Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Sorgulama-Olumlu Olduğunu Öğrenmek-Tebliğ Almak

En son şu tarihte güncellendi: 26 Mayıs 2023

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının, güncel olarak (2023 yılında) 4-5 ay civarı sürdüğünü şu yazımızda ele almıştık: Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Ne Kadar Sürer? Ancak bu sürenin kurumdan kuruma değiştiğini (özellikle askeri kurumlarda bazen bu sürenin uzadığını ifade etmek isteriz çünkü askeri kurumlar bir anda çok yüklü miktarlarda personel alımı yapıyorlar, öyle 10-20 kişi değil 10 000-20 000 kişi gibi alımlar söz konusu olabildiğinden, güvenlik soruşturmaları 6-7 ayı geçebilmektedir) belirtmek isteriz.

Bu yazımızda şahsımıza sık sorulan bazı soruları  cevaplandıracağız. Öncelikle ilk sorumuzu alt başlık altında ele alalım;

1) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Sonucunu Sorgulamak

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzun akıbetini öğrenmek için, ilk iş olarak kuruma “yazılı belge sunmak suretiyle” sonucunuzu sorma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Sözlü olarak sonucunuzu sorarsanız ya hiç cevap alamayacaksınız ya da üstünkörü ve geçiştirmeye yönelik faydasız ve kısa cevaplar ile oyalanmanız söz konusu olabilecektir. Bu sebeple yazılı bir şekilde sonucunuzu sormanız önemlidir zira Yazılı başvurunuza istinaden kurum, adresinize sonuca ilişkin cevap tebliğ edilebilecektir. Bazı durumlarda ve yine bazı kurumlarda bu cevap yazısını elden tebliğ alabilmeniz de mümkün.

Dolayısıyla; güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu e-devletten sorgulamanız mümkün değildir. Elbette bazı kurumlar ( özellikle Jandarma Genel Komutanlığı gibi ) ilanen tebliğ yapmak suretiyle resmi web sitelerinde güvenlik soruşturması sonucunuzu sorgulamanız için portal açabiliyor. Ancak bu durum hem hukuka uygun değil hem de yazılı bir tebligatın yerine geçen ve hak düşürücü süreleri başlatan türden bir tebliğ sayılmamakta. İşbu sebeple bu hususu aklınızda bulundurmanızda fayda var.

2) Güvenlik Soruşturmasının Olumlu Olduğunu Anlamak İçin

Eğer ki gizlilik dereceli kurum sizi işe aldıysa ve kurumda en az 6 aydan uzun süredir  sorunsuzca çalışıyorsanız; yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yüksek ihtimalle olumlu gelmiştir. Ancak yine de bu durum kesin bir kural yahut kaide değildir elbette. İstisnai durumların, gecikmelerin olabilmesi de mümkün. Ayrıca şu da anlamanız için önemli bir ayrıntı: “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması için form doldurmanızdan sonra genelde çoğu kurum sizi derhal ve hemen işe başlatmaz. Birkaç ay bekletir, bu bekleme süresinden sonra çalıştırmaya başladıysanız işe almışlar demektir. Çoğu kişi genelde ‘eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmemek’ için kurumlara soru sormaktan çekiniyor. Bize soruyorlar. Biz de elimizden geldiğince kendi tecrübelerimiz doğrultusunda insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak elbette bizim de gözden kaçırdığımız bazı detaylar olabiliyor. O sebeple bu konuda net cevaplar ve kurallar beklemeyin.

3) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Sonucunu Tebliğ Almak

Genelde çoğu kurum “17 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan 7315 sayılı kanunun 4. Ve/veya 5. maddesinde belirtilen şartlardan bir ya da birkaçından ötürü güvenlik soruşturmanız ve arşiv araştırmanız olumsuz sonuçlanmıştır” şeklinde son derece kısa, gerekçesiz ve sade bir cevap ile cevap yazısı tebliğ etmektedir. Bu sade ve kısa cevap yazısında kişiler gerçekte tam olarak neden elendiğini haliyle anlayamamakta. Kurumlara sebebini sözlü ya da yazılı olarak sormaya kalktığımızda ise gizlilik bahaneleri ile yine net cevaplar vermemektedirler. Bu gibi hallerde; idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldıktan 2-3 ay sonrasında, karşı tarafın vereceği “savunmaya cevap dilekçesi” ile net cevabı öğrenmekteyiz.  Ardından daha somut ve net olgular üzerinden elle tutulur ve işlevsel savunma yapma imkanı elde etmekteyiz. Bazı kurumlar bu sade tebligatı dahi yapmaktan imtina etmektedirler. Özellikle kişi güvenlik belgesi için yapılan güvenlik soruşturmalarında bu duruma daha sık şahit oluyoruz. Milli Savunma Bakanlığı şirketleri kısa bir yazı ile (gizlilik şerhli belge)  bilgilendiriyor ancak şirketler bu belgeyi bireylere tebliğ etmekten imtina ediyorlar. Hal böyle olunca ortada en ufak belge dahi tebliğ edilmeden, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz neticelendirilmekte.

Eğer böyle bir tebligat alırsanız ya da güvenlik soruşturmanızın olumsuz sonuçlandığını düşünüyorsanız, sebebini öğrenmek için şu rehberimize göz atabilirsiniz: Güvenlik Soruşturması-Arşiv Araştırması Neden Olumsuz Gelir?

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top