Örnek Rızai Taksim Sözleşmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

En son şu tarihte güncellendi: 26 Mayıs 2023

Daha evvelden izaleyi şuyu davalarında ortaklığın giderilmesi sırasında rızai taksim sözleşmesinin önemi ile ilgili bir yazı kaleme almıştık. Söz konusu yazımızda (Hisseli ve Rızai Taksimli Taşınmaza İzaleyi Şuyu Davası Açılınca Nasıl Def Edilir? Ne Yapılmalıdır?) göreceksiniz ki; eğer ki rızai taksim sözleşmeleri ehil bir hukukçu eşliğinde düzenlenirse, aynen taksim sırasında dikkate alınabilecektir. Bu yazımızda ise rızai taksim sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldık.

  1. Krokide herkesin manzarası, alanı, yola yakınlığı eşit yapılmaya çalışılmalıdır. Bu sayede ileride ortaklığın giderilmesi davası açıldığında aynen taksim söz konusu olabilsin ve sonradan ön alımı  bertaraf edebilmiş 3. kişi, eşitsizlik iddiasında bulunamasın.
  2. Vergi borçları ve taşınmazın yükümlülükleri (şerhlerde yazar yükümlülükler) eşit şekilde bölüştürülmelidir ki sözleşmede kimse aşırı yararlanma (gabin) gibi iddialarda bulunamasın.
  3. Krokide yer ve yön net bir şekilde belli olmalıdır ve hangi kısmın kime ait olduğu tereddüte yer vermeyecek şekilde belirlenmelidir.
  4. Şufa yani ön alım hakkına ilişkin anlaşma yer almalıdır ki bu sayede sizi tehdit edebilecek ve huzurunuzu bozabilecek birisinin taşınmazı satın alması engellenebilmelidir.
  5. Rızai taksim sözleşmesinin tapuya tescil edileceğine ilişkin beyan da sözleşmeye eklenmelidir.
  6. Sözleşmenin taşınmaz malikleri taşınmaza sahip olduğu sürece geçerli olduğu yazılmalıdır.

 ÖRNEK RIZAİ TAKSİM SÖZLEŞMESİ 

 

1.Hissedar                                                                        2. Hissedar
                                                                     

Ad- Soyad      :                                                                       Ad- Soyad      :

Vergi Kimlik Numarası-T.C  Numarası   :                Vergi Kimlik Numarası-T.C  Numarası   :

Ana Adı     :                                                                             Ana Adı         :    : 

 Baba Adı     :                                                                        Baba Adı         :

Doğum Yeri (ilçe)  :                                                            Doğum Yeri  (ilçe)  :            

Doğum Tarihi:                                                                     Doğum Tarihi:

Hissesinin yüzdesel Oranı   :                                          Hissesinin yüzdesel Oranı   :

                                                                  

            ………… ili …………. ilçesi …………. mahallesi ………… Mevki ……. Ada ……… Parsel ………….. Yevmiye numaralı Cilt No:…. Sayfa No:….. kayıt sayılı 18574.21m2 yüz ölçümündeki “Tarla” vasıflı taşınmaza, yukarıdaki kimliği açık yazılı hissedar 1 ve hissedar 2, 1.000/2.000 hisse oranlarıyla paylı mülkiyette müşterek olarak malik bulunmaktadır.

  • Taşınmaza ilişkin ekteki krokide güneye bakan kısımda kalan ve “x” işaretiyle gösterilen kısmın, yukarıda kimlik bilgileri yazılı 1. hissedara ait olacağını,
  • Taşınmaza ait krokide Güneydoğu cephesinde bulunan ve “y” işaretiyle gösterilen kısmın, yukarıda kimlik bilgileri yer alan 2. hissedara ait olacağını,
  • İşbu sözleşme ile kurulmuş bulunan rızai taksim sözleşmesine rağmen taraflardan birisi eğer ki kendine ait hissesini  3. bir kişiye satarsa, bu takdirde diğer hissedarın öncelikle şufa (yani ön alım) hakkı olacağını kabul ve taahhüt ederler.
  • Taşınmaz malın geçmiş zamandan kalan tüm vergileri ve tüm diğer yükümlülüklerinin ödenmesinden herkes payları oranında müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır. 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen emlak değerinin; emlak vergisi değerine ilişkin yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden daha da düşük olmadığını, eğer aksi bir durum söz konusu ise aradaki farkın Vergi Usul Kanunu‟na göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı şekilde payları oranında eşit olarak tahsil edilebilmesinin mümkün olduğunu, ortaklaşa olarak kabul ve taahhüt ederler.
  • Bu rızai taksim akdinin aynen bu şekilde tapuya tescilini talep ettiklerini ve bunun için işlemlere onay verdiklerini kabul ve taahhüt ederler.
  • İşbu rızai taksim sözleşmesi taşınmaz malikleri taşınmaza sahip olduğu sürece süresiz olarak geçerlidir.

            Taşınmaza ilişkin payların taraflara, gösterilen şekilde isabet edeceğini ve tarafımızca hazırlanan işbu taksim sözleşmesinin geçerliliğini ifade, kabul ve taahhüt ederim. Ayrıca ileride izaleyi şuyu davası açılırsa taraflar burada yazan kısımlar oranında aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesini kabul eder.

    Sözleşme 1 sayfa olarak görüldü                                    Sözleşme 1 sayfa olarak görüldü

                 Tarih                                                                                             Tarih

               Hissedar1                                                                                    Hissedar

                   İmza                                                                                             İmza

EKLER

1-) Parselin paylaşımına ilişkin kroki 2-) Tapu Evrakı

8 thoughts on “Örnek Rızai Taksim Sözleşmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar”

  1. Merhabalar, rizai taksim yapılan araziye imar gelmesi durumunda herkese kendi taksim edilen arazisinden mi yoksa eşit şekilde farklı yerlerden mi imarlı arsa veriliyor olacak ? Teşekkür ederim

      1. DÜRÜST VATANDAŞ

        AVUKAT KARDEŞİM.
        ÇIKIYORSUNUZ ORTA YERE BİRTAKIM BİLGİLER VERİYORSUNUZ. SAĞ OLUN, ALLAH RAZI OLSUN. ONDAN SONRA DA BİRİ BASİT BİR ŞEY SORUYOR. BU KONUDA DANIŞMA ÜCRETE TABİDİR DİYE ŞAK CEVAP YAPIŞTIRILIYOR, BİR TEK SİZ DEĞİL, TÜM AVUKAT ARKADAŞLAR BÖYLE. YA HİÇ MAKALE YAZMAYIN, YA DA BİRİ BİR ŞEY SORUNCA DA O CEVABI YAPIŞTIRIP DA KENDİNİZİ İNTERNETTE MÜŞTERİ ARAR DURUMUNA DÜŞÜRMEYİN.

        1. Av Mehmet Görünmez
          Av Mehmet Görünmez

          Yorumuzun için teşekkür ederim. Biz avukatlar ilgilendiğimiz dosyalar için devletten para alsak müvekkilden ücret istemeyiz ancak öyle bir durum yok maalesef. Bir de özel yasalarımız gereği ücretsiz danışmanlık vermemiz yasak. Bunu yapanlar hem disiplin suçu işliyor hem de diğer meslektaşlarının hakkında giriyor.

  2. Merhabalar
    Rıza-i taksim sadece hisseli tapularda mı yapılabiliyor yoksa tek tapusu olup rıza-i taksim yapılabilir mi? Yani arsam tek tapu bunu hisselere bölmeden rıza-i taksim olarak bölebilir miyiz? Eğer danışmanlık ücretine girmiyor ise cevaplarsanız sevinirim.

      1. Mehmet bey annem okur yazar değil babasından intikal eden gayrimenkuler toplamda 6 bağımsız tapudan ibaretken 1990 yılında eniştesi tarafından rızası taksimatla 5kardeş üzerine orantısız bir şekilde pay edilmiş. Annemede sadece 3tapu olduğu başka yer olmadığı varsada oralar komşuya ve hazine adına çıktğı söylenmiş. Annemde okur yazar olmadığından eniştesinin güvenmiş ve ablasının evinde önceden eniştenin hazırladığı rızası taksim sözleşmesine parmak basmış bu vesile ile 1tapuya 1/3 hissedar edilmiştir. Şimdi ise kardeşlerden sadece annem sağ enişte o gün anneme söylemediği gizlediği en kymetli malları éşinin yani annemin ablasının üzerine yazmış çocukları ise şimdi bu yerleri parsellediler ve sehvende bu mallar bize annemizin babasından kaldı dediler. Annemde haklı olarak bu duruma isyan etmektedir. Hukuken bu muvazaalı intikalin iptal şansımız varmı?

        1. Av Mehmet Görünmez
          Av Mehmet Görünmez

          Merhaba size yardımcı olmamız mümkün olabilir. Whatsapp üzerinden yazabilirseniz diğer detayları da öğrenip size yol haritası çizebiliriz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top