Kardeşi Hakkında Halihazırda Terör Soruşturması Bulunan Uzman Çavuş Adayı Güvenlik Soruşturması Hakkında Karar

En son şu tarihte güncellendi: 9 Haziran 2023

Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin kardeşi hakkında halihazırda terör soruşturması yürütüldüğü için güvenlik soruşturmasından elenen uzman çavuş hakkındaki “yürütme durdurma” kararını huzurlarınıza sunmaktayım.

 

Bakılan davada, davacı hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda kendisi hakkında olumsuz bir bilgi edinilemediği; işleme esas alınan bilginin, bir adli soruşturma kapsamında alınan bir şüpheli ifadesinde, davacının ağabeyinin üniversite öğrenciliği döneminde FETÖ/PDY terör örgütüne ait bir evde kaldığı yönünde edinilen bilgi olduğu görülmekte olup bu bilgiye yönelik olarak Mahkememizce yapılan araştırmada, davacının ağabeyi hakkında Kilis Cumhuriyet Başsavcılığınca …. numaralı dosya ile adli soruşturma sürdürüldüğü; ancak halen Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis memuru olarak aktif görev yaptığı, hakkında anılan suçlamayla ilgili idari soruşturma olmadığı ve bunun dışında herhangi bir bilginin bulunmadığının bildirildiği görülmüştür.
Bakılan davada, davalı idarelerce davaya konu işleme dayanak alınan istihbari bilginin, hem davacının kendisi hakkında, hem de Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin eki formda yer verilen kendisini etkileyebilecek yakın çevresi (anne, baba, kardeş, eş, çocuk) açısından güvenilir, teyit edilebilir nitelikte, ön yargıdan uzak hukuken denetlenebilen bilgilere dayalı olması gerektiği açıktır.

Bu durumda, davacının ağabeyinin halen polis memuru olarak aktif kamu görevi yürüttüğü ve hakkındaki adli soruşturmanın devam ettiği, davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilecek başkaca bir bilgi ve belgenin ise dosyaya sunulamadığı dikkate alındığında, davacı ve ağabeyi hakkında detaylı bir inceleme ve araştırma yapılmaksızın davacının adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan dava konusu işlemin davacının çalışma ve kamu hizmetine girme haklarına olan etkisi göz önünde bulundurulduğunda uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceği ise açıktır.

Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 12/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top