İmar Planının İptali Davası Açmak-Aşamalarla Anlatım

En son şu tarihte güncellendi: 4 Ağustos 2022

Eğer 1/1000’lik imar planı yani her şeyi netleştiren uygulama imar planı denilen o hayati ve birçok şeyi belirleyen plan askıya çıkmış ise o saatten sonra kimin arsası ne kadar değer kazanmış kiminkisi telef olmuş üç aşağı beş yukarı belli olur. Bu aşamada eğer ki arsanızın ta orta yerinde alakasız ve aşırı orantısız biçimde, arsayı kullanılmaz hale getirecek saçma bir kamu alanı yapılması kararlaştırılmış ise korkmayın lütfen. Henüz korkmak için erken. Çünkü daha bu aşamadayken elinizden gelenler ardınızda durmakta… Yapacak şeyleriniz var.

1) Bunlardan ilki o baş belası imar planınının fotokopisini çekmek

Arkadaşlar fotokopi diyip geçmeyin, o fotokopi çok değerli. Çünkü vermiyorlar… 🙁 Ben kaç yıllık avukatım, güya Avukatlık Kanunun’dan doğan belge inceleme hakkım var ama gidip de o evrakları inceleyip fotokopi çekmeye çalıştığımda büyük zorluklar çekiyorum. Bu ülkede avukatı kimse tanımıyor. Şimdiki aklım olsa gider nalbur dükkanı açardım. Tefeci gibi kazanırdım yemin ediyorum hem de öyle çok fazla beyin yormadan ve dev gibi sorumluluklar için uykusuz geceler geçirmeden…

Neyse konuyu dağıtmayalım. Belediye’nin ilgili birimine giderek bir şekilde o evrakı almalısınız arkadaşlar. Vay efendim “kişisel veri” yok efendim “başkanın onayı gerekiyor” falan derlerse sakince olay çıkarmadan bekleyin. Orada sakince beklediğinizi görürlerse öyle ya da böyle o evrakı vereceklerdir. Bana güvenin, ben memur psikolojisini az çok çözdüm. Bu insanlar öfkeyi hissettikleri anda daha fazlasını görmek istiyorlar. Emin olun eğer ki var ise köpekbalığı misali damarlarınızda biriken o zerre kadarlık öfkeyi bir şekilde hissedeceklerdir.

2) İmar planının (düzenlemesinin) iptali davası dilekçesini yazma aşaması

Bu aşama için ihtiyacınız olan maddi şeylerden bahsetmeyeceğim. Bir bilgisayar bir de kahve eşliğinde göreve başlayabilirsiniz. Bu noktada maddi şeylerden ziyade manevi şeyler sizin için kolay erişilebilir ve ucuz olmayacaktır. Bizim insanımız gözüyle görmediği, dokunmadığı ve de vücuduyla hissedemediği hiçbir şeye öyle fazla değer vermez. Materyalisttir bu yönüyle bizim insanımız. İlla ki dokunacak değer vermesi için. O sebeple bir avukata müracat ettiğinde avukatın danışmanlık ücreti için 750 TL gibi bir rakamı istemesini doğrudan küfür olarak algılar. Bunu bilen duyarlı meslektaşlarım ne yazık ki bu ücreti istmekten çekinmektedirler. Ancak ne yazık ki bu meslektaşlarım bilgilerini ve deneyimlerini bedava kullandırarak kendilerinin değerini düşürmekteler…  Bakın hiçbir üstad avukatın bilgisini bedava almayı bırakın zamanını bile ön görüşme için bedava alamazsınız. Çünkü onlar bilginin ve zamanın kıymetinin farkındadırlar…

Sizlerden ricam bu aşamada eğer bir avukatı arıyorsanız cüzi de olsa bir rakam teklif edin ve öyle danışın. Avukatın danışmanlık ücreti istemesi küfür değildir; tam tersine avukatı bedava kullanmak küfürdür.

Bu aşamamız için bir avukata danışmanız şart o sebeple yukarıdaki paragrafta bu meseleyi uzun uzadıya anlattım.

Yazılı veya sözlü olarak herhangi bir avukattan danışmanlık aldıktan sonra imar düzenlemesinin iptali için gereken hayati ve asgari bilgilere sahipsiniz demektir.

Dilekçede bulunması gereken aşağıdaki ayrıntıları da göz önünde bulundurarak dava dilekçemiz yazmaya başlayabiliriz:

  • Davacı-davalı adı ve soyadı
  • Adresler
  • TC kimlik numarası ile kurumun tam adı
  • Talep konusu, açıklama ve sonuç/istek bölümü
  • Islak imza
  • Dilekçe başlığında davanın açılacağı yetkili mahkemenin yazılması
  • En sona gün, ay ve yıl şeklinde tarih atılması
  • Sonuç-istek kısmı ile talep konusundaki içeriğin aynı olması,  çelişmemesi (sırf bundan dolayı dilekçeler reddedilebiliyor)

Dava dilekçemizde bu yukarıdaki ayrıntılara önem vermek ileride olası problemleri engellememize yarayacaktır.

Ayrıca bu dava dilekçesinin örnek mahkeme kararları ile beslenmesi gerekmektedir. Bu kararları süreci avukatsız yürütüyorsanız internetteki haber sitelerinden bedava bulabilirsiniz.

Sadece haber siteleri değil sonu av.tr ile biten avukatlık siteleri de bu kararları bedava yayımlayabiliyor. Sırf bundan dolayı parayla içtihat satan şirketler çıldırıyor. Neymiş de kararların telif hakkı onlara aitmiş… Hadi oradan! Koskoca Yargıtay’ın hakimlerinin kaleme aldığı yargıtay kararlarının telifi nereden bu işgüzarlara ait oluyormuş? Buna ilkokul mezunu bir çocuk bile inanmaz.

Arkadaşlar dilekçeyi yazarken kullandığınız dile dikkat edin. Madem kendiniz yazıyorsunuz, madem avukat tutmuyorsunuz bari şu temel şeyler hakkında bilginiz olsun. Nedir bunlar:

  1. Cümleleri çok gerekmedikçe olur olmadık yerde büyük harfle yazmayın. Bu terbiyesizlik olarak algılanabilir karşıdaki hakimler tarafından.
  2. Önemli yerleri italik, vurgulu yazabiliriniz. Bu imar düzenlemesinin iptali dava dilekçenizi daha anlaşılır kılacaktır.
  3. Ne çok duygusal ne de çok robotik olun. İkisinin ortasını tutturun. Halk ağzıyla kıraathaneden çıkma bir dille dilekçe yazılmaz.
  4. Dilekçeye mümkün olduğunca “fazla sayıda ve işe yarar ekler” sunmaya çalışın
  5. Dilekçeniz 10 sayfayı geçmesin. Kanunu, mevzuatı kopyalayıp da hakimin önüne sunmayın. Bu durumdan gerçekten nefret ediyorlar.

3)  İmar planının iptali davasını açma aşaması

Evrakları topladınız, fotokopileri çektiniz, örnek kararları buldunuz. Sıra geldi davayı açmaya. Millet bu işi çok matah bir şey zannediyor. Ancak aslında 10 dakikalık iş. Eskiden sıra almak, 10 kişiye imzalatmak, onaylar almak, çeşit çeşit ödemeleri farklı farklı yerlerden yapmak gerekiyordu. Ancak artık teknoloji gelişti arkdaşalar. Adliyeye gidip 10 dakikalık bir beklemeyle koskoca davanızı açabilirsiniz.

Hele ki avukatınız var ise ve pintiliği bir kenara bırakıp, milyonlarca liralık gayrimenkulünüzün tüm istikbalini etkileyebilecek böylesine önemli bir dava için 3 kuruş paraya kıyabildiyseniz bu süre 10 dakikadan bile daha az olabiliyor. Zira “avukat uyap” diye bir sistem var. Bu sistemden avukatlar oturduğu yerden davalarını açabiliyor.

Şüphesiz imar düzenlemesinin iptali davasını açmak çok kolay; ancak bu davayı yürütmek ve layıkıyla gerekliliklerini yerine getirmek, ince hukuki nüanslara vakıf olup tüm bunları pratiğe dökmek; ne yazık ki “davalarını avukatsız açmış bulunan değerli okurlarımız için” zor olacaktır…

4) Cevap dilekçesi aşamasının yerine getirilmesi

Arkadaşlar; idari davalar; Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen hukuk davalarına benzer hukuki prosedüre ve sürece sahiptir. Öyle ki İYUK’un özel bir kanunla uygulanması gerekmeyen hallerde HMK’daki hükümler uygulanacaktır. Hukuk Muhakemeleri Kanunun’daki genel maddelerin birçoğu aynen idari davalarda da geçerlidir. Cevap dilekçesi ile ilgili olan maddeler de kaynağını buradan almaktadır.

Cevap dilekçesinde daha efektif ve etkili yazabilmek için ekran görüntüleri almayı öğrenmelisiniz. Karşı tarafın her sözüne değil de sadece can alıcı kısımlara cevap vermenizi öneririm.

Ayrıca bu noktada dayandığımız vakıaları, mevzuatı ve kararları daha net, somut şekilde yazmalısınız. Çünkü bu dilekçe ek beyanları saymaz isek son dilekçeniz olabilir. Olabildiğince net ve nokta atışlı davranmalı ve hedefi tam on ikiden vurmalısınız. Günümüzde savaşlar tank ile top ile veya tüfek ile yapılmıyor. Kaba kuvvete dayalı savaşlar dönemi azıcık olsun gelişmiş toplumlar için bitti. Artık en önemli savaşlar bilgi ile ve hakikat ile yapılıyor. Elinde en gerçekçi kozu olan ve en işe yarar bilgi bulunduran savaşı kazanıyor. Siz de cevap dilekçenizde bu dönüşüme uğramış savaş türünün kurallarını uygulamak ZORUNDASINIZ.

En Sık Karşılaşılan İmar Planının İptali Sebepleri

  • Eksik araştırma yapılması
  • İmar planının turizm ile ilgili mevzuatlara uygun olmaması
  • İmar planı yapımında park, bahçe, dinlenme alanı gibi sosyal devlet olmak için gereken düzenlemelerin yapılmaması
  • Eski eser (tarihi eser) mevzuatına karşı bir aykırılığın olması
  • Mahkemelerin daha önceden almış olduğu imar planının iptali kararlarına itibar edilmemesi
  • Mühendislik sorunları
  • Bölgedeki büyük kurum ve kuruluşların görüşleri alınmaması
  • Şehrin sosyal ve insancıl yaşam alanlarına sahip olmaması dolayısıyla kamu yararı ilkesine uyulmaması
  • İmar planının diğer planlarla bir bütün oluşturmasının mümkün olmaması
  • Eşitlik ilkesine uygun olmaması
  • Bazı arsalar imtiyaz yapılması
  • Daha üst ölçekli olan planlarla çelişki içermesi ve tam uyumlu olmaması
  • İmar değişikliği yapmak için uyulması gereken zorunlu kurallara uyulmamalı

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top