Off Shore Hosting ve Domain Yasal mı?-Kimlik Bilgisi Vermeden Websitesi Açmak

En son şu tarihte güncellendi: 16 Haziran 2023

Kişisel bilgileriniz şirketler kadar devletlerin de çok hoşuna gitmektedir.

Sürekli sizin verilerinizi bir şekilde depolamak ve gerektiğinde size çabucak ulaşabilmek, izinizi sürebilmek isterler.

Bunun sebepleri çeşitlidir. Bu sebep; gerek istihbarat ünitelerinin işini kolaylaştırmak gerek savcılıkların işini kolaylaştırmak gerekse ifade özgürlüğünü kısıtlamak biçiminde ortaya çıkabilir.

Günümüzde Türkiye’de bir site açmak istediğinizde domain kayıt firmaları ve hosting (yer sağlayıcı) kayıt firmaları sizlerden isim, soy isim, TC kimlik numarası, kredi kartı, IP adresi, doğum tarihi, nüfus cüzdan seri numarası gibi bilgiler talep ederler. Bununla da yetinmeyip 5651 sayılı kanun gereği sizin sitenizin  her bir sayfasına giren kişinin İP adresini en az 2 yıl süreyle kayıt altına alırlar. Bu esasında çok ciddi bir veri işlemesidir. Sanki günün 24 saatinin devlet tarafından kamera ve ses kaydı ile denetlenmesi gibidir. Böylesi bir gizlilik alanı müdahelesinin elbette kendice haklı politik sebepleri var. Bu yazımız onunla ilgili değil.

Bu yazımızda hiçbir kişisel veri paylaşmadan, iz bırakmadan, kimlik bilgisi vermeden, tamamen anonim şekilde offshore ülkelerde websitesi açmanın mümkün olup olmadığı ve bunun yasal durumu hakkında bilgi paylaşacağız.

CEVAP:

Eğer ki bu siteyi Türkiye’de açıyorsanız cevabımız tek kelime ile ‘HAYIR‘ olacaktır. Ancak eğer ki yurtdışında açmayı düşünüyorsanız cevabımız ‘KISMİ EVET’ olacaktır.

5651 sayılı İnternet suçlarıyla mücadele kanununa göz attığımızda Türkiye’de yayın yapacak olan erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı ve içerik sağlayıcının yükümlülüklerinden bahsedilmiştir.

Biz içerik sağlayıcı olarak “bilgilendirme yükümlülüğünden” ve “benimseyerek link verdiğimiz sitelerin içeriğinden” sorumluyuz. (bu bilgilendirme yükümlülüğüne uyulmadığı takdirde alt sınırı 2000 liradan başlayan cezaların tatbik edileceği kararlaştırılmıştır.)

Ancak şu bir gerçek ki eğer ki bu site Türk vatandaşı olan sizin adınıza değil de yurt dışındaki akrabanız ya da arkadaşınız üzerinize ise bu takdirde şahsen bu bilgilendirme yükümlülüğünün şart olduğunu düşünmemekteyim. Yine ayrıca site dili Türkçe dışında ise ve hedef kitleniz Türkiye değil ise bu bilgilendirme yükümlülüğünün yersiz olduğunu düşünmekteyim. Ancak yine de benim bu düşüncem nihai kanun hükmü olmadığı için teoride mevzuat hükümlerine uymakla yükümlüsünüz.

Eğer ki film, dizi, ifade özgürlüğünü zorlayan gazete gibi istemeden de olsa başınızın ağrıyabileceği sıkıntılı konular için websitesi kurma niyetiniz var ise benimle iletişime geçmenizi öneriyorum. Size danışmanlık verebileceğim hususlar olduğunu düşünmekteyim.

Anahtar Kelimeler: film sitesi açmak yasal mı? offshore websitesi yasal mı?

Not: İCANN kuralları gereği domain satın alırken kimlik bilgisi vermeniz gerekiyor ve yetkili (akredite edilmiş) Türk domain kayıt firmaları ip adreslerinizi, kart bilgilerinizi uzun yıllar kayıt altına almaktadır. Ancak bu konuda da çeşitli incelikler ve hayat kolaylaştıran anonimleştirici kolaylıklar bulunmaktadır. Onları buradan paylaşmayacağım.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top