Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasından Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar

En son şu tarihte güncellendi: 6 Temmuz 2023

Malumunuz üzere şu an; her memur ilk defa göreve atanacak iken güvenlik soruşturması arşiv araştırmasına girmektedir. Bu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecine girmeden evvel bazı “hazırlıklar” bir ömür çalışıp sırtınızı dayayacağınız devlet kurumuna girebilmek için ‘hayati önem‘ teşkil etmektedir. Bu yazımızda bu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinden “öncesinde” yapabileceğiniz bazı hamleleri ele alacağız. Bu hamleleri bir kontrol listesi olarak ele alıp incelmenizde büyük fayda var zira sonrasında iş işten geçtikten sonra biliyorsunuz ki “ikinci kez tekrardan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talep etme hakkınız” olmayacaktır. Bundan ötürü yerinde ve zamanında doğru hamleler ile hareket etmeniz mecburidir.

1) Güvenlik Soruşturması Öncesi Adli Sicil ve Arşiv Kaydı Sildirme

Bu konu ile ilgili öz ve net olarak ele aldığımız şu yazımıza göz atmanızı öneririm: Adli Sicil Kaydı Sildirmek İçin Yapılacaklar-Şartları Neler?

Bu yazıdan da görebileceğiniz üzere adli sicil ve arşiv kaydı sildirmek maalesef çok kolay bir eylem değil. Ayrıca adli sicil ile arşiv kaydı farklı ve kanunda “TCK suçları” ve “TCK dışındaki suçlar olmak üzere” iki ayrı ayrım var:

“Arşiv kaydına işlenen bilgiler, Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyet kararından kaynaklı ise; kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren; yasaklanmış hakların iadesi kararı alınması koşuluyla (Memnu Hakların İadesi) 15 yıl geçmesiyle, memnu hakların iadesi kararı alınmamış ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinecektir. Arşiv kaydına işlenen diğer mahkûmiyet hükümleri ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle silinmektedir.” Kaynak: mehmetgorunmez.av.tr/adli-sicil-kaydi-sildirmek-icin-yapilacaklar-sartlari-neler

TCK suçları arşive alındıktan sonra 5 sene sonra silinebiliyor. Bize bu konu ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de “UYAP kaydı” ile ilgili. Kişi adli sicili sildirdikten sonra UYAP kaydını bir türlü sildiremediğinden yakınıyor. Arkadaşlar UYAP sistemi apayrı bir sistem ve maalesef UYAP’tan veri sildirmek mümkün değil. Dosya kapandıktan sonra aradan 20 sene geçince veriler UYAP sisteminden  otomatik olarak kendiliğinden silinmektedir.

2) Güvenlik Soruşturması Öncesinde Memnu Hakların İadesi Kararı Almak

Yine yukarıda olduğu gibi bu konuda da net ve öz bilgiler içeren rehberimiz var, MG hukuk bürosu bu tür rehberler hazırlama konusunda bir marka halini almış durumda. Memnu Hakların İadesi Kararı ve Arşiv Araştırması Etkisi-Elenme Halinde Yapılacaklar

Eğer ki arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması öncesinde memnu hakların iadesi kararı aldıysanız ve buna rağmen sizi güvenlik soruşturmasından yahut arşiv araştırmasından eledilerse bu idari işlem; “açıkça hukuka aykırı bir idari işlem” olacaktır. Açıkça hukuka aykırı olan bu türden bir idari işlemin; dava açtıktan sonra “davalı taraf olan idarenin savunması dahi alınmaksızın” yürütmesi durdurulabilecektir.

3) Arşiv Araştırması Öncesinde HAGB ve KDAE kararını düşürme

Biliyorsunuz ki HAGB ve arşiv araştırması ilişkisi yakından incelenmesi gereken ve arşiv araştırması açısından önem teşkil eden bir konudur. Maalesef ki bazı suç türlerinden ötürü HAGB alınsa dahi güvenlik soruşturmalarının ve arşiv araştırmalarının olumsuz sonuçlandığına uygulamada çok kez rastlıyoruz.

Özellikle eğer denetim süresi içerisinde ise HAGB (Hükmün açıklamasının geri bırakılması) ve KDAE (Kamu Davasının Açılmasının Ertlelenmesi) kararları sizin için şu yazıdan da görebileceğiniz üzere risk teşkil edecektir: HAGB ve KDAE denetim süresi içerisinde Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Olumsuz Mu Gelir?

Bu riski bertaraf etmek için; mesela eğer uyuşturucudan KDAE aldıysanız ve güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması geçirecekseniz, “savcılık tarafından KDAE kararı ile öngörülen 5 senelik süre dolduysa”; hemen ilgili savcılığa dilekçe yazıp dosyanın düşürülmesini talep ediniz. Aynı şey HAGB kararları için de geçerli. Aslında siz dilekçe yazmak zorunda değilsiniz ve mahkemeler resen bu kararlar ile ilgili olarak süresi olunca düşme kararı vermek zorundalar lakin uygulamada bunu yapmıyorlar. Bu da ciddi mağduriyetlere yol açıyor.

4) Mahkemeden yahut Savcılıktan beraat/takipszilik almak

Elbette beraat kararı ya da takipsizlik kararı alabilmek sizin elinizde olan bir şey değil. Sonuçta bu kararları verecek olan merci savcılık yahut mahkeme. Ancak mahkemede veya savcılıkta savunma yaparken memur olma idealiniz var ise bunu ifade edip “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında bu devam eden mahkemenin etkileme ihtimali olduğunu ifade edebilirsiniz. Zira mahkemeler de çok iyi biliyor ki devam eden yargılamalar ne yazık ki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında en sık karşılaşılan elenme sebebi.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top