Lazer Yanığı-Güzellik Merkezi Zararları İçin Yapılabilecekler ve Şikayet Dilekçesi Örneği

En son şu tarihte güncellendi: 13 Haziran 2023

Bu yazımız “güzellik merkezi” çatısı altında hizmet verip insanlara zarar veren bazı merdiven altı kuruluşların hatalı uygulamaları sonucu oluşan zararlarınız sonrası ne yapacağınızı ele almaktadır. Özellikle lazer yanığı gibi son derece riskli ve bir ömür izini taşıyabileceğiniz yanıklar nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararlarınız için; ne yapabileceğinizi, hangi mercilere nasıl müracat edebileceğinizi detaylıca ele alacağız.

1) Savcılığa Şikayet

” Taksirle yaralama suçundan şikayet dilekçesi yazıp savcılığa vermek” için  lafı uzatmadan direkt ilk iş olarak yapacaklarınızı yazacağım. Cumhuriyet savcılıkları ön bürosundan yahut en yakın polis merkezi karakoluna vereceğiniz “usulüne uygun şekilde hazırlanmış suç duyurusu dilekçeniz” ile gereken şikayeti gerçekleştirmek ilk adımınız olacaktır.

Türk Ceza Kanunu 89/1 gereği;

taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Dilekçenize bu yukarıdaki kanun maddesini de yazınız. Dilekçe içeriğinde Yargıtay Kararları kesitleri, olay örgüsünü de barındırın. Ayrıca bu dilekçe adliyede kabul görecek dilekçe formatına uygun bir dille ve formatta yazılmalıdır. Bu hususta şikayet dilekçesi örneğini en alttaki formu (şu an için form aktif değil, güzellik merkezi zararları ve lazer yanığı nedeniyle şikayet dilekçesi örneği için bize yazarsanız yardımcı oluruz) doldurarak bizzat sizin durumunuza olabildiğince özel olacak şekilde mail adresinize alabilirsiniz.

2) Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu

Tüketici Hakem Heyetleri şu linkteki parasal sınırların altındaki tüketici uyuşmazlıkları için size yardımcı olabilecektir. Bu parasal sınırlar her yıl güncellenir. Eğer 2024 ve 2025 yılı için bu sınırları merak ediyorsanız internette çok kısa bir araştırma ile sorunuza “resmi sitelerde” cevap bulabilirsiniz.

Tüketici hakem heyetinden güzellik merkezine estetik operasyon yahut epilasyon için vermiş olduğunuz tutarın yanında tüm maddi zararlarınızı (iş gücü kaybı, hastane masrafları, manevi tazminat) isteyebilirsiniz. Bu konuda bir sınırlama yoktur.

Ancak şu da bir gerçek ki eğer zararlarınız parasal sınırları geçme ihtimali var ise Asliye Hukuk Mahkemeleri nezdinde “maddi ve manevi tazminata yönelik hukuk davası” açmak da yerine ve zamanına göre gayet mantıklı olabilir. Bu konuda muhakkak avukatınıza danışmanızı öneririm.

Bu gibi hallerde ortada bir ayıplı hizmet söz konusudur. Siz ve güzellik merkezi arasında geçen hizmet sözleşmesinde kararlaştırılan sürede hizmete başlanmaması yahut daha evvelden anlaşılmış bulunan objektif olarak sahip olması gereken özellikleri karşılamaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olmuş bulunan hizmet türüdür. Bu gibi hallerde ayıplı hizmet nedeniyle yasal haklarınız kullanırken kanunun size tanıdığı seçimlik haklardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Sözleşmeden dönebilir, hizmetin yeniden görülmesini isteyebilir ya da hizmet görülmediyse ödenen bedelin iadesini isteyebilir. Ayrıca hizmetin görülmemesinden, yanlış görülmesinden ötürü herhangi bir zarara uzanılmış ise dava açtığığınız hukuki mecradan tazminat talep edilebilirsiniz.

Epilasyon, estetik ve lazer uygulayan güzellik merkezleri bir hata yaptığında suçu kendilerinde bulmazlar. Size; “cildinizin hassas olduğunu, 1 haftaya hiçbir iz kalmayacağını veya geçici bedensel bozukluklar nedeniyle komplikasyonlara sahip olduğunuz” yönünde beyanda bulunurlar.  Bunların hiçbirisine aldırış etmeyiniz. Zira eğer bir komplikasyon yahut risk var ise tüm bunların “onam formu” dediğimiz bir form ile size detaylıca anlatılması ve aydınlatılmanız şarttır. Aksi halde bu bilgilendirmeyi layıkıyla yapmayan güzellik merkezi sorumluluktan kurtulamayacaktır.

3) Asliye Hukuk Mahkemelerinde Hakkınızı Aramak

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere Asliye Hukuk Mahkemelerinde de hakkınızı arayabilmeniz mümkündür. Ancak bu hem avukatlık ücretleri yönünden hem de harçlar yönünden ve davanın çok uzun sürmesi açısından ilk etapta önerilmemektedir. Lakin şunu da bilmeniz gerekir ki Asliye Hukuk Mahkemelerinin yapacağı tahkikat Tüketici Hakem Heyetlerinden çok daha detaylı ve titiz olacaktır. Ancak yine de eğer zararlarınız çok ciddi değilse bu mahkemelerde hakkınızı aramanız önerilmez.

4) Lazer Yanığı Davası İçin Zamanaşımı

Normalde hukuk davalarında zamanaşımı 2 yıl ve 5 yıl. Ancak bu tür durumda taksirle yaralama suçu meydana geleceği için zamanaşımı olarak ceza zamanaşımı uygulanmaktadır. Dolayısıyla 8 yıllık bir zamanaşımı geçerli olacaktır.

Mesela eğer önce ceza şikayeti yapıp ardından bu şikayet sonucu ceza davası açılırsa o vakit hukuk davası açmanız halimde davanız aradan 3 sene geçse bile zamanaşımına uğramayacaktır. Ancak siz yine de 2 sene öncesinde bu tür davaları açmaya ve zamanaşımı yönünden riske girmemeye çalışın.

ÖNEMLİ UYARI: Eğer ki lazer yanığı yahut bir güzellik merkezi zararı söz konusu ise derhal ilk iş tam teşekküllü bir devlet hastanesinden yahut kalifiye ve saygın bir özel hastaneden “doktor raporu” almaktır. Bu rapor heyet halinde olursa daha iyi olur (lazer tanığı zararına ilişkin olarak heyet halinde vermeleri çoğu zaman mümkün olmuyor ancak siz yine de sorunuz, en azından başhekim kaşesi olsa iyi olur)

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top