Ceza/Savcılık Soruşturması Açıldı Ne Yapmalıyım? Kaç Ay Sürer? Memuriyete Etkisi?-Kurtulma Rehberi

En son şu tarihte güncellendi: 3 Haziran 2023

Bu memlekette ceza pratiğinde en sakat ve en problemli kısım ‘ceza soruşturması müessesi’ diyebilirim. Öncelikle uyduruk bir suçtan bir savcılık soruşturması 8 sene boyunca sürmemeli. Alt tarafı erteleme alınacak bir suç için 8 yıl boyunca soruşturma yapılması insan hakkı diye bir olgu varsa buna kesinlikle aykırıdır.

Çünkü insan denen yaratık her 3 senede bir hayatına temiz bir sayfa açmak ister. Gerideki ufak ayrıntıları bir kenara bırakabilmek ve yepyeni planlar kurabilmek ister. Ancak 7,5 yıl önceki basit bir hatanın her an hayatınızı alt üst edebilme riskinin olduğu bir ortamda değil plan yapmak, sağlam bir psikoloji ile hayatınızı “sıradan insan” olarak sürdürebilmenizi imkansız kılar.

Eğer cehennem diye bir şey var ise; cezaları arasında ateşte yanmanın yanında “uzun yıllar ceza soruşturması neticelenmesi beklemek” vardır. Bunun nasıl bir ızdırap olduğunu yaşayanlar bilirler. Hayatınız o soruşturma ile ikiye ayrılmıştır. Artık belirsizlik bitsin istersiniz. Hatta savcı  çıkıp gelse ve dese ki “kardeşim senin soruşturmayı, dosyayı kapatacağım ama gel de şuracıkta o serçe parmağını testere ile CANLI CANLI-EZE EZE keseyim, kabul mu kardeşim?”  dese hemen gözünü kırpmadan KABUL EDECEK kıvamda olan ve hatta kestirmek için aylar öncesinden randevu alıp saatlerce kuyrukta sıra bekleyecek birçok soruşturma şüphelisinin var olduğuna kalıbımı basarım…

İLGİNÇ  TARİHSEL VE SOSYOLOJİK BİLGİ: Modern insanlar; İngiliz ve Hollandalı’lardan çaldığı ‘insan hapsetme’ sistemini terk etmek zorundadır. Çünkü istatistikler bir adamı 4 duvar arasında kendisi gibi arıza tiplerle bir arada bekleterek “ıslah” edilmediği aksine daha azılı suçlu üretildiği kanıtlanmıştır. İnsan hapsetmek; idam etmekten, kol kesmekten, kürek cezası vermekten daha kötü ve acımasızdır. Bu işkencenin sessiz sedasız ve gözlerden uzaklarda olması onu daha medeni ve insancıl kılmamaktadır. Norveçliler, Danimarkalılar, İsveçliler, Hollandalılar, Almanlar, İngilizler  “BİLİMSEL VERİLERE GÖRE HAREKET ETMEK MECBURUİYETİNDE OLDUKLARINDAN ÖTÜRÜ” eski tip hapishane sistemini kaldırmış ve gün geçtikçe rehabilitasyon evi haline getirmeye başlamışlardır. Ancak ‘bazı‘ ortadoğu siyasetçisi sürekli durmaksızın bir makine gibi suç ve suçlu üretim tesisi olan hapishaneleri kapatmayı istemez çünkü halkların fakirliği, yoksulluğu, sefaleti onların ‘bazen‘ işine gelir. Bu sebeple ‘bazen‘ kasten bilerek ve isteyerek hukukun bizzat kendisini hukuka uygunluk kılıflarıyla bozarlar. 

Aslında medeni ülkelerde dava zamanaşımı olduğu kadar “soruşturma zamanaşımı” kavramı de vardır ve son derece geniş perspektifte ele alınmıştır. Gerçi bu türden zamanaşımı bizde de var ancak sadece “Kabahatler Kanunu” denilen yasada basit para cezası veya disiplin cezası uygulanabilecek kabahatler için kabul edilmiştir.

Soruşturma zamanaşımı (1)

Madde 20- (1) Soruşturma zamanaşımının dolması halinde kabahatten dolayı kişi hakkında idarî para cezasına karar verilemez.

(2) (Değişik: 6/12/2006-5560/33 md.) Soruşturma zamanaşımı süresi;
a) Yüzbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde beş,
b) Ellibin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde dört,
c) Ellibin Türk Lirasından az idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde üç,
yıldır.

Yine aynı şekilde memur disiplin cezaları için soruşturma zamanaşımları genelde 3 yıl olmaktadır.

Biraz gözünüzü dinlendirip devam edin ki bilgileri daha iyi özümseyin

Kaç ay-yıl sürer bu savcılık/ceza soruşturması?

Bu soru ceza soruşturmasına maruz kalan çoğu kişi tarafından en sık sorulan soruların başında gelmektedir. Bunun maalesef net bir cevabı yoktur. Ancak incelediğim dosyalara ve tecrübelerime dayanarak size ortalama süreler yazmak isterim. Bu süreler genelde suç türüne ve fail sayısına bağlı olarak değişmektedir.

Dolandırıcılık ve hırsızlık suçları soruşturmaları ne kadar sürer?: Bu suç türleri diğerlerine nazaran tespitin yapılması daha zor olduğundan dolayı nispeten uzun sürmektedir. Çünkü çoğu kez fail başından itibaren kendisini gizlemek için çaba sarf etmektedir. Bu tür ekonomik malvarlığına karşı yönelik olan suçlarda ceza soruşturması ortalama 1,5 yıl sürmektedir.

Hakaret, tehdit, iftira, şantaj, özel hayata karşı suçların ceza soruşturması ne kadar sürer?: Kişilik haklarına yönelik olan bu tip suçlar genelde ön hazırlık ve plan olmadan ani bir öfkeyle işlendiğinden çoğu kez deliller de ortada olur. Bundan dolayı savcılıkların işi nispeten daha kolaydır. Ancak eğer fail sahte sosyal medya hesabı gibi hesapların arkasına gizlenerek bu suçu işlediyse yüksek ihtimalle merkezi Amerika ve dünyanın muhtelif ülkelerinde olan sosyal medya siteleri İP adresi bilgileri vermeyeceğinden soruşturma bitmeyecek ve faili meçhullar arasına atılacaktır. Bu tür kişilik haklarına yönelik suçlarda ceza soruşturması ortalama 5-6 ay sürmektedir.

Cinayet, yaralama, öldürmeye teşebbüs, cinsel saldırı suçlarında ceza soruşturması ortalama ne kadar sürer?: Bu tür bedensel bütünlüğe karşı işlenmiş suçlarda “adli tıp raporu” beklenmesi nedeniyle soruşturmalar biraz uzamaktadır. Ayrıca cinayet planlı işlendiyse failin bulunması da çok kez mümkün olmadığından soruşturma bitmemekte veya faili meçhul dosyalar arasına girmektedir. Ancak bu tarz suçlarda ortalama bir rakam vermek gerekirse ceza soruşturması 1 yıl sürmektedir.

Uyuşturucu, suç örgütü, tefecilik, kumar oynatma suçlarında ceza soruşturması ne kadar sürer?: Bu tür suçlar genelde örgüt dahilinde işleniyor. Ayrıca çok failli oluyor. Bundan dolayı en uzun süren soruşturmalar genelde bunlar oluyor. Ortalama soruşturma süresi 2 yıl diyebiliriz.

Terör suçlarında ceza soruşturması ne kadar sürer-kaç ay sonra biter?: Evet, listenin zirvesine geldik. Terör gibi devletin güvenliğine karşı suçlarda davacı çoğu kez KH’dir. Yani “kamudur”. Bu sebepten ötürü bu suçlarda dönemin siyasi rüzgarı çok büyük önem arz etmektedir. Gördüğüm kadarıyla uygulamada savcılar genelde bu soruşturmaları olabildiğince ağırdan almaya çalışmaktalar. Bu tür soruşturmalar ortalama 3,5 sene sürmektedir. Onyıllar boyunca sürdüğü de olmaktadır.

 Nasıl kurtulabilirim ceza/savcılık soruşturması işkencesinden?

Böylesine  %100 etik olmayan bir başlık açmazdım normalde ancak “ceza soruşturması” denilen illetin bazı durumlarda yarattığı “gereksiz tahribatın önüne geçebilmek için” ve “işkence” olarak nitelendirilmemesi için burada önemli bazı bilgileri yazmam gerek. Lütfen beni iyi dinleyin…

Bu illetten kurtulmak için hakkınızda yürütülmekte olan soruşturmanın konusu olan suçun türü önem arz etmektedir.

Birçok kişi iş işten geçtikten sonra avukat tutar. Siz bu hatayı yapmayacaksınız. Hemen şimdi avukat tutmalısınız.

Dosyaya savunma dilekçesi sunmanız gerekiyor. Ancak bu dilekçeler kamyoncu ağzıyla değil, olabildiğince profesyonel, hukuksal dille yazılmış ve etkileyici olmalıdır.

Yeri gelmişken şu yazımız kafanızdaki bazı sorular için biçilmiş kaftan olabilir: Savcılık Soruşturmasında suç kabul etmek/ikrar etmek işe yarar mı?

Yine şuna da muhakkak göz atın (tek tabanca takılan ve avukatsız kendisini savunmak isteyenler orada mısınız? Size sesleniyorum. Özellikle siz bu linke muhakkak göz atın) Savcılık Soruşturması İçin Ek Beyan Dilekçesi- İşe Yarar Mı?-Ne Yazılmalı?

Ceza soruşturması savunma dilekçesinde şu ayrıntılara dikkat edin:

  • Dosya numarası yer alsın
  • kendiniz hakkında sanık değil dosya şüphelisi diye ifade kullanmalısınız.
  • Tarih, adres ve imza yer almalıdır.
  • Savunma konusu beyanlar belli bir hiyerarşi ve kategorizasyon dahilinde olmalıdır. (ne kadar özenirseniz dosyanız o kadar titiz incelenir)
  • Dilekçenizde şekli şartlara uymaya mümkün olduğunca dikkat edin.

Bu yukarıdaki kurallara uygun olan dilekçe, 1 kere değil birden fazla kez ve düzenli aralıklarla “avukatınız”  tarafından ibraz edilmelidir. Ancak bilmelisiniz ki tıpkı ceza kovuşturması gibi soruşturma aşamasında da ceza muhakemesi kurallarının ve ceza hukuku ilkelerinin geçerli olduğunu unutmayın. Bu demektir ki oyunu kurallarına göre oynamak zorundasınız. Yani dilekçelerde hukuki vakılar, olay örgüsü ve talep yargılamanın etiğine uygun düzenlenmelidir.

Telefonumu dinler mi savcı?

CMK 135’in 8. fıkrasında sayılan suçlar dışındaki suçlar için telefonunuz dinlenmez. Bu dinleme en çok 2 ay kadar yapılabilir.  Gerekirse 1 ay daha uzatılabilir. Ayrıca bu uzatma terör suçlarında her defasında 1 ay ve toplam 3 ayı geçmemek üzere uzatılmasına karar verebilir. Bu süreler dışında dinleme yapılırsa hukuka aykırı olacaktır. Hukuka ayırı dinleme neticesinde elde edilen delille ise hukuka aykırı olacaktır.

Bu konuda çok paranoyak var etrafta. Halbuki yıl olmuş iki bin bilmem kaç. Şu devirde hala illegal iş yapıp da GSM kullanan delikanlı kaldı mı?

Bilgisayarıma el koyar mı savcı?

Savcılık eğer çok zor durumda kalır ve başka türlü delil elde etme imkanı bulamaz ise bilgisayarınıza el koyabilir.

Madde 134 – (1) Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir.

(2) Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere el konulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, el konulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir….”

Ancak bu el koyma yapıldıktan sonra “şifre çözüldükten sonra gerekli kopyalar alınır ve derhal el konulan bilgisayarlar iade edilir”.

Açıkçası gsm konuşmalarının dinlenmesi gibi basit bir özel hayat müdahelesi dahi katalog suçlarla sınırlandırılmış iken içerisinde yatak odası görüntülerinin dahi bulunması muhtemel olan bilgisayar kütüklerinin lise mezunu onlarca polisin görebileceği şekilde el konulması ve açık edilmesi saçmalıktır.

 

Yurt Dışına Çıkabilir Miyim Soruşturma Varken?

Eğer ki bu soruşturma katalog suçlar ile ilgili değil ve savcılık tarafından tutuklanmanız isteği ile sulh ceza hakimliği’ne sevkiniz gerçekleştirilmediyse ve yurt dışına çıkışa dair adli kontrol tedbiri konulmadıysa yurt dışına çıkabilmeniz mümkündür. Bu durum Anayasa 23/5 ve CMK 109-115 hükümlerinde detaylıca irdelenmiştir.

Arkadaşlar lafı dolandırmayacağım açık konuşacağım. İnsan haklarına aykırı ve saçma sapan, orantısız cezalar çıkabilecek bir yargılama ile karşı karşıya kalan bir bireyin kaçması kadar doğal bir refleks yoktur. Bu durum uluslararası ceza hukuku pratiklerinde de olağan karşılanmaktadır. En nihayetinde ülkeler arasında suçlu iade anlaşmalarında dahi “insan hakları ihlali varlığı veya şüphesi” halinde ve “düşman ceza hukuku uygulanması” halinde suçlunun iadesinin yapılamayacağı kayıt altına alınmaktadır. Böylesi durumlarda yabancı ülkelere sığınma talebinde bulunmanız şartlar dahilinde dahi söz konusu olabilir.

Bu konuda beğendiğim bir makalenin linkini yazmak istiyorum: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/621609

Kaç Yıl Sonra Düşer Savcılık Soruşturması?

Her ne kadar soruşturma zamanaşımı diye birşey olmasa da dava zamanaşımı diye bir gerçek var. Hesaplama yaparken bu süreleri kesen olaylara dikkat. Soruşturma sırasında: ifade alma, soruşturma izni talep etme, tutuklanma gibi olaylar bu sürelerin sıfırlanıp yeniden başlamasına sebep olur. Ancak bu süreler sıfırlanıp yeniden işlemeye başlasa bile her halukarda %50’sinden daha uzun olamaz. Yani mesela 8 yıl ise olağan dava zamanaşımı; olağanüstü dava zamanaşımı 12  yıldan daha uzun olamaz. Bu noktada uzamış zamanaşımının hesaplanması konusunda ince ayrıntılar bulunduğunu ifade etmek gerek.

18 yaş üzeri

  • Ağırlaştırılmış müebbet: 30 sene,
  • Müebbet hapis: 25 yıl,
  • 20+ yıl:  20 yıl,
  • 5-20 yıl: 15 yıl,
  • 5 yıl altı: 8 yıl

15 ila 18 yaş arası

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını: 20 yıl,
  • Müebbet hapis cezasını: 16 yıl 8 ay,
  • 20+ yıl:  13 yıl 4 ay,
  • 5-20 yıl:10 yıl,
  • 5 yıl altı: 5 yıl 4 ay.

12 ila 15 yaş arası

  • Ağırlaştırılmış müebbet: 15 yıl,
  • Müebbet hapis cezası: 12 yıl 6 ay,
  • 20+ yıl:  10 yıl,
  • 5-20 yıl: 7 yıl 6 ay,
  • 5 yıl altı: 4 yıl.

Memuriyete Etkisi Nedir Savcılık Soruşturmasının?

Evet, geldik en kritik sorulardan birisine. Arkadaşlar bu konuda şöyle bir makale yazmıştım. Onu ayrı bir sekmeden açın dursun: Savcılık soruşturması güvenlik soruşturmasını etkiler mi?

Ceza soruşturmaları yeni güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tasarısı meclis tarafından tamamen onaylanıp kanun halinde gelirse arşiv ve güvenlik soruşturmalarında karşınıza çıkacaktır.

İşte bu sebepten ötürü haksız savcılık soruşturmalarının kapanması çok elzemdir. Kanun yapıcılar bu konunun ehemmiyetinin farkına varmış olacaklar ki “SYOK” adı verilen “soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar” müessesini yaratmışlardır. CMK m.158/6’dan kaynağını alan bu müessese bence çok yerindedir. SYOK şartları şu şekildedir:

  • Savcılığa ulaşan ihbar ve şikayet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması halinde soruturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilir.
  • Savcılığa ulaşan ihbar ve şikâyetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir.

Eğer SYOK alamaz ve ceza soruşturması devam eder ve bu ceza soruşturmasının konusu terör gibi suçlardan dolayı ise memuriyet hayallerinize geçmiş olsun diyebiliriz.

Ancak şu da bir gerçek ki üst sınırı 5 yıl olan ve incir çekirdeğini dolduracak kadar zarar vermeyen, düşünce suçu mahiyetinde olan, şikayetten vazgeçilmiş olunan basit suçların “şüphelisi” olunmasından dolayı da memuriyet planlarının iç edilmesi adil olmayacaktır. Belki hukuka uygun olacaktır ancak yine de adil olmayacaktır…

Her türlü kişisel verime ulaşabilir mi savcılık?

Bu sorunun cevabı bulunduğunuz ülkede “özel hayata ve hayatın gizli alanlarına olan saygının” boyutuna göre değişecektir. Bizim memleketimizde özel hayat mühimdir. Ancak devletimizin bekası özel hayattan daha mühim görülmektedir.

Konuyu dağıtmadan bu alt başlıktaki soruya değinmek istiyorum. Suçları; bu yukarıdaki paragrafta değindiğim psikolojik, sosyolojik ve siyasi hakikatin süzgecinden geçirerek savcılığın hangi suçlarda sizin hangi kişisel verilerinize ulaşabileceği konusunda bir çıkarım yapabilirsiniz.

Ceza Soruşturması Sorgulama Mümkün Mü?

Arkadaşlar haber siteleri ve ucuz blogların ziyaretçi çekmek için 1000 kelime yazıp yine de cevabını vermediği bu soruya kısa ve öz cevap vereceğim. Cevap: HAYIR SORGULAMA MÜMKÜN DEĞİL!

Ancak eğer ki dosyada kısıtlama/gizlilik kararı yok ise bu takdirde dosyanızı bizzat ya da avukatınız aracılığı ile savcılığa giderek yerinde incelemeniz mümkündür.

Lakin eğer ki dosyada kısıtlama kararı var ise CMK gereğince hazır bulunulan tutanaklar, kişinin kendisinin ifadesi, bilirkişi raporu incelenebilir.

Kural olarak ceza soruşturmasında baştan sona gizlilik hakimdir. Ancak elbette soruşturmanın usulü işlemleri yönünden bu görüş hakimdir. Hakkınızda bir soruşturma olup olmadığı yönünde internet üzerinden yapabileceğiniz bir sorgulama YOK!

Maddeyi inceleyelim:

CMK 153: “Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.’’

CMK 153. Maddenin 2.fıkrası ‘‘Müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, sulh ceza hâkiminin kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir.’

‘‘Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında, ikinci fıkra hükmü uygulanmaz.’’

Bu yukarıdaki hükümlerden de görebileceğiniz üzere dosyada gizlilik kararı verildiğinde savcının nerelerden hangi bilgileri talep ettiği görülemez. Ancak “ifade, hazır bulunan tutanaklar, bilirkişi raporları” gibi müvekkilin doğrudan dahil olduğu veya onun hakkında dışarıdan mütaala veren bilirkişilerin hazırladığı evrakları görebilme hak ve yetkisi verilmiştir.

ANCAK UYGULAMADA BİRÇOK KEZ GİZLİLİK KARARI VERİLEN DOSYA AVUKATA DAHİ HİÇBİR ŞEKİLDE GÖSTERİLMEMEKTEDİR.

Bu konuda şu içeriğimizi bırakalım yeni sekmede açıp inceleyin: Savcılık Soruşturmasının; Suç türünü, Tarihini, Sonucunu, Numarasını  Nasıl Öğrenebilirim?

Tüm bu istisnalar ve özel durumlar haricinde dosyayı inceleyip örnek alabilmek mümkündür.Dev makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Kendinize iyi bakın ve sağlıcakla kalın…

Ancak eğer dava açılırsa yani soruşturma biter ve hakkınızda ceza davası açılırsa bunu vatandaş uyaptan görebilmek mümkün: https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/

Ceza soruşturması hakkındaki rehberimiz bitti, mimoza yaprakları gibi sık sık dallandırıp budaklandıracağız yeri geldikçe…

50 thoughts on “Ceza/Savcılık Soruşturması Açıldı Ne Yapmalıyım? Kaç Ay Sürer? Memuriyete Etkisi?-Kurtulma Rehberi”

  1. soruşturma dosyası savcılıkda 4 yıldır bekliyor ifade vermedim daha savcı bu dosyayı elinde nekadar tutabilir bigi verirseniz sevinirim tesekkür ederim

        1. Av Mehmet Görünmez
          Av Mehmet Görünmez

          Çok uzun sürmüş görünüyor gerçekten. Buradan yorum yapmam sağlıklı olmaz. Mümkünse dosya hakkında savcılıktan detaylı bilgi alınız. Belki de bilmediğiniz bir gelişme olmuştur.

      1. Dursun Demir

        Benimde hakkkimda savcılık soruşturması var 4 ay oldu karakolda ifade verdim başkada birşey yok ne savcılık nede mahkeme birşey yok

    1. İyi günler benim 7 aydır dosyam savcılıkta hiçbir gelişme olmadı uyapta dosyam veya mahkeme veya duruşma gözükmüyor.Psikolojik olarak çok yıpratıcı üstelik dosya farklı şehirdeki savcılıkta.dosya hala açık gösteriyor bir avukat boşuna avukata ücret vermeyin dedi ama hiçbir şey yapmadan beklemek de zor geliyor ne tavsiye edersiniz

  2. 14 Kasım 2020 Tarihinde “Halkı kin ve Tahrik” den karakolda ifade verdim , bir whatsapp grubunda şahsın birinin anneme küfür etmesinin ardından dini değerine küfür ettim. İfademde anneme küfür edildiğini whatsapp grubunun bulunup tüm mesajların incelenmesini talep edip hakkımda ki suçlamayı reddettim. Neredeyse 3 ay olacak herhangi bir şekilde tebligat vesaire gelmedi. Bu soruşturma askeri okula girmeme engel midir ? Size soruşturma ne zaman biter ?

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      HERKESE YÖNELİK GENEL BİLGİ: Bazı suçlar için bakanlıktan özel izin alınması gerektiğinden o tip soruşturmalar biraz daha uzun sürmektedir.

      YUSUF BEY’E CEVABIM: Yusuf Bey lütfen hukuki danışmanlık alınız.

  3. Hayat sevince güzel

    Özel hayatın gizliliği ihlaldan hakkımda sorusturma açıldı 1.5 senedir hala dosya açık diyorlar dava felan açılmadı daha telefona o zaman el koymuşlardi 3 ay sonra geri vermişlerdi nasıl olur acaba daha önce hiç suç islemedim hapis korkusuyla yaşıyorum 1.5 yıldır bunaldım iyce

      1. Merhaba halkı kin ve nefrete tahrikten soruşturmam var telf. ve bilgisayarlara el koydular 20 gün oldu avukatım dava açılmaz büyük ihtimal dedi şu an adli tatil var bizim telf ve bilgisayar incelemesi devam ediyo dedi avukatım bu iş nereye varır acaba cihazları ne zaman verirler bize ayrıca özel kişisel yazışmalardan bisey çıkar mı?

  4. İzinsiz silah üretme suçundan tutuklu birisinin dosyasına gizlilik kararı verilmiş, bu karar ne zaman kalkar tahmini olarak ?

  5. İSTİSMAR soruşturması ne zaman mahkemeye döner acaba adamlar inceliyor ama bunalimdayim aylardır dışarıya çıkamıyorum ki

  6. FETÖ ARDIŞIK ARAMA GEREKÇESİYLE 17 AYDIR AÇIĞA ALINDIM SADECE BİR ARDIŞIK ARAMA VAR VE ARDIŞIK ARAMAYA TAKILDIĞIM DİĞER PERSONELİN DAVASI GÖRÜLDÜ VEGÖREVİNE DÖNDÜ BENSE 17 AYDIR SORUŞTURMANIN AÇILMASINI BEKLİYORUM İL OLAY OLDUĞUNDA AVUKATIMIZ BAKIYOR BU İŞLEMİ HIZLANDIRABİLİR MİYİZ YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY VAR MI ÇÜNKÜ AVUKATIMIZ İLGİLENMİYOR GİBİ GELDİ BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

  7. 1 dosyam var savcılıkta. Gizlilik kararı var dosya soruşturma aşamasında 2017 yılı. Ve halen karar verılmedı üzerime atılan bi suçtan ötürü imza ve yurtdışı yasağı vardı başvuru yapıp 2.5 sene sonra kaldırdım yasağı. Ama. Halen cevap gelmedı gelmedı ne yapmalıyız nasıl bir yol izlemeliyiz 1 başvuru yapmam gerekıyor bu başvuruda direk önüme çıktı ve işlemimi yapamıyorum bu işlemi yapabilmem için bir temiz kağıdı ve ya bu üzerime atılan suçun bana ait olmadığını beyan eden bir evrak alabilmem mümkünmüdür acaba bilgi verirseniz çok sevinirim saygılar iyi çalışmalar dilerim

  8. 2018 yılında müstehcen suçtan soruşturma açıldı 2020 de telefonuma incelemek için el konuldu bir yılı geçti telefona el koyuyalı sorusturma sonucu ne olursa nasıl öğreniriz

  9. Merhabalar saygı değer hocam hırsızlık suçu 153/2 ye göre gizlilik kapsamında olurmu örnek vermek gerekir se bir hırsızlık soruşturması varsayalım şüpheli bu dosya hakkında bilgi ve belge alabilirmi savcılık ön bürodan cevap verirseniz çok sevinirim saygılar kolay gelsin..

  10. Hırsızlık suçunda kimlik tespiti sonrası mutlaka gözaltı olurmu gözaltı olmadan işlem yapılırmı şüpheliye

  11. 1-Soru:Gizlilik Kararı
    Hırsızlık suçu Soruşturması gizlilik kapsamında olurmu örnek vermek gerekirse avukatı olmayan bir şüpheli hakkında hırsızlık dan dolayı soruşturması var şüpheli bu soruşturma dosyasında bilgi ve bilgi alabilirmi savcılık ön bürodan ve soruşturmada gizlilik kararı avukatı olmayan şüpheliye ve her suça verilirmi bu karar.

    2-Soru:Gözaltı
    Hırsızlık suçlarında kimlik tespiti sonrası mutlaka gözaltı olurmu Gözaltı hangi hallerde olur Gözaltı olmadanda bir suçta Soruşturma işlemleri tamamlanırmı.

    3-Soru:Soruşturma Kovuşturma
    Ortalama hırsızlıktan Açılan bir soruşturma ve kovuşturma süresi nedir en geç ne zaman sonuçlanır.

    4-Soru:İfade Alma
    Savcılık yada kolluk ifade almadan Soruşturmayı tamamlarmı dava açılırmı.

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      HERKESE YÖNELİK GENEL BİLGİ: Savcılık ifade almadan soruşturma açabilir, bu soruşturmanın neticelenmesi için belirlenmiş azami süre yoktur. Gözaltı kesin değildir. Gizlilik kararı şartları var ise savcılık tarafından her zaman kendiliğinden alınabilir.

      1. Yalnız araştırmalarıma göre delil yeterli ise gözaltı durumu oluyor uygulamada kesin değil demişsiniz hocam ayrıca gizlilik kapsamında yer alan suçlar sadece 153/2 deki katalog suçlar da mevcuttur haricinde uygulanmıyor.

  12. Hırsızlık suçundan sonda fail yakalanmıyor yeterli delil var kimliği belli olduktan sonra gözaltı olurmu

  13. savcılığın açtığı tahminen görevi kötüye kullanmaya bağlayacağı soruşturma benden 2 sene önce ifade alındı ve 2 senedir dosyada tek bir işlem yapılmadı ve halen aktif burda savcının görev ihmalinden bahsedilebilir mi?

  14. Merhaba hemşire olarak görev yapmaktayım.benim mesailerimde olan hasta ölümleri ile ilgili iş arkadaşlarım kasıt mı var diye tutanak tutmuşlar bugün çalıştığım kuruma savunma verdim olay adli boyuta taşınır mı

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Ceza soruşturması alanında çalışan bir avukata başvurmanızı öneririm vakit kaybetmeden. Bu gibi hallerde yerinde ve zamanında gerekenleri yapmak çok önemlidir.

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      HERKESE YÖNELİK GENEL BİLGİ: Uygulamada; ne yazık ki en basit suç tiplerinden bile savcılıkta dosyaların yıllarca beklediği görülmektedir.

    2. Velev ki savcılık soruşturmam var memur olamazmiyim

      Hakkımda iki tane benimle alakasız savcilik sorusturmasi olduğundan,ve son cikan güvenlik soruşturması yasasindan dolayi atamam yapilmadi,idare mahkemeye dava actik bir yil sonra red geldi,istinafa taşıdık bir aydir gelisme yok,en son 2hafta önce gidip, iki savciliga da dilekce ile basvuruda bulunduk, dilekçe cevaplarini beklemelimiyim, yada cevap gelmezse bir iki ay sonra tekrar gideyimmi eğer ki o arada istinaf da red vermezse tabi,

  15. Bir uyuşturucu dosyasında adım geçmiş. Ben yurtdışına çıktım. Çıktığını öğrenen arkadaşlar üzerime ifade verip bana yıkmaya çalışmışlar. Burada(Almanya) evlilik yaptım oturumu aldım. 1 sene oldu uyapta birşey görünmüyor. Ülkeye dönsem tutuklanır miyim? Ve bu ne zaman düşer sizce dipnot: suç unsurlarında herhangi bir parmak izi vs yok. Sadece 4 kişi bir olup üzerime yikmislar. Teşekkürler

    1. Av Mehmet Görünmez
      Av Mehmet Görünmez

      Merhaba iletişim bölümünden iletişime geçmeniz halinde hukuki danışmanlık verebilirim.

  16. Merhaba, çalıştığım iş yerinde 2 personel ve 2 yakın arkadaşı tarafından üzerime cinsel suçundan iftira atıldı savcılıkta ifade verdim ve mahkemeye çıktım mahkeme delil yetersizliğinden adli kontrol talebi ile serbest bıraktı haftanın bir günü imza atıyorum dosyam savcılıkta sanırım son durum ne olur ne kadar sürer ? Takipsizlik yada dava açılırmı ? Ayrıca karşı tarafa iftira davası açabilirmiyim teşekkür ederim

  17. Araba Fiyatları Uçtu Gitti

    Suçlu şahıs arabama benzin döküp yaktı, kamera kayıtları bulunduğundan kısa sürede tutuklandı ifade verdi ve elini konulu sallayarak dolaşıyor. İfadesinde gıcığım vardı yaktım, pişmanım, zararı karşılamak istiyormuş. Şimdi aradan 5 ay geçti, tabii adli tatil yüzünden. İkinci bir ek ifadesinde kulaktan dolma iftira dedikodu olarak duyduklarından dolayı benzin döküp yaktım diyor. Bu dedikoduyu çıkaran ve uyduranlar şimdi inkar ediyor. Bu arada bu dedikoduyu çıkaran kişi ile suçu işleyenin arasında gelişen bir video geçti elime, suçlu şöyle diyor dedikodu yapana, SEN DEMEDİNMİ GİT EVİNİ BARKINI YAK ZATEN BENİMDE YAKINDA ONUNLA MAHKEMEM VAR !!!
    Arabamı yakan kişi bana kendisi hemen olay olduktan sonra bunu bir telefon görüşmesinde söylemişti ama itibar etmemiştim, dediği konu bana şu: para karşılığı anlaştık yarısı peşin yarısı iş bittimi alacakmış, bu olayı dedikoduya dönüştüren kişi şimdi burda azmettirdiği ortaya çıkıyor ama şimdi bu işi yaptıran o videoda kanıtla bakalım nasıl yapacaksın diyor. Bu arada bu kişi ile olan davada beraat aldım. Sorum şöyle, bu kanıtlar yeterlimi ve bu süreç daha ne kadar uzar bir sonuç elde etmek için.
    Selamlar

  18. Orhan TANRIVERDİ

    Sayın Avukat bey,
    Çalıştığım iş yeri tarafından geçersiz gerekçe ile 15.04.2019 Tarihinde iş akdim fesih edildi, bunun üzerine iş mahkemesinde açmış olduğum dava devam etmektedir.
    İş yeri, iş akdimi fesih ettikten sonra 23.05.2019 Tarihli dilekçe ile iş yerini zarara uğrattığım ve görevimi kötüye kullandığım gerekçesi ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savunmam alındı ve soruşturma dosyası tekamül etti. Suç duyurusu yapanın, suç duyurusu konusu hususları resmi yollardan yaptığım müracaatım üzerine yapılan inceleme sonucu düzenlenen rapor’u ek delil olarak dosyaya sundum.
    Aradan geçen zaman zarfında dosyaya bakan 2 savcı değişti, 07.09.2021 günü soruşturma hakkında bilgi almaya gittiğimde, savcının değiştiğini, böylece 3. savcının devreye girdiğini öğrendim. Böylece bu soruşturma tabiri caiz ise, Kemal Sunal’ın davacı filmi sonucuna döndü.
    Aradan tam 28 Ay yani 840 gün geçti, bir 28 Ay daha mı sürecek, akıbeti meçhul bir soruşturmaya döndü. Adalet bu kadar geç mi tecelli ediyor.
    Bu durumda, gelmiş geçmiş savcılar hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyorum, ancak nereye ve hangi gerekçe ile duyuruda bulunacağımı bilmiyorum ve bu konuda cevabınızı önemle bekliyor, saygılar sunuyorum.

  19. Ağır ceza mahkemesinden tutuklu kalıp beraat etmeden dolayı maliye hazinesi aleyhine açtığım tazminat davası sonucu mal müdürlüğüne yargı kararını yerine getirmesi için taahhütlü dilekçe ile müracaat ettim bir buçuk aydır karar gereği yerine getirilmediğinden mal müdürlüğünü 5237 sayılı kanunun 257. Maddesi gereğince suç duyurusunda bulundum. Şikayet dilekçem ekinde mahkeme kararı, kesinleşme şerhi ve mal müdürlüğüne yazdığım dilekçeyi ekleyip suç duyurusunda bulundum. Savcı 15 gün oldu hala soruşturmaya el atmadığını düşünüyorum. Savcı soruşturmayı ne zaman sonlandırır.

  20. Gizli kalsin

    Merhaba 4.06.2021 de bı erkeğe tehdit şantaj darp dan şikayette bulundum delillerle beraber ses kaydı ve vatsab mesajlarıyla o kişi de ifadesini verdi ama bana hala 5 aydır kağıt gelmedi . Nezaman gelir merak ediyorum nasıl ogrenebilirim

  21. Merhaba ;
    Benim moda, güzellik ve kadına dair makalelerin içerdiği bir websitem mevcut. Bu sitede 2 tane içerik nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş içerikler bir kitaptan alındı şeklinde haksız kazanç elde ediyorum gibi suçlama yapılmış evime polisler geldi evimi aradılar kitap varmı diye sordular kitap yok ve kitap toplam 234 sayfadan oluşuyor araştırdığım kadarıyla sadece 2 tane içerikte alındı sözler, anahtar kelimeler vs geçiyormuş. Polis evimi aradı herhangi birşey bulamadı ifade mi aldılar site bana ait ama suçlamaların hiçbirisini kabul etmiyorum dedim ve ifadeden sonra içerikleri de sildim zaten 2 tane idi. Ellerinde sadece ekran görüntüsü delil olarak suç duyurusu yapmışlar. Evimdeki bilgisayarımın hard disk e el koydular onun içinde de kitaba ait hiçbirşey yok. Bundan ne gibi sonuç çıkar teşekkürler.

    1. Avukat bey merhaba; Avukat bey 1 Hafta kadar oldu Terörle Mücadele de Emniyette 2 defa ifade verdim ilkin suçu inkar ettim. Hemen ertesi gün suçu evet ben yaptım demek için emniyete gittim bana dediler ki Avukatınla gel Avukatımla gidip ifadeyi değiştirdim. İnstagram hesabımdan bu yorumları ben yaptım. Yorumları yapmadan önce Sağlık sorunlarım vardı psikolojik sinirsel ailemde üzerime çok gelmişti bunalıma girmiştim. Kendimi inancın gereği olarak eksik görüp yetersiz görüp Nihat Hatipoğlu ve diğer hocaların instagram hesaplarını takip edip beğeni ve yorum yaparken farkında olmadan FETÖ Terör örgütü instagram sayfasına dini vaazlar veriliyor diye beğeni ve yorumlar yapmışım bu Suçtan ötürü hakkımda Soruşturma açıldı. Psikolojik ve Sinirsel Sağlık Raporum da var onları delil sunacağım darbe günü elimde bayraklarla demokrasi nöbetinde olduğum fotoğrafları sunacağım ilaç raporlarımda var etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğimi belirttim pişmanım dedim ifadem de yorum yaptığım sayfanın FETÖ Terör örgütü sayfası olduğunu bilmeden yorumlar yaptım Sağlık Sorunlarım var ifadesi verdim Avukat bey bu durumda Ceza alır mıyım Memuriyetim gider mi

  22. Merhaba iyi günler . 2017 yılndan beri acılan bı dosyam var sosyal medya paylaşimdan . Ve gizlilk karari verilmiş. Ve ben yurdişnda yaşiyorm .ve burda resmen esir hayat yaişoyrm konslukta işlem yapılmıyor pasaportum bitimş uzatılmıyor . Hiç bi şekilde ifade vermedm . Sizce ne kadr daha sürer cvp verırsenız cok sevınırm.

  23. İş kurma vaadi ile Türkiye’de dolandırıldım. 1.5 yıl oldu sanıkların ve tanıkları. İfadeleri alındı deliller savcılığa teslim edildi aradan 1.5 yıl geçmesine rağmen savcı sırası gelince yazarım diyor. Bu işlemi hızlandırmanın bir yolu var mı ? Hsk ya şikayetçi olsam sonuç alırmıyım?

  24. Merhaba bi
    Oyun sitesi instagram hesabımda paylaşmıştım yasal değilmiş polisler gelip evi
    Aradı telefonu alıp inceledi ifademi
    Aldılar ve beni o gün serbest bırakıp telimi aynı gün içinde verdiler acaba dosyanın akibeti ne olur hiç sabıka kaydım yok

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top