Nato “Şahıs Güvenlik Belgesi” ve “Gizli Tesis Güvenlik Belgesi” Verilemeyecek Haller ve Dava Yolu

En son şu tarihte güncellendi: 27 Mayıs 2023

İlk olarak biraz “tesis güvenlik belgesinden”  bahsedeceğim. Bir firmanın NATO ihalelerine katılabilecek nitelikte bir savunma sanayi firması olması kolay değil. Bunun için belli katı şartları sağlaması ve bakanlıklar ile NATO’nun belirlediği kriterleri sağlaması ve uygun görülmesi gerekmektedir.

NATO TESİS GÜVENLİK BELGESİ ALABİLMEK İÇİN

“NATO ÖZEL” ve “NATO GİZLİ” gizlilik dereceli olan özel NATO ihalelerine katılmak isteyen savunma sanayi alanında faaliyet gösteren üretici firmaların, NATO Gizlilik Dereceli “tesis güvenlik belgesi” adını verdiğimiz özel belgeyi alması gerekmektedir.

  1. Tesisin bağlı olduğu tüzel kişiliğin tüm pay sahiplerinin, yönetim kurulu başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin, genel müdür ve yardımcılarının ve gizlilik dereceli meselelere nüfuz edebilecek bütün yetkili personelin şahıs güvenlik belgesi düzenlemeye esas olarak güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarının tamamlanması, “NATO GİZLİ” TGB denetlenmesinin ön şartlarından biridir. Yani yönetim kadrosu sağlam olacak ve haklarından en ufak tahdit bulunmayacak. En önemli şart bu.
  2. Ardından; gönderilen bilgi ve belgeler üzerinde yapılan ön inceleme sonrasında  olumlu görüş oluşur ise; İçişleri Bakanlığı ve koordineyi takiben ‘Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin‘ de katılımıyla bir heyet oluşturulur ve uygun bir tarihte bu özel savunma sanayi tesisi titizlikle denetlenir.

Şu linkte yer alan personel ve fizik güvenliği ve çevre emniyeti gösterir krokinin yanında aşağıdaki kriterleri sağlayan tesisler belge almaya hak kazanmaktadır.

  • Denetim şirketin/kuruluşun güvenlikle ilgili uygulamalarının ve tesisin fiziksel statüsü;  “NATO GİZLİ” gizlilik derecesini taşıyan bilgi ve malzemeyi korumak ve projeyi emniyetli olarak yürütmek bakımından yeterli imkanlara sahip mi değil mi, şirkette/kuruluşta Tesis Güvenlik El Kitabında belirtilen hususların tamamının uygulanıp uygulanmadığı gibi hususlar incelenir.

  • Denetim heyeti tarafından, şirketin/kuruluşun almış olduğu güvenlik önlemlerinin yeterli bulunması durumunda , denetimi yapılan kuruluşa ve Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilatı Merkez Kurulu Başkanlığına (Dışişleri Bakanlığına) yazılı olarak “NATO GİZLİ” TGB için yeterli bulunduğu, Protokol gereği 500 ABD Doları karşılığı TL belge tanzim ücretinin yatırılmasını müteakip belge tanzim edilebileceği rapor edilir.

  • Firma /kuruluş, belge tanzim ücreti olan 500 ABD Doları karşılığı TL ‘nin yatırdığını gösterir dekontu ön yazı ekinde Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilâtı Merkez Kurulu Başkanlığına (Dışişleri Bakanlığına) ve MSB Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığına gönderir.

  • “NATO GİZLİ” TGB, Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilâtı Merkez Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenerek firmaya gönderilir. Verilen belge, iptali gerektiren bir durumla karşılaşılmadığı sürece, 5 (beş) yıl süreyle geçerlidir.

NATO Şahıs Güvenlik Belgesi Verilemeyecek Haller

Bu konuya benzer olarak şu linkteki ‘kişi güvenlik belgesi verilmemesi halinde dava yolu’ ile ilgili olarak yazdığımız içeriğe muhakkak göz atın. Oradaki örnek kararlar bu konu için de geçerli olacaktır. Yine aynı şekilde hakimlerin NATO şahıs güvenlik belgesi ile ilgili olarak bakış açısı da tıpkı yerli savunma sanayi şirketleri ile ilgili olarak düzenlenen kişi güvenlik belgelerine ilişkin davalarla aynı.

Genelde yaygın elenme sebepleri şunlar:

  1. Terör örgütleri ile ilişiğe dair istihbari bilgi
  2. HAGB ve KDAE davaları
  3. Halihazırda devam eden soruşturma veya kovuşturma

Elenme sebeplerinin %95’ini bunlar oluşturmaktadır. Her halükarda dava yoluna gidilmesini öneririm. Çünkü bu dosyalarda kazanma olasılığımız gayet yüksek. Elenme sebepleri de genelde muğlak, soyut ve olgusal olmayan sebeplerden kaynaklanmaktadır. Çünkü zaten NATO gibi kurumlarda çalışacak kişiler kendisini biliyor ve neredeyse hiçbirinin hakkında adi ve yüz kızartıcı suçtan kovuşturma ya da soruşturma olmuyor. Hal böyle olunca da NATO güvenlik belgeleri düzenlenmeyince şok olup şaşırıyorlar.

NATO Güvenlik Belgesi Olumsuz Sonuçlanınca Ne Yapmalı?

Nato güvenlik belgeniz çıkmadıysa ve olumsuz neticelenmesi nedeniyle görevinizden uzaklaştırılma veya hiç başlatılmama gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz; her zaman söylediğimiz gibi tebliğden itibaren 60 günlük dava açma süresi içerisinde dava açmanızı öneririz. Bu davayı ise her davaya bakan hukukçular ile değil de ağırlıklı olarak idari ve hatta doğrudan güvenlik soruşturması alanı ile ilgilenen bir hukukçu ile yürütmeniz faydanıza olacaktır.

Ne kadar sürer?

Genelde bu tür idari davalar 7-8 ayda neticelenmektedir. Ancak elbette istinaf aşamaları dahil 2 seneyi bulmaktadır. Eğer ki maddi tazminat talebiniz var ise bu süre daha da uzayacaktır. Bu dosyalarda genelde maddi tazminata ilişikin talepleri ayrı bir dava ile talep etmekteyiz.

NATO tekrar göreve başlatır mı?

NATO gibi uluslararası üst düzey bir kuruluşun; “Türk yargı makamının kararı sonucu MSB’nin NATO şahıs güvenlik belgesi düzenlemesi sonucu göreve kabul etmemek” gibi bir eylem içerisine girmesi mümkün değildir. O açıdan yürütme durdurma veya iptal kararı gibi olumlu bir mahkeme kararı var olduğu sürece içiniz rahat olsun.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top