Savcılık Soruşturmasında Suçu Kabul Etmek/İkrar İşe Yarar Mı?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Keşke buna çat diye “EVET” diyebilseydim. Ancak bizim hukuk sistemimiz maalesef ki dürüstlüğü ödüllendirmiyor. Onun yerine yıllar süren ve bitmek bilmeyen yargılamalar neticesinde ‘gerçeğin açığa çıkmasını‘ amaçlıyor.

Ancak yargı sistemimizin bilmediği bir şey var ki o da “gerçek” denilen şeyin çoğu zaman yüklü bedeller, ödemeler ya da uğraşılar olmaksızın kendiliğinden ortaya çıkmaması. Çoğu kez mahkeme veya savcılık araştırması ile de ortaya çıkmaz.

Gerçeği en iyi ortaya çıkartabilecek olanlar “tanıklar” ve “şüphelinin bizzat kendisidir“.

Hakikat sonrası çağ‘ adı verilen bu haddinden çok fazla aydınlıkların içerisindeki karanlık dönemlerde gerçeği bulmak hiç olmadığı kadar zor hale gelmiştir.

Çünkü eskiden gerçeğe ulaşmanın önündeki tek engel karanlıktı. Şimdi bizzat aydınlığın ta kendisi, onun göz alıcı ışıltısı gerçeğin nerede olduğunu bulmamıza engel oluyor. Her tarafta suni ve yaratılmış gerçeklikler ve bu sahte gerçekliklere inanmak için can atan linçsever, öfkeli ve alabildiğine fanatikleşmiş kalabalıklar var. Sanırsam; Facebook, Google, Twitter gibi devlerin istisnasız herkese söz hakkı vermesi ve “yetkinlik, uzmanlık, zeka” aramaksızın herkese yıldız olma şansı tanıması böyle bir yan etkiye neden oldu.

İçinde yaşadığımız çağ demogogların, şovmelerin ve sihirbazların çağı. Artık zeki ve donanımlı insanların sözü değil iyi şovmenlerin sözü geçecektir.

Konuya gelecek olursak

Kısa ve öz konuşacağım. Eğer bir dosyanın şüphelisi iseniz gerçeği söylemeniz “yüce adaleti tesis etmek, sevap kazanmak, kimsenin görmediği ve en ufak şekilde takdir etmediği yüce gönüllü bir kahraman olmak isteyenler” için önerilir.

Ancak bilmenizi isterim ki adalet sistemimiz siz doğruyu söylediğiniz için size ceza indirimi yapmayacaktır. Herhangi içtimai promosyon uygulamayacaktır.

Bir soruşturma yüzünden kafanız bozulduysa şu aşağıdaki rehberimize göz atmanız belki iyi gelebilir:

Ceza/Savcılık Soruşturması Açıldı Ne Yapmalıyım? Kaç Ay Sürer? Memuriyete Etkisi?-Kurtulma Rehberi

Not: Etkin pişmanlık hükümleri istisnadır. Hem malvarlığına karşı suçlar hem de terör suçlarında etkin pişmanlık ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Bu fıkralardan yararlanmak için “ikrarda bulunmanız” size istisnai olarak ceza indirimi sağlayabilecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top