Kanser İlacı Karşılanması Davasında İhtiyati Tedbir Ara Kararını Uygulatmak

En son şu tarihte güncellendi: 30 Mayıs 2023

Kanser ilaçlarının karşılanması için çıktığımız yolda karar alabilmekten daha zor olan bir şey varsa o da alınan kararın uygulanmasıdır. Bir mahkeme kararını uygulatmak; İYUK ve diğer kanunlar içerisinde, “mahkeme kararının uygulanmaması halinde memurun hukuki ve cezai sorumluluğunu doğrudan ve açıkça tespit eden özel bir düzenleme olmaması nedeniyle” maalesef çok zor.  Bu konuda şu yazımıza göz atmanızı öneririm: İdarenin Mahkeme Kararını Uygulamaması ve Sürüncemede Bırakması

Yine de tüm bu vahim şartlara rağmen, söz konusu dava kanser ilacının karşılanmasına yönelik dava olunca idare; normalde olduğundan bir nebze daha iyimser davranmakta. Sanırım SGK memurları bir insanın ölümüne doğrudan vesile olmaktan korkuyor. Bu çok güzel ve umut verici bir haber. Hayattaki olayların sadece siyah ya da beyaz taraflarına değil aynı zamanda gri taraflarına da bakmak gerek. Bizim memurlarımız o kadar da kötü değil. Arada çok hızlı ve işlevsel de çalışabiliyorlar. Mesela malum kanser ilaçlarının karşılanması davasında dava şartı olan “SGK’ya başvuru” sürecini isteseler inanılmaz sürüncemede bırakabilecek iken genelde 1 hafta 10 gün içerisinde çözüme kavuşturuyorlar. Hatta bir keresinde 1 günde çözüldüğüne şahit olmuştum.

İhtiyati tedbir ara kararını uygulatmak

İhtiyati tedbir ara kararı alan mahkeme bu kararın uygulanması için müzekkere yazmalıdır. İhtiyati tedbir ara kararının uygulanması için gereken müzekkereyi mahkeme tensipinde veya ara kararında belirtilmesi suretiyle yazı işleri de yazabilir. Eğer bu işi mahkeme yapmaz ise bizzat sizin “icra takibi başlatmak suretiyle” yerine getirmesi gerekmektedir. Bu konuda HMK 393 şöyle buyurmaktadır:

HMK Madde 393

(1) İhtiyati tedbir kararının uygulanması, bu kararın, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.

(2) Tedbir kararının uygulanması, kararı veren mahkemenin yargı çevresinde bulunan veya tedbir konusu mal ya da hakkın bulunduğu yer icra dairesinden talep edilir. Mahkeme, kararında belirtmek suretiyle, tedbirin uygulanmasında, yazı işleri müdürünü de görevlendirebilir.

(3) İhtiyati tedbir kararının uygulanması için, gerekirse zor kullanılabilir. Zor kullanmak hususunda, bütün kolluk kuvvetleri ve köylerde muhtarlar, uygulamayı gerçekleştirecek memurun yazılı başvurusu üzerine, kendisine yardım etmek ve emirlerine uymakla yükümlüdürler.

(4) İhtiyati tedbiri uygulayan memur, bir tutanak düzenler. Bu tutanakta, tedbir konusu ve bulunduğu yer gösterilir; tedbir konusu ile ilgili her türlü iddia bu tutanağa geçirilir. Tedbiri uygulayan memur, bu tutanağın bir örneğini tedbir sırasında hazır bulunmayan taraflara ve duruma göre üçüncü kişiye tebliğ eder.

(5) İhtiyati tedbir kararları hakkında kanun yoluna başvurulması hâlinde, tedbire ilişkin dosya ve delillerin sadece örnekleri ilgili mahkemeye gönderilir.

İhtiyati tedbir ara kararının uygulanmasına, normal mahkeme karının uygulanmasından daha da büyük önem verilmiştir. Bunda sanırım “gecikmesinde sakınca bulunulan hal” ve “ikamesi imkansız olan zarar oluşması riski” rol oynamıştır.

İlaç ödemeleri nasıl yapılıyor?

Mahkeme ihtiyati tedbir ara kararı ile birlikte şu aşağıdaki belgeler,  dosyanızın bulunduğu SGK şubesine gönderilmelidir.

  • İlaç kutusu
  • İlaç reçetesi
  • İlacın ödendiğine ilişkin Karekodlu e-arşiv fatura
  • Vekaletname

Sosyal Güvenlik Kurumu; Opdivo haricindeki tüm ilaçlar için mahkeme tedbir ara kararına rağmen;  önce bizzat sizin tarafınızdan 1 kutu ödenmesini, ardından ödenen o tutarın hesabınıza gönderilmesi döngüsünü işletiyor (her kutu için bu döngüyü işletiyor). Aslında pratikteki böylesi bir uygulama doğru değil ancak SGK yetkililerini, hiç ödeme yapılmaksızın ilacın doğrudan karşılanması yönünde ikna edemedik ne yazık ki…

ÖNEMLİ UYARI: İlaç kutularını sakın atmayın. Kutu üzerindeki karekodu ve barkod numarasını, son kullanma tarihini fotoğraflayıp saklayın. Kutuyu idari kuruma postalarken resimlerini çekin. Hatta kargo sırasında poşete koyarken video’ya alın. Çünkü gönderdiğiniz ilaç kutusunun orada kaybolma riski mevcuttur. Maalesef SGK’nın kutu konusunda gereksiz bir hassasiyeti mevcut. Oysa ki hastanedeki “ilaç kullanım uygulama formu” ilacın kullanıldığına ilişkin resmi bir tutanaktır. E-arşiv fatura da mevcut iken bu tutanağa rağmen ekstradan boş bir kutuda ısrar etmek mantıksızdır. Ancak her ne kadar mantıksız da olsa siz yine de idare ile inatlaşmayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top