Akıllı İlaçların Mahkeme Yoluyla Karşılanması İle İlgili En Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar

En son şu tarihte güncellendi: 30 Mart 2024

SGK tarafından karşılanmayan akıllı ilaçların, immünoterapi kanser ilaçlarının dava yoluyla karşılanması süreçleri her ne kadar ilk bakışta karmaşık gibi görünse de esasında sanıldığı kadar zor değildir. Bu konuda en sık sorulan soruları cevapları ile burada sizlere sunacağız. Konudaki bilgi kirliği ve kavram karmaşası içerisinde aklınızdaki sorulara cevap bulamayanlar için bu yazımız biçilmiş kaftan olacaktır. Eğer ki siz yahut yakınınız kanser ile mücadele ediyorsa ve doktor tarafından reçete edilebilecek “daha etkin ve muadil olan fakat SGK tarafından karşılanmayan kanser ilacı” söz konusu ise bu yazı sizleri doğrudan ilgilendirmektedir.

Kanser ilacı temini davası nereye açılır?

Kanser ilacı temini davası hastanın 2008 öncesi memuriyet geçmişi olup olmadığına göre ya İş Mahkemesi’ne ya da İdare Mahkemesi’ne açılır. Eğer ki Sosyal Güvenlik Kurumu müstehaklık belgesinde 4a yani özel şirkette çalışan sonucu sigortalılık söz konusu ise iş mahkemeleri görevli olacaktır. Şayet 4c yani kamudan emeklilik ya da sigortalılık söz konusu ise idare mahkemeleri görevli olacaktır. Bu konudaki yazdığımız en temel makalemizi de muhakkak okuyun: Kanser İlaçları SGK’ca Karşılanmayınca Dava Süreci- Güncel Kanser İlacı Temini Davası Hakkında

Kanser ilacı davası ne kadar sürede sonuçlanmaktadır?

Bu davalar bazen iki aşamalı olabilmektedir. Eğer ki Sağlık Bakanlığı Endikasyon Dışı Kullanım Onayı yahut ilaç kullanım onayı söz konusu ise tek bir dava ile çözüm sağlayabilmek mümkün olabilmektedir. Bu durumda SGK’ya ‘ilk başvuru’ sürecini yerine getirip ret cevabı aldıktan sonra davamızı açabilmekte ve tek bir davadan “ihtiyati tedbir” ya da “yürütme durdurma” kararı alarak genelde 1 hafta yahut 10 gün içerisinde çözüm sağlayabilmekteyiz. Ancak eğer ki bu bahsettiğimiz bakanlık onayları yoksa bu durumda ilaveten Sağlık Bakanlığı’na yönelik de dava sürecine girişmek durumunda kalıyoruz. Bu halde de süreç biraz uzamaktadır. Ancak her halükarda genelde 25 gün içerisinde çözüm sağlanabilmektedir.

Dava sonunda kaybedilirse ödenenen ilaç bedelleri geri istenebilir mi?

Eğer ki hasta davayı açtıktan sonra tedbir kararı alıp ilacı kullanırsa ve sonradan davayı esas karar aşamasında kaybederse bu durumda teoride tedbir kapsamında ödenen ilaç bedelleri geri istenebilmektedir. Ancak uygulamada, bu durum genelde hasta erken vefat ederse söz konusu olduğundan SGK’nın bu bedeli tahsil ettiği görülmemiştir. Ayrıca SGK, bunu tahsil edebilmek için karşı dava açmak zorunda kalmaktadır. Karşı dava ile tazmin talep etmesi halinde ise ülkemizdeki yasal faiz oranı çok düşük kaldığı için süreç sonunda alabileceği tutar devede kulak kalmaktadır. Yani hastaların tedbir kapsamında bu ilaçları kullanmaları her halükarda lehlerine olmaktadır. Eğer ki davayı kazanırsanız daha evvelden sizin cebinizden ödediğiniz tutarları tazmin etmeniz mümkün olacaktır. Bu hususta örnek kararlara şuradan ulaşabilirsiniz: Kanser İlaçlarının SGK Tarafından Karşılanması Davası Örnek Kararlar

Her kanser ilacının dava yoluyla karşılanması mümkün müdür?

Şu an immünoterapi- akıllı ilaç tedavileri için yaygın olarak kullanılmakta olan “Keytruda, Opdivo, Enhertu, Lumakras, Tecentriq, Herceptin, Faslodex” gibi ilaçlar dava yoluyla karşılanabilmektedir. Ancak elbette SMA gibi bazı spesifik hastalıklara ve özel kanser türlerine yönelik tasarlanmış bulunan, bedelleri milyon dolarlar düzeyinde olan bazı ilaçların karşılanması ne yazık ki şu an itibariyle dava yoluyla mümkün olmamaktadır. Bu hususta hangi kanser ilaçlarının karşılanıp karşılanmadığı yönünde bir hukukçudan danışmanlık alabilirsiniz. Şu güne kadar mahkeme yoluyla karşılattığımız en pahalı kanser ilacı şudur: 80 000 EURO’luk QINLOCK Kanser İlacının Karşılanmasına Yönelik Örnek Karar

Akıllı ilaçlar işe yaramakta mıdır?

Her ne kadar bu sorunun muhatabı biz değil hekimler olsa da akıllı ilaçların işe yaradığı gerek mahkemedeki bilirkişi raporlarına gerekse hastaların hastalık süreçlerine yansıyan bir hakikattir.

Elbette ki akıllı ilaçlar her durumda her hastaya uygun olmayabilir. Bu konuda muhakkak uzman hekimlerin görüşleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. Bu hususta şu yazımıza göz atabilirsiniz: Yeni Nesil İmmünoterapi Kanser İlaçları Hakikaten İşe Yarıyor Mu Yoksa Safsata Mı?

İmmünoterapi ilaçlar-akıllı ilaçlar için açılmış bulunan davalar kazanıldıktan sonra, her bir doz kullanım dönemi için tekrar dava açmak gerekir mi?

Her bir doz için ayrı ayrı dava açmak gerekmez. Eğer ki dava esastan kazanılırsa, bu durumda ilacın kullanılabilmesi için sadece “Sağlık Bakanlığı Endikasyon Onayının” var olması yeterli olacaktır. Lakin; eğer ki TİTCK (Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu) onay süresi bittiğinde, hastanın müdavi hekimi halen ilacın kullanılmasını tasvip ederse ve buna rağmen ilacın kullanımı için Sağlık Bakanlığı TİTCK yeniden onay vermez ise bu durumda yeniden dava açmak gerekebilecektir.

Yazan: Av Mehmet Görünmez, Beşiktaş, Mart 2024

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top