Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Tekrar 2. Kez Yapılır Mı?

En son şu tarihte güncellendi: 26 Mayıs 2023

Bu yazımızı kaleme almadan evvel bu konuyla ilgili kanunda çok açık ve net ifadeler içeren hükmü buraya yazayım. Her ne kadar bu kanun hükmü tüm sorularımıza cevap vermese de öncesinde göz atmakta yarar var:

Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaklar

MADDE 3 – (1) Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.

(2) Kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları hâlinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılır. Kaynak: Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu

  • Daha önce bu konuyla alakalı olarak gizlilik dereceli birime transfer, nakil, geçici görevlendirme gibi durumlarda “eğer şartlar mevcut ise” tekrardan/yeniden güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabileceğini ifade etmiştik. Detaylıca ifade ettiğimiz şu yazımıza göz atabilirsiniz: Geçici Görevlendirmede Güvenlik Soruştırması ve Arşiv Araştırması
  • Yine sözleşmeden kadroya geçişte; tekrardan güvenlik soruşturması yapılabileceğini ancak seçim öncesi sanırım biraz da seçmene oynamak için bunun olmayacağına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü görüşü ortaya çıktığını ifade edebiliriz. Nitekim seçim öncesi çoğu kurum sözleşmeliden kadroluya geçişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmadı (elbette yapan kurumlar da azımsanamayacak kadar fazla) Sözleşmeliden Kadroya Geçişte Yeniden Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılırsa Ne Yapılmalı?
  • Güvenlik soruşturması durduk yere ,ortada fol yok yumurta yok iken, kendiliğinden yapılmaz. Eğer bir kurum böyle bir şey yaparsa , dava açmanız  halinde yürütmeyi durdurma kararı alabilmeniz çok yüksek.
  • Eğer ki davayı kazanır iseniz yani yürütme durdurma ya da iptal kararı alırsanız, tekrardan güvenlik soruşturması yapılabilir. Ancak bu durumda tekrardan aynı gerekçe ile sonucunuzun olumsuz sonuçlandırılması hukuka aykırı olacaktır. Bunun yanı sıra  Mahkeme kararının hiçe sayılması halinde İdarenin Mahkeme Kararını Uygulamaması ve Sürüncemede Bırakması yazımızda belirttiğimiz hukuki ve cezai prosedürlerin işletimesi mümkün olacaktır. Ancak uygulamada genelde mahkeme kararları yerine getiriliyor. Her ne kadar davayı kazandıktan sonra 30 günlük süre içerisinde mahkeme kararının gereği olarak yeni bir idari işlem tesis edilmesi gerekiyor ise de çoğu kez bu 30 günlük süre aşılıyor ama yine de geç de olsa bir idari işlem tesis ediliyor.

Sonuç olarak; eğer yukarıdaki şartlar ve koşullar mevcut ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ikinci kez/ tekrardan yapılabilir. Eğer güvenlik soruşturmasından elenme durumunuz oldu ise sebebini şu rehberimizden öğrenebilirsiniz: Güvenlik Soruşturması-Arşiv Araştırması Neden Olumsuz Gelir?

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top