Kanser İlacı Davasında Bilirkişi Neye Göre Karar Veriyor?

En son şu tarihte güncellendi: 31 Mayıs 2023

Kanser ilacının bedelini almak için dava açtıktan sonra mahkeme 3 ayrı bilirkişiden rapor istiyor. 2022 yılı itibariyle her biri için de 700’er TL talep ediyor. Yani toplamda 2100 kağıt. Aslında çok para ama el mahkum hastalar bu rakamı ödemek zorunda kalıyorlar. Yoksa bilirkişi deliline dayanmaktan vazgeçmiş sayılıyor.

Bu konuda elimizde başkaca bilirkişi raporları mevcuttur bu raporlar eğer usulüne uygun olmaz ise Yargıtay maalesef dosyayı bozabiliyor. O sebeple ince elenip sık dokunulması hayatidir.

İşte bunca para verilen o bilirkişi neyi inceleyip neye göre rapor veriyor?

1) Hasta Üzerindeki Etkisi

Bu noktada şu 3 aşamadaki CT, PET/CT, MR  çok hayati önem teşkil ediyor:

  1. Tanı sırasında
  2. Geleneksel tip tedaviler öncesinde ve sonrasında
  3. Akıllı ilaç/immünoterapi tedavisi sonrası

Kararı verecek olan bilirkişi; bu yukarıdaki 3 aşamadaki raporlara bakacaktır. İlacın “işlevselliği ve etkinliği yönünde” bir kararı verecektir. Mesela eğer ilaç kullanıldıktan sonra hastanın doktoru; ilacın “yan etkileri” veya “işlevsellik” sorunları yüzünden durdurulmasına karar verirse doğal olarak bilirkişi raporu da aleyhinize olacaktır. Bu noktada açılmış bulunan ilaç temin davasını kazanmanız da zorlaşacaktır. Açılmış bulunan dava da hakimin takdirine veya talep edeceği yeni bir bilirkişi raporuna bağlı olacaktır.

Eğer ki PDL-1 seviyesi yüksek ise genelde bilirkişiler olumlu yanıt veriyor. Çünkü bu seviyenin yüksekliği ilacın boyayabildiği kanserli hücrelerin oranını ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin ilaç ile birlikte yok edebileceği kanserli hücre oranını göstermektedir. Genelde %50 ve üzeri çok iyi bir seviye olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca yazımızı bitirmeden usul hakkında bir yorumda bulunmak istiyorum. Mahkemelerin tensip ile birlikte değil de bir sonraki celsede dosyayı bilirkişilere göndermesi; hem belgelerin tamamlanması adına hem de “ilacın işlevselliğinin daha iyi tespit edilebilmesi adına” daha doğru olacaktır. Öyle ki şu an özel hastane profesörleri bile ilacın en az birkaç ay kullanılmasını arıyor ve kullanılmaması halinde özel rapor hazırlamak istemiyorlar.

2) İlacın muadili olup olmadığı

Eğer ilacın aynı güçte etkilere sahip muadili var mı yok mu bu hususun bilirkişilerce incelenmesini isteyebilir mahkeme. Ancak nedense bazen bilirkişiler mahkemenin bu talebini görmezden gelip bu yönden hiç inceleme yapmayabiliyorlar. Böyle durumlarda bilirkişi raporuna itiraz edip ek rapor alınmasını isteyiniz.

ÖRNEK BİLİRKİŞİ RAPORU

 

ÖRNEK RAPOR 2:

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top