Yeni Kısa Dönem Kiralama (AIRBNB) Yasası ve Müstakil Konutların, Parsellerin Durumu

En son şu tarihte güncellendi: 11 Ocak 2024

Şimdi bu konuda internet ortamında çok fazla spekülasyon olduğu için bazı konularda kısa ve net cevaplar içeren bu yazımızı kaleme almak istedik. Öncelikle şu iki mevzuatı ayrı ayrı yeni sekmede açabilirsiniz: Bunlardan birincisi “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun”, bir diğeri ise “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Yönetmelik“.

Bu iki mevzuat incelendiğinde şu sorulara çok net yanıt alabiliyoruz:

Yeni ve En Güncel Kanuna Göre Kısa Dönem Kiralama ile ilgili Sorular Ve Cevapları

1) Kısa Dönem Airbnb kiralaması için komşudan izin almak gerekir mi?

Eğer müstakil parseliniz var ise ve bu müstakil parsel sadece size ait ise komşudan izin almanıza gerek yok. Elbette bir site içersinde iseniz bu sitede birden fazla bina var ise bu binalardan hangisinde kısa dönem kiralama yapacaksınız o binadaki tüm komşular oybirliği ile onay vermelidir. Aynı şey kat mülkiyeti yahut irtikafı söz konusu olan apartmanlarda da geçerlidir.

2) Müstakil parselimdeki binanın odalarını ayrı ayrı kişilere kısa dönem AIRBNB ile kiraya verebilir miyim?

Yönetmeliğin 6. maddesinin 6. fıkrasını açıyoruz ve karşımıza şöyle bir şey çıkıyor:

(6) Kiraya verenin mesken amaçlı olarak kullanımında olan belgesiz konutunun bir veya birkaç odasının kiralamaya konu edilmesi amacıyla izin belgesi düzenlenemez. Konutların, bu şekilde kiralamaya konu edildiğinin tespiti halinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uygulanır.”

 

Buradan net olarak görülebiliyor odaları ayrı ayrı kişilere kiraya vermek mümkün değil. Ancak bir bütün halinde tüm villayı, binayı kiraya verebilirsiniz. Eğer ayrı bağımsız tapu, kat mülkiyeti yahut kat irtifakı yoluyla ayrı bağımsız alan söz konusu değilse ve ortada tek bir tane bölünemez tapu kaydı var ise ne yazık ki bir bütün olarak kiraya vermek durumundasınız.

3) Kısa dönem AIRBNB ile kiralamda Belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ya da pansiyon ruhsatı almak zorunda mıyım?

Eğer aynı binada 5’ten daha fazla bağımsız bölüm mevcut ise bu durumda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile butik otel/pansyion işletme ruhsatı almanız gerekecektir. 5’ten daha az sayıda bağımsız bölüm söz konusu ise Belediye’yi ve yerel idareyi by-pass edip doğrudan turizme atılmanız ve konutunuzu kiraya verebilmeniz mümkündür. Bu sayede yere idarenin tüm bürokratik prosedürlerinden kurtulmuş olacaksınız. Bu gerçekten çok büyük bir nimet.

4) Müstakil evimde kısa dönem konaklayan kişileri emniyet bildirmek zorunda mıyım? 

Evet bu kişileri emniyetin ilgili sistemlerine Kimlik Bildirme Kanunu uyarınca sistem üzerinden anlık olarak gönderebilecek ve göndermek zorundadırlar. Buraya bildirdiğiniz kişilerden ötürü pratikte vergi yönünden hesaba çekilmez ve sorgulanmazsınız. Hatta bununla ilgili bir dönem özel bir ilan yapılmıştı.

5)Bu turistik belgesi levhasını asmak zorunlu mu ve masrafı nedir?

Ne yönetmelikte ne de kanunda turistik buna ilişkin hüküm yoktur. Şu an için size düzenli harç, masraf, vergi ve ek maliyet çıkarmayacak gibi görünüyor. Ancak elbette belgeyi alana kadar masrafınız olacaktır. Buna da katlanmak gerek. Ayrıca bu izin belgesine ilişkin Bakanlık tarafından nitelikleri belirlenen plaketi turizm amaçlı kiralama yapılan müstakil konutunuzun girişine görülebilecek şekilde asmak durumundasınız (Kanunun 3.maddesi gereği). Bunun size itibar yönünden maliyeti, getirisi, götürüsü ne olur sizin bileceğiniz bir iş.

6) Tiny House, O1/O2 belgeli karavan niteliğindeki mobil evler için kısa dönem kiralama izin belgesi almak zorunda mıyım?

Bu gibi hallerde kanunen bu yönetmelik ve yasadan kaynaklı gereklilikleri yerine getirmeniz yahut izin belgesi almanız gerekmiyor. Araç statüsünde olan mobil evinizi istediğiniz gibi kiraya verebilirsiniz. Bu yasalar sizi ilgilendirmiyor. Rahat olabilirsiniz. Ancak elbette mobil evinize elektrik, su bağlatıp ilgili belediyeden de altyapı hizmeti alıyorsanız bu durumda sabit bir yapı statüsü kazanmış olacağınızdan siz de bu yasalara tabi sayılabilirsiniz. Bu ayrıntıya dikkat edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top