Makalelerimi çaldılar ne yapmalıyım?-Sorular ve Cevaplar

En son şu tarihte güncellendi: 10 Haziran 2020

Malumunuz özgün içerik üreten herkesin derdi “içeriklerinin izinsiz çalınması sorunudur”.

Oturup saatlerce emek vererek, araştırmalar yaparak, gözlerinizi bozarak üretmiş olduğunuz makaleleri, yazıları, videoları, resimleri, inografileri koruma altına alabileceğinizi söylemek isterim.

Ülkemizde fikri haklara ilişkin bilinç daha henüz yeni yeni gelişmektedir.

Hukukçu olmayan neredeyse kimse haklarını doğru düzgün bilmiyor ve savunmuyor…

Bunun sonucunda ortalığı kopyacı kertenkeleler sarıyor.

Kopyacı kertenkelelerin SEO açısından nasıl bir etki yarattığı konusunda çeşitli görüş farklılıkları mevcuttur. Kimileri sitenin kopyalanmasının SEO açısından kötü etki ettiğini ifade ederken kimileri hiçbir etkisinin olmadığını ifade etmektedir. Ben şahsen bazı siteler için olumlu etki edeceğini bile gözlemledim. Ancak yine de birilerinin sizin sırtınızdan, emeklerinizden haksız şekilde kazanç sağlaması görmek kötü ve daha da öte rezil bir duygu..

Neyse esas meselelere geçelim;

İçerik kopyalanmasına karşı nasıl bir koruma sağlayabilirim?

Bunun için evvela içeriklerinizi elektronik imza ile imzalanmış zaman damgalı dosyalar oluşturmak suretiyle korumanız gerekecektir. Ayrıca bu koruma dosyalarını bizzat siz ve avukatınız yapmalıdır.

Yani olası uyuşmazlık durumunda tıpkı noter gibi şahit olacak, “evet şu tarihte bu içerikler bu arkadaşa aittir” diyebilecek bir hukukçu ile bu işi yapmanız daha yararlı olacaktır..

Nasıl delil toplarım?

E-imzalı, zaman damgalı bu koruma dosyası bir tescil hükmü doğurmayacaktır. Ancak bal gibi “delil” niteliğine haiz dökümana sahip olacaksınız. Bu delil ceza mahkemelerinde ve hukuk mahkemelerinde avukatınızın haklarınızı savunabilmesi için ziyadesiyle yetecek bir delildir.

Bunun haricinde kopyalanan makalelerdeki iletişim bilgileri, sadece size ait olabilecek adres, e posta bilgisi gibi ögeler de kanıt olacaktır. Ayrıca yine Archive.org sitesinin ekran görüntüleri de gayet delildir.

Bunun yanında internette kısa bir araştırma yaparak başkaca arşivleme sitelerine de göz atabilirsiniz.

Ayrıca arkadaşlarınız mahkemede lehinize şahitlik yaparlarsa bu da delildir. Lakin sakın yalancı şahitlik yaptırmayın kimseye. Sonradan ortaya çıkarsa arkadaşlarınızın memuriyetini bile yakabilirsiniz.

Kopyayı Nasıl tespit ederim?

Tespit konusunda belirtmek gerekir ki sitenizin önemli makalelerine yerleştirilecek “eş anlamlısı olmauan özel kelime grupları” ile bunların düzenli aratılması suretiyle içerikler spinlense dahi kopya içerik tespiti de kolaylıkla yapılabilemektedir.

Bunun için Google Alert adlı uygulamayı kullanmanızı öneririm. Eğer kullanmayı becermezseniz ve daha profesyonel bir hizmetten faydalanmak isterseniz Copyscape firmasını deneyin. Biraz pahalı ama az sayfanız varsa ve değerli bir sektörde iseniz gayet kullanılabilir.

Bunların haricinde sık sık Google Serp’te başlıklarınızı birebir aratın ve 3. 4. sayfaya kadar didik didik edin. Bu yöntem en ilkeli olsa da en etkilisidir.

Telif hakkı şikayetleri nerelere, nasıl ve hangi sıra ile yapılmalıdır?

1) Etkili bir Google DMCA bildirimi

Evvela Googleʼa kapsamlı ve hukuki dille yazılmış DMCA bildiriminde bulunmanız gerekecektir.

Eğer haklı görülürseniz şikayetiniz Googleʼın anlaşmalı olduğu “Lumen database”ʼ adlı organizasyon veritabanında kaydedilecek ve şikayet edilen url indexten kaldırılacaktır. Lakin karşı taraf buna itiraz ederse maalesef onaylanan url geri index alacaktır. O sebeple esasında inatçı kertenkelelere karşı salt Google DMCA bildirimi çok tesirli olmamaktadır. Ancak siz yine de düzenli olarak her hafta 10ʼar 10ʼar bildirimde bulunun ki; Google algoritması duruma iyice çaksın ve uzun vadede penaltı versin, en kötü ihtimalle kopyacı kertenkelenin sitesinin SEO puanlarını iyice düşürsün, tepetaklak etsin.

Ayrıca karşı taraf itiraz ettikten sonra siz mahkeme kararı sunduğunuz vakit bu url’ler Amerikan DMCA kanunun 17 U.S.C. § 512(g). hükümleri gereği kalıcı olarak silinmektedir.

Bu noktada çok ince bir nüans var ancak bu ayrıntıyı ücretsiz şekilde paylaşmayacağım…

2) Google kopya spamı bildirmek

Şu Google spam bildirme linkine şu aşağıdaki açıklamayı yazın:

This site copying content from other sites and modify it slightly (for example, by substituting synonyms or using automated techniques) and republishing them. It is spammer and not creating relevant content. Also trying to manipulate Google algorithm.

https://support.google.com/webmasters/answer/2721312?hl=en

Bu şikayeti yıllanmış gmail e postasına sahip 20 arkadaşınıza yaptırın. Mümkünse farklı ip’lerden olsun (telefonların mobil internetlerini kullanmanız farklı ip adresini sağlayacaktır). “Çekirge bir zıplar iki zıplar ancak 3.’süne taklaya gelir“; pes etmeden spam şikayetini dürüstçe yapın ve yaptırın. Şikayet eden gmail hesapları farklı soy isme sahip kişilere ait ve yıllanmış olması ilgili kopyacı sitenin “manuel webspam” yemesini kolaylaştıracak ve Google spam algoritmalarını çalıştıracaktır. Eğer ki kopyacı site henüz 6 ayını doldurmayan yeni bir site ise çok yüksek ihtmalle arama sonuçlarından kaybolacak ve tarihin tozlu raflarında yerini alacaktır.

Bu yöntemi denemiş ve başarılı olmuş bulunmaktayım. Ancak elbette her defasından başarılı olunacak diye bir kaide yok.

Kopya içerik savcılığa nasıl şikayet edilir?

. Şimdi sıra geldi; avukatınızın Cumhuriyet Savcılığıʼna FSEK 71 hükmüne binaen suç duyurusunda bulunması aşamasına. Bu suç duyurusu öyle alelade basit bir suç duyurusu olmamalıdır. FSEK 71ʼe özgü özel savcılık yaptırımlarını da istemelisiniz (el koyma, faaliyet durdurma gibi).

Ayrıca avukatınız savcılık soruşturmasında kertenkelenin kimliğini ele geçirdikten sonra Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesiʼne “hukuk davası açmalıdır”. Buna mukabil avukatınız davayı kazandıktan sonra bir güzel karşı vekalet üctetine hak kazanıp kertenkelemizi ‘yasalara uygun şekilde hakkaniyetli olarakʼ iyice soyup soğana çevirmelidir.

Umarım bu içerik birçok kişiye faydalı olur. Eğer bu konudan ciddi anlamda muzdarip olanlar var ise özellikle de “e-imzalı, zaman damgalı belge yaratma ve saklama konusunda” bir avukat sıfatıyla yardımcı olabilirim. İyi günler dilerim.

Kopya İçerikli Siteye Erişim Engelleme Mümkün Mü?

Evet mümkündür ve hatta en mantıklısı budur. Çünkü son zamanlarda kertenkeleler kendini geliştirdi ve artık websitesi kopyalama, klonlama işlerini Türkiye’deki sunuculardan yapmamaya başladılar. Tuhaf ülkelerin off shore sunucularını tercih etmektedirler. Hal böyle olunca da bizim savcılıklar KYOK vermekten ve dosyayı faili meçhuler bölümüne atmaktan başka birşey yapamıyor. Bu gibi halllerde de maalesef elle tutulur netice almak şöyle dursun bir de boşu boşuna masraf yaptığınızla ve zaman kaybettiğinizle kalakalıyorsunuz.

İşte kanun koyucu bu gibi halleri düşünerek veya hiç düşünmeyerek rastgele özel bir ek madde yaratmıştır: FSEK Ek madde 4

Ek Madde 4 – (Ek: 21/2/2001 – 4630/37 md.) Eser ve eser sahibi ile eser üzerindeki haklardan herhangi birinin sahibi veya eserin kullanımına ilişkin süreler ve şartlar ile ilgili olarak eser nüshaları üzerinde bulunan veya eserin topluma sunulması sırasında görülen bilgiler ve bu bilgileri temsil eden sayılar veya kodlar yetkisiz olarak ortadan kaldırılamaz ve değiştirilemez. Bilgileri ve bilgileri temsil eden sayıları ve kodları yetkisiz olarak değiştirilen veya ortadan kaldırılan eserlerin asılları veya kopyaları dağıtılamaz, dağıtılmak üzere ithal edilemez, yayınlanamaz veya topluma iletilemez. Yukarıdaki fıkra hükümleri fonogramlar ve fonogramlarda tespit edilmiş icralar bakımından da uygulanır. (Değişik üçüncü fıkra: 3/3/2004-5101/25 md.) Dijital iletim de dahil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla servis ve bilgi içerik sağlayıcılar tarafından eser sahipleri ile bağlantılı hak sahiplerinin bu Kanunda tanınmış haklarının ihlâli halinde, hak sahiplerinin başvuruları üzerine ihlâle konu eserler içerikten çıkarılır. Bunun için hakları haleldar olan gerçek veya tüzel kişi öncelikle bilgi içerik sağlayıcısına başvurarak üç gün içinde ihlâlin durdurulmasını ister. İhlâlin devamı halinde bu defa, Cumhuriyet savcısına yapılan başvuru üzerine, üç gün içinde servis sağlayıcıdan ihlâle devam eden bilgi içerik sağlayıcısına verilen hizmetin durdurulması istenir. İhlâlin durdurulması halinde bilgi içerik sağlayıcısına yeniden servis sağlanır. Servis sağlayıcılar, bilgi içerik sağlayıcılarının isimlerini gösterir listeyi her ayın ilk iş günü Bakanlığa bildirir. Servis sağlayıcılar ile bilgi içerik sağlayıcıları, Bakanlıkça istendiği takdirde her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlüdür. Bu maddede belirtilen hususların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.5846.pdf

Bu hüküm ilginç kelimeler kullanılarak tasarlanmıştır. Mesela literatürde “servis sağlayıcı” deyimi başka bir yerde geçmemektedir. Ancak buradan “erişim sağlayıcıları” anlaşılması gerektiğini düşünmekteyim. Kimileri de “hosting firması” anlaşılması gerektiğini iddia etmektedir. Ancak bu yorum iyimser ve kanun hükmünü uygulanabilirlikten çıkartacak bir yorum olacaktır. Çünkü zaten suç işleyen, telif hakkı ihlal eden adamlar kalkıp da sunucularını angut gibi 5651’e tabi olan ve log kaydı tutan Türk firmalarında tutmamaktadırlar. Yani gerçek hayatta bu kadar akılsız telif ihlalcisi cidden ender görülür. Çoğu kopyacı şu yıllarca kendisini geliştirmiş ve kendilerini gizlemek için her türlü önlemi almaktadırlar. Mesela vpn kullanmaktadırlar, off shore sunucu firmalarına kaydolurken ödemeyi bitcoin ile yapmaktadırlar. Asla gerçek isimleri ile domain ya da hosting kaydı yapmamaktadırlar.

Savcılığa yazacağınız kapsamlı bir erişim engelleme talepli dilekçe ile meramınızı anlatmanız halinde kertenkeleye büyük darbe vurup tüm domaini erişime engelletmeniz mümkündür. Bu karar şarta tabi olacaktır. Yani “telif ihlali olan içerikler siteden silinene kadar siteye erişimin engellenmesine” türünden bir açıklama ile verilmektedir. O sebeple çok etkilidir ve url değiştirip aynı içeriği yayımlamaya da engel olmaktadır. Kertenkelemiz size çok kafayı takmış ise her defasında 100 kağıt verip yeni bir domain almak zorunda kalacaktır. Yani yok öyle url değiştirip sıyrılmak.

Bu arada içerik kaldırma ile ilgili şu yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Kopyacı Site Sahibine İhtar Çekmek

Ben bunu daha önce defalarca yaptım ve bir kısmından netice aldım. “En iyi savaş hiç savaşmadan kazanılandır” sözüne itibar edip hiç bu yukarıdaki prosedürlere girmeden etkili ve korkutucu bir avukat ihtarnamesiyle işi hızlıca çözebilmeniz mümkündür. Ancak bu ihtar ‘İQ seviyesi düşük’ veya ‘ultra cahil‘ spamcılarda maalesef işe yaramamaktadır. Lakin denemenizde fayda var.

İhtarnameyi avukatınız yapsın. Eğer avukat tutacak kadar 3 kuruş paranız veya vizyonerliğiniz yok ise şu şekilde yazabilirsiniz:

……

“Sayın ……… işleticisi;

Yapmış olduğunuz hareketler FSEK 71 uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar cezalandırmayı gerektiren fiiller olup sitemiz yetkililerini/yazarlarını son derece üzmüştür. Neredeyse her gün toplantı yapıp bu konuyu konuşuyor ve hangi şikayetleri hangi sıra ile yapmamız gerektiğini istişare ediyoruz.

Bu şikayetleri yapmadan evvel size sayın site işleticisine yazarak şu sayfalardaki (kopya içerik barındıran sayfa url’lerinin bir kısmını veya tamamını yazın) kopya içerikleri kaldırtmayı deneme kararı almış ve iş bu ihtarı bu amaçla göndermiş bulunmaktayız.

Eğer sitenizde kopya içerik ihtiva etmeye ve telif haklarımıza tecavüz edilmeye devam edilirse FSEK ek madde 4 uyarınca …. kişi hep beraber savcılığa müracat edeceğiz ve sitenize erişim engelletme kararı aldırmak için gereken yasal süreci başlatacağız.

Saygılarımızla

(tüm yetkili ve yazar isimlerini yazın)”

…..

Bu ihtarı geliştirebilir ve kendinize uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Kalabalık görünmek hem savcılık şikayetlerinde hem de bu tür ihtarlarda çok daha etkili olacaktır. Kopyacı kişi; kaç kişiyi karşısına aldığını ve hasım bellediğini görsün ki korksun ve hukuka aykırı fiillere devam etmeyi derhal bıraksın.

Kopyacı Site Sunucu Firmasına İhtar Çekmek

Amerika ve İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde bu işe yarıyor lakin 5651 Sayılı kanun gereği Türk hukuk sisteminde bu ihtar işe yaramamaktadır. İsterseniz şansınızı deneyebilirsiniz.

Ancak her ne kadar kanun sunucu firmasına bir yaptırım uygulamayı reddetse de “sunucu firma sahipleri” kendi firma barındırma kuralları gereğince veya sonradan karar alarak sürekli kopya içerik yayımlayan site barındırmayı reddedebilirler ve kopyacı site sahibine ihtar çekerek “verileri yedeklemelerini ve 3 iş günü içerisinde hosting paketinin firma kuralları ve prensipleri gereği iptal edileceğini” kibar bir dille söyleyebilirler. Bazen bu şekilde yapabilmektedirler.

Bu da kopyacı sitenin sizden iyice korkmasına ve çekinmesine yol açacaktır. Kafasında “adam hosting firmama bile ulaştı peşimi bırakmayacak” düşüncesi oluşmasını sağlayacaktır.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top