Yeni Güvenlik Soruşturması Kanununun Devam Eden Davalara ve Eskiden Atananlara Etkisi

En son şu tarihte güncellendi: 3 Haziran 2023

An itibariyle; yani 25 Haziran 2020 tarihi itibariyle bu tasarı meclis komisyonunda kabul edilmiş durumdadır. Geçenlerde henüz daha meclis komisyonunda kabul edilmeden önce ve ilk defa 18 Haziran 2020 tarihinde sunulan yeni güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tasarısı hakkında şöyle bir yazı kaleme almıştım: Yeni Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırması Tasarısı Neleri Netleştirdi?   Bu yazıma rağmen tarafıma bazı soruları çok sık sorulduğu için ben de bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.

Devam Eden Güvenlik Soruşturması Davalarına Etkisi

Evvela güvenlik soruşturması nedeniyle devam eden idari mahkemeler bu tasarıdaki aleyhe olan hükümleri geçmiş tarihlerde idari kurumlara başvuran ve adaylık işlemlerini halihazırda başlatmış olan kişilere uygulayamaz. Bu durum hukuka aykırı olur. Yani daha önceden kazanılmış haklar söz konusu ise kişinin bu kazanılmış hakları korunur. Mesela şöyle düşünün eğer aksi bir kabul söz konusu olsa idi bu yeni yasadan sonra tüm memurlara yeniden güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması uygulamak gerekecekti. Bu durum gerek Anayasa gerekse idare hukuku prensipleri nedeniyle kabul edilemez.

Ancak mesela bu tasarıda lehinize olan hususlar var ise (ki bence tasarı genel olarak eskilerde kanun boşluğuna nazaran bir hayli lehe değerlendirilebilecek hükümler de içeriyor)  elbette bunları devam eden güvenlik soruşturması davalarında sunabilir ve davanızı pekiştirebilirsiniz. Mesela artık gizlilik dereceli olmayan kurumlara güvenlik soruşturması yerine sadece arşiv araştırması uygulanacağından ötürü evvelden güvenlik soruşturması geçirip elenen ve bunun üzerine dava açan kişiler bu hususu mahkeme dava dosyalarında ifade edebilirler ve lehe vicdani kanaat oluşmasını sağlayabilirler.

Eskiden Atananlara Etkisi

Eğer bu tasarıdan önce güvenlik soruşturması-arşiv araştırması geçirip atlattıysanız yeniden güvenlik soruşturması uygulanmayacaktır. Yani doğal olarak eskiden atananlar da bu haktan yararlanacak ve aynı süreci bir daha yaşamayacaktır. İçiniz rahat olsun bu konuda.

Kurumların sizden bu yönde bir talepleri ya da yeniden güvenlik soruşturması formu doldurmanızı istemeleri halinde bunu kibar bir dille reddedip en yakın hukuk bürolarına ya da halihazırda avukatınız var ise kendisine müracat etmenizi öneririm.

Saygılarımla

Av Mehmet Görünmez

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

2 thoughts on “Yeni Güvenlik Soruşturması Kanununun Devam Eden Davalara ve Eskiden Atananlara Etkisi”

  1. avukat bey merhaba.
    öncelikle yazdığınız yazılar için çok teşekkür ederim. internet üzerinden ulaşabileceğimiz çok iyi bir güncel kaynak oluşturmuşsunuz.

    benim sormak istediğim 2 konu var.

    1. meclise getirilmiş olan yeni tasarıda, özellikli olmayan memurluklar için yalnızca arşiv taraması yapılacak deniyor. arşiv taraması içerisinde ise, hagb’nin de değerlendirileceği yazıyor. ancak, hagb’nin atama için bir engel olup olmadığı belirlenmemiş. bu durumda oluşturulacak heyet, hangi kriterlere göre atamaya karar verecektir. atama uygun görülmez ise, mahkeme hangi kriterlere göre atamama kararının uygunluğunu değerlendirecektir ?
    2. önceki uygulamaya göre, ataması uygun görülmeyen doktor, 450 gün boyunca özel hastanelerde de çalışamıyordu. bu durum, yeni çıkacak olan yasa ile aynen devam eder mi ?

    cevaplarınız için çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar dilerim.

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Geliştirici yorumunuz için teşekkür ederiz. İlgili hata düzeltilmiştir. Sorularınıza ücret mukabilinde özelden cevap verebilirim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top