Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi – Mükerrer 20/B Maddesi Uyarınca Gelir Vergisinden İstisna Tutulma Şartları

En son şu tarihte güncellendi: 22 Ekim 2023

Günümüzde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte google üzerinden gelir elde etmek birçok insanın tercih ettiği yöntemlerden biri haline geldi. Google üzerinden gelir elde edilmesi genellikle google tarafından geliştirilen ‘’Google Adsense’’ reklam sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sistem üzerinden elde edilen gelirler genel görüşçe ticari kazanç kabul edildiğinden, kanunlarımız uyarınca gelir veya kurumlar vergisine hem de KDV’ye tabi olmaktadır. Bununla birlikte 7338 No’lu Kanunla birlikte 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa mükerrer 20/B maddesi eklenmiş ve bu madde uyarınca 2023 yılı için 1.900.000 TL’yi aşmayan google reklam ve YouTube gelirleri belli şartların gerçekleştirilmesi halinde gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Bu yazımızda ilgili istisna düzenlemesinden detaylıca söz edeceğiz.

Google AdSense Sistemi Nedir ve Nasıl Kazanç Elde Edilir?

Google AdSense sistemi aslında web sitesi veya YouTube kanalı gibi mecraları  olan yayıncıların para kazanabilmesine imkan sağlayan bir reklam sistemidir. Burada google üzerinden reklam vermek isteyen kişiler google adsense sistemine kayıt olmakta ve belli bir bedel ödeyerek reklamlarını yaptırmaktadır. Daha açık bir ifadeyle ‘’Google AdSense’’ sistemine kayıt olan kişi veya kurumlar, reklamlarını bu sistem aracılığıyla internet sitelerinde yayınlatabilmektedir. Bu sayede web sitesi veya YouTube kanalı olan kişiler de kendi kanallarında google adsense sistemine kayıtlı olan kişi ya da firmaların reklamlarını yayınlayarak, yayınlanan reklamlar sayesinde para kazanmaktadır. 

Bu sistem üzerinden kazanç elde etmek isteyen yayıncılar öncelikle Google Adsense sistemine kayıt yaptırmalıdır. Bu sayede kendi internet sitelerinizde veya YouTube kanalınızda google adsense reklamı yayınlayabilir ve tıklanma oranları, izlenme ve paylaşılma ölçütlerine bağlı olarak google tarafından belli bir ücret kazanabilirsiniz. Her bir içerik için reklam ücreti değişmekte olduğundan bu yolla elde ettiğiniz kazanç tutarları ay ay değişiklik gösterecektir. Ayrıca tarafınıza ödemeler aylık olarak, yurtdışında bulunan Google Ireland Limited firması tarafından yapılacaktır.

Eğer Google Adsense geliri elde ediyorsanız ve bu gelir birden fazla dönemlerde gelmiş ise almış olduğunuz gelir, gelir veya kurumlar vergisine hem de KDV ‘ye tabi olacaktır. Eğer gelir vergisi istisnasından yararlanmadıysanız veya yararlanma şartlarını taşımıyorsanız elde ettiğiniz gelir için sermaye veya şahıs şirketi kurmanız, gelirinizin tamamını beyan etmeniz ve gelen paralar için fatura kesmeniz gerekmektedir.

Google AdSense Üzerinden Elde Edilen Gelirlerin Gelir Vergisi Bakımından Değerlendirilmesi

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere web sitesi veya YouTube kanalı gibi sosyal medya platformu sahipleri, google adsense sistemine kayıt olarak sahip oldukları mecralarda reklam yayınlayabilmekte ve bu reklamların gösterim sayısı, tıklanma oranları, paylaşım oranları gibi kriterleri değerlendirilerek Google’dan her ay ödeme alabilmektedir. 

Reklam yayınlayan yayıncıların elde ettikleri gelirler doğrudan onların kullanımı ile elde edilen bir kazanç olmadığından ve bu gelir reklam gösterimi dolayısıyla reklam gelirlerinden alınan pay şeklinde elde edildiğinden, söz konusu kazanç ticari kazanç olarak kabul edilmektedir. 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazanç olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte bir faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edilmesi için faaliyetin devamlı olması, faaliyetin belli bir organizasyon dahilinde yapılmış olması ve sermayeyle emeğe dayalı olarak icra edilmesi gerekmekte olup, bu şartları taşıyan kazançlar ticari kazanç olarak tespit edilecektir. Kanunumuzda gerçek gelirin vergilendirilmesi esas olduğundan, elde edilen gelirlerin yanı sıra bu gelirlerin elde edilmesi için gerçekleşen giderlerin de doğru araştırılması ve buna göre hesap yapılması oldukça önemlidir. Uygulamada vergi müfettişleri rapor düzenlerken veya takdir komisyonu kararı ile cezalı vergi tarhiyatı yapılırken gerçek giderlerin araştırılmadığı ve varsayıma dayanarak gelirin belli bir oranının gider olarak hesaplandığı görülmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde Vergi mahkemesine başvurarak dava açabilirsiniz. 

Her ne kadar web sitenize veya YouTube kanalınıza yüklediğiniz içerik sayesinde bir defaya mahsus gelir elde etseniz de söz konusu içerikler yüklü kalmaya devam edeceğinden ve bu içerikler sayesinde gelecek dönemlerde de kazanç elde etme imkanınız olacağından geliriniz sürekli kabul edilmekte ve gelir vergisi yönünden mükellef olmaktasınız. Bu sebeple internet sitesi veya YouTube kanalı üzerinden yayınlanan reklamlardan dolayı yurt dışında bulunan Google firması tarafından yapılan ödemeler ticari kazanç olarak değerlendirilmekte ve elde edilen gelir ticari kazanca dahil edilerek vergilendirilmektedir.

Sosyal İçerik Üreticileri İle Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiricileri, Mükerrer 20/B Maddesi Uyarınca Şartların Gerçekleşmesi Halinde Gelir Vergisinden İstisna Tutulmuştur

7338 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa mükerrer 20/B maddesi eklenmiştir. Buna göre 01/01/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulmuştur.

Youtube kanalınızdan, web siteniz üzerinden yayınlanan google adsense reklamlarından veya sosyal medya fenomeni olarak elde ettiğiniz gelirlerden dolayı söz konusu istisnadan faydalanabilmeniz için elde ettiğiniz kazancın 01/01/2022 tarihinden sonra elde edilmesi, kazancınızın 2023 yılı için 1.900.00 TL’yi aşmaması, Türkiye’de kurulu bankalarda bu durum için bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm ödemelerin münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara gelen tutar üzerinden aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı (stopaj kesintisi) yapacak ve sizin adınıza beyan edip vergiyi ödemekle yükümlü olacaktır. Bu gelir ayrıca KDV’ye tabi olmayacaktır. Ayrıca başka faaliyetlerden kaynaklanan kazanç ya da iratlarınızın bulunması istisnadan faydalanmanıza engel değildir.

Elde edilen kazançlarının toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı  (2023 yılı için 1.900.00 TL’dir) aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre (Türkiyede kurulu bankalardan birinde hesap açarak gelirini münhasıran bu hesap aracılığıyla almayanlar) tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. 

İstisnaya ilişkin şartları taşınmamanıza rağmen istisnadan faydalanmışsanız, bu durumun tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tarafınızdan tahsil edilecektir.

Gelir Vergisi İstisnasından Faydalanabilmeniz İçin Gerekli Şartlar

Öncelikle söz konusu istisnadan; internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir. Söz konusu istisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının bir önemi bulunmamaktadır.

1- İstisnadan yararlanabilmeniz için yukarıda sayılan faaliyetlerde bulunan kişilerin, bu faaliyetleri sonucu elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini için Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları şarttır. 

Söz konusu istisnadan yararlanabilmek amacıyla Türkiye’de kurulu bankalar nezdinde yeni hesap açılması halinde hesap açılış tarihinden itibaren, mevcut hesabın kullanılacak olması halinde ise mevcut hesabın bu amaçla kullanılacağına dair istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren 1 ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin (banka adı, banka şubesi, iban numarası) tarafınızca bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

2- İstisnadan faydalanmak isteyen mükellefler, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak, istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi” (İstisna Belgesi) alması gerekmektedir. 

3- Başvuruda bulunanların istisna kapsamına giren faaliyetleri, başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisine tabi ise, vergi dairelerince mükelleflerin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, bu faaliyetlerin istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespiti veya uygun faaliyet kodunun tesisi gerçekleştiği takdirde istisna için başvuru sahiplerine istisna belgesi verilecektir. 

Başvuru öncesinde başvuran kişilerin ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetleri bulunmuyorsa, istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgesi direkt olarak verilecektir. 

4- İstisna şartlarını taşıyan mükellefler artık istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ve diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.

Varlık Barışı

Varlık barışı; gerçek veya tüzel kişilerin, yurtiçi veya yurtdışındaki varlıklarını kayda alma imkanı sağlayan bir düzenlemedir. Varlık barışından yurt dışında para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabileceği gibi ayrıca Türkiyede bulunan ancak 05/07/2022 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklara (para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar) ilişkin gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar yararlanabilir. Varlık barışından yararlanma, 31/03/2023 tarihine kadar devam edecektir.  

31/03/2023 tarihine kadar varlık barışından yararlanabilir, vergi dairelerine bildirimde bulunulabilir, beyan edilen söz konusu varlıkların dönem kazancı dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydettirilebilir ve vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi tarh edilebilir. %1 oranındaki vergi , yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmelidir. Bu ödemenin gerçekleşmesi halinde ise artık bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılması mümkün değildir.

Google AdSense Üzerinden Elde Edilen Gelirin Katma Değer Vergisi (KDV) Bakımından Değerlendirilmesi

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, verginin konusunu teşkil eden işlemler düzenlenmiş ve Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu açıkça düzenleme altına alınmıştır.

Görüldüğü üzere Katma Değer Vergisine tabi olunması için Türkiye’de yapılan bir işlem olması gerekmektedir. İşlemin Türkiye’de yapılmasından kastın ne olduğu yine aynı kanunun 6. maddesinde ifade edilmiştir;

Madde 6 – İşlemlerin Türkiye’de yapılması: 

  1. Malların teslim anında Türkiye’de bulunmasını, 
  2. Hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade eder.

İlgili düzenlemeden anlaşılacağı üzere teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olması için; mal ise malların teslim anında Türkiye’de bulunması, hizmet gerçekleşmiş ise hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de faydalanılması gerekmektedir. 

Katma Değer Vergisinden hizmet ihracı kapsamında istisnadan yararlanılabilmesi için kanunun 11. maddesindeki kriterlerden birinin gerçekleşmesi gerekmektedir. 

Madde 11 – Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır: 

  1. İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri..

Görüldüğü üzere KDV yükümlülüğünden istisna sayılabilmeniz için reklamların yurtdışındaki müşteriler için yapılması, reklam içeriğinin yurtdışındaki müşterilere hitap etmesi veya hizmetten yurtdışında faydalanılması gerekmektedir. Eğer reklam hizmetleri Türkiye’de ifa edilmişse, reklam içerikleri Türkçe ise ve Türkiye’de yararlanılmışsa bu işlemin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayacak ve istisna kapsamına giremeyecektir. Böyle bir durumda google reklam gelirleriniz KDV’ye tabi tutulmakta olup, KDV oranı ilgili kanun uyarınca %18’dir.

Bu yazı sizi ilgilendiriyorsa şunu da muhakkak okuyun: Vergi Ziyaından Dolayı Ceza İhbarnamesi Geldi Ne Yapmalıyım?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top