Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nasıl Alınır? Mirasçılık Belgesiyle Hangi İşlemler Yapılabilir? -2023

En son şu tarihte güncellendi: 17 Eylül 2023

Türk Medeni Kanunu’muzun 598. maddesi uyarınca, başvuru yapılması üzerine mirasçı oldukları tespit edilen kişilere, sulh hukuk mahkemeleri veya noterlik tarafından ‘’mirasçılık sıfatlarını gösteren’’ bir resmi belge verilmektedir. İşte söz konusu bu belgeye mirasçılık belgesi adı verilmiştir. 

KISA NOT: Mirasçılık belgelerini hızlı şekilde almak yerine bazen miras ret yapmanız icap edebilir. Bu gibi hallerde veraset ilamı  çıkartmadan evvel konu ile ilgili uzman hukukçu ile istişare etmeniz önerilir. Aksi halde hak kaybına uğramanız ya da bazı haklarınızdan dolayı yolla feragat etmeniz söz konusu olabilir.

Mirasçılık belgesi neden önemli derseniz; mirasbırakanın ölümüyle birlikte tüm malları ve hakları (terekesi) , kanun gereği kendiliğinden mirasçılarına geçse de, bu intikal mirasçıların terekedeki mal ve haklar üzerinde tasarrufta bulunmasına yeterli değildir. Mirasçıların tereke üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için mirasçılık sıfatlarını gösteren, bu durumu ispat eden bir belgenin mevcut olması gerekmektedir. Söz konusu belge de mirasçılık belgesi olup, bu belgeyle mirasçılık sıfatınızı ispat edebilecek ve mirasbırakanın terekesi üzerinde bu belge sayesinde tasarrufta bulunabilecek ve miras mallarına dair işlem yapabileceksiniz.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Mirasçılık belgesi namıdiğer adıyla veraset ilamı, Türk Medeni Kanunu’muzun 598.maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm incelendiğinde;

TMK md.598 :Başvuru üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatını gösteren bir belge verilir. 

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacakları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak 1 ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. 

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.’’

İlgili hükmü değerlendirdiğimizde mirasçılık belgesinin, ’’mirasçılık sıfatını’’ gösterdiğini, söz konusu belgenin sulh hukuk mahkemesi tarafından veya noter tarafından verildiğini anlıyoruz.  Yazımızda mirasçılık belgesi adını kullanacağım zira Türk Medeni Kanunu, ‘’mirasçılık belgesi’’ adı altında bir düzenleme yapmıştır.

Mirasçılık belgesinin neden bu kadar önemli olduğundan bahsetmemiz gerekirse; mirasçısı olduğunuz kişinin terekesi üzerinde bir işlem yapabilmeniz için söz konusu belgeye ihtiyacınız olacaktır. 

Daha açık ifadelerle durumu izah edersem; öncelikle mirasçısı olduğunuz bir kişi ölmüş olabilir. Bu kişiye hukuk sistemimizde ‘mirasbırakan’ ismi verilmektedir. Mirasbırakan öldüğünde, malvarlığına ve haklara sahip olabilir. Mirasbırakanın geride bıraktığı haklar, malvarlığı ve borçların toplamına tereke adı verilmektedir. Mirasbırakan öldüğünde terekesi hiçbir işleme gerek kalmaksızın mirasçısı olan sizlere intikal edecektir. Burada bir sorun yok, evet miras size intikal etmesine etmektedir ama tereke üzerinde tasarruf işlemi yapabilmeniz için mirasçı olduğunuzu yine de ispat etmeniz şarttır. (Tasarruf işlemlerini somutlaştırırsak; mirasçının bankada parası var ise bankadaki paraların çekilmesi, taşınmazı varsa taşınmaza ilişkin tapuda işlemlerin yapılması tasarruf işlemlerine örnek olarak gösterebiliriz.)

İşte mirasçı olduğunuzu ispat etmeye yarayan belgeye mirasçılık belgesi adı verilmektedir.  Kısa bir ifadeyle mirasçılık belgesi;  size miras kalan terekede bulunan mal ve haklar üzerinde tasarruf etme imkanı veren, tüm mirasçıların tereke üzerindeki miras paylarını ortaya koyan, mirasçılık sıfatınızı ispat eden, tereke malları üzerinde zilyetlik hakkı veren resmi bir belge özelliği taşımaktadır.  Mirasçılık belgesini almanız yasal olarak zorunlu olmasa da , pratikte terekeye dair resmi işlemleri yapabilmeniz ve tasarrufta bulunabilmeniz için mirasçılık belgesini almanız zorunludur.

NOT: Mirasçılık belgesi almış olmanız, mirası kabul ettiğiniz ANLAMINA GELMEZ. MİRASÇILIK BELGESİ TALEP ETSENİZ DAHİ, MİRASI REDDETME HAKKINIZ BULUNMAKTADIR.

Mirasçılık belgesini hukuka uygun bir şekilde elde etmişseniz artık başka bir belgeye ihtiyaç duymaksızın mirasçı olduğunuzu rahatlıkla ortaya koyabilir ve mirasbırakanın terekesi üzerindeki haklarınızı elde edebilirsiniz. Aşağıda bahsedeceğimiz talep hakkı sahipleri, mirasçılık belgesini sulh hukuk mahkemesine başvurarak veya noterlerden temin edebilir. Mirasçılık belgesinin talebini tek bir mirasçının yapması yeterlidir. Bir mirasçının başvurusu ile verilen mirasçılık belgesinden tüm mirasçılar yararlanabilecektir. Görüldüğü üzere mirasçılık belgesi talep halinde verilen, hasımsız bir çekişmesiz yargı işidir.

Bununla birlikte mirasçılık belgesi ilam niteliğinde olmayan, resmi makamlar tarafından verilen resmi bir belgedir. Mirasçılık belgesi ilam niteliğinde olmadığından maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmemekte olup, geçersizliğini her zaman ileri sürebilmeniz mümkündür. Her zaman geçersizliğini ileri sürme hakkına sahip olmanızla birlikte mirasçılık belgesi, aksi ispatlanıncaya kadar ‘’mirasçılık sıfatına’’ sahip olduğunuza ilişkin bir karine oluşturmaktadır. 

Ayrıca aksinin ispat edilmesi her zaman mümkün olduğundan , mirasçılık belgesini aldıktan sonra kesinleştirilme talebinde bulunmanıza gerek yoktur. 

Mirasçılık Belgesini Kimler Talep Edebilir?

Mirasçılık belgesini, mirasbırakan öldüğü an hayatta olan, hak ehliyetine sahip  ve mirastan yoksun bırakılmayan mirasçılar talep edebilir. Burada mirasçılardan kasıt gerçek kişiler ile tüzel kişilerdir. İşbu sebeple gerçek kişiler ve tüzel kişiler dışındaki kuruluşlar, (tüzel kişiliği olmayan topluluklar) mirasçılık belgesi talep edememektedir.

Mirasçılık belgesini; yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar, mirasbırakanın alacaklıları, vasiyet alacaklısı , mirasçılık belgesi almak için kendisine yetki verilen kişiler ve mirasçılık sıfatını kaybeden kişiler talep hakkına sahiptir.

a-) Yasal Mirasçılar;

Mirasbırakanın yasal mirasçıları, mirasçılık belgesini talep edebilecektir. Kimdir bu yasal mirasçılar derseniz, mirasbırakanın altsoyu, eşi (mirasbırakan öldüğünde sağ olması ve ölüm anında evliliğin devam etmesi şartıyla) , anne ve babası, büyükanne ve büyükbabası, evlatlığı ve devlettir. Bununla birlikte saymış olduğumuz kişilerin hepsi mirasçı olmamaktadır. Bunun sebebi miras hukukunda mevcut olan zümre sistemidir. Zümre sistemi sebebiyle önce gelen zümrede mirasçı var ise, bir sonraki zümrede bulunan mirasçının mirastan pay alabilmesi mümkün değildir. 

Yasal mirasçılar mirasbırakanın ölümü ile birlikte mirasa hak kazandığından, tereke üzerinde hak sahibi olabilmeleri için ekstra bir işlemde bulunmalarına gerek yoktur. Yasal mirasçıların mirasçılık belgesi talebinde bulunması halinde yetkili makam tarafından belge düzenlenecektir. 

b-) Atanmış (İradi) Mirasçılar;

Atanmış mirasçılar yukarıda saymış olduğumuz mirasçıların yanı sıra, mirasbırakanın hür iradesi ile terekesinden belli bir kısmı kendisine bırakmış mirasçıları ifade etmektedir. Atanmış mirasçılar da tıpkı yasal mirasçılar gibi mirasbırakanın ölmesiyle birlikte mirasa hak kazanmaktadır. 

Atanmış mirasçılar, kendilerine özgüllenmiş olan miras payları üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için mirasçılık belgesi talep etme hakkına sahiptirler. Eğer bir kişi hem yasal hem de atanmış mirasçı ise, mirasçılık belgesinde her iki sıfatın da yer alması ve bu şekilde bir düzenleme yapılması gerekmektedir. 

c-) Mirasbırakanın Alacaklıları;

Mirasbırakan öldüğü için alacaklıları, terekeden alacaklarını alabilme hakkına sahiptir. İşbu sebeple de bu kişilere mirasçılık belgesi talep edebilme hakkı tanınmıştır. Bununla birlikte mirasçılık belgesini talep edebilmeleri için kendilerine icra müdürlükleri tarafından veya mahkemeler tarafından yetki verilmiş olması ve alacakları için bu kurumlar nezdinde bir işlemde bulunmaları gerekmektedir. 

d-) Vasiyet Alacaklısı;

Mirasbırakan bu kişileri mirasçı olarak atamamakla birlikte, mirasından bu kişiler lehine bir kazandırmada bulunur. İşbu sebeple de vasiyet alacaklılarının mirasçılık sıfatı mevcut değildir. 

Her ne kadar vasiyet alacaklılarının mirasçılık sıfatı bulunmasa da mirasçılık belgesi talep etme hakkına sahiptirler. Bununla birlikte vasiyet alacaklısına verilen mirasçılık belgesi tam anlamıyla mirasçılık belgesi özelliği taşımaz. Daha açık bir ifadeyle vasiyet alacaklısının talebiyle verilen belge, kendilerine vasiyet edilen malın zilyetliğini ve mülkiyetini onlara kazandırmamaktadır.

e-) Mirasçılık Belgesi Alabilmesi İçin Kendisine Yetki Verilenler; 

Vasiyeti yerine getirme görevlilerine, görevlerini icra edebilmeleri için sulh hukuk mahkemeleri tarafından yetki belgesi verilmektedir. Bu yetki belgesi ile birlikte vasiyeti yerine getirme görevlileri, alacağı güvence altına alabilmek için mirasçılık belgesi talep etme hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra kanunlarımızdaki düzenlemeler uyarınca bazı kurumlara da mirasçılık belgesi talep edebilme hakkı verilmiştir. 

f-) Mirasçılık Sıfatını Kaybeden Kişiler;

Mirasçılıktan çıkartılma, mirastan yoksun kalma, miras reddi veya feragat durumlarında dahi bu kimseler, mirasçılık belgesini talep etme hakkına sahiptirler. Her ne kadar artık bu kişiler mirasçı sıfatına sahip olmasalar da mirasçılık belgesi talep etme hakları saklı tutulmaktadır. 

Mirasçılık Belgesi Talep Edebilmek İçin Ne Gereklidir?

1- Mirasçılık belgesi talep edebilmeniz için öncelikli olarak mirasbırakanın ölmüş olması veya hakkında gaiplik kararı verilmiş olması gerekmektedir. Çünkü miras hakkı, mirasbırakanın ölümü veya gaipliği ile meydana gelir. Ayrıca mirasçıların ve ölüme bağlı tasarruf alacaklarının tespiti de mirasbırakanın ölüm anına göre belirlenmekte olup, mirasbırakanın ölüm anında sağ olan kişiler mirasçı olabilmektedir.

2- Mirasçılık belgesinin düzenlenmesi için tek bir mirasçının talepte bulunması yeterlidir. Tüm mirasçıların mirasçılık belgesi düzenlenmesi talebinde bulunmasına gerek yoktur. Düzenlenen belgeden tüm mirasçılar yararlanabilir.

3- Mirasçılık belgesi talep edebilmeniz için aranacak bir diğer koşul, mirasçı olmanızdır. Ancak mirasçı olmanız tek başına yeterli değildir, kanunda aranan diğer şartların (miras hakkından yoksun olmamak, hak ehliyetine sahip olmak ve mirasbırakan öldüğünde sağ olmak) sağlanmış olması gerekmektedir. 

4- Mirasçılık belgesinde tüm mirasçıların ve miras paylarının yer alması zorunludur. İşbu sebeple tüm mirasçıların tespitinin yapılması önemlidir. Bu tespiti yapma görevi, sulh hukuk mahkemesine yükletilmiştir. 

5- Yasal mirasçılara ve vasiyetten etkilenecek kişilere, mirasbırakanın mirasçı atama veya ölüme bağlı tasarruflarına ilişkin itiraz etme hakkı tanınmıştır. Mirasçılar bu ölüme bağlı tasarrufları ilan ya da tebliğ suretiyle öğrenmekte ve bildirimden itibaren 1 ay içerisinde itiraz etme hakları bulunmaktadır. Söz konusu 1 aylık süre içerisinde itirazda bulunulmazsa mahkeme, talep üzerine vasiyet alacaklısına veya atanmış mirasçılara mirasçılık belgesi vermektedir. Bununla birlikte söz konusu 1 aylık süre iradi mirasçılar ve vasiyet alacaklılarının mirasçılık belgesi alabilmesi içindir. Yasal mirasçılar ise 1 aylık süreyi beklemeden mirasçılık belgesini talep edebilirler. 

Mirasçılık Belgesi Nereden, Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesini eğer yasal mirasçı iseniz; SULH HUKUK MAHKEMELERİNDEN veya NOTER’DEN talep edebilsiniz.

Yasal mirasçılar haricindeki mirasçılar ise (vasiyet alacaklısı, iradi mirasçılar vb.) mirasçılık belgesini sadece SULH HUKUK MAHKEMELERİNE BAŞVURARAK ALABİLMEKTEDİR.  

Bunun yanı sıra kadastro davalarında mirasçılıkla ilgili bir uyuşmazlık mevcut ise, kadastro mahkemelerine de mirasçılık belgesi verebilme yetkisi tanınmıştır.

1-NOTER:

Mirasçılık belgesi verebilme yetkisi noterlere tanınmıştır. Söz konusu belgeyi Türkiyenin herhangi bir yerindeki noterden talep edebilirsiniz. Noterlere yetki tanınmış olmakla birlikte bu yetki sınırsız bir yetki değildir. Noterler, yasal mirasçılar haricindeki mirasçılık belgesi talep edebilecek olanlara (vasiyet alacaklısı, iradi mirasçılar vb.) mirasçılık belgesi verememekte olup, bu mirasçıların mutlaka sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir.

Noterden mirasçılık belgesini talep etmeniz şekle bağlı değildir. Sözlü ya da yazılı olarak mirasçılık belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Yapmış olduğunuz talep noter tarafından tutanak altına alınıp, başvuruyu yapanın yasal mirasçı olduğu tespit edilecektir. Bu tespit aşamasında nüfus kayıtları büyük önem arz etmektedir. Eğer nüfus kayıtları yetersiz ise noterler mirasçılık belgesi düzenleyemez. 

Noterlerden mirasçılık belgesi verilmesi talebini sadece Türk Vatandaşları yapabilir. Noterlerin yabancı ülke vatandaşlarına mirasçılık belgesi verebilme yetkisi bulunmamaktadır. Ayrıca mirasçılık noktasında bir netlik yoksa (belge verilebilmesi için noterin bilirkişi, tanık gibi delillere dayanması ve araştırma yapması gerekiyorsa) noter bu belgeyi düzenleyemez. 

Bununla birlikte mirasbırakanın vasiyeti varsa, mirasçı ile mirasbırakanın soybağı tespit edilmemişse, mirasbırakan hakkında gaiplik kararı verilmişse, mirasbırakan birden fazla vatandaşlığa sahip ise noter bu hallerde mirasçılık belgesi verememektedir. 

Şu hususu da belirtelim ki noterler tarafından verilen mirasçılık belgesine karşı sulh hukuk mahkemelerinde itirazda bulunmanız mümkündür. İtiraz için belli bir süre öngörülmemiştir. Menfaati bulunan tüm mirasçılar, sulh hukuk mahkemelerinde açacakları dava ile her zaman itirazda bulunabilirler.

2-SULH HUKUK MAHKEMESİ:

Mirasçılık belgesini alabileceğiniz bir diğer yetkili makam, sulh hukuk mahkemeleridir.

Yasal mirasçıların mirasçılık belgesini kolaylıkla alabilmeleri için tüm sulh hukuk mahkemeleri yetkili kılınmıştır. Daha açık bir ifadeyle yasal mirasçılar, mirasçılık belgesi talebini Türkiyenin herhangi bir yerindeki sulh hukuk mahkemesinden talep edebilir. İradi mirasçılar ve vasiyet alacaklıları ise mirasçılık belgesini vasiyetin açıldığı yerden, mirasbırakanın son yerleşim yerindeki, sulh hukuk mahkemesinden talep edebilmektedir. 

Mirasçılık Belgesinde Hangi Hususlar Bulunmalıdır?

1- Mirasçılık belgesinde mirasbırakanın kimlik bilgileri ve öldüğü tarihin yer alması zorunludur.

2- Mirasçılık belgesinde tüm mirasçıların ve miras paylarının gösterilmesi zorunludur. Saklı pay oranlarının belirtilmesi zaruri değildir. Bununla birlikte mirasçılık belgesinde payların gösterilmesi, elbirliği ile mülkiyeti ortadan kaldırmamaktadır. Terekedeki tüm mallar paylaşılıncaya kadar mirasçıların hepsi mallar üzerinde elbirliği ile mülkiyete sahiptir. 

3- Mirasçılık belgesinde ‘’aksi sabit oluncaya kadar’’ ibaresinin yer alması zorunludur. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere mirasçılık belgesi ‘’mirasçılık sıfatına’’ sahip olduğunuza ilişkin bir karine yaratmakla birlikte, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez, aksinin ispat edilmesi her zaman mümkündür. 

4- Eğer somut koşullarda miras ret, mirastan çıkarılma, mirastan feragat gibi durumlar gerçekleşmiş ise, bu mirasçıların paylarının mirasçılık belgesinde ayrıca belirtilmesi gerekmektedir. Mirastan yoksunluk durumunun hukuki sonuçları terekedeki malların paylaşılması sırasında dikkate alınacağından, mirasçılık belgesinde mirastan yoksun bırakan durumların belirtilmesi zorunludur.

Mirasçılık Belgesi Talep Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mirasçılık belgesini sulh hukuk mahkemesi aracılığıyla talep edecekseniz; talebinizi dilekçeyle yapmanız gerektiğini ifade edelim. Bu dilekçede mutlaka mirasbırakanın ölüm tarihine, tüm mirasçıların ad-soyad ve ulaşabildiğiniz kimlik bilgilerine, nüfus kayıtlarına yer vermeniz gerekmektedir. Eğer başvuru yaparken nüfus kayıtlarını sunamamış iseniz mahkeme re’sen araştırma ilkesi gereği nüfus kayıtlarını elektronik ortamdan veya nüfus müdürlüğüne müzekkere yazarak dosyaya getirtir. Bu duruma rağmen halen nüfus kaydı yok ise mirasçı olduğunuzu her türlü delille ispatlamanız mümkündür. 

Öncelikle mirasçılık belgesi, çekişmesiz yargı işidir. Bununla birlikte mirasçılık belgesini hasımlı talep ederek, hukuki yararda mevcut ise çekişmeli yargı işi olarak elde edebilirsiniz. Eğer mirasçılık belgesi çekişmeli yargı işi neticesinde verilmiş ise ilam niteliğinde olacağından, kesin hüküm teşkil edecektir. 

Usulüne uygun bir başvuru sonucunda sulh hukuk mahkemesi hakimi, şekli bir inceleme yaparak talebin kabulüne ya da reddine karar verir. Hakimin talebinize ilişkin takdir hakkına sahip olmadığını ifade edelim.

Mirasçılık Belgesiyle Hangi İşlemleri Yapabilirsiniz?

Mirasçılık belgesiyle birlikte terekedeki mallar üzerinde tasarrufta bulunabilir, mallara dair resmi işlemler yapabilirsiniz. Bu durumu somutlaştıralım;

  • Mirasbırakanın banka hesaplarında para bulunuyorsa, bu parayı mirasçılık belgesi sayesinde payınız oranınca çekebilirsiniz. Bu süreçten kısaca bahsedersek, öncelikle banka tarafından verilecek yazı ile vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunan mirasçı veraset ve intikal beyannamesini vererek veraset ve intikal nedeniyle borcu yoktur yazısını almalı ve bu yazıyı bankaya ibraz etmelidir. Mirasçının bu ibrazı ile birlikte bankadaki para , payı oranına göre kendisine verilebilir. Eğer bankadaki para vadeli ise parayı alabilmeniz için vadenin dolması beklenir. Ancak tüm mirasçılarla birlikte müracaat ederseniz vade bozularak tarafınıza ödeme yapılabilmesi mümkündür. 
  • Terekede bulunan taşınmaz varsa, mirasçılık belgesi almanız sayesinde payınıza düşen taşınmazın kendi adınıza tescilini talep edebilirsiniz. Buradaki süreç de yukarıdaki sürece benzer olup, öncelikli olarak taşınmazın bulunduğu yerdeki ilgili tapu müdürlüğüne giderek; vergi dairesinden alınmış veraset ve intikal vergi borcu yazısını, mirasçılık belgesini ve nüfus cüzdanı fotokopisi, fotoğraf, taşınmaza ilişkin emlak beyan değeri ve tapu belgelerini vererek kendi adınıza intikal talep edebilirsiniz. Eğer tüm mirasçılarla birlikte başvurmuşsanız intikal paylı mülkiyet şeklinde yapılırken, tek bir mirasçı başvurmuşsa intikal elbirliği mülkiyet şeklinde yapılacaktır. 
  • Mirasbırakanın motorlu taşıtları mevcut ise, mirasçılık belgesiyle birlikte trafik tescil müdürlüğüne başvurarak tescilini talep edebilirsiniz. Başvuru yaparken mirasçılık belgesini, vergi dairesinden alınmış veraset ve intikal borcu yoktur yazısını, ayrıca yine vergi dairesinden alacağınız motorlu taşıtlara ilişkin borcu yoktur yazısını, trafik tescil müdürlüğüne vermeniz gerekmektedir. 
  • Mirasçılık belgesiyle birlikte terekeyle ilgili davalarda taraf sıfatı kazanmaktasınız. Terekeyle ilgili davalara müdahil olabilmeniz için mirasçılık belgesi almanız şarttır.
  • Tereke üzerinde koruma önlemi alınmış ise mirasçılık belgesini ibraz ederek bu resmi idareyi sonlandırabilir ve taşınır malları teslim alabilirsiniz.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası 

Israrla ifade ettiğimiz üzere mirasçılık belgesi , maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediğinden aksinin kanıtlanması ve hükümsüzlüğünün talep edebilebilmesi mümkündür. Bu sebeple eğer mirasçılık belgesi usulüne uygun bir şekilde alınmamışsa, belgede tüm mirasçılar yer almıyorsa, mirasçıların payları gerçeği yansıtmıyorsa, bu sebeplerden birinin mevcut olması halinde belgenin hükümsüzlüğünü ve iptalini dava açarak talep edebilirsiniz. 

Belgenin gerçeği yansıtmadığını davayı açan taraf ispatla mükelleftir. Bununla birlikte mirasçılar, iptalini istedikleri mirasçılık belgesinin gerçeği yansıtmadığını her türlü delille ispat edebilirler. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top