Araç Değer Kaybı Nelere Göre Hesaplanır?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Araç değer kaybı hesaplama konusunda alanında uzman sigorta eksperleri ile ya da konuda uzman bir avukat ile çalışmanız gerekmektedir. Sigorta eksperleri sizler için meslek etik ve ahlaklarına uygun olarak dürüstlük kuralları çerçevesinde araç değer kaybınızı hesaplama hak yetkisine sahiptirler.

Bu yukarıdaki kriterleri sağlayan “kara araçları eksperleri” aracınızdaki değer kaybı ölçmek için 4 ana faktöre dikkat ederler:

1) Mevcut kaza sonrası motor ana akslarında bir problem, hasar oluşmuş ve tamir görmüş mü? Diğer hasarlar ne boyutta? (Özellikle şanzuman, salıncaklar, motor bilyeleri gibi önemli ve ana destekleyici parçalar zarar görmüş mü konusu incelenir)

2) Aracın piyasadaki popülerliği, yaygınlığı ve talep durumu. (Araç piyasada çok popüler ise ve ikinci el piyasası daha yaygın ise elbette değer kaybının çok daha fazla olması beklenemez)

3) Aracın şu zamana ne kadar yol kat ettiği ve daha önceki kaza durumu (boya onarımı, hasar onarımı, geçirmiş olduğu onarımlar ne kadar ciddi gibi sorular irdelenir)

4) Aracın yedek parçalarının bulunabilirliği ve servis durumu, yaygınlığı. (Piyasada aracın parçaları bulunamıyor ise değer kaybının boyutu şüphesiz artacaktır, zira insanlar aracını tam manasıyla onarmak için daha uzun süreler araçsız kalacak veya yurt dışından gelen özel parçalar için ekstra maliyet ödemek zorunda kalacaklardır)

Bu 4 başlık altında araç değer kaybını hesaplayabilme adına alt başlıkları da değerlendirmeye alırlar elbette. Bu alt başlıklar neredeyse 50 adet faktörü ve kriteri geçmektedir. Bu 50 kriteri tek tek buraya yazmak yerine sizin için 4 ana başlık halinde derlemeyi yeğledik. Ayrıca bu kriterlerin hepsi her zaman değil de gerektiğinde hesaba katılır. Zira değer kaybının hesaplanması noktasında sigorta eksperlerinin uyguladığı bir “genel yol haritası ve teknik prosedür” vardır. Bu prosedüre uygun olarak hesaplama yapılır.

Sizlerin bilmesi gereken şudur ki araç değer kaybının hesabında hiç de ummadığınız ve önemsemediğiniz ancak gayet önem arz eden detaylar hesaba katılmaktadır. Muhakkak “gerçek araç değer kaybınızı” öğrenmek adına “araç değer kayıp raporu” elde etmelisiniz.

Bu hesaplamaların üstesinden gelebilecek sigorta eksperinin bu alanda yoğunlaşmış bilgi ve beceri sahibi kişiler arasında olması dosyanızın akıbeti için önem arz etmektedir.

1 thoughts on “Araç Değer Kaybı Nelere Göre Hesaplanır?”

  1. merhaba ben kaza yaptım kusur %100 tamamen karşı tarafta.Aracımı sanayide yaptırdım eksper gelip 9000,00 tl değer biçmiş. far ve tampon değişti yalnız far orjinal takılmadı ben itiraz ettim ama karşı tarafın sigortası yan sanayi göndermiş ve aracıma takılmıştı far. tampon da yan sanayi orjinal gönderme zorunluluğu yokmuş dendi bana. Yan sanayi parçaları için ayrıca değer kaybı dosyayı açılıyo mu.Orjinal parça takma zorunluluğu yok mu. Aracım Hundai İ 30 2013 modeldir. Daha önce hiç kazaya karışmamış aracım. Bilgilerinize arz ederim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top