Savcılık Soruşturmasının; “Suç türünü, Tarihini, Sonucunu, Numarasını” Nasıl Öğrenebilirim?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Savcılık hakkınızda bir soruşturma açtı ise siz de “görünmeyen ve detayları bilinmeyen bir yargılamanın” tarafı olmuşsunuz demektir. Zira; CMK adlı (Ceza Muhakemesi Kanunu) kanunun 157. maddesi bunu emretmiştir:

(1) Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.

Hele ki böylesine gizli yürüyen, bilinmezlikler içeren bir yargılamada dosyada özel olarak gizlilik kararı var ise avukatlar dahi o dosyadan en ufak bilgi/belge alamamaktadır. Normalde yasada “bilirkişi raporlarının ve ifadelerin gizlenemeyeceği yazıyor ama pratikte eğer gizlilik kararı alındı ise bunlar bile verilmemektedir genel olarak. Nitekim bazı savcılıklarda; gizlilik kararı bile olmamasına rağmen kalemler dosyadan örnek verirken savcıya sormakta ve yazı almaktadır. 

Tüm bu hal ve şartlar altında bir de son yıllarda “uzun soruşturma kısa kovuşturma” prensibine geçilmiş vaziyette. Yani yargılama genel olarak belirsiz, gizli kapaklı bir hale büründürülmüş vaziyette. Şu Ceza/Savcılık Soruşturması Açıldı Ne Yapmalıyım? Kaç Ay Sürer? Memuriyete Etkisi?-Kurtulma Rehberi yazımızda detaylıca anlattığımız üzere yıllar süren belirsiz yargılamarla insanlar psikolojik baskı altına anksiyetenin kurbanı olarak yaşamaktadır.

Savcılık Soruşturması Detayları Nasıl Öğrenilir?

Her savcılık kalemi sorgulama yaparken sadece kendi bulunduğu şehirdekini sorgulayabilmektedir. Tüm Türkiye’deki savcılıkların sorgulanabileceği bir sistem var ise bu ne vatandaşa ne de savcılıklara verilmiş değildir. Bu sebepten ötürü eğer ki gittiğiniz savcılık size “dosya mosya yok hakkında kardeşim bizi daha fazla meşgul etme” derse hakkınızda farklı bir şehirde soruşturma olduğu ihtimali akıllara gelmelidir.

Ayrıca kalemlerden sorgu yaptığınızda ilk etapta sadece “dosya numarası, açılış tarihi, hangi sıfatla dosya tarafı olduğunu, soruşturma sonucu” gibi genel bilgileri görebilmektedirler. Dosyanın diğer detaylarını bizzat fiziki olarak inceleyerek öğrenmeniz gerekmektedir.

Vatandaş UYAP portaldan hakkınızda savcılık soruşturması olup olmadığını göremezsiniz. Bunlar bu tarz bilişim sistemlerinden sorgulanamamaktadır.

Savcılık Bilgi Vermezse Nasıl Savunma Yapacağım?

Eğer böylesi bir durum başınıza gelirse muhakkak bir avukata müracat etmenizi öneririm. Çünkü maalesef bazı savcılık kalemleri vatandaşları baştan savmak için yeterince bilgilendirmiyorlar. Dosya fotokopisini vermemek için direnenler bile olabiliyor. Ancak bir avukat ile bu soruşturmayı yürütürlerse hem daha sağlıklı ilerleyebilirler hem de bu tarz savsaklama durumlarından korunmuş olurlar.

Ayrıca eğer ifadeniz sırasında bir müdafi hazır bulunmaz ise o ifadede yer alabilecek beyanların delil niteliği yoktur. Eğer yanlış zapta geçilme durumu var ise sonradan bunun beyan edilmesi halinde hükme esas alınmayabilir. Bu ve bunun gibi nice detay soruşturmanız açısından önem arz etmektedir.

Eğer soruşturma sırasında dosyaya erişememe dolayısıyla düzgün bir savunma veremez iseniz bu durumda kovuşturma sırasında size daha çok iş düşecektir. Ancak işi kovuşturmaya bırakmadan evvel soruşturma aşamasında gereken savunmaların yapılması hem dosyanın erken kapanma ihtimalini arttıracaktır hem de kovuşturma sırasında savunmanızı destekleyecektir.

Eğer Savcılık Dosyayı Soruşturmada Göstermez ise Bozma Nedeni Mi?

Bu durum güncel Yargıtay kararları ile “bozma nedeni” olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bunun için durumun tutanak altına alınmış olması lazım. Şahidinizin veya başkaca delilinizin olması gerek. Mesela hiç ifadenizin alınmaması gerek. Aksi takdirde bu iddianız mahkemelerce kaale alınmayacaktır. Bu noktada avukata çok iş düşmektedir.

Ancak şunu da aklınızda tutun: “eğer ki dosyayı incelememeyi bizzat siz tercih ettiyseniz” bu durumda dosyayı göremediğiniz iddiası ile Yargıtay’dan bozdurmanız mümkün olmayacaktır.

 

Gelin şu soruşturma işini tatlıya bağlayalım…

3 thoughts on “Savcılık Soruşturmasının; “Suç türünü, Tarihini, Sonucunu, Numarasını” Nasıl Öğrenebilirim?”

  1. Merhaba tanık olarak fuhuş suçu kapsamında bilgi sahibi sıfatıyla karakola çağrıldım hayat kadınına 4000 Tl vermiştim o da bana 1500 Tl geri iade etti başka bir mağdurun ifadesiyle 1500 Tl ye reklam yapılıyor denmiş polis haliyle iade olması sebebiyle beni çağırdı bilgi sahibi tutanağıyla ifade verdim ayrıca başka bir kadınla daha beraber olmuştum orada parayı adama atmıştım heyecanla o dekontuda çıkardım ama o kişiye yollamam gerektiğini söyleyip borç alıp borç verdik dedim savcı beni şüpheli konumuna alır mı soruşturma yer miyim lütfen yardım edin iyi değilim

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top