Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında ‘Komisyona Kalmak’ Nedir ve Sebepleri

En son şu tarihte güncellendi: 28 Eylül 2023

Eğer ki ilk defa memur olacak iseniz ve idari kurumda çalışmak üzere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması geçiriyor iseniz bu soruşturmada komisyona kalmış olabilirsiniz. Telefonda ya da yazılı olarak size “komisyona kaldığınızı” söyledilerse; bu durumda hakkınızda “somut bir olgu ya da soyut bir iddia” bulunmuş ve inceleniyorsunuz demektir.

Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu Nedir, Kimlerden Oluşur?

 

Eğer ki komisyona kaldıysanız “değerlendirme komisyonu” aşağıdaki kanun maddesinden de görülebileceği üzere yetkisi doğrultusunda bir inceleme ve karar sürecine girer:

Değerlendirme Komisyonu

MADDE 7 – (1) Yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Değerlendirme Komisyonu kurulur. Değerlendirme Komisyonu; Cumhurbaşkanlığında İdari İşler Başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında genel sekreter yardımcısının, bakanlıklarda bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin, üniversitelerde rektör yardımcısının, valiliklerde vali yardımcısının başkanlığında, teftiş/denetim, personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diğer birimlerden birer üyenin katılımıyla başkan dahil en az beş kişiden ve tek sayıda olacak şekilde oluşturulur. Milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirme, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki Değerlendirme Komisyonunca yapılır.

(2) Memuriyet veya kamu görevlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlayacak yorum içermeyen olgusal veriler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce ilgili kurum ve kuruluş bünyesinde kurulan Değerlendirme Komisyonuna iletilir.

(3) Değerlendirme Komisyonu kendisine iletilen verilere ilişkin nesnel ve gerekçeli değerlendirmelerini yazılı olarak atamaya yetkili amire sunar. Mahkemeler tarafından istenildiğinde bu bilgiler sunulur. Kaynak: Güvenlik Soruşturması Kanunu

Kanunda her ne kadar “yorum içermeyen olgusal veriler komisyona aktarılır” dense de maalesef uygulamada soyut iddialar da komisyon önüne gelebiliyor ve haksız şekilde güvenlik soruşturmasından elenme nedeni olarak karşımıza çıkabiliyor.   Bu hallerde soğukkanlı şekilde hukuki süreci başlatmak ve durumun geri döndürebilir olduğunun bilincinde olmak sizi psikolojik olarak travmalardan koruyacaktır.

Ayrıca görüleceği üzere yukarıdaki kanun maddesinde her ne kadar komisyon içerisinde hukukçu olacağı belirlenmiş ise de üyeler en üst yöneticinin her bir birimden rastgele atadığı kişilerden oluşmaktadır. Yani aslında üyelerin hepsi hukukçu değil, yani bundan ötürü bir “hata olması olasılığı” maalesef çok yüksek. Özellikle de cinsel taciz, terör irtibat ve iltisak şüphesi, hırsızlık suçu söz konusu olduğunda komisyonlar genelde hemen eliyorlar. Bu tutum yanlış, bir insan hata yapabilir, şüpheli durumların içine düşebilir. Bunu göz ardı ederek anlamadan karar veriyorlar.

Güvenlik Soruşturmasında Komisyona Kalma Nedenleri

  1. Hakkınızda geçmiş yıllarda geçirilmiş bir ceza tahkikatı, soruşturması, kovuşturması olmuş olması
  2. Hakkınızda bir ceza mahkumiyeti, HAGB veya KDAE kararı var olması
  3. Hakkınızda bir istihbari bilgiye rastlanılmış olması
  4. Hakkınızda kapalı olan ceza soruşturma dosyalarda somut delillerle desteklenebilecek bir iddiaya rastlanılmış olması

Komisyona kalmış olmanız güvenlik soruşturmanızın kesinlikle olumsuz sonuçlanacağı anlamına gelmez. Bazen komisyondakiler bilinçli olabiliyor ve sizi uzun sürebilecek dava süreçleri ile yormuyorlar. Bu konu hangi komisyonun değerlendirdiğine göre değişkenlik göstermektedir.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top