Savcılık Soruşturması İçin Ek Beyan Dilekçesi- İşe Yarar Mı?-Ne Yazılmalı?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Yargılama tarihin hiçbir safhası, şu zamanlarda olduğu kadar gizli kapaklı olmamıştır.

Eskilerde cezalar çarşının ta orta yerinde, herkesin görebileceği, duyabileceği şekilde alenen verilirdi. Şimdilerde soruşturmalar olduğu kadar cezalar da gizli kapaklı, gözlerden uzakta infaz ediliyor…

Yargılamayı ve infazı; “cümle alemin topluca zevkle izlediği bir sirk şovundan” uzaklaştırmayı amaçlamıştır ‘modern yargılama sistemi‘. Gürültülü bir yargılama ve infazın; dünyaya bir kez gelen insanoğlu için bir cezadan ziyade kahramanlaşmak için müthiş bir fırsat, unutulmazlar arasına girebilmek için kaçırılmayacak bir şans, bir daha denk gelmeyecek kudrette bir ödül olarak gördüğünü fark eden ‘kanun koyucu’;  yargılama ve infazı kurgulamıştır. Bu görünmez yargılama ve infaz sisteminde sizin en etkili kurtarıcınız iyi bir sihirbaz olacaktır. Çünkü kalabalıkların şahit olmadığı ve sadece teoride aleni ama pratikte gizli kapalı süregelen bir yargılamadan ‘ne yazık ki’; “modern çağın sihirbazları” kurtarabilecektir.

Konumuza gelecek olursak;

Soruşturma aşamasında dilekçe vermek işe yarar. Hem de o kadar işe yarar ki kapanmayacak dosyayı kapatır. Uzamayacak dosyayı kısa sürede neticelendirir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: “Yazılacak dilekçe tıpkı bu baş belası metin gibi bir nebze de olsa sürükleyici ve okunabilir olmalıdır, yanlışlıkla gözü 2 saniye takılan adamın en az 40 saniye okumasına yol açmalıdır”. Bunun için eli kalem tutabilen bir hukukçuya müracaat etmeniz önem arz etmektedir. Sırf adını sağda solda daha çok duydunuz diye, İQ’su 376 diye bir insanın eli iyi kalem tutmayabilir. Bu ince nüanslara dikkat ediniz.

Savcılık Soruşturmasına Gönderilen Ek Beyan Dilekçesinde Ne Yazılabilir?

  1. Bu dilekçe 3 temel üzerine inşa edilebilir. Bunlardan ilki tamamen suçsuz olduğunuz ve ilgili suç teşkil eden haksız fiil ile uzaktan yakından alakanızın olmaması; ikincisi ilgili suç teşkil ettiği iddia edilen fiilin aslına suç teşkil etmemesi; üçüncüsü ise zamanaşımı, etkin pişmanlık, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı gibi cezayı azaltan veya tamamen kaldıran nedenler üzerine oynayabilirsiniz. Bu üçüne aynı anda oynamak da mümkün. Ancak çoğu zaman her üç temeli aynı anda kullanmaya kalkmak ters tepebilir.
  2. Bu ek beyan dilekçesinde kamyoncu ağzı ile yazmamak önem arz etmektedir. Mümkünse herhangi bir avukat ya da hukukçudan yardım alın.
  3. ŞUNU UNUTMAYIN: Mevzu bahis soruşturma ise tüm ipler savcının elinde. İsterse bir çırpıda atar köşeye zamanaşımı geçene kadar dokunmaz. Tüm bunlar uygulamada karşımıza çıkıyor. 7 sene hiç dokunulmayan soruşturma dosyaları var raflarda. Bir de savcı değişse bile yeni gelen savcı da dokunmuyor bir öncekinin vardır bir bildiği diye.
  4. Usul hayat kurtarır. Bu Ceza Muhakemesi usulünü de siz sıradan vatandaşlar bilmiyorsunuz. Bildiğinizi zannediyorsanız da yanılıyorsunuz. Bu CMK denilen yasada öyle incelikler öyle ayrıntılar var ki sizin ipten alınmanıza yol açabilecek kudrettedir. Mesela dinleme, arama, el koyma usulüne göre yapılmış mı yapılmamış mı? Kişisel verileriniz hukuka uygun işlenmiş mi yoksa işlenmemiş mi? Tüm bunlar tetkik edilmelidir. Ayrıca deliller hukuka uygun elde edilmiş midir, bunların irdelenmesi gerekmektedir.
  5. Bazen savcılar %100 suçlu bile olsanız, hatta ikrar bile yapmış olsanız dahi “gerek uğraşmak istemediklerinden, gerek iş yükünden gerekse vicdanen rahat olmadıklarından ötürü” dosyayı kapatabiliyor. Bu durum hukuka aykırı olsa bile vicdana uygun olabiliyor. Vicdani kanaate etki edecek somut olguları iyi izah etmeniz işinize yarayabilir.

Savcılık Soruşturması Ek Beyan Dilekçesi Dosya bile Görülmeden Yazılabilir mi?

Böyle tuhaf bir başlık atmamın sebebi halihazırda soruşturması olanların birçoğunun bu soruşturma dosyalarına ulaşamaması, dosyayı “gizlilik kararı” nedeniyle inceleyememesidir. Bu gibi hallerde eller kollar bağlı oturulmaktansa hakkınızda soruşturma başlamasına yol açtığını düşündüğünüz şüpheli olaylar, olgular, iddialar üzerinden savunma yapmak mümkün. Yine de bu savunmayı yaparken “tevilli ikrar” denilen tuzağa düşmemek, mayına basmamak gerekir. O sebeple bu gibi hallerde bizzat kendiniz dilekçe yazmak yerine ceza alanında pratikler yapmış herhangi bir avukattan yardım almanızı şiddetle öneririm. Çünkü neyin tevilli ikrar neyin ikrar olmadığının sınırlarını en iyi tayin edebilecek olan kişi avukatınızdan başkası değil.  Ayrıca yeri gelmiş iken şu yazımızı da şuraya bırakayım yeni sekmede açıp okuyun muhakkak eğer avukatsız iş görecekseniz: Savcılık Soruşturmasında suç kabul etmek/ikrar etmek işe yarar mı? Nerede kalmıştık. Heh; arkadaşlar o gördüğünüz iddianamelerin bir çoğunun en büyük delili bizzat şüphelinin heyecan ve duygusallık içerisinde iken yapmış olduğu suç ikrarlarından oluşmaktadır.

Bu arada yeri gelmiş iken eğer dosyada gizlilik kararı yok ise o dosyayı avukatınız olmaksızın bizzat gidip incelemeniz, fotokopi çekmeniz mümkündür. Bu konuda şu yazımıza göz atın: Savcılık Soruşturmasının; Suç türünü, Tarihini, Sonucunu, Numarasını Nasıl Öğrenebilirim? Suret almanıza engel olmaya çalışan memur olursa polis çağırıp tutanak tutturup şikayet edin gitsin. Çünkü savunma hakkının kasten engellenmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top