Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında son kaç yıla bakılır?

En son şu tarihte güncellendi: 2 Haziran 2023

Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu. Özellikle de ABD ve Kuzey Avrupa yasalarında kendini daha çok belli eden “unutulma hakkı” dediğimiz hak henüz Türk hukuk sisteminde, mevzuatında tam olarak yerini almış değildir.

Ancak; söz konusu olan KDAE (Kamu davasının açılmasının ertelenmesi) ve HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) olduğunda CMK’daki 5 yıllık süreler göze çarpmaktadır. Maalesef bu 5 senelik süreler haricinde ilaveten ne Adli Sicil Kanun’da ne de yeni çıkacak olan Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tasarılarında en ufak hüküm yoktur.  Sadece bu konuda değil genel olarak güvenlik soruşturmasında kaç yıl önceki kayıtlara bakılacağı ile ilgili herhangi bilgi de yoktur.

Yani acaba 5 yıllık süre dolduktan sonra ve sadece yargıçların görebileceği özel sicillerden silinmesi söz konusu olduktan sonra halen bu kayıtlara ulaşılabilecek midir?

Maalesef bu sorulara net bir yanıt veremeyeceğim.

Ancak şunlara dikkat edin:

  • Hüküm giymiş olan kişiye ait olan adli sicil kaydı, cezanın infaz edilmesi ile birlikte silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise infazdan 5 yıl sonrasında silinir. Ancak bu bir genel kuraldır.
  • Bir ceza yargılaması sonrasında arşiv kaydında yer alan bir mahkumiyet hükmü; eğer ki TCK dışındaki mevzuatın ceza mahkumiyetine bağladığı hak yoksunluklarına neden olan bir mahkumiyet ise; cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından memnu hakların iadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesinden sonra arşiv kaydı tamamen silinir. Eğer ki memnu hakların iadesi kararı alınmazsa bu takdirde kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesi sonrasında  arşiv kaydı tamamen silinir. 
  • Hükümlü ölürse ve fiilin suç olmaktan çıkması durumu söz konusu olursa ilgili arşiv kaydı tamamen silinir. 

Bu aşamada şu iki kaynağa muhakkak göz atın:

Adli Sicil Kaydı Sildirmek İçin Yapılacaklar-Şartları Neler?

18 Yaş Altı Sicil Kaydı Güvenlik Soruşturmasında Çıkar Mı? Nasıl Silinir? Memnu Hak İadesi Süreci

Benim görüşüm kişilerin unutulma hakkı  olduğundan dolayı temize çıkması gerektiği yönündedir. Ne gerek var bir adamı ufak tefek suç işledi veya zan altında kaldı diye ömür boyu süründürmeye. En nihayetinde adam öldürmedi, ırza tasaddi yapmadı ve vatan hainliği yapmadı değil mi?

Aslında suç ayırt etmek kötü bir şey ama vatandaşlarımızın çoğunluğu bunu yaptığı için birçok yasaya da bu suç ayrımcılığı tezahur etmiştir. “Yüz kızartıcı suç” denilen ve işlediğine emin olunan kişiyi yaşayan bir ölü haline getiren suçlar söz konusudur.

Oysa ki suçlar arasında ayrımcılık yapmamak gerek. Ancak bu hakikatler için henüz 120 yılımız daha var. O sebeple milletimizin çoğunluğu başına büyük musibetler gelene ve akıllanana kadar ayrımcılığa devam etmek icap edecektir.


Mesela suç zamanaşımları da korkunç derecede uzun. En vasat suçlar için bile 8 sene geçmesi gerekmektedir. İnsan denilen yaratığın 2 senede bir geçirdiği zihinsel, bilişsel ve biyolojik değişimi hesaba kattığımızda bu kadar uzun zamanaşımları, insanların hayatlarına yeni ve temiz bir sayfa açmasına manidir. Eğer 3 sene geçmesine rağmen ufak bir suç için soruşturma açılamamış ise besbelli ki o suç suya sabuna dokunamamış demektir. O dosyanın kapanması ve çöp kutusunun en dibine gitmesi elzemdir.

Umarım güvenlik soruşturmasında en çok kaç yıla kadar araştırılır sorusunun cevabını almışsınızdır.

Bu arada yazıyı bitirmeden evvel şu linki de bırakayım ilginiz çekebilir:“Güvenlik soruşturmam halen gelmedi” diyenlere

Özellikle güvenlik soruşturması uzun sürenler bu linkteki içeriğimize göz atabilirler.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

10 thoughts on “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında son kaç yıla bakılır?”

  1. Yasin korkmaz

    Merhaba, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması için 20 yıl geriye dönük üniversitede katıldigim ve soruşturma geçirdiğim faaliyetlerde kuruma gönderiliyor mu?

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Genel bilgi: Arşiv araştırması kanununa göre belirli süre geçtikten sonra suç kayıtları arşiv kaydından silinir.

      1. Merhabalar,bundan 20 yıl önce,arkadaşımın çalıntı telefon satması ve yanında bende olduğum için adli sicil çıkmaktaydı,5 yıl sonunda bu sicil silindi,2011 de özel güvenlik kimliği aldım,2017 de yenileme yaptım,şuan tekrar süresi doldu tekrar yenileme yapacağım,son çıkan arşiv araştırma kanununa göre bu benim karşıma çıkarmı bilgi verirseniz memnun olurum

        1. Av Mehmet Görünmez
          Av Mehmet Görünmez

          HERKESE YÖNELİK BİLGİ: Arşiv araştırmasında bakılan şeyler kanunda yazmaktadır. Söylentiye rivayet etmeyin. Aradan belli zaman geçtikten sonra Adli Sicil ve Arşiv Kanunu gereğince arşiv kaydı da silinir. Resmi herhangi sicilde gözükmez. Dolayısıyla da bu silinen kayıt herhangi yerde karşınıza engel olarak çıkmaz. Ancak istihbari kayıtlarda bu bilgiler ömür boyu saklanabilir.

  2. Merhabalar eski hukumlu iscilerin istihdaminda uyusturucudan eski hukumlu belgesi olmasi guvenlik sorusturmasinda eski hukumlu isci olarak ise alinmasinda engel olurmu

  3. Merhaba,2020 yılın da uyarıcı madde kullanmaktan, dolayı denetimli serbestlik alıp bitirdim. Özel güvenlik sınavına gireceğim, arşiv araştırmasında sorun olur mu sizce?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top