Paket Tur Sözleşmesi Nedir? Hakem ve Tazmin Yolu-Unsurları/ Sona Erme Sebepleri

En son şu tarihte güncellendi: 11 Mart 2023

Günümüzde seyahat etmek lüks bir durummuş gibi algılansa da aslında insanoğlu için önemli bir ihtiyaçtır. Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya aracılığıyla dünyanın bir ucuyla iletişim kurabildiğimizden hepimizin içerisinde yeni yerler keşfetme, yeni kültürleri tanıma ve sosyal medya aracılığıyla görmüş olduğumuz yerleri seyahat etme arzusu kaplamaktadır. İşte bu arzuların sonucunda paket tur sözleşmesi oluşturulmuş olup, işbu sözleşme günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir.

Aşağıda paket tur sözleşmesinin tanımdan, nasıl geçerli bir şekilde paket tur sözleşmesi düzenleyebileceğinizden ve paket tur sözleşmesi gereği gibi yerine getirilmemiş ise hangi haklara sahip olduğunuzdan (sözleşmeyi nasıl sona erdireceğinden ve uğramış olduğunuz zararları nasıl tazmin edebileceğinden) bahsedeceğiz. 

PAKET TUR SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere gelişen teknoloji sayesinde sosyal medya aracılığıyla yeni yerlerden daha çok haberdar olabilmekteyiz. Hem yoğun çalışma tempomuz neticesinde dinlenme ihtiyacımız doğduğundan hem de yeni yerleri keşfetme arzumuzdan, seyahat etme ihtiyacımız hasıl olmaktadır. Bu ihtiyaca rağmen bireysel olarak seyahat organizasyonunun altından kalkmak hem çok maliyetli hem de aşırı bir zaman kaybına sebebiyet vermektedir. 

İşbu sebeplerle, paket tur sözleşmesi yaparak seyahat ihtiyacınızı hazır bir organizasyon aracılığıyla giderebilmektesiniz. Yaptığınız sözleşmede tüketici konumunda yer almanızdan dolayı haklarınızın suistimal edilme ihtimali yüksek olduğundan, tüketici konumda olan kişilerin muhakkak korunması gerekmekte. Bu sebeple Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, paket tur sözleşmesini açıkça düzenlemiş ve sözleşmeye aykırı ifa halinde tüketicinin ne yapması gerektiğini hüküm altına almıştır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 51. maddesinin 1. fıkrasında paket tur sözleşmesinin tanımı yapılmıştır. ‘’Paket tur sözleşmesi, paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından aşağıdaki hizmetlerden en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satıldığı veya satımının vaat edildiği ve hizmetin 24 saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içerdiği sözleşmedir:

a-)Ulaştırma

b-)Konaklama

c-)Ulaştırma ve konaklama hizmetlerine bağlı olmayan başka turizm hizmetleri

İlgili hükmün yanı sıra Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 4/1-f maddesinde de sözleşmenin tanımı yapılmış olup, buna göre paket tur sözleşmesi, paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden en az 2’sinin birlikte sunulduğu, her şey dahil fiyatla satıldığı veya satımın vaat edildiği, hizmetin 24 saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içeren bir sözleşme türüdür.

PAKET TUR SÖZLEŞMESİNİN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

1-Sözleşmenin Taraflarından Birinin Tüketici, Diğer Tarafın İse Tur Düzenleyicisi Veya Aracısı Olması Zorunludur.

TKHK ‘nun 3.maddesinde tüketicinin tanımı yapılmış olup buna göre, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiye tüketici denmektedir. Genel kural bu olmakla birlikte paket tur sözleşmeleri için bir istisna getirilmiş olup, kanunun 51.maddesinin 9. Fıkrasında ‘’Ticari veya mesleki faaliyetleri çerçevesinde paket tur hizmetinden faydalanan kişiler de tüketici olarak kabul edilir.’’ düzenlemesi yapılmıştır.

Görüleceği üzere paket tur sözleşmesinde tüketici kavramı daha geniş kitleleri kapsamaktadır. Buna göre ticari veya mesleki olmayan amaçlarla sözleşmeyi imzalayan bireylerin yanı sıra artık ticari veya mesleki amaçlarla paket tur sözleşmesini imzalayan taraf da tüketici olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple tacirler, ticaret şirketleri de paket tur sözleşmesinde tüketici konumda yer alabilmektedir.

Paket tur sözleşmesinin bir tarafının tüketici olması gerektiğinden bahsettik. Sözleşmenin diğer tarafının ise paket tur düzenleyicisi veya paket tur aracısı olması gerekmektedir. Peki nedir bu paket tur düzenleyicisi veya tur aracısı? 

Yönetmeliğin 4.maddesinin 1.fıkrasının e bendinde paket tur düzenleyicisinin tanımı yapılmış olup buna göre , ‘’Paket turları düzenleyen ve bu turları kendisi veya aracısı vasıtasıyla satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi’’ ifade etmektedir. Yine ilgili yönetmeliğin 4.maddesinin 1.fıkrasının d bendinde ise paket tur aracısının tanımı yapılmış ve ‘’Paket tur düzenleyicileri tarafından hazırlanmış olan paket turları satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi’’ ifade etmektedir.

2-Sözleşme İle Ulaştırma, Konaklama Veya Bunlara Bağlı Olmayan Başka Turizm Hizmetlerinin En Az 2’Sinin Birlikte Tüketiciye Sunulması Gerekmektedir.

 İmzalamış olduğunuz paket tur sözleşmesinin geçerli olabilmesi için ulaştırma ve konaklama hizmetlerinin 2’sinin birlikte veya bunlardan biri ile birlikte başka bir turizm hizmetlerinin sunulmuş olması ŞARTTIR.

Eğer ki ulaşım ve konaklama hizmeti sunulmuşsa veya konaklama ile gezi hizmeti sağlanacaksa, paket tur sözleşmesinin geçerli bir şekilde kurulmuş olduğu kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra taşıma veya konaklama ile birlikte gezi, rehberlik, tarihi yer ziyaretleri gibi hizmetlerin sunulacağı taahhüt edilmiş ise paket tur sözleşmesinin asli unsurlarının mevcut olduğu açıktır.

3-Her Şey Dahil Fiyat Tutarının Kararlaştırılmış Olması Gerekmektedir.

Yapmış olduğunuz sözleşmenin paket tur sözleşmesi olarak kabul edilmesi için gereken bir diğer unsur ise sözleşmenin her şey dahil fiyatla satılmış olması veya satımının vaat edilmiş olmasıdır. Sözleşmede tüm hizmetlerin karşılığının her şey dahil olacak şekilde fiyatlanarak belirlenmiş olması gerekmektedir. İşbu sebeple paket tur düzenleyicisi veya aracısı, daha sonraki süreçte tüketiciden sözleşmede kararlaştırılmış ücret dışında başka bir ücret talep edemeyecektir.

Gitmiş olduğunuz turda ekstra turların yapıldığı bilgisi size iletilmiş olabilir. Böyle bir durumda eğer söz konusu turun ekstra tur olduğu sözleşmede belirtilmemiş ise bu turun da sözleşmeye dahil olduğu kabul edilerek, herhangi bir ücret ödemeden katılımınızın sağlanması gerekmektedir.

4- Paket Tur Sözleşmesi İle Sunulan Hizmetin 24 Saati Geçmesi Veya En Az 1 Gece Konaklama Sağlamış Olması Gerekmektedir.

Kanun hükmü gayet açık olup, paket tur sözleşmesi ile sunulan hizmetin 24 saati geçmesi veya 24 saati geçmese bile en az 1 gece konaklama hizmetini sunmuş olması şarttır. Bu sebeple günübirlik turlar paket tur sözleşmesini oluşturmamaktadır.

5- Sözleşmenin Kurulmasından Önce Tüketiciye Ön Bilgilendirme Amaçlı Broşür Verilmesi Zorunludur.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 51.maddesinin 4. fıkrasındaki açık düzenleme uyarınca; paket tur sözleşmesinin kurulmasından önce tüketiciye ön bilgilendirme amaçlı broşür verilmesi zorunludur.

Paket tur sözleşmeleri yönetmeliğinin 5.maddesinde ön bilgilendirme amaçlı broşürde hangi bilgilerin yer alması gerektiği açıkça düzenlenmiş olup, buna göre; 

‘’ Katılımcıya sunulan broşür veya ekinde; paket turun vergiler dahil toplam fiyatı, ön ödeme tutarı ve kalan bedelin ödeneceği tarih bilgilerinin yanı sıra, paket turu oluşturan hizmetler kapsamında bulunması halinde, aşağıdaki bilgilerin de yer alması zorunludur:

a) Yolculuğun başlangıç ve bitiş tarihi ile yeri.

b) Kullanılan ulaşım araçlarının türü ile yolculuğun sınıfı, hareket ve dönüş tarihleri, saatleri ve yerleri.

c) Konaklama tarihleri de belirtilerek konaklamanın türü, yeri, nitelikleri, sınıfı ve bu sınıflandırma Türkiye’de uygulanandan farklı ise bu farklılığa ilişkin uyarı.

ç) Yemek planı.

d) Yolculukta izlenecek güzergâh.

e) Paket turun özelliklerine uygun olarak pasaport, vize, yaş ve sağlık şartlarına ilişkin bilgi.

f) Paket turun düzenlenmesi için asgari bir katılımcı sayısı öngörülmüşse bu sayı ve bu sayıya ulaşılamadığı takdirde katılımcıya paket turun iptalinin bildirileceği son tarih.

g) 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu sigorta ile varsa diğer sigortalara ilişkin bilgi.

ğ) Turist rehberliği hizmetlerine ilişkin bilgi.

Eğer yukarıda sayılan bilgiler tarafınıza verilen ön bilgilendirme broşüründe yer almıyorsa geçerli bir şekilde ön bilgilendirmenin yapılmadığı kabul edilmektedir. Bu durumun yanı sıra broşürde yer alması gereken bilgilerin, sözleşme kurulmadan önce broşürde açıkça belirtilmek ve tüketiciye bildirilmesi şartıyla, sözleşme kurulduktan sonra tarafların açık rızası ile değiştirilebilmesi mümkündür.

6-Yolculuk Öncesi Tarafınızın/Tüketicinin Bilgilendirilmesi Zorunludur.

Paket Tur Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 7. maddesi uyarınca; paket tur düzenleyicisi veya aracısı, paket turu oluşturan hizmetler kapsamında bulunması halinde, turun başlamasından yurt içi turlar için en az yirmi dört saat, yurt dışı turlar için ise kırk sekiz saat önce aşağıdaki konularda katılımcıyı bilgilendirmek zorundadır:

a) Yolculuğun başlangıç ve bitiş tarihi ile yeri.

b) Ara konaklamaların yapılacağı tarih ve yer ile aktarma bilgileri.

c) Katılımcıya yolculukta belirli bir yer tahsis edildiği hallerde bu yer hakkında ayrıntılı bilgi.

ç) Paket tur düzenleyicisi veya aracısının tur yerindeki temsilcisinin veya bir temsilcisi yoksa iletişime geçilebilecek yerel irtibat noktalarının adı, adresi ve iletişim bilgileri, yerel temsilcinin ve irtibat noktasının bulunmaması durumunda katılımcının paket tur düzenleyicisi veya aracısı ile en kısa sürede iletişim kurmasını sağlayacak bilgiler.

d) Reşit olmayan kişilerin yabancı bir ülkeye seyahat etmesini veya orada kalmasını öngören bir sözleşme yapılmışsa, küçükle veya küçüğün kaldığı yerdeki sorumlu kişi ile doğrudan iletişim kurmayı sağlayacak bilgiler.

e) İptal masraflarını ya da kaza veya hastalık halinde ülkesine geri gönderilme de dahil olmak üzere yardım masraflarını teminat altına alacak isteğe bağlı bir sigorta sözleşmesi yapılmışsa buna ilişkin bilgiler.

Ancak eğer tarafınıza verilen broşürün içeriğinde veya kurmuş olduğunuz paket tür sözleşmesinin içeriğinde yukarıda yer alan bilgiler mevcutsa ve bu bilgiler değiştirilmemiş ise, artık yolculuk öncesinde tarafınızın tekrar bilgilendirilmesi zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

  • PEKİ YOLCULUK ÖNCESİ BİLDİRİM YAPILMAMIŞSA NE YAPABİLİRSİNİZ? Eğer paket tur sözleşmesi yapıldıktan sonra tarafınıza gerekli bildirimler yapılmamış veya önemli değişiklikler uygun bir şekilde bildirilmemiş ise, artık uğramış olduğunuz zararlar ile turla ilgili masraflarınızın tazminini talep edebilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer paket tur düzenleyicisinin kusuru varsa tura katılamamanızdan kaynaklı uğramış olduğunuz manevi zararların tazminini de talep etme hakkınız doğmaktadır.

7-Sözleşme Düzenleme Zorunluluğu Bulunmaktadır/ Paket Tur Sözleşmesinin Şekli

Paket tur sözleşmesi yönetmeliğinin 6. maddesinde sözleşmenin düzenlenme zorunluluğu getirilmiş olup, paket tur düzenleyicisi veya aracısının katılımcılarla/tüketicilerle paket tur sözleşmesini düzenlemesi şarttır.

Paket tur sözleşmelerinde aşağıdaki hususlara yer verilmesi zorunludur:

a) Paket tur düzenleyicisi veya aracısı ve varsa temsilcisi ile katılımcının adı veya unvanı, açık adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri.

b) Paket turun varış yerleri ile belirli bir süre kalınacak olması durumunda tarihleriyle birlikte kalış süreleri.

c) Paket turun Türk Lirası olarak vergiler dahil toplam fiyatı.

ç) 9 uncu maddeye göre fiyat değişikliğinin şartları ve paket tur fiyatına dahil olmayan vergi, resim, harç ve benzeri yasal yükümlülükler.

d) Ödeme planı ve şekli.

e) Katılımcı tarafından sözleşme kurulmadan önce paket tur düzenleyicisi veya aracısına bildirilen ve taraflarca kabul edilen özel talepler.

f) Mücbir sebep halleri ve bu hallerde tarafların hak ve yükümlülükleri.

g) Sözleşmeden dönme ve fesih şartları.

 Yurt dışı turlarda sözleşme bedeli döviz cinsinden belirlenebilir. Ödemede hangi kurun esas alınacağı sözleşmenin kurulması esnasında taraflarca belirlenmelidir.

Yukarıda yer alan hükümden de anlaşılacağı üzere paket tur sözleşmesi nitelikli yazılı bir şekilde yapılmış olması gerekmekte olup, bu şekil şartı sözleşmenin geçerli olarak kurulmasını etkilemektedir. Eğer paket tur sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmamış ise tüketici olarak şekle aykırılığı ileri sürebilirsiniz.

PAKET TUR SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME SEBEPLERİ

Paket tur sözleşmesinin sona erme sebepleri hem Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda hem de paket tur sözleşmesi yönetmeliğinde sayılmış olup buna göre; 

  • SÖZLEŞMEYE AYKIRILIK 
  • SÖZLEŞMENİN TUR DÜZENLEYİCİSİ TARAFINDAN İPTALİ 
  • TÜKETİCİNİN SÖZLEŞMEYİ FESHETMİŞ OLMASI 
  • SÖZLEŞMENİN ESASLI UNSURLARINDA DEĞİŞİKLİK VEYA FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ SEBEBİYLE SÖZLEŞMEDEN DÖNME

SEBEPLERİYLE PAKET TUR SÖZLEŞMESİ SONA EREBİLMEKTEDİR.

Şimdi bu hususları ayrı ayrı başlıkta inceleyelim.

1-Sözleşme Hükümlerine Aykırılık Sebebiyle Sözleşmeden Dönme

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 51. maddesinin 7. fıkrası ile tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı tanınmıştır. Bu hakkın yanı sıra eğer sözleşmeden dönmek istemiyorsanız, sözleşmenin yerine getirilmesi sürecinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedelin indirilmesini talep etme hakkınız da kanun uyarınca mevcuttur. Bu başlıkta sözleşmeden dönme hakkını incelediğimizden tekrar belirtelim ki paket tur düzenleyicisinin, tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceği tespit edilmiş ise, sözleşmeden dönme hakkınız bulunmaktadır.

Eğer tüketici olarak sözleşmeye aykırılık sebebiyle sözleşmeden dönmek isterseniz paket tur düzenleyicisinin veya aracısının ücret talep etme hakkı dönme ile birlikte sona erecektir. Bu sebeple yapılmış olan ödemelerin sözleşmeden döndüğünüz tarihten itibaren tarafınıza derhal iade edilmesi zorunludur.

Bu hususların yanı sıra paket tur düzenleyicisi o ana kadar birçok hizmette bulunmuş ve sözleşmenin bazı hususlarını ifa etmiş olabilir. İşbu sebeple eğer paket tur düzenleyicisi o ana kadar belli edimler ifa etmiş ise, tüketiciden hizmetten faydalandığı orana uygun bir karşılık bedel talep edebilecektir.

ÖNEMLİ NOKTALARA GEÇELİM;

  • Katılımcı (yani tüketicinin) , sözleşmenin ifası sürecinde ortaya çıkan her türlü eksikliği bağımsız hizmet sağlayıcısına ya da paket tur düzenleyicisi veya aracısına derhal bildirmek zorundalığı bulunmaktadır. Tüketici olarak yapmış olduğunuz bildirime rağmen eksiklik giderilmemiş ise, sözleşme bedelinden indirim talep etme hakkınız doğacaktır. 
  • Paket tur düzenleyicisi veya aracısının, paket tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceğini tespit etmişseniz ve bu durumu bildirmiş iseniz, paket tur düzenleyicisi veya aracısı, paket turun devam etmesi için tüketiciye ilave maliyet getirmeyen eşdeğerde alternatif turlar sunabilir ve tüketiciye teklif edilen hizmetlerle sunulan hizmetler arasındaki bedel farkını tazmin etmekle yükümlü olacaktır.
  • Tüketicinin kendisine sunulan alternatif düzenlemeyi kabul etmesi zorunlu değildir. Eğer alternatif düzenlemeyi kabul etmek istemezseniz sözleşmeden dönebilirsiniz. Sözleşmeden dönülmesi durumunda paket tur düzenleyicisi veya aracısının ücret talep etme hakkı sona erer ve tüketicinin yapmış olduğu tüm ödemeler sözleşmeden dönüldüğü tarihten itibaren en geç on dört gün içinde iade edilmesi gerekmektedir. Ancak paket tur düzenleyicisi veya aracısı o ana kadar ifa etmiş olduğu edimler için katılımcıdan/tüketiciden hizmetten faydalandığı oranda uygun bir karşılık talep edebilme hakkı bulunmaktadır.
  • Sözleşmeden dönmeniz halinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısının paket tura başladığınız yere veya üzerinde anlaşılan başka bir yere ücretsiz naklinizi sağlamak ve zorunlu konaklama olması halinde yapılan konaklama giderlerini karşılamakla yükümlüdür.

Hem kanun hem de yönetmelik hükmünden anlaşılacağı üzere paket tur sözleşmesinde tarafınıza taahhüt edilen edimlerin yerine getirilmemiş olması veya eksik olarak yerine getirilmesi halinde artık ortada sözleşmeye aykırılığın gerçekleştiği kabul edilmektedir. Eğer eksik ifa olduğunu görmüşseniz bu hususu öncelikle paket tur düzenleyicisi veya aracısına ya da bağımsız hizmet sağlayıcısına derhal bildirme yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Bildirimi ne şekilde yapacağınız sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Kanun bildirim şekli için özel bir şekil öngörmediğinden bildirimi yazılı bir şekilde yapacağınız gibi sözlü olarak da ifade edebilirsiniz. 

Yapmış olduğunuz bildirime rağmen eksiklik hala giderilmemiş ise burada bedelde indirim isteme hakkınız bulunduğu gibi turun devamı için size sunulan alternatifleri kabul etmeyerek sözleşmeden dönedebilirsiniz. Ancak tekrardan belirtelim ki sözleşmeden döndüğünüz zamana kadar tur kapsamında tarafınıza sağlanan hizmetler karşılığında faydalandığınız oranda paket tur düzenleyicisi veya aracısına talep etmeleri halinde bir bedel ödemekle yükümlüsünüz.

Sözleşmeden döndüğünüz takdirde sözleşmeden döndüğünüz andan itibaren en geç 14 gün içinde ödediğiniz bedellerin tarafınıza iade edilmesi gerektiğini belirtelim.

Sözleşme Hiç Veya Gereği Gibi Yerine Getirilmemiş İse, Uğramış Olduğum Zararların Tazminini Talep Edebilir Miyim? 

Bu sorunun cevabı TKHK’nun 51.maddesinin 8. fıkrası ile yanıtlanmış olup buna göre; 4/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı HER TÜRLÜ ZARARDAN SORUMLUDUR. BUNUN YANI SIRA TÜKETİCİ, BOŞA HARCANAN TATİL ZAMANI İÇİN DE UYGUN BİR TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR. (Boşa geçen tatil zamanı için talep edilecek tazminatın en az paket tur bedeli tutarında olması gerekmektedir.)

Ancak Paket Tur Sözleşmesi Yönetmeliğinin 14.maddesinde sorumluluktan kurtulma hususu düzenlenmiş olup, eğer sözleşmeye aykırılık durumunun oluşmasının sebebi aşağıdaki hususlardan dolayı kaynaklanmış ise paket tur düzenleyicisi veya aracısı doğan zararın tazminine ilişkin sorumluluktan kurtulmaktadır. İşbu sebeple tazminat talep edecekseniz aşağıda yer alan maddelerden birinin gerçekleşmediğinden emin olmalısınız.

Madde 14-Paket tur düzenleyicisi veya aracısı, sözleşmeye aykırılığın aşağıdaki hallerden kaynaklanması durumunda sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesinden doğan zararlardan sorumlu tutulamaz:

a) Katılımcının kusurunun bulunması.

b) Sözleşmenin ifası sürecine dahil olmayan üçüncü bir kişinin beklenmeyen ve önlenemez bir davranışının bulunması.

c) Mücbir sebebin bulunması.

ç) Paket tur düzenleyicisinin, aracısının veya bağımsız hizmet sağlayıcısının gerekli tüm özeni göstermelerine rağmen öngöremedikleri ve engelleyemedikleri bir olayın meydana gelmesi.

d) Paket turun düzenlenmesi için öngörülen asgari katılımın sağlanamaması nedeniyle iptal edilmesi ve iptalin sözleşmede öngörülen sürede paket turun başlamasından en az yirmi gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile katılımcıya bildirilmiş olması.

2-Sözleşmenin Paket Tur Düzenleyicisi Veya Aracısı Tarafından İptal Edilmesi 

 Paket Tur Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 11. maddesinde paket turun iptal edilmesi hususu düzenlenmiş olup; paket tur düzenleyicisi veya aracısının, katılımcıdan/tüketiciden kaynaklanmayan bir sebepten dolayı paket turun başlamasından önce turu iptal etmesi halinde tüketici, aynı yönetmeliğin 10’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında kendisine tanınmış olan hakları kullanabilir.

Görüldüğü üzere paket tur sözleşmeniz paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından tur başlamadan önce iptal edilme riski altındadır. Böyle bir durumda 10.maddenin 3. fıkrasında yer alan haklarınızı kullanabilirsiniz. Neymiş bu haklar ona bakalım;

MADDE-10/3’Sözleşmenin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi halinde katılımcı, bu değişikliği kabul edebileceği gibi, yapılan değişikliği kabul etmediğini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek koşuluyla aşağıdaki seçimlik haklardan birisini kullanabilir:

a) Paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından sunulan, eşit veya daha yüksek değerde başka bir paket tura ek bir bedel ödemeksizin katılma.

b) Fiyat farkının kendisine iade edilmesi şartıyla daha düşük değerde bir paket tura katılma.

c) Herhangi bir tazminat ödemeksizin sözleşmeden dönme.’

Kısaca eğer paket turunuz tur başlamadan önce iptal edilmiş ancak muhakkak tura çıkma arzusu içerisindeyseniz; paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından size önerilen eşit veya daha yüksek değerde başka bir paket tura ekstra bedel ödemeksizin katılabilirsiniz. Veyahut fiyat farkının size ödenmesini talep ederek daha düşük değerdeki bir paket tura da katılmanız mümkün.

Ancak ben başka tura katılmak istemiyorum muhakkak o paket turu için gelmiştim diyorsanız herhangi bir tazminat dahi ödemeksizin sözleşmeden dönebilirsiniz.

3-Sözleşmenin Tüketici Tarafından Feshedilmesi/Sözleşmeden Dönmesi

Tüketici olarak elbette sözleşmeyi feshetme hakkınızı kullanabilirsiniz. Ancak fesih hakkının kullanımı için kanun belli şekli unsurlar öngörmüştür. Şimdi bunları inceleyelim; 

  1. Öncelikle tüketici olarak, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilirsiniz. Yönetmelikte fesih durumu;  turun başlamasına 30 günlük süre bulunması, 30 günden az süre bulunması ve mücbir sebep durumlarına göre ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
  1. Paket turun başlamasından en az otuz gün önce fesih bildiriminde bulunursanız (tüketici), ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödemiş olduğunuz bedeller size bildirimin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren 14 gün içerisinde iade edilecektir.
  1. Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildirimlerinde bulunmuş iseniz, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılarak paranız iade edilebilir.
  1. Gerekli tüm özeni göstermenize rağmen öngöremediğiniz ve engelleyemediğiniz bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunmuş iseniz, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödemiş olduğunuz bedeller bildirimin ulaşmasından itibaren 14 gün içerisinde iade edilecektir.
  1. Paket tur sözleşmesinin fiyatı yönetmeliğin 9.maddesindeki şartlar sağlanır ise değiştirilebilmektedir. Eğer paket tur sözleşmenizde belirlediğiniz fiyat değiştirilmiş ise (bunun için fiyatın değiştirilebileceğinin sözleşmede açıkça yazılmış olması, hesaplamanın nasıl yapıldığının turun başlaması tarihinden en az 20 gün önce bildirilmiş olması ve yeni belirlenen tutarın sözleşme bedelinin %5’ini geçmemesi gerekmektedir.) fiyat değişikliğini öğrendiğiniz andan itibaren tazminat ödemeksizin sözleşmeden dönebilirsiniz. 
  1. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere TKHK ‘nun 51.maddesinin 6. fıkrası uyarınca eğer kendinizden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değişmiş ise bu değişikliği veya paket tur düzenleyicisi tarafından sunulan alternatif bir turu kabul edebileceğiniz gibi, bu durumları kabul etmeyerek sözleşmeden dönme hakkına da sahipsiniz. Sözleşmeden dönmeniz halinde paket tur düzenleyicisi veya aracısının, dönme bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren ödemiş olduğunuz tüm bedelleri herhangi bir kesinti yapmadan derhal iade etmesi gerekecektir.

Yazımız boyunca anlatmış olduğumuz hususlara aykırı bir durum yaşamış iseniz, Tüketici Hakem Heyetine veyahut Tüketici Mahkemesine başvurarak (tüketici hakem heyetine başvuru ile tüketici mahkemesine başvuru arasındaki fark parasal sınırdır. 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli hale gelen parasal sınır 30 bin liradır. Eğer 30 bin liranın üstünde bir uyuşmazlık söz konusu ise tüketici mahkemesine başvurmanız, 30 bin liranın altında ise tüketici hakem heyetine başvuru yapmanız gerekmektedir. ) hakkınızı arayabilirsiniz. Başvurulan süreçler oldukça meşakkatli olduğundan, muhakkak bir avukat aracılığıyla takip etmenizi öneririz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top