Sözlü Mülakattan Elenme Davası İle İlgili Örnek Yerel Mah., İstinaf-BİM Kararları

En son şu tarihte güncellendi: 27 Mart 2024

Ankara 3. Bölge İdare Mahkemesi’nin hukuka aykırı sözlü mülakatlarla ilgili vermiş olduğu aşağıdaki “yürütme durdurma” kararı gerekçesi çok değerli. Bundan ötürü sitemizde paylaşma gereği duyduk. Kararın tümüne aşağıdan pdf olarak ulaşabilirsiniz. Bu aşağıya gerekçenin en önemli kısmını belki dilekçelerinizde kullanırsınız diyerekten paylaştık. Umarım işinize yarar. Umarım sözlü mülakat süreçleri daha adil olur umarım insanlar sözlü mülakat süreçlerinde yaşanan haksızlıklar için dava açmak zorunda kalmaz. Ayrıca konuyla ilgili olarak şu rehberimizin linkini de buraya yazmak isteriz: Mülakattan Elenme Sonrası Açılabilecek Davalar ve Süreç Nasıl İşliyor?

“Öte yandan, sınava katılan her aday için ayrı bir sınav tutanağı tutulmadığı, tüm sınavlar bittikten sonra yalnızca bir tutanak ile tek bir değerlendirme yapıldığı, bu hususun ise kişiye özgü olarak yapılması gereken, sözlü sınavın doğasına aykırı olduğu; anılan tutanakta mevzuatta belirlenen kriterler yönünden adaylara takdir edilen notlara ilişkin herhangi bir açıklama bulunmadığı, sözlü sınavın sonunda toplu halde düzenlenen sınav tutanağında davacının sınavına atanan komisyon üyelerinin kimler olduğunun dahi belli olmadığı, bu haliyle davacının katıldığı sözlü sınavın usule uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, davacının anılan sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Bunlara ek olarak, sözlü sınavda başarısız sayılma işleminin, diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılması esastır. İdari işlemin yetki, şekil gibi salt usule ilişkin unsurları ile sınırlı olarak yapılacak bir yargısal denetim, hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi temin etmeyecektir.

Bu itibarla, davacının girdiği sözlü sınav öncesinde, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların önceden hazırlanması ve tutanağa bağlanması, her adaya sorulan soruların kayda geçirilmesi ve sorulan sorulara adayların verdiği yanıtlara hangi komisyon üyesince, hangi notun takdir edildiğinin tutanakta ayrı ayrı gösterilmesi, böylece sözlü sınavın nesnel olarak yapılması ve yargısal denetimin tüm unsurlarıyla gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Olayda, davacının girdiği sözlü sınav öncesinde, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların önceden hazırlandığı ve tutanağa bağlandığına dair ve adaylara sorulan soruların kayda alındığına ilişkin bilgi-belge de bulunmadığı gibi davalı idarece mahkeme ara kararına yönelik gönderilen dilekçede yönetmelikte adaylara sorulacak soruların önceden hazırlanması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı belirtilmiş olup, davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, bu karar davacının doğrudan sınavda başarılı olduğu sonucunu doğurmayıp usulüne uygun olarak yukarıda yer verilen gerekçe doğrultusunda ve mevzuata uygun şekilde yapılacak sözlü sınav neticesinde idare tarafından davacının başarılı olup olmayacağının yeniden değerlendirileceği de açıktır.

Diğer taraftan, dava konusu işlemin uygulanması durumunda davacının mesleğe giriş sürecinin uzayacağı dikkate alındığında, davacı açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğacaktır.”

2. KARAR

Daha evvelden sitemizde yayımladığımız Öğretmenlik Mülakatının Olumsuz Gelmesi Halinde Dava Süreci yazımızda yayımladığımız kararın istinaf sonucu da aşağıdadır (dava lehimize sonuçlanmıştır):

3. Karar

Davacı müvekkil; Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı  yazılı sınavından başarılı olmuştur. Ancak 4.04.2023-08.05.2023 tarihleri arasında icra edilen sözlü (mülakat) kısmından başarısız sayılmıştır. Buna ilişkin işlem mahkemece iptal edilmiştir. Mahkeme “komisyon üyelerince  ayrı ayrı değerlendirme yapılmasına karşın, kriterlerin 5 ayrı üye tarafından birebir aynı notlarla puanlanması” halini hayatın olağan akışına aykırı bulmuştur. Bundan ötürü iptal kararı vermiştir. Karar emsal teşkil edebilecek nitelikte önemli bir karardır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki sözlü mülakatlarla ilgili olarak diğer kararlara linkten ulaşabilirsiniz, bu iki karar da incelmeye değer niteliktedir.:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Pozisyonu Sözlü Mülakat Örnek Karar

Gelir İdaresi Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakattan Elenmeye İlişkin Davada Örnek Karar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top