Güvenlik Soruşturmasında Whatsapp ve Telefon Kayıtlarına Bakılır Mı?

En son şu tarihte güncellendi: 25 Temmuz 2023

Yeni çıkan güvenlik soruşturması kanunu ve yönetmeliklerinden sonra bize en sık sorulan sorular arasında “WhatsApp, Telegram, SMS görüşmeleri” ile “telefon arama kayıtlarının” güvenlik soruşturmasına etkisi. Bu konuda size net ve kısa cevap vereceğim.

Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması

Öncelikle şunun ayrımını yapmak gerek. WhatsApp yazışmaları SHA 256 şifrelemeye sahiptir. Bu şifreleme şu anlama gelir:

SHA-256, açılımıyla Secure Hash Algorithm, Türkçesiyle Güvenli Hash Algoritması’dır. SHA Algoritmaları ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilmiştir. SHA-256 aslında bir hash algoritmasıdır. Bu algoritmada 256 sayısının sırrı algoritmanın şifreniz hangi boyutta olursa olsun 64 karakterli 256 bit boyutuna getirmesidir. Kaynak: https://mmmt-digital.medium.com/hash-algoritmaları-ve-sha-256-c0eb60fb21ee

Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.

Bu konu ile ilgili olarak bizzat Whatsapp’ın resmi sitesinden aldığım bizzat kendi ağızlarından yazılmış alıntıya göz atabilirsiniz:

“WhatsApp Messenger üzerinden başka bir kişiyle sohbet ettiğinizde, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği kullanılır. Uçtan uca şifreleme özelliği, gönderilen içeriklerin yalnızca siz ve iletişim kurduğunuz kişi tarafından okunabilmesini veya dinlenebilmesini sağlar. Böylece WhatsApp dahil olmak üzere aradaki hiçbir taraf gönderilen içerikleri okuyamaz veya dinleyemez. Bunun nedeni, uçtan uca şifreleme özelliğinin mesajlarınızı bir kilitle güvence altına alması ve kilidi açıp mesajları okuyabilmek için gereken özel anahtarın yalnızca mesajlarınızın alıcısında ve sizde bulunmasıdır. Üstelik tüm bunlar otomatik olarak gerçekleşir: Mesajlarınızı güvence altına almak için herhangi bir ayarı etkinleştirmenize gerek yoktur.” Kaynak: https://faq.whatsapp.com/820124435853543/?helpref=hc_fnav&locale=tr_TR

Yani özetle WhatsApp diyor ki “biz en üst düzey şifreleme yapıyoruz, bu sayede mesajlarınızı; siz ve gönderdiğiniz kişi hariç kimse zamanın teknolojisi ile bir şekilde göremez ve okuyamaz“.

Telefon Görüşmeleri ve Güvenlik Soruşturması

Maalesef Türkiye’deki GSM operatörleri BTK’ya bağlı olduklarından ötürü “gizlilik” konusunda WhatsApp gibi uluslararası platformlar kadar iyi değil. BTK kanalıyla, Cumhuriyet Savcılıkları kanalıyla yahut istihbarat üniteleri talebi ile telefon görüşmelerinizin, sms yazışmalarınızın okunması, dinlenilmesi mümkündür. Ancak bu dinleme ve izleme durduk yere yapılamaz. Savcılar CMK 134 ve devamındaki hükümler uyarınca kuvvetli suç şüphesi altında iken birtakım katalog suçlar için bu dinlemeyi yapabilirler. Emniyet ve MİT istihbarat üniteleri ise yine makul şüpheler üzerine dinleme ve izleme yapabilir lakin istihbarat ünitelerinin bu kayıtları ne güvenlik soruşturmasında ne de herhangi bir savcılık soruşturmasında delil teşkil edemez dosya içerisine giremez. Sonuç olarak; eğer ki suçtan uzak duran, ortalama ve sıradan bir insansanız; telefon görüşmeleriniz devlet tarafından kayıt altına alınıp bir savcılık soruşturmasında gözükmeyeceği için güvenlik soruşturmasında da olumsuz bir bilgi olarak karşınıza çıkmaz. 

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top