Açığa Alındım-Görevden Uzaklaştırıldım Ne Yapmalıyım?

En son şu tarihte güncellendi: 2 Haziran 2023

Sayın okur, itiraf etmeliyim ki bugün bir CİN gelip “tüm suçların cezasını 1/10’e indireceğim ama karşılığında hakkı olmayan yere torpil yapmak suretiyle yeterli liyakat sahibi olunmadığı halde atanma suçu diye cezası 5 sene olan bir suç ekleyeceğim” dese gözümü bile kırpmadan kabul ederdim…

En büyük derdimiz kadına şiddet, hayvana şiddet, ırza tasaddi ya da yaralama değil “liyakatsizliktir“.

Bu liyakatsizlik sorunu çözüldüğünde tüm diğer sorunların çözümü ardı ardına çorap söküğü gibi gelecektir.

ANCAK; gerçek dünyada cin min yok sayın okur. Eğer varsa da bana denk gelmediler. O sebepten ötürü gerçek dünyaya dönüp gerçekçi çözümler ile “liyakatsizlik sorunları” ile mücadele etmek zorundayım.

Eğer ortada elle tutulur, doğru düzgün bir sebep olmaksızın görevden uzaklaştırıldıysanız bu takdirde bir iptal davası açmanız gerek.

Bu dava kolay bir dava türü değildir. Çünkü gün geçtikçe otoriterleşen hukuk sistemi içerisine idareye karşı açıp kazanmak ve daha da önemlisi bu kazanılan davayı “uygulatmaksadece en yetenekli sanatkar hukukçuların önemli ölçüde şans yardımı ile başarabileceği zor bir sanat halini aldı. Artık torpil bile sökmüyor.

Bu siteyi av.tr uzantısı ile değil de com uzantısı ile açmak daha doğru olabilirdi. Çünkü av.tr uzantısı regülasyonlar ve  çağdışı kalmış saçma yasalar nedeniyle son derece sınırlanmaktadır.

Neden Açığa Alındığını Bul-1. ADIM

Açığa alınmanıza müteakip kurum size bu hususta bir tebligat gönderecektir. Eğer bunu posta kutunuza yollamaktan imtina ediyorsa bizzat kurumun personel işlerinden sorumlu birimine gidip kapısını çaldıktan sona “kardeşim bu nedir, ne değildir?” demeniz gerekmektedir. Size bir kağıt verecekler. Bu kağıtta hangi yasa maddesine dayanarak açığa alındığınız ifade edilecektir.

Uygulamada; genellikle devam eden uyduruk bir soruşturma yüzünden elenildiği görülmektedir…

Kurum içerisinde sizi çekemeyen bir kişinin yapmış olduğu iftira niteliğinde “cimer başvurusu” bile buna sebep olmuş olabilir. Şikayet etmek;  bizim gibi “hakkını, hukukunu” fazla bilmeyen toplumların (daha doğrusu ‘linçsever kitlelerin’) olduğu memleketlerde parayla olmalıdır. Cebinden 200 kağıt çıkaramayan (fakirlik belgesi olan kişiler ve topluma karşı işlenen suçlar, ağır suçlardan olan katalog suçlar hariç) adama şikayet hakkı falan verilmemelidir. Çünkü 3 kuruş etmez hasetlikleri, nefretleri ve kinleri yüzünden anlık duygularla boş yere adam yakan çok insan vardır. Dilerim sayın hükümetimiz bu harikulade fırsatı kaçırmaz. Savcılıklar da boş beleş şikayetlerden kurtulur, biraz olsun ferahlar.

Konuyla ilgili şu içeriğimize de göz atmanız aydınlatıcı olabilir (yeni sekmede açın): Görevden Uzaklaştırma/Açığa Alınma Hakkında 8 Kritik Soru!

Nereye, Ne Davası Açacağını Öğren-2. ADIM

Davayı idare mahkemesine açacağız. İş mahkemesine açacak halimiz yok elbette. Ancak burada esas mesele ne davası açılacağı ile ilgilidir.

AÇILACAK OLAN BU İPTAL DAVASI TAM YARGI DAVASI İLE BİRLİKTE Mİ AÇILMALIDIR?

Bence ayrı ayrı açmak daha mantıklı. Çünkü İYUK 12 size bu hususta açık hak tanıyor:

Madde 12 – İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. Bu halde de ilgililerin 11 nci madde uyarınca idareye başvurma hakları saklıdır.

Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2577.pdf

Tam yargı davasını sonradan açın ki hem dava daha kısa sürsün hem de hakimler sizin para peşinde koşan birisi olmadığınızı görüp daha düzgün ve sağlam kanaatte bulunsunlar. Uygulamada genelde tam yargı ve iptal davasını beraber açmaktadırlar. Her yiğidin farklı yoğurt yiyişi vardır. Her metod kendi içerisinde mantıklı ve mantıksız yanlara sahip. Bu mesele biraz tercih meselesi.

Özlük Haklarımı Geri Almak-3. Adım

Açığa alınan memur özlük haklarını almak için dava açabilir. Bazı mahkemelerden bu yönde lehe karar da alabilir. Ancak şu anda halihazırda çoğu kez bu kararlar aleyhe olmaktadır. Sebep olarak ise “kademe, derece ilerlemesinin” çalışmaya doğrudan bağlı olması gerekçe gösterilmektedir.  Ancak böylesi durumda “açığa alınmadan kaynaklı özlük haklarından yoksun kalınmasından dolayı oluşan parasal hakların tazmini” talebi söz konusu olabilir. Yani “tam yargı davası” açmak gerekecektir.

Bu aşamada parasal talebinizi iptal kararı ile birlikte yapabileceğiniz gibi ayrı ayrı yapmanızın da mümkün olduğunu ifade etmek isterim.

 

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

2 thoughts on “Açığa Alındım-Görevden Uzaklaştırıldım Ne Yapmalıyım?”

  1. merhaba benim oglum eşiyle boşanmaya kalktı eşi annesinin calıştıgı hastaneden 5gün sonra rapor aldı atmadıgı iftira kalmadı oglum para cezası aldı arkasından 1sene ücay ceza aldı biz gidişini kamarayla mahkemeye sunduk ama oglum yinede ceza aldı barıştılar bir cocukları daha oldu ama yedi sene sonra temizin sonucu geldi oglumu işten atılar 10 yılık memuriyeten atılar ne yapmamız gerek

  2. Benim İstanbul büyükşehir belediyesinde Güven görevlisi abimi açığa aldılar haksız yere abim in borçu var kirası var benim abimin hayellerini çaldılar sayin cumhurbaşkanım abime yardım edin onun tekrar görevine gonmesini sağlayın ne olur.Onun motorunu çaldılar iki kere ikincisinde çalani yakalamış yakalayinca bir iki kere vurmuş arsız hırsız abimi şikayet etmiş

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top