedir.
  •  Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Güvenlik Belgesine sahip olan şahıs ya da kuruluşlar, savunma sanayi alanındaki herhangi bir gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzeme ya da gizlilik dereceli projeye erişebilmekte, bunların bulunduğu ya da yürütüldüğü gizlilik dereceli yerlere ve tesislere girebilmekte ve bunlarla ilgili antlaşma, sözleşme veya alt sözleşme çalışmalarına ve uygulamalarına iştirak edebilme hakkına sahip olmaktadır.

Kişi Güvenlik Belgesi Nasıl Alınır Aşamalarıyla Anlatalım;

  1. Şahıs şirketi olan kuruluşlarda hissedarların tamamı, anonim şirketlerde ortaklarından, yönetim kurulu kararı ile gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesine izin verilen hissedarlar ile bu şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcıları, güvenlik koordinatörü ile gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye erişme imkanı olan personeli için gerekli başvuru evrakları ile kuruluş, MSB Teknik Hizmetleri Daire Başkanlığından kişi güvenlik belgesi için
    talepte bulunur. Başvuru yazısı ve ekler MSB Teknik Hizmetleri Daire Başkanlığına gönderilir.
  2. MSB Teknik Hizmetleri Daire Başkanlığı kuruluş tarafından yapılan başvuru evraklarını inceler ve değerlendirir.
  3. Eksik belge mevcutsa firmaya bildirim yapılarak eksiklikler tamamlanır.
  4. 5202 sayılı Kanun’un 4.maddesinin 1-b bendi uyarınca; Milli Savunma Bakanlığının talebi üzerine kanundaki düzenlemeler ışığında MİT ( Milli İstihbarat Teşkilatı), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından belge talep edilen personel hakkında arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılır, yapılan araştırma sonucu makama bildirilir.
  5. Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu uygun olan personel hakkında, Milli Savunma Bakanlığı tarafından, istenilen gizlilik derecesine uygun olarak en fazla 5 yıl süreli KGB düzenlenir.

Kişi güvenlik belgesi düzenlenmeyen personel ise artık ( yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu olumsuz gelmiş olabilir ) gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye erişemeyecek , bunların bulunduğu yerlere ve tesislere giremeyecek ve gizli dereceli konularla alakalı toplantılara katılamayacaktır. Ancak bu kişilerin gizlilik içermeyen birimlerde çalışmasına devam etmesinde bir sakınca yoktur.

Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Güvenlik belgesi ; ilgili kuruluşun güvenlik ve gizliliği açısından büyük bir öneme sahip belgeler olduğundan, maksimum 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu sebeple her 5 yılda bir yenilenmesi, yeniden çıkarılması gerekmektedir. Eğer 5 yıllık süre dolmadan kişi güvenlik belgesini yenilemek istiyorsanız (savunma sanayi kuruluşu için söylüyoruz), 5 yıllık süre tamamlanmadan 6 ay öncesinde ilgili makama başvurarak yenilenmesini talep etmelisiniz. Eğer KGB yenileme gibi bir düşünceniz yoksa, 5 yıllık sürenin sonunda aldığınız belgeyi makama iade etme yükümlülüğünüz bulunmaktadır.

Kişi Güvenlik Belgesine sahip personel hakkında her 6 ayda bir olmak üzere güvenlik soruşturması- adli sicil ve arşiv kaydı takibi yapılır. Burada aldığınız belgenin 5 yıllık süresi bitmemiş olsa dahi ,ilgili belgeler aracılığıyla güvenlik açısından önemli bilgi ve belgelere erişim sağladığınızdan, güvenlik sorununun önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Yapılan güvenlik soruşturmasında; personelin hüküm giymesi, adli kovuşturma geçirmesi, adli sicilinde problem çıkması gibi durumlar hemen Savunma Sanayi Milli Güvenlik Makamına bildirilir ve bu personelin gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme ve projelere ulaşması engellenir.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALABİLMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

İYUK md.27’de yürütmenin durdurulması konusu düzenlenmiş olup, KGB konulu idari işlem aleyhine açtığınız iptal davasında yürütmeyi durdurmayı talep etme hakkına sahipsiniz. Ancak iptal davası açmadan tek başına yürütmeyi durdurma kararı almanız mümkün değildir. Yürütmenin durdurulması kararı; idari işlemin yürütülmesi, yerine getirilmesini açtığınız iptal davasının sonuna kadar durduran ve idari işlemin sonuçlarını askıya alan bir karardır. KGB verilmemesi sebebiyle açacağınız iptal davasının yanında yürütmeyi durdurma kararını talep edebilmeniz için ;

  • Açtığınız iptal davasında yürütmenin durdurulmasını talep etmeniz gerekmektedir.
  • İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zarar doğmalıdır. (sonradan telafisi imkansız zararların oluşacağını güzelce izah etmeniz gerek, gecikme halinde mesleki bilgi ve becerinizin körelmesi ihtimali olduğunu, şirketin de projelerde kilit rol oynayan bir elemanın uzak kalması nedeniyle gecikmeler ve aksaklıklar yaşayacağını izah edebilirsiniz, bu sayede mahkeme insafa gelip yürütme durdurma kararı verebilir, eğer yürütme durdurma kararı verilemez ise de hemen üzülmeyin zira yürütme durdurma kararı verilmemesi halinde nihai karar olumlu olabilir ve çok kez de uygulamda bu şekilde olmaktadır.) 
  • İdari işlem açıkça hukuka aykırı olmalıdır.
  • Yürütmenin durdurulması kararı için davalının savunması alınmış olmalı veya savunma süresi geçmiş olmalıdır.
  • Mahkeme teminat talep ederse teminatın sunulmuş olması gerekmektedir.
    Kişi Güvenlik Belgesi olumsuz olduğu durumlarda açılan iptal davasında, yürütmenin durdurulmasının
    talep edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu personeller hakkında KGB verilmemesi, çalışma haklarını engelleyeceğinden maaş alamama/azaltılması gibi hem maddi hem de çalıştığı işyerindeki pozisyon
    değişimi sebebiyle manevi birçok telafisi güç veya imkansız zarar yaşamaktadırlar.
  • Ayrıca her şeyden önce KGB talep edilen personeller, savunma sanayi alanında çalışan, gizli bilgi- belge, projeleri içeren ve savunma sanayisi için oldukça önemli alanlarda kendilerini geliştirmiş kişiler oldukları açıktır. Bu kişiler KGB verilmemesi sebebiyle takip ettikleri gizli projelere erişemeyecekleri, yapılan toplantılara katılamayacakları sebebiyle kuruluş için de telafisi güç veya imkansız zararlar doğabilmektedir. Tüm bu sebeplerle; yukarıda yer alan diğer şartlar sağlandığı takdirde yürütmenin durdurulmasını talep etmeniz sizler için oldukça önemlidir.

KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Çalıştığınız kuruluş tarafından sizler için başvurulan kişi güvenlik belgesi talebinin, olumlu veya olumsuz sonuçlandığına ilişkin sorgu yapabileceğiniz bir sistem maalesef henüz bulunmamaktadır.

Sonucunuz geldiğinde sadece başvuruyu yapan savunma sanayi şirketine tebliğ edileceğinden, şirketinize bu konu hakkında sorular sorarak sonucunuzu öğrenebilirsiniz, başka türlü öğrenmeniz mümkün değildir.

Ancak eğer başvuru üzerinden uzun zaman geçmişse ve hala sonuç hakkında bilginiz yoksa ya da şirketiniz bir türlü başvuru sonucu hakkında size bilgi vermiyorsa, CİMER’e yazı yazma yolunu da deneyebilirsiniz tabi ki.

SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETİNİN HAKLI NEDENLE FESİH HAKKI VAR MIDIR?

İşçi ve işverenin birbirlerine karşı hem kanundan hem de iş akdinden kaynaklı borç ve yükümlülükleri bulunmaktadır. İşçi işini bizzat görme yükümlülüğü altında, dikkatli ve özenli bir şekilde işini yerine getirmeli, sadakat ve dürüst davranmalı, işvereni ile rekabet içine girmemeli, işverenin emir ve talimatı altında işini yürütmelidir. Eğer işçi bahsettiğimiz yükümlülükler ve borçlara aykırı davranışlar içerisinde olduğu takdirde, bu davranışlar sebebiyle 4857 sayılı İş Kanunu işverene iş akdini haklı nedenle feshetme hakkı tanımıştır.

İşverenin haklı nedenle fesih hakkı bozucu yenilik doğuran bir hak niteliğinde olduğundan, işçinin kabulü dahi aranmadan iş akdi işverenin tek taraflı beyanıyla sona ermekte ve bu sayede işveren artık işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünden kurtulmaktadır. Haklı nedenle işçinin iş akdini feshetmek isteyen işveren, eğer işçi haklı neden oluşturan durumda maddi çıkar sağlamamışsa, bu haklı nedeni öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içerisinde akdi feshetmek zorundadır.

İşverenin haklı nedenle fesih hakkı İş Kanunu’nun 25.maddesinde düzenlemekte olup, bu maddelerde yer alan durumlar gerçekleştiği takdirde işveren iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce ve bildirim süresini beklemeden feshedebilecektir. İşverenin haklı nedenle feshi şu an bu yazımızın konusu olmaması sebebiyle sadece KGB çerçevesinde 25.maddedeki ilgili düzenleme uyarınca inceleyelim. İş Kanunu’nun 25.maddesinin 2. Fıkrasında, Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri gibi durumlarda (somut olaya göre durum yorumlanmaktadır) işverenin iş akdini derhal feshetme
hakkının bulunduğu hususu düzenlenmiş olup;

‘’ e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya
atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. ‘’ maddeden de anlaşıldığı
üzere işçinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması, işveren tarafından haklı fesih
nedenidir.

Yukarıda da yer alan maddeden de görüleceği üzere, eğer işçi işverenin güvenini kötüye kullanırsa, meslek sırlarını ortaya çıkarırsa işverenin haklı nedenle fesih hakkı doğmaktadır. Kişi Güvenlik Belgesi talep edilen ve talepleri kabul edilen personellerin çok önemli savunma sanayi kuruluşlarında çalışıyor olması ve gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme, projelere erişiyor olması , kurumun güvenliği açısından büyük bir risk taşımaktadır. Saymış olduğumuz sebeplerle ( personelin doğruluk ve bağlılıkla uymayan davranışlarda bulunması) kurumda çalışan personelin kişi güvenlik belgesi talebi reddedilmiş ise, artık işveren ile personel arasında güven temelini çökertecek ağırlıkta, iş ilişkisine devam etmelerini imkansız bir hale getiren durum mevcut olacağından işveren iş akdini haklı feshedebilme hakkına sahip olabilir. Ancak eğer ki ortada somut bir sebep yok ise elbette öyle bir durum söz konusu olmayacaktır.

NATO KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ İLE NORMAL KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

NATO Kişi Güvenlik Belgesi ( NATO Kleransı) ile Milli Kişi Güvenlik Belgesi arasında ; düzenleme yetkisine sahip olan makam, kullanım amacı ile kullanılacak ülke sınırı gibi farklılıklar bulunmaktadır. Öncelikle Milli Kişi Güvenlik Belgesi; yurt içerisinde faaliyet gösteren savunma şirketlerinde çalışan personeller için talep edildiğinden, bu belgenin yurt dışında bir geçerliliği bulunmamaktadır. NATO Kişi Güvenlik Belgesi ise; hem yurt içi hem de yurt dışı kullanımına uygun olup, NATO’da çalışacak personeller için düzenlenir.

Diğer fark ise NATO Kişi Güvenlik Belgesini tanzim etmekle sorumlu olan makam; Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilâtı Merkez Kurulu Başkanlığı iken, Milli Kişi Güvenlik Belgesini, Savunma Sanayi Milli Güvenlik Makamı düzenlemektedir.

Açılan Davadan Şirketin Haberi Olur mu?

Halihazırda çalıştığınız savunma sanayi şirketinin açacağınız bu idari davadan haberi dahi olmayacak. Çünkü davada hasım taraf “şirketiniz” DEĞİLDİR! Bu sebepten ötürü bu iptal davasını açmakla şirketinize ihanet etmiş veya karşınıza almış olmayacaksınız. Sizden üst pozisyonda çalışan müdürler katiyen “vay efendim nasıl bize dava açarsın” demeyecekler. İçiniz rahat olsun bu konuda.

Sık Sorulan Sorular

Kişi güvenlik belgemin yenilenmesi/ilk defa çıkarılması talebinin olumsuz gelip gelmediğini nereden sorulayabilirim?

Arkadaşlar ne yazık bu konuda sorgulama yapabileceğiniz yer yok. Yapabileceğiniz tek şey şirketteki idari işlerde çalışan arkadaşı darlamak olacaktır. Sık sık soracaksınız. Başka yapılabilecek bir şey yok.

Kişi Güvenlik Belgesi İçin Güvenlik Soruşturmasını kim yürütür?

Kişi güvenlik belgesi verilmesi için yapılan başvuru üzerine güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını Milli istihbarat Teşkilatı, Emniyet Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı yürütür. Bu konuda detaylı bilgiyi şu linkten ( https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=14009&MevzuatTertip=5 ) öğrenebilirsiniz.

Kişi güvenlik belgemin verilmediğini/yenilenmediğini iş arkadaşlarım bilecek mi?

Kişi güvenlik belgesi için soruşturma yapan değerlendirme komisyonu kararları gizlidir. Yani eğer özel hayatınıza ilişkin bir sebepten ötürü elenirseniz bunun açığa çıkacağından ve yayılacağından korkmanıza gerek yok. Aileniz ve özellikle de iş arkadaşlarınız siz söylemediğiniz sürece öğrenemeyecekler. Ancak elbette savunma sanayi şirketinin üst düzey çalışanları ne yazık ki bundan haberdar olabileceklerdir. Lakin emin olun onlar; kişi güvenlik belgesinin verilmediğini ne ilk kez ne de son kez görüyorlar. Kınayacaklarını veya arkanızdan güleceklerini düşünmeyin. Alışık oldukları şeyler tüm bunlar. İnsanlık hali olarak karşılayacaklardır.

Kişi güvenlik belgesinin olumsuz geldiği kaç ay içerisinde belli olur?

Genelde maksimum 3-4 ay içerisinde belli olur. Eğer uzarsa bilin ki maalesef komisyonda dosyanız biraz daha titiz incelenmek için bekliyor olabilir. Genelde bir mahkemeden dosya beklediklerinde uzun süre beklerler.

Kişi güvenlik belgesi olumsuz gelirse ve davayı kazanıp şirketteki eski görevime geri dönersem acaba tekrardan başka şirkete geçtiğimde aynısı başıma gelir mi?

Her şirket değişikliğince yeniden kişi güvenlik belgesi isteyecektir şirketler. Çünkü Savunma Sanayi Güvenliği Yönetmeliği titizlikle incelendiğinde de görülecektir ki bu belgeler her bir şirkete özgü olarak düzenlenir. Ayrıca bu şirketler de 'tesis güvenlik belgesi' adı verilen belgeyi almak için her personeli için ayrı ayrı kişi güvenlik belgesi almak üzere başvurular yapmak zorundadır. Bu konuda Savunma Sanayi Güvenliği Yönetmeliği 20. maddesine göz atınız.

 

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

6 thoughts on “Kişi Güvenlik Belgesi Yenilenmemesi-Örnek Karar-Elenme Sebepleri ve Yapılacaklar”

  1. Salih Karakaya

    Değerli hocam, kişi güvenlik belgem 5 aylık bekleyişler sonrasında MSB tarafından olumsuz değerlendirilmesi nedeniyle verilmedi. TAİ (TUSAŞ) firması yöneticileri sağoulsun beni hemen atmadılar, şirketin gizlilik dereceli olmayan birimine atadılar. Ancak sizin de malumunuz olduğu üzere şirkette kilit ve en önemli işler için Kişi Güvenlik belgesi gerekmektedir. Dava açmayı düşünüyorum ne olur yardım edin. İsminizi çok duydum.

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Merhaba olumsuz neticelenmesini gerektirebilecek şüphelendiğiniz hususları özelden gönderebilirseniz hukuki danışmanlık verebilirim.

  2. Merhabalar,
    TAİ-TUSAŞ içerisinde gizlilik dereceli bir birimde görev almaktaydım.Kişi güvenlik belgem yenilenmesi istenildiği takdirde Milli savunma bakanlığı tarafınca,tarafıma kişi güvenlik belgesi tanzim edilemediği,olumsuz sonuçlandığı bildirildi.Halen şirket bünyesinde gizlilik derecesi olmayan bir bölümde çalışmaya devam etmekteyim.Abim Temmuz/2016 zamanlarında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Uzman Çavuşluktan ihraç edildi ve şuanda kendisi cezaevindedir.Kendi davası halen sürmekte olup ancak kendisinin Fetö Terör örgütüyle bir irtibatının olmadığı anlaşılmıştır,ancak bu sefer de Devleti yıkmaya teşebbüs den suçlanmaktadır.
    Şahsım adına dava açıldığı takdirde sonuç alabilirmiyiz,
    İyi akşamlar,teşekkürler.

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Genel Bilgi: Abiniz hakkındaki olgusal istihbari bilgiler ya da devam eden mahkeme kararları güvenlik soruşturmalarını etkilememelidir.

      1. Kullanıcı12

        Merhabalar
        Üniversitedeyken çalıştığım yerde şarjım bitince emanet telefonşardan birini kullanmıştım. Çalıntı olduğu için ve ben kullandığım için hırsızlık suçu ve beraat kararı var. Kgb ye engel olur mu acaba

      2. Samet Keskinoğlu

        Tekrardan merhabalar,
        Burdaki yazılarımızı okuyup bu gibi bir durumun içerisinde olan arkadaşlar için yazımı güncellemek istediğim için tekrardan buraya yazmak istedim.
        Yukarıda bahsi geçen anlattığım durumum neticesinde Bölge İdare Mahkemesine uzman bir avukat meslektaşınız aracılı ile dava açtım ve davayı kazandık,kardeşimin işlemiş olduğu suçun şahsım adına bir bağlayıcılığı olmadığına karar verdiler.Umarım ki herkesin bu şekilde sonuçlanır.
        Herkese bir dost olarak tavsiyemdir.Dava açmaktan çekinmeyin veya korkmayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top