Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu” nedeniyle olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturması örnek karar

En son şu tarihte güncellendi: 21 Kasım 2020

Dosyada yer alan bilgi ve belgeler ve Mahkememiz tarafından verilen ara kararlar üzerine sunulan yazılardaki bilgilerin incelenmesinden, davacı hakkında (mülga) 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 414/4, 80, 418/2 maddeleri gereğince cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin …….. tarih ve E:2004/…. K:2006/….. sayılı kararıyla, sanık ile mağdurenin resmi nikah yaparak evlendiği anlaşıldığından kamu davasının 765 sayılı Kanun’un 434/1. maddesi gereğince teciline, zamanaşımı süresi içinde sanık tarafından meydana getirilen haksız bir sebeple boşanmaya hükmedildiği takdirde kamu davasının yeniden ele alınması amacıyla kesinleşmiş karar örneklerinin Nüfus Müdürlüğüne ve Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiği, kararın 10.11.2006 tarihinde kesinleştiği görülmektedir.

765 sayılı Kanun’un, 434. maddesinde ”Kaçırılan veya alıkonulan kız veya kadın ile maznun veya mahkümlardan biri arasında evlenme vukuunda koca hakkında hukuku amme davası ve hüküm verilmiş ise cezanın çektirilmesi tecil olunur.
Müruru zaman haddine kadar erkek tarafından haksız olarak vukua getirilmiş bir sebeple boşanmıya hükmedilirse takibat yenilenir. Evvelce hüküm verilmiş ise ceza çektirilir.” hükmü yer almıştır.

Anılan Kanun hükmüne göre, maddede değinilen filleri işlediği için hakkında kamu davası açılan kişilerin, mağdur olan kişi ile evlenmesi durumunda, açılmış olan kamu davasının teciline karar verilir ve ancak zamanaşımı süresi içinde boşanma olması durumunda dava yeniden görülür. Dolayısıyla, zamanaşımı süresi içinde boşanma olmaması durumunda zamanaşımı nedeniyle kamu davası düşecektir.

Olayda da, davacı hakkında açılan kamu davasının teciline hükmedildiği ve UYAP’ta herhangi bir sicil kaydının bulunmadığı görülmektedir.

Bu açıklamalar karşısında; mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanun’un 434. maddesi hükmü uyarınca, davacı hakkında görülmüş ve hükme bağlanmış bir kamu davası dahi olmadığından, davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz kabul edilmesinin gerektirecek bir sebep bulunmamakta olup, atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde sebep yönünden hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan; dava konusu işlemin, davacının Anayasa ile teminat altına alınan çalışma ve kamu hizmetine girme hakkını engellediği dikkate alındığında, uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde (7226 sayılı Kanun’un Geçici 1. maddesi gereğince belirlenen sürenin bitiminden başlamak üzere) Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere, 16/04/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top