Geçici Görevlendirmede Güvenlik Soruştırması ve Arşiv Araştırması

En son şu tarihte güncellendi: 26 Mayıs 2023

Eğer ki geçici görevlendirme “idari birimler” ve “gizlilik dereceli birimler” ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılıp yapılmayacağı yönünde sorular geliyor. Bu soruya cevap vermeden önce konu ile ilgili kanun maddesini buraya tekrar yapıştırayım:

Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaklar

MADDE 3 – (1) Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.

(2) Kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları hâlinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılır.

Yukarıdaki kanun maddesinin ikinci fıkrasında koyu olarak yazdığım kısmı tekrar yazayım: “hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler hakkında”. Bu kelimeden ne anlıyorsunuz. Maalesef; kanunen “geçici görevlendirmede çalışacak kişiler hakkında, eğer ki üst düzey idari birimde yahut kamu güvenliğini ilgilendiren kurumda veya kurumların gizlilik dereceli birimlerinde çalışılacaklar ise, tekrardan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabilir.

Eğer ki başınıza böyle bir şey gelirse “geçici görevlendirmeye itiraz ve dava yollarını” deneyip, yürütmeyi durdurma kararı almaya çalışarak görevlendirme süresini geçirebilir ve tekrardan güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması yapılmaksızın hali hazırda çalıştığınız kurumda çalışmaya devam edebilirsiniz.

Ancak şunu bilmelisiniz ki her geçici görevlendirmeye güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak diye bir kural yok. Hangi durumlarda yapılacağı yukarıdaki kanun maddesinde yazıyor. Ayrıca kendi çalıştığınız kurumunuza da bu hususta bir yazı yazarak durumu teyit edebilirsiniz.

Son olarak belirtmek isterim ki geçici görevlendirme, eğer ki engellilik durumu var ise mümkün değildir. Yine mücbir bir sebep yahut ailevi durumunuzla ilgili önem arz edecek bir başka mazeretiniz varsa geçici görevlendirme yapılamaz. Daha açık bir şekilde ifade edersek;  her şartta ve durumda geçici görevlendirme yapılması mümkün değildir. Şu linkteki geçici görevlendirme yönetmeliği bu konudaki bazı detayları güzelce özetliyor. Mesela geçici görevlendirilme yapılacaksa, görevlendirilecek kurumdaki statünüz aynı veya benzer olmak zorunda. Daha alt statüye görevlendirme verilemez. Bu tip gerekçeler ile dava açarak yürütme durdurma talep edebilirsiniz. Bu konuyu bir başka yazımızda daha detaylıca bahsedeceğiz.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top