Araç Değer Kaybınını Dilekçe İle Geri Almak İçin Gerekli Evrak/Belgeler Nelerdir?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Araç değer kaybını dilekçe yazarak geri alabilmeniz için birtakım evraklar elinizde bulunmalı. Bu evrakların sizin “değer kaybınızı” gösterecek ve zararınızı ‘yaklaşık olarak‘ gösterir nitelikte olması esastır. Her ne kadar zararınızın boyutunu tam manasıyla ölçmek “değer kaybı” dediğimiz zarar/hasar türünün doğası gereği imkansız olsa da “aşağı yukarı” bir rakama ulaşabilmek adına bu evrakları düzenlemeniz gereklidir.

Bunların ne olduğunu sırasıyla tane tane sizlere izah edeceğim. Bunları değer kaybı dilekçenize eklemeniz faydanıza olur.

1) Trafik Kaza Tespit Tutanağı

Trafik kazasının neden olduğu, hangi sebeplerden ileri geldiği, kusur oranının kimlerde olduğu, yol durumu, araçların geliş güzergahı, marka ve modelleri, hızları, şahitler, görgü tanıkları gibi onlarca ayrıntının yer aldığı “trafik kazası tespit tutanağı” sizin bu değer kaybını geri alabilmeniz adına en önemli rapor olacaktır. Bu rapora bir nevi elinizdeki en büyük koz da diyebiliriz. O sebeple bu raporun layıkıyla düzenlenmiş olması, eksiksiz olması veya var ise noksanlarının giderilmesi çok mühimdir. Her ne kadar sigorta eksperi bilirkişiler sizin değer kaybınız için ilave rapor hazırlayacak olsa da gerek hakimlerin gerekse bilirkişilerin en önemli yol haritası bu kaza tespit tutanağı olacaktır.

2) Aracın hasarlı fotoğrafları

Bu evrak zaruri olmasa da bu evrakı bulundurmak değer kaybınızı geri alabilmeniz adına atacağınız adımlarda sizin hanenize artı bir puan olarak yansıyacaktır. Karar mercilerinin kararı verirken aracın kaza yapmış halinin dıştan görünüşünün ne denli ağır olduğuna bakmaları bir fikir oluşması adına dikkate değerdir.

3) Araç değer kaybı raporu

Aracınızdaki değer kaybının ne kadar olduğuna dair bir rapor almanız gerekmektedir. Bu raporu uzman sigorta eksperlerinden temin edebilirsiniz. Bu rapor, sizin araç değer kaybı başvurusunu ne kadarlık bir meblağ ile istemeniz gerektiği konusunda bir fikir verecektir. Üstüne de sizi “fahiş meblağ” istemek gibi bir hatadan koruyacak ve haklıyken haksız konumuna düşmenize engel olacaktır. Bu evrak listedeki belki de en hayati belge diyebiliriz. O sebeple yetkili eksperden (ruhsatsız eksperlerden değil) bu belgeyi muhakkak temin ediniz.

4) Araç bilgileri

Aracın ruhsatı, hangi yılda ne kadarlık bir bedel ödenerek satın alındığı, garantisi, piyasadaki sıfır fiyatı, kaç km yol kat edildiği gibi bilgileri doğrulayacak eklerin evraklar arasında yer alması gerekir. Bu evraklar değer kaybınızın hesaplanması konusunda can damarı teşkil edecek dökümanlardır.

5) Zorunlu trafik sigortası poliçesi

Karşı tarafın zorunlu trafik sigorta poliçesini de eklemeniz gerekmektedir. Bu sayede zararınızı bizzat karşı taraftan değil de onun zorunlu trafik sigortasından karşılama imkanınız olacaktır. Elbette her sürücü bu zorunlu trafik sigortasını yaptırmamakta ve kendilerine fazla güvenerek sorumsuzca yola çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda maalesef karşı tarafa doğrudan dava açmaktan başka çareniz olmamaktadır.

6) Kasko poliçeniz

Eğer karşı tarafın zorunlu trafik sigortası yok ise veya zararınızın boyutunu karşılamaya yetmeyecek durumda ise kaskonuza da başvurabilirsiniz. Bu kaskoda da buna ilişkin bir kloz yer alıyorsa evraklarınız arasına eklemeniz ve buna ilişkin başvuruları da yapabilmenin yolunu açmanız mümkündür.

6) Servis raporu ile servis faturası

Servis raporlarının ve tamir masraflarının da başvuru evrakları arasında yerini alması önem arz etmektedir.

7) Tanık isim ve adreslerinin yer aldığı ve tanıklık edecekleri konunun mahiyetini gösterir bir döküman

Evraklarınız genel olarak bu kadardır. Evrakları derleme noktasında bilmeniz gerekir ki belgeler ıslak imzalı olmalı ve asıllarını elinizde bulundurmalısınız. Ayrıca her halükara karşı bunların fotokopilerini de bir yerde saklamanız sizin yararınıza olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top