Elektrik-Telefon Direği-Trafo ya da Sit Şerhi Nedeniyle Yolun-Geçit Hakkının Kapanması Nedeniyle Açılabilecek Davalar

En son şu tarihte güncellendi: 31 Ocak 2024

Şimdi arkadaşlar özellikle bazı elektrik şirketleri ve telekominikasyon şirketleri ne yazık ki direklerini dikerken insanların mağduriyetine yol açabiliyor. Bu gibi hallerde genelde bu şirketlere yaptınız başvurular olumlu karşılanacaktır. Ancak bazen yüksek gerilim hatlarının taşınmasının zorluğu nedeniyle bu elektrik direklerinin taşınması mümkün olmayabiliyor. Trafonun boyutu ve konumu nedeniyle yine bir başka yere taşınması ve kaldırılması mümkün olmayabiliyor. Bu gibi hallerde kamu hizmetlerinin aksamasını önlemek gerekçesi ile ret cevabı veren elektrik veya telefon dağıtım şirketlerine dava açabilmek mümkündür.

Eğer ki ilgili direkler merkezi bir konumda olmayıp eskimiş ve hatta neredeyse kırılmak üzere olan ahşap direklerden oluşmakta ise  bu direklerin taşıması da kolay ve düşük maliyetli olacaktır. Örnek Yargıtay kararları da bu gibi durumlarda hukuka aykırı müdahalenin meni ve direğin kaldırılması yönündedir. Ancak böylesine basit bir işlemin yargısal süreçten evvel en az zarar ile çözülmesi hem son derece basit olup hem de kişilere en az zarar verecek şekilde olacaktır. Ayrıca ortadaki açık hukuka aykırılık hali gözetildiğinde sayın kurumunuzun resen işlem yapması gerektiği kuşkusuzdur.

“Taşınmaza kalıcı zarar verilmemesi, bu taşınmaz üzerindeki hakların kullanımının sürekli biçimde aksatılmaması koşuluyla, teknik olarak imkân dâhilinde, seçeneksiz ve ekonomik açıdan orantısız maliyetler ihtiva etmeyen geçiş hakkı talepleri, makul ve haklı sebepler saklı kalmak üzere, kabul edilir.” (EHK md. 23). Kanunda direk geçiş hakları; taşınmazlara kalıcı zarar vermeme ve bu taşınmazlar üzerinde hakların kullanımını sürekli biçimde aksatmama koşuluyla imkan tanınmıştır. Eğer ki somut hukuki ve fiili durumda taşınmazımızdan geçit hakkını kullanmayarak kalıcı hak kaybına uğradığı aşikar ise mahkeme. şüphesiz ki müdahelenin meni davasında mal sahibi kişiyi haklı görecektir.

Geçit Hakkı davasının hangi şartlarda açılabileceğini şu yazımızda kaleme aldık: Komşuluk Hukuku Uyarınca Komşuların Birbirine Karşı Yükümlülükleri. Eğer ki kişinin kadastral yolu var ise bile fiilen veya hukuken kullanımımın önünde bir engel söz konusu ise bu durumda komşulardan geçit hakkı talep edebilecektir. Hukuki engellere örnek olarak sit şerhi verilebilir. Bir bölge 1. derece arkeolojik sit ilan edildi ise o bölgede kadastral yol açmak mümkün olmayacaktır. Bu durumda komşudan yol istenebilmesi geçit hakkı talep edilmesi mümkün olacaktır.

Sit Şerhi Nedeniyle Yolun Kapanması Hali

Bir arazi alırken yüzölçümünün büyük olması her zaman daha iyi olacaktır. Çünkü park, yeşil alan, sosyal donatı, Belediye Hizmet Alanı, okul alanı gibi alanlar nedeniyle arazinizin tamamının kamulaştırılmaksızın hukuki el atma riski olacaktır. Eğer ki 1/1000 imar planından arazinizin tamamı üzerinde bu türden kamu hizmet yerleri olması kararlaştırılırsa bu durumda o arazi kelimenin tam anlamıyla çöpe gitmiş sayılacaktır. Yıllar önce imar gelmeden evvel ödediğiniz onca para boşa gitmiş olacaktır. Sözde dava yoluyla (kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat) ya da kamulaştırma bedelinin temini yoluyla zararınızı alabilyorsunuz. Ancak bu halde bile yıllarca boşu boşuna o arsaya umut beslemiş ve yatırımlarınız boşuna beklemiş olacak. Arazinizin de gerçek bedeli çoğu kez uzayan dava süreçleri nedeniyle alınamamakta. Elinize ödediğiniz bedelin daha azı geçmektedir.  Eğer ki araziniz büyük olursa en azından bir kısmı konut-ticaret alanı olursa bu durumda o arazinin en azından ufacık bir kısmı ile zararınız karşılanır hatta kara geçebilirsiniz.

Geçenlerde ismini buradan zikretmeyeceğim bir müvekkilimiz bize bir konuda danıştı. Arazisinin tam yol ile bağlantılı kısmı meğersem sit alanı ilan edilmiş. Üstelik bu sit şerhi tapuda şerhler hanesinde de yazmıyormuş. Sonradan muhtaradan öğreniyor. Araziye konut imarı geliyor ancak yol ile olan bağlantısı koptuğu için haliyle belediye de inşaat izni veremiyor.

Göreceğiniz üzere yol ile bağlantı sit alanı nedeniyle kesiliyor. Kişinin 10 dekarlık imarlı arazisi de haliyle kullanılamaz hale geliyor.

Kişinin burada iki seçeceği var:

  1. Birinci seçeceği sit şerhinin sınırlarını yolu kapatmayacak şekilde daraltmak. Bunun için evvela idareye başvurup gelen ret cevabı üzerine idare mahkemesine dava açmak. Bu konuda şu yazımıza göz atabilirsiniz: Sit Statüsü Değiştirme-Tamamen Kaldırma Davası-Nereye, Nasıl ve Ne Zaman Açılır?
  2. İkinci yol ise geçit hakkının fiilen ve hukuken kapanası nedeniyle komşulara karşı geçit hakkı davası açmak ve yol almak. Bu da haliyle masraflı olacaktır. Bu masrafların kamudan tahsili de bu yukarıdaki örnek olayda mümkün zira kişinin yolunun sit nedeniyle kapalı olduğu hususu tapu kütüğünde sit şerhi bulunmaması nedeniyle tapuyu devralırken müvekkile bildirilmemişti. Müvekkil bu durumdan haberdar olması gerekir iken haberdar olamıyor ve haliyle bu yol sorunu ile boğuşmak zorunda kalıyor.

Taşınmazın/Arsanın Yolunun  Elektirik ve Telefon Direği Nedeniyle Kapanması Halinde

Bu durum yine bizzat müvekkilin basına geldi. Müvekkilin arazinin tam girişinde AEDAŞ’a ait ahşap elektrik direği ve Türk Telekom’a ait yine ahşap telefon direği vardı. Müvekkil de haliyle bu direkler nedeniyle arazisine araçla giriş yapamıyordu. Arazisinin kadastral yolu son 10 metreye kadar mevcut kalmıştı, kalan 10 metre ise yürüyerek girmek zorunda kalıyordu. Haliyle bu da arazide çalışma, inşaat yapmayı zorlaştırıyor. Aşağıdaki resimdeki gibi:

Fiilen kullanılmasını zorlaştırıyordu. Müvekkil bu durumda şöyle ilerleyebilir:

  1. AEDAŞ ve Türk Telekom’a kroki, e-parsel ekran görüntüsü ve Webtapu sisteminden alınmış karekodlu tapu belgesi içeren dilekçe ile başvurup durumu izah edip direklerin taşınmasını istemelidir.
  2. Eğer ki bu yukarıdaki talep sonrası kurum ret cevabı verirse bu durumda da iki yol var: Bunlardan ilki bu direklerle araziye yapılan müdahele nedeniyle uğranılan zararın karşılanması davasıdır. İkincisi ise müdahelenin men-i davasıdır. Yargıtay aşağıda ulaşabileceğiniz örnek kararlardan da görebileceğiniz üzere bu gibi hallerden müdahelenin meni davasında davacı tarafı haklı görüyor. Yani açacağınız davayı kazanabilmeniz yüksek ihtimal. O sebeple içiniz rahat olsun.

Bu yukarıdaki somut örnekte başvurularımızı sonucu şirketler direklerin taşınması yönünden işlem tesis edeceklerini bildirleriler. Siz de eğer buna benzer bir durumdan muzdarip olursanız derhal avukatınız kanalıyla şirketlere ihtarname göndertin. Avukatınızın bu ihtarı göndermesi daha tesirli ve ciddi olduğunuza dair sinyal vereceğinden daha iyi olacaktır.

Elektrik ve Telefon Direğinin Geçit/Yol Kapatması Hakkında Örnek Kararlar

Saygılarımla
Av Mehmet Görünmez

Beşiktaş, İlk Yazım: 30.01.2024

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top