Mülakattan Elenme Sonrası Açılabilecek Davalar ve Süreç Nasıl İşliyor?

En son şu tarihte güncellendi: 17 Şubat 2024

Mülakat denilince maalesef çoğumuzun aklına şaibeler, belirsizlikler ve iltizamlar geliyor. Kafamızda böyle bir yargının oluşmasında rol oynayan etkenler hepimizin de malumu olan ve her gün gördüğümüz hukuksuzluklardır. İşte bu tip hukuksuzluklara karşı katiyen elimiz kolumuz bağlı değil. Bu yazımızda mülakattan haksız şekilde elenme sonrası ne yapabileceğinizi en ince detayları ile açıklayacağız.

Bu konu ile ilgili içeriklerimizin linki burada dursun yeni sekmede açıp bu yazıdan sonra okuyun:

Sözlü Mülakattan Elenme Davası İle İlgili Örnek İstinaf-BİM Kararı

Sözlü Mülakat İptal Davasında Hangi Hususlar İncelenir?

Kamu Görevine Girişte Yapılan Mülakat ve Yargısal Denetimi

Öğretmenlik Mülakatının Olumsuz Gelmesi Halinde Dava Süreci

MÜLAKATTAN ELENME SONRASI AÇILACAK DAVA NEDİR VE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Günümüzde artık birçok kurum ve kuruluşta çalışabilmeniz için mülakat şartı getirilmiş olup, artık mülakat usulü hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Toplumumuz için mülakatla alım usulü alışılmış bir yol olarak bilinse de; mülakat sürecinde uyulması gereken kurallar, bu kurallara uyulmaması veya mülakattan sebepsiz elenilmesi halinde gidilebilecek hukuki yollar hakkında, sağlıklı bir bilgiye sahip insan sayısı oldukça az. Mesela mülakattan elenme davası bir iptal davası olarak açılacak ise bu iptal davasıda tam olarak neyin iptal edileceği başlı başına bir muamma. Birçok kişi sırf bu aşamada bile hata yapıyor. Sadece haksız mülakat işlemi mi yoksa bu haksız mülakat işlemi ile beraber bu işlemden ötürü göreve başlatılmama işlemini de mi iptal ettirmek gerekecektir? Birçok kişi buralarda hatalar yapıyor. İşte bir hukukçunun uzmanlık alanı bu noktalarda kendisini belli etmeli ve müvekkilin çıkarları da bu doğrultuda korunmalıdır.

Bu sebeple, bu yazımızda hangi meslekler için mülakatla alım yapıldığı, mülakat sürecinde uyulması gereken prosedürleri ve bu prosedürlere uyulmaması ile mülakattan elenmeniz halinde neler yapabileceğinizden bahsedecek olup, mülakattan elenme durumuna ilişkin emsal karar incelemesi gerçekleştireceğiz.

Günümüzde Hangi Kurumlar Mülakatla Alım Yapmaktadır? Hangi meslekleri icra edebilmeniz için mülakata girmeniz gerekmekte?

Günümüzde kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç sebebiyle sık sık personel alma yoluna gitmekte olup, pek çok unvan için farklı usullerde alım yöntemi işletmektedir. Bilindiği üzere en sık yollardan biri KPSS puanı ile alım yapma yöntemi olup, bunun yanı sıra yalnızca sözlü mülakat yöntemi , kurumun kendi oluşturduğu yazılı sınav yöntemi veya hem KPSS puanı hem de sözlü-yazılı mülakatın yapıldığı yöntemler de tercih edilebilmektedir. Bu sebeple bu başlıkta mülakat yöntemini işleten kurumlardan ve mesleklerden bahsedeceğiz. Ancak bilindiği üzere birçok kurum ve meslek mevcut olup, hepsini yazmamız mümkün olmadığından, yazımızda en sık başvurulan kurum-kuruluşlar ile mesleklerden söz edeceğiz. 

 

 

 

Bu arada zabıt katipliği mülakatı ile ilgili olan şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Zabıt Katipliği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması ile Mülakatından Elenmek-Yapılacaklar

Yine Enerji şirketi uzman kadrosu için yapılan sözlü mülakatın komple iptali hakkında şu karara da göz atmanızı öneririm: Elektrik Şirketi Uzman Kadrosu için Yapılan Sözlü Mülakattan Haksız Elenme Nedeniyle Açılan İptal Davası Örnek Karar

Son zamanlarda gelir idaresi uzman yardımcılığı, defterdarlık ve mali hizmetler gibi pozisyonlar için davalar açtık ve yürütmekteyiz. Bunların sonucunu da buradan paylaşacağız. En liyakatli kurumlarda bile birçok haksızlık yapılmakta. Bu durum kişilerin en güvenilir devlet kurumlarına bile ön yargı ile yaklaşmasına yol açıyor.

Mülakat hangi usul ve esaslar çerçevesinde yapılmalı, hangi prosedür işletilmelidir?

Sözlü sınav yani hepimiz tarafından bilinen ismiyle mülakat, belli kriterlere göre yapılmak zorunda olup, eğer bahsedilecek kriterler sağlanmamış ise hukuka aykırı hale gelecektir. İşbu sebeple, mülakatların tüm prosedürlere uygun olarak yapılıp yapılmadığına özellikle dikkat etmeniz gerekmekte ve eğer aşağıda bahsedeceğimiz kıstasların sağlanmadığını düşünüyorsanız, ivedilikle hukuki yollara başvurmanız gerekmektedir.

Öncelikle mülakat ve mülakatta yapılacak puanlama sistemi, gireceğiniz kurum ve meslek statüsüne bağlı olup, ilişkili yönetmelik/mevzuat hükmüne göre değişmektedir. Ancak bu demek değil ki genel geçer kriterler olmasın. Her mülakat sürecinde farklı yönetmelik/kanun hükmü ile farklı ve spesifik kriterler getirilmiş olsa dahi, her mülakatta muhakkak uyulması gereken birtakım genel kriterler mevcut olup, bu hususlar Danıştay’ın birçok kararında açıkça ifade edilmektedir.

Kurum ve kuruluşların yapmış olduğu her türlü alım ve mülakat uygulamaları, idarenin bir işlemi/eylemi niteliğinde olduğundan, Anayasanın 125. maddesi ile İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. Maddesi büyük önem arz etmektedir. Anayasa’nın 125. Maddesinde; ‘’İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır’’ hükmü uyarınca, girmiş olduğunuz mülakata ilişkin hukuka aykırılık mevcut olması halinde, yargı yollarına başvurabileceksiniz. Burada İYUK 2.maddesinde bahsedildiği gibi, mülakat idarenin bir işlemi niteliğinde olduğundan, eğer yapılacak mülakat işlemi yetki, şekil, konu, sebep ve amaç unsurları yönünden sakatsa, menfaati ihlal edilenler iptal davası açabilecektir.

SÖZLÜ SINAV/MÜLAKATTA, NELERİN MUTLAKA GERÇEKLEŞMESİ GEREKİYOR?

  1. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yapılacak mülakat usulü, o kurum veya meslek ile ilgili yönetmelik veya kanun maddelerinde yer almakta olup, öncelikli olarak ilgili mevzuat hükümleri incelenerek, düzenlenen koşulların gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilmelidir. Eğer bariz bir şekilde mevzuatta yer alan mülakat usulüne aykırı bir durum tespit edilirse, hukuki yollara başvurabilirsiniz.
  1. İlgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra yapılacak olan her mülakat belli şartları sağlamalıdır. Bu şartlardan ilki, mülakatın OBJEKTİF bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasıdır. Burada objektif şekilde gerçeklemesinden bahsedilen husus, yapılan mülakat sınavının denetlenebilir, geçerli ve güvenilir olmasından ibarettir. Bu noktaları tek tek açalım;
  1. Her şeyden önce, yapılan mülakat sınavı geçerli olmalıdır. Geçerlilikten kasıt, ilgili mevzuatta yer alan soru sayısına uygun bir şekilde sorular hazırlanmalı, fahiş bir şekilde mutlak zor veya mutlak kolay nitelikte olan, bireylerin objektif şekilde yeterliliğini ölçemeyecek nitelikte sorular içermemelidir. Kişilerin girmek istedikleri pozisyona uygun soruların sorulması zaruridir.
  1. Yapılan mülakat sınavında, sınav komisyonu mevzuata uygun bir şekilde kurulmalı ve komisyon üyeleri tarafından sınava giren bireyler için takdir edilen puanların gerekçeleri, açık ve somut bir şekilde belirtilmelidir. Örneğin; bir bireyin sözlü mülakatta iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyetine ilişkin yapılan puanlamada, puan kırılmasının veya verilmiş olan puanın sebebi açıkça belirtilmelidir.
  1. Mülakat sınavı mutlaka denetlenebilir olmalıdır. Burada imkân dahilinde mülakat esnasına ilişkin ses ve görüntü kaydı alınması oldukça önem arz etmektedir. Ancak birçok danıştay kararında yer alan ifadelerden görüleceği üzere, kamera ve ses kaydının olmaması mülakatı hukuka aykırı hale getirmemekte olup, denetlenebilirliğini zedelemektedir.
  1. Mülakatta bireylere sorulacak olan sorular muhakkak önceden hazırlanmış olmalı ve komisyon tarafından tutanağa geçirilmelidir. Tutanakta yer almayan ve mülakat öncesi belirlenmeyen soruların bireylere sorulması, mülakat işlemini hukuka aykırı hale getirecektir.
  1. Her adaya özgü tutanak tutularak, adaya sorulan tüm sorular kayda geçirilmeli, adayın her soruya verdiği cevaplar tek tek tutanağa yazılmalı ve komisyon üyeleri tarafından her soruya verilen puan ve gerekçe tutanakta açıkça belirtilmelidir. Tutanaktaki eksiklik mülakatı hukuka aykırı hale getireceğinden, hukuki yollara başvurarak işlemi iptal ettirebilirsiniz.
  1. Her adaya sorulan soruların cevaplanması için uygun bir zaman tanınmalıdır. Soruların niteliğine uygun cevap süresi tanınmamış olan mülakatlar, hukuka aykırıdır.
  2. Kazanan adaylara ilişkin ve diğer adaylara ilişkin lisenin ne zaman düzenlendiği tarih ile birlikte zapt altına alınmalıdır. Aksi halde bu durum sözlü mülakatın iptali sebebi olacaktır. Bu hususta kendi kazandığımız emsal karar ilişkin linke burada ulaşabiliriniz: Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Pozisyonu Sözlü Mülakat Örnek Karar

Yukarıda saymış olduğumuz prosedürler girmiş olduğunuz mülakatta sağlanmamış ise, yapılan mülakatın hukuka aykırı olması sebebiyle hukuki yollara başvurabilir ve işlemin iptalini talep edebilirsiniz.

Mülakattan Elenme Sonrası Nereye, Hangi Dava Açılabilir?

Yaşamış olduğunuz mülakat sürecinde, yukarıda bahsetmiş olduğumuz kriterlerin sağlanmadığını düşünüyorsanız, mülakat sınavınızın olumsuz olarak sonuçlandığını öğrendiğiniz tarihten itibaren 60 gün içerisinde mülakatın iptali için idare mahkemesinde iptal davası açabilir ve yürütmenin durdurulmasını talep edebilirsiniz. Burada açmış olduğunuz davanın neticesinde işlemin iptali yönünde karar verilmişse, tekrar mülakata tabi tutulacağınızı belirtmek isteriz.

Burada açılacak davanın dilekçesinin özenle hazırlanması çok önemlidir. Mülakatın iptali davasında, mülakat komisyonunun usule uygun hareket etmediği, sınavın objektif şekilde yapılmadığı, doğru cevaplar verilmesine rağmen puanlamanın verilen cevaplara uygun olmadığı gibi noktalar detaylı bir şekilde ortaya konulmalı ve emsal kararlar ile iddialar desteklenmelidir. Bu sebeple dava uzmanlık gerektirdiğinden, bu alanla ilgilenen bir avukattan hukuki yardım almanızı ve davanızı avukat eliyle yürütmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca hukuka uygun bir şekilde yapılmamış mülakat yüzünden ilgili kadroya geç atanmanızdan dolayı yaşadığınız maddi ve manevi zararlardan kaynaklı, tazminat davası da açabilirsiniz. Danıştay birçok kararında, usulsüz mülakat yüzünden bireylerin geç kadroya atanmasını idarenin hizmet kusuru olarak kabul etmiş ve bireylere tazminat ödenmesi gerektiği yönünde hüküm tesis etmiştir.

Ne kadar süre içerisinde nereye dava açabilirsiniz? Mülakatın İptali Davasında Zamanaşımı/Hak Düşürücü Süre Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, mülakat işlemi bir idari işlem olduğundan, mülakatın olumsuz olarak neticelendiğini öğrendiğiniz tarihten itibaren 60 gün içerisinde iptal davası açmanız gerekmektedir. Süreyi kaçırmanız halinde maalesef davanız usulden reddedilecektir.

Açılacak iptal davasında görevli mahkeme idare mahkemesi olup, yetkili idare mahkemesi ise İYUK md. 32 uyarınca,  idari işlemi yapan idari merciinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olacaktır.

Örnek kararlardan kesitlerin incelenmesi

BİZZAT KENDİ KAZANDIĞIMIZ SÖZLÜ MÜLAKAT İLE İLGİLİ ÖRNEK İDARE MAHKEMESİ KARARI AŞAĞIDADIR. Üstelik ilgili karar istinaf tarafından da onaylanmış ve KESİNLEŞMİŞTİR. Değerli bir karardır (kararların yüklenmesi zaman alabilir biraz bekleyin):

Bu aşağıdaki ilk derece mahkemesindeki esas kararı:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Kadrosu Sözlü Mülakata İlişkin Örnek karara ilişkin linke buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

Yine Gelir İdaresi Uzman Yardımcılığı kadrosu sözlü mülakata  ilişkin örnek karara da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi’nin , 04.04.2018 tarihli, 2018/349 Esas, 2018/473 Karar sayılı kararı;

‘’..Dava dosyasının incelenmesinden; Kahramanmaraş İli, Göksun İlçesi, Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde aday öğretmen olarak görev yapan davacının, göreve başlama tarihine göre en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesinde başarılı olmak şartını sağlayarak Asli Öğretmenliğe Geçiş yazılı sınavına katılmaya hak kazandığı ve 19.03.2017 tarihinde yapılan yazılı sınavdan 63 puan alarak başarılı olduğu, sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu mülakatı gerçekleştirmek için illerde görev yapmak üzere 20.03.2017 tarih ve 3707421 sayılı makam oluru ile komisyonlar oluşturulduğu, sözlü sınavda adaylara yöneltilecek soruların Bakanlıkça önceden belirlenerek adaylara kura çekme suretiyle yöneltilmek üzere komisyonlara gönderildiği, davacının da 03.04.2017 tarihinde Kahramanmaraş İli’nde oluşturulan 1. sözlü sınav komisyonunda sınava katıldığı, davacıya 03.04.2017 tarihinde yapılan sözlü sınavda 72664 ve 54664 sayılı soruların sorulduğu, sözlü sınav komisyon üyeleri tarafından ise yönetmeliğin ekinde yer alan Aday Öğretmen Sözlü Değerlendirme Formuna göre davacıya sırasıyla 45, 44, 44, 44, 45 puan verildiği ve puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle 60 (altmış) puanın altında kaldığından başarısız sayıldığı ve bu işleme karşı 08.05.2017 tarihinde yapmış olduğu itirazın maddi hataya rastlanılmadığı gerekçesiyle Kahramanmaraş Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 22.05.2017 tarih ve E.7327065 sayılı işlemi ile reddi üzerine de istinaf yoluyla bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükmünün incelenmesinden, değerlendirme kriterlerinden bir kısmının somut bilgi ve belgeye dayandırılması zorunluluğu bulunmakta iken, bir kısmının gözlem ve kanaate dayalı olduğu açıktır. Ancak, sözlü sınava ilişkin Aday Öğretmen Sözlü Değerlendirme Formunda yer alan kriterlerden bir kısmı ( örneğin bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri) gözlem ve kanaate dayalı olmakla birlikte, söz konusu kriterler çerçevesinde bir bütün olarak yapılan değerlendirme sonucunda adayın başarılı ya da başarısız olduğunun belirlendiği dikkate alındığında; gözlem ve kanaate dayalı kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması gerekmekte olup, bu çerçevede adaylara yöneltilen sorular, verilen cevaplar, not takdirlerinin genel gerekçeleri v.s ile birlikte tutanağa bağlanması, bu kapsamda, her bir komisyon üyesi tarafından ayrı ayrı yapılacak değerlendirme sonrası verilecek puanın not ortalamasına göre adayın puan durumunun belirlenmesi düzenli idare ilkesinin gereğidir.

Olayda ise, davacının katılmış olduğu sözlü sınava ilişkin olarak tutulan tutanakların incelenmesinden; tutanaklarda sadece komisyon üyeleri tarafından davacıya verilen puan ve not ortalamasının yazıldığı, ancak adaya yöneltilen sorulara verilen cevaplar ve verilen puanların gerekçelerinin yer almadığı, komisyon üyelerince takdir edilen ve Yönetmelik’te belirlenen başarı düzeyinin altında kalan puanların veriliş gerekçelerinin ortaya konulmadığı anlaşılmış olup, söz konusu sözlü sınavda davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif bir biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmadığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.’’

Yukarıda yer alan karardan çıkarabileceğimiz sonuçlar;

1-Gözlem ve kanaate dayalı kriterler ile ilgili yapılacak olan puanlamada, komisyon üyelerinin yapmış olduğu değerlendirme ve puanın gerekçesi somut bilgi ve belgeler ile ortaya konulması gerekmektedir.

2- Yapılan mülakata ilişkin tutanakta verilen puanların gerekçesi yer almıyor ve tutanakta sadece verilen puandan bahsedilmiş ise, mülakat işlemi hukuka aykırı hale gelecektir.

 

  • Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi’nin, 01.11.2019 tarihli, 2019/1428 Esas, 2019/1753 Karar Sayılı Kararı;

‘’….Dava dosyasının incelenmesinden: davacının, 03-12 Eylül 2018 tarihlerinde yapılan Sözleşmeli Spor Uzmanı ve Antrenör Alımı Sözlü Sınavında davacıya spor kültürü ve genel kültür konularından 336. Soruların sorulduğu, davacının her iki soruya da doğru cevap verdiği ,sınav komisyonunun 5 üyesi tarafından da Genel Kültür ve spor kültürü ve mevzuatı kriteri yönünden 25 puan üzerinden 25’er puan takdir edildiği, ancak muhakeme gücü ve ifade yeteneği kriteri ile temsil kabiliyeti kriterinden komisyon üyeleri tarafından 25 puan üzerinden 2 ila 4 puan arasında değişen puanlar takdir edildiği, davacı hakkında ortalama olarak 56,40 takdir edildiği, puanının yeniden değerlendirilmesi istemiyle yaptığı itirazın dava konusu işlem ile reddine karar verilmesi üzerine, bu işlemin iptali istemiyle görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Dairemizin 12.09.2019 tarih ve Esas No:2019/1428 sayılı ara kararı ile Sözlü sınavda, sınav komisyon üyeleri tarafından ayrı ayrı tutanak tutulup tutulmadığının bildirilmesi ,sözlü sınavın şekline ve nasıl yapılacağına dair duyuru ile, komisyon üyelerinin her biri tarafından tutulan sözlü sınav tutanaklarının gönderilmesi davalı idareden istenilmiş, ancak davalı idare tarafından, sınav komisyon üyelerince verilen notları gösteren tek bir birleşik tutanağın gönderildiği, sınav komisyon üyeleri tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapıldığını gösterir her bir sınav komisyon üyesi tarafından düzenlenmesi gereken sözlü sınav değerlendirme formlarının bulunmadığı anlaşılmıştır.

Muhakeme gücü ve ifade yeteneği 25 puan üzerinden ortalama 3-4 puan olarak değerlendirilen, bir başka deyişle ifade yeteneği zayıf olan bir kimsenin genel kültür, spor kültürü ve mevzuatı konularından sorulan sorulara verdiği cevapların komisyon üyeleri tarafından doğru bir şekilde algılanarak 25 tam puan ile değerlendirilebilmesinin, ifade yeteneğinin davacının kendisine sorulan bu sorulardan başka sorular sorularak ölçüldüğüne dair başkaca bir bilgi ve belge bulunmadığına göre bir konuyu kavrayıp özetleyebildiği, iyi bir ifade yeteneğine sahip olarak muhakeme gücünün de yeterli olduğu şeklinde sonuç doğurduğu yine genel kültür bilgisinden 25 tam puan alan bir kimsenin temsil kabiliyetinin hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin 25 puan üzerinden ortalama 3 puan olarak ölçülmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, davacının sözlü sınavda objektif bir değerlendirmeye tabi tutulmadığı, takdir yetkisinin hukuka uygun olarak kullanılmadığı, sözlü sınavın usulüne uygun olarak yapılmadığı, dolayısıyla tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.’’

 

Yukarıda yer alan karardan çıkarabileceğimiz sonuçlar;

1-Yukarıda yer alan somut olayda, her bir adaya ilişkin ayrı ayrı tutanak tutulma işleminin gerçekleştirilmemesi, tek bir bileşik tutanağın gönderilmesi ve her bir sınav komisyon üyesi tarafından düzenlenmesi gereken sözlü sınav değerlendirme formlarının mevcut olmaması sebebiyle, sözlü sınavın usulüne uygun olarak yapılmadığına karar verilmiştir. Yine yukarıda da izah ettiğimiz üzere kazanan adaylara ilişkin listeye ilişkin evrakın ne zaman düzenlendiği de yani tarihi de muhakkak yer almalıdır; aksi halde iptal sebebidir.

2- Tutanaktaki hukuka aykırılıkların yanı sıra somut olayda kişi, genel kültür- spor kültürü ve mevzuat konularına ilişkin sorulara tam puan üzerinden cevap vermesine rağmen, ifade yeteneğine 25 puan üzerinden 3-4 puan verilmiştir. Burada mahkeme tarafından 2 farklı sonuca ulaşılmıştır.

3- Öncelikli olarak genel kültür- spor kültürü ve mevzuat konularına ilişkin soruları tam ve eksiksiz şekilde yanıtlayan bir bireyin, konuları kavrayıp özetleyebilme yeteneğinin, kendini ifade edebilme yeteneğiyle muhakeme gücünün yeterli seviyede olduğu kabul edilmelidir.

4- Bir diğer husus ise, diğer sorulara tam yanıt veren bir kişinin 25 puan üzerinden kendini ifade edebilme yeteneğine hiçbir gerekçe gösterilmeksizin 3-4 puan verilmesi, hayatın olağan akışına aykırı kabul edilmiştir. Burada mevzuat ve genel kültür sorularına eksiksiz yanıt veren bir kişinin kendini ifade edebilme yeteneğinin de yeterli seviyede olacağı, gerekçesiz bir şekilde ifade yeteneğine düşük bir puan verilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olacağı ve mülakatın hukuka uygun olmadığı yönünde hüküm tesis edilmiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top