Devam Eden Ceza Davasıyla ve Mahkumiyetle İltica Etmek-En Güvenli İltica Ülkeleri Listesi ve Aşamaları

En son şu tarihte güncellendi: 30 Kasım 2023

Bundan yıllar önce henüz çocuk iken çizgi filmlerde izlediğimiz iyi adamların karşısındaki kötü adamları tutardım. Bunu neden yaptığımı anlamazdım o yaşlarda. Ancak sonradan fark ettim ki iyi insan ve kötü insan kavramında çok  büyük sorunlar var. Sistemin dönen çarklıları içerisinde hayatını korkakça yaşayan ve devlere kölelik ile geçiren “iyi insanın” karşısında “bağımsızlık ve özgürlük duygusu üstün olan “kötü insanı” kötü olarak görmemiz beklenir. Oysa ki en büyük ve gerçek kötü insanların ve kötülüklerin o sözde iyi insanların beslediğini görebilecek bütünsel zeka maalesef toplumun çoğu bireyinde yok.

Mesela somut bir örnek vereyim size. “Ormana kaçak gecekondu yapmak” elbette kağıt üzerinde kötü bir şey. Bunları yapanlara toplumdaki bireylerin çoğu, ilk etapta “kötü insan” diye parmakla gösterirler. Ancak peki ya mesela hayal dünyasındaki (Türkiye’yi kast etmiyorum bu örneği verirken, şikayet falan ederler şimdi boş yere başımız ağrımasın) eğer ki bir toplumdaki tüm imarlı arsalar bir avuç “iktidar yalakası” insan elinde toplanmış ise ve bu arsalardan birisinde haddinden 10-100 kat para verip ev almanın diktatör rejimi dolaylı yoldan besleyeceği ve bireyi köleleştireceği gerçeği karşısında ormana gecekondu yaparak bağımsız ve özgür yaşayan insana ne kadar kötü diyebiliriz? Bozuk bir düzende; iyi bir insan olmak; “bu hayali ülkenin rantiyecilerini zengin edip banka kredisi ile yaşayıp fakir bir hayat sürmek” anlamına geliyorsa sözde iyi bir insan olup ve bu sözde iyi insanların avukatlığını üstlenmek, onların kahramanlığını üstlenmek, Spiderman olmak bu hayal ülkesinde ne kadar mantıklı? Bu hayal ülkesinde yaşayan sözde kötü bir insan olan “orman gecekonducusu“; günün sonunda, rantiyeciye ve siyasi iktidarı ele geçirmiş dış güç maşası diktatörlere destek vermeyerek ülkesinin geleceği için çok daha faydalı bir bireye bilerek ya da bilmeyerek dönüşmüyor mu?

Size bu yukarıdakilerden daha acı bir gerçek yazayım. Artık “gerçek iyi insan” olmak ister istemez eskisinden çok daha kriminal olmayı mecbur kılıyor… Gelir dağılımı adaletsizliği arasındanki uçurum arttıkça, makineleşme arttıkça, yapay zeka destekli robotlaşma arttıkça tıpkı distopya romanlarındaki gibi iki parça ekmek için illegal komünlerde küçük örgütler halinde yaşayan ve merkezlerden uzakta sistemin tamamen dışında yaşayan fakir insanlara dönüşeceğiz. Sabancı değilseniz, Koç değilseniz, Özyeğin değilseniz bu makus kader sizi veya çocuklarınızı yahut torunlarınızı bulacak… Zannetmeyin ki siz ve o çok ulvi mesleğiniz bunlardan nasibini almayacak… İşin komiği Sabancı bile olsanız günün sonunda bu tezgahın giyotinine düşmeyeceğinizin garantisi yok. Çünkü devleri dev yapanlar kullardan ve köle ruhlu insanlardan başkası değil ve bu köle ruhlu insanların en büyük özelliklerinden birisi sihirden ve medyadan etkilenmesidir, eğer bir gün Sabancı’dan daha iyi sihir yapan, reklam yapan dev çıkarsa Sabancı’nın da pabucu kısa sürede dama atılabilir.

Bu yazıda iltica etmek hakkında, size en çok işe yarayacak hap bilgiler yer alacak. Eğer ki hakkınızda bir ceza yargılaması var ise, kesinleşmiş mahkumiyet hükmü var ise ve yurtdışına iltica oluyla kaçma planınız var ise bu yazıda ilginizi çekebilecek detaylara rastlayabilirsiniz.

Bu yazımızla birlikte şu yazımız benzeri konuları ele almaktadır (bu yazımız kesinleşmiş mahkumiyet ve devam eden ceza davası sürerken iltica hakkındadır, linkteli ise savcılık soruşturması aşaması ile ilgilidir) : Savcılık Soruşturması Sırasında İltica Etmek-Yurt Dışına Kaçmak

UYARI: BU YAZIDA SİZE İLLEGAL BİR ŞEY YAPMANIZ ÖNERİLMİYOR. BU KONUDA TÜM SORUMLULUK SİZE AİTTİR, TÜRK KANUNLARINA UYMANIZ ÖNERİLİR.

İltica Başvurusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

1)İnternet üzerinden ya da başka ülkeden iltica başvurusunda bulunmak mümkün mü?

Bu mümkün değildir. Bir şekilde bizzat o ülke sınırları içerisine girmeniz gerek.

2) İltica başvurusu reddedilirse bir daha o ülkeye giriş yapabilir miyim?

Maalesef  iltica başvurusu reddedildikten sonra aynı ülkeye tekrar girmek istediğinizde göç otoriteleri sorun yaratabilecektir. Bu sebeple bu riski göz önüne alarak hareket emteniz önerilir.

3) Hakkımda ceza davası var iken iltica başvurusunda bulunmak mümkün mü?

Hakkınızda devam eden bir ceza yargılamasının var olması iltica başvurusu yapmanızın önünde engel teşkil etmeyecektir. Masumiyet karinesi gereği bu dava kesinleşene kadar masum sayılırsınız. Bu kural uluslarası bir ceza normu olup evrensel bir kuraldır. Dünyanın her yerinde aynı şekilde geçerlidir.

4) İltica başvurusu sonuçlanıncaya kadar başvuru yaptığım ülkede serbestçe gezebilir miyim?

Bu durum iltica başvurusunda bulunduğunuz ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Ancak genellemek gerekirse çoğunlukla iltica başvurusunda bulunanları belirli bir kampa alıyorlar ve bu kampta giriş çıkış saatleri belli olacak şekilde zorunlu olarak konaklattırıyorlar (Almanya gibi ülkelerde).

5) İltica başvurusu yaptığımda adli sicilime bakarlar mı?

İltica başvurusu yaptığınız ülke siz adli sicil belgenizi vermediğiniz sürece kontrol edemezler. Ancak eğer ki güncel tarihli temiz bir adli sicil belgesi olmadan iltica talebinde bulunursanız bu durumda işiniz daha da zorlaşacaktır.

6) İltica başvurusu yaptığımda ve reddedildiğinde nasıl bir süreç işler?

Bu durumda sınır dışı edilirsiniz. Ancak elbette eğer ki yanınızda pasaportunuz yok ise ve hangi ülkeye tabi olduğunuzu beyan etmediyseniz “vatansız kişi” muamelesi görür ve buna göre ayrı prosedüre tabi tutulursunuz.

7) Vatansız kişi olarak iltica edebilmek için şartlar

Vatansız kişi olduğunuzun tespiti linkteli göç idaresi prosedürlerine göre yapılır. Vatansızlık konusunda kanunda aşağıdaki şekilde tanımlama mevcuttur:

8) Hakkımda kesinleşmiş mahkumiyet hükmü var iken iltica edebilir miyim?

Hakkınızda kesinleşmiş yahut kesinleşmemiş mahkumiyet hükmü bulunması ilticaya engel teşkil etmez. Bu konuda yanlış söylentiler ve rivayetler var. Bunları dikkate almamak gerek. Ancak elbette hakkınızda kesinleşmiş yahut henüz kesinleşmemiş mahkumiyet var iken iltica etmek normalden daha sıkı şartlar altında ve çetrefilli olacaktır. Bu konuda özel danışmanlık almanız zaruridir.

Vatansızlığın tespiti-MADDE 50 – (1) Vatansızlığın tespiti Genel Müdürlükçe yapılır. Vatansız kişilere, Türkiye’de yasal olarak ikamet edebilme hakkı sağlayan Vatansız Kişi Kimlik Belgesi düzenlenir. Başka ülkeler tarafından vatansız kişi işlemi görenler bu haktan yararlandırılmaz. (2) Vatansız kişiler, Vatansız Kişi Kimlik Belgesi almakla yükümlü olup, belge Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak valiliklerce düzenlenir. Hiçbir harca tabi olmayan bu belge, ikamet izni yerine geçer ve iki yılda bir valiliklerce yenilenir. Vatansız Kişi Kimlik Belgesinde yabancı kimlik numarası da yer alır. (3) Vatansız Kişi Kimlik Belgesine sahip olarak Türkiye’de geçirilen süreler, ikamet sürelerinin toplanmasında hesaba katılır. (4) Vatansız Kişi Kimlik Belgesi, kişinin herhangi bir ülke vatandaşlığını kazanmasıyla birlikte geçerliliğini kaybeder. (5) Vatansızlık durumlarının tespiti ve Vatansız Kişi Kimlik Belgesiyle ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Kaynak

Görüleceği üzere vatansızlık statüsü edinebilmek için belli prosedürlerden geçmeniz gerekmektedir. Yani mesela bir ülkeden kaçıp başka bir ülkeye iltica ettiğinizde halihazırda vatanınız olmasına rağmen “ben vatansızım” dedinizde bu konuda araştırma ve sorgulamalar yapılmaktadır. Sahiden vatansız olabilmek için ise “vatandaşlıktan çıkma prosedürünü” işletmeniz gerek. Vatandaşlıktan çıkma konusunda ise ülkemiz kaymakamlıklarından birisinin şu şekilde çok güzel bir rehberi mevcut bu rehbere linkten ulaşabilirsiniz.

Hollanda’ya İltica Talebinde Bulunmak

 

Bunun için aranan şeyler net bir şekilde bellidir. Aşağıdakilerden en az birisi sizde mevcut olmalıdır.

  • ırkınız, dininiz, uyruğunuz, siyasi görüşünüz nedeniyle veya ayrımcılığa uğrayan bir sosyal gruba ait olduğunuz için, geldiğiniz ülkede zulüm görmekten korkuyorsanız.
  • geldiğiniz ülkede ölüm cezası, işkence veya başka türlü insanlık dışı muameleyle karşı karşıya kalma riski altındaysanız.
  • geldiğiniz ülkede savaş gibi bir silahlı çatışmadan kaynaklanan şiddetin mağduru olmaktan korkuyorsanız.

Hollanda’ya iltica edince IND adı verilen göç idaresi kurumuna neden kaçtığınıza dair tüm bilgileri açık ve eksiksiz olarak vermeniz önemlidir.

“Göç ve Vatandaşlığa Geçme Dairesi ” (IND) adı verilen daire sunduğunuz belgelere ve IND ile yaptığınız görüşmelere dayanarak size iltica oturum izni verilip verilmeyeceğine karar verir.
Hollanda cinsel yönelim ve siyasi görüş konusunda en hoşgörülü devletlerden birisi. Bundan ötürü; eğer ki hakkınızda siyasi sebepten yahut cinsel yönelimden ötürü bir sorun yahut tehdit var ise Hollanda sizin için doğru bir tercih olacaktır. Ancak şunu da unutmamak gerek, Hollanda’da son zamanlarda yükselen göçmen karşıtlığı ve siyasi atmosferin bu doğrultuda şekillenmesi iltica edecekler için süreçleri kesinlikle daha da zorlaştıracaktır.

İsveç’e İltica Etmek

Kültürel çoğulculuğun kalesi olan İsveç’in kapıları din, dil, ırk ve renk ayırt etmeksizin her milletten insana açıktır. İsveç halkı genel olarak misafirperver ve hoşgörülü bir millettir. Ancak elbette bu hoşgörünün ve misafirperverliğin de bir sınırı, çerçevesi var. Bu bölümde isveç’e iltica etmek hakkında tecrübelerimiz ve yabancı kaynaklardan da yararlanarak size kısa bir rehber yazacağız.

İsveç’e iltica 6 süreçten oluşmaktadır. Bunlar sırası ile aşağıdaki gibidir:

  1. Kimliğinizi Belirtme Zorunluluğu:
    • Pasaport veya diğer kimlik belgelerinizi sunarak kimliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.
    • Kimliğinizi göstermek; İsveç’teki Göçmenlik Ajansı’nın daha doğru karar vermesine yardımcı olmaktadır.
    • Kimlik belgelerini sunamıyorsanız, doğum belgesi, aile veya askeri kayıtlar gibi alternatif yollarla kimliğinizi kanıtlamaya ve ispatlamaya çalışmalısınız.
  2. Mülteci Olarak Kayıt:
    • Fotoğraf ve parmak izi alınarak sizi sisteme mülteci olarak kaydederler.
    • İsim ve diğer bilgiler, kimlik belgelerinde verilen bilgilere dayanarak kaydedilir. (bu bilgiler yok ise vatansız muamelesi görürsünüz ve farklı prosedür işletilir)
    • Farklı cinsiyet veya isim kullanma isteği varsa bildirilmelidir (LGBT durumu var ise beyan edilmelidir).
  3. Başvuru İncelemesi:
    • Başvuru sonrası belgeler ve parmak izi kontrolü incelenir. (bu parmak izi konusunda son yıllarda çoğu devlet birbiri ile veri paylaşımına gitmektedir, her ne kadar kişisel veri yasaları söz konus olsa da kamu güvenliği bahane edilerek istihbarat ajansları vasıtasıyla veri paylaşımı yapılmaktadır)
    • İhtiyaç halinde başvuruya ek bilgiler eklenir
    • (eğer ki ek belge istedilerse bu genelde olumsuz duruma değil tersine olumluya işarettir).
    • Başvuru, devam eden soruşturma için hazırlanır. (Eğer ki sorunsuz şekilde sığınma hakkı verilmesini amaçlıyorsanız; fakat buna rağmen bunun için gerekli hiçbir geçerli mazeretiniz olmadığı açıksa, iltica başvurunuzu soruşturucu idari birim size Mülteci Ajansı’nın size herhangi bir sığınma nedeni görmeyi düşünmediğini ve birkaç hafta içinde bir kararın size verileceğini açıklayacaktır. Eğer hiçbir geçerli nedeniniz yoksa, hemen geçerli olan bir giriş reddi kararı alacaksınız.)
  4. Sığınma Başvurusu ve Bekleme:
    • Sığınma başvurusu İsveç’te kararlaştırılacaksa, başvuru sahibi bekleyebilir. (Eğer başvurunuz İsveç’te kararlaştırılacaksa, Mülteci Ajansı’nın size oturma izni hakkına sahip olup olmadığını belirlemesini beklerken burada kalabilirsiniz.)
    • Bekleme süreleri ve toplantılara çağrılma durumu kişiden kişiye değişebilir. (Sığınma soruşturmanıza gelene kadar uzun bir süre geçebilir. Daha sonra, İsveç’te sığınma talebinizle ilgili daha fazla bilgi vermek için fırsata sahip olacaksınız, size ne olduğunu ve ülkenize geri dönmek zorunda kalırsanız ne olabileceğini net ve detaylı şekilde açıkça anlatmanız gerek. Karar almadan önce birkaç toplantıya çağrılabilirsiniz.)
  5. İnceleme ve Karar Aşaması:
    • Soruşturucu, başvurunun incelenmesi için gerekli olanı belirler.
    • Başvuru sahibi, başvurunun nedenini ve ülkesine dönmek durumunda ne olabileceğini anlatır.
    • Başvurunun kabul edilip edilmeyeceğine dair kararın alınması zaman alabilir.
  6. Adres Bildirimi Aşaması:
    • Taşınma durumunda yeni adresinizi idari kurumlara bildirmeniz önemlidir.
    • Mülteci Ajansı’nın iletişim kurabilmesi için postanızı (e posta değil fiziki posta adresinizden bahsetmekteyiz) düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Bu süreçte mülteci adaylarına, kimlik bilgilerini belirtme, başvuru incelemesi, bekleme süreleri ve iletişim konularında bilgilendirme yapılır.

Almanya’ya İltica Etmek

Şu anda iltica başvurusunda bulunan Türk’lerin çoğunluğu Almanya’yı tercih ediyor. Bunun sebebi genelde yerleşik akrabalarının Almanya’da olmaları, dil aşinalığı, Almanya’ya iltica eden tanıdıkların çokluğu sıralanabilir. Aslında şu an Almanya Türklerden gelen iltica taleplerinin önemli bir kısmı reddediliyor. Bunun sebebi “belirli bir kimliğin arkasına sığınıp” soyut iddialarla ırkçılık, siyasi görüş nedeniyle baskı, zulüm görüldüğü iddiasının “somut deliller ve vakılarla” desteklenememesidir.

Arkadaşlar şu an Almanya’ya en çok iltica başvurusunda bulunan 3 milletten birisi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarıdır. Aşağıdaki grafiğe iyi bakın:

Ekim ayında ise toplam 31 bin 887 başvurunun 9 bin 692’si Türk vatandaşlarından geldi.  Türklerin payı ekim ayında yüzde 30 oldu. İlk sırada yüzde 33  ile yine Suriye vatandaşları yer aldı (dipnot: 3).

Hal böyle olunca da Alman makamları da yüksek ret oranları ile gereğini yapıyor. Şu an Almanya’ya iltica etme prosedürleri şu şekildedir (dipnot 4):

Almanya’ya iltica aşamaları sırasıyla şunlardır: Giriş ve Kayıt Aşaması, Kotaya Göre Dağılım, Sorumlu Karşılama Aşaması, Kişisel Başvuru Aşaması, Dublin Prosedürü Yönünden İnceleme, Mülakat Aşaması, Karar Aşamasıdır. Karar aşamasında şu şekilde kararlar çıkar:

  • Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’ne göre mülteci statüsü verilmesi (Sığınma Kanunu’nun 3. maddesinin 1. fıkrası), (umarım bu karar verilir)

  • Sığınma hakkının tanınması (Temel Kanun’un 16a maddesi),

  • Yan koruma hakkının verilmesi (Sığınma Kanunu’nun 4. maddesinin 1. fıkrası),

  • Sınır dışı etme yasağının uygulanması (İkamet Kanunu’nun 60. maddesinin 5 veya 7. fıkraları),

  • Sığınma başvurusunun temelsiz olarak reddedilmesi, (bu durumda aşağıdaki yargı aşamalarına göz atın)

  • Sığınma başvurusunun “açıkça temelsiz” olarak reddedilmesi (Sığınma Kanunu’nun 29a ve 30. maddeleri),

  • Sığınma başvurusunun geçersizliğine dair nedenlerle reddedilmesi (Sığınma Kanunu’nun 29. maddesinin 1. fıkrası). Kaynak: Bu konuda dev bir rehberimiz var şuradan detaylıca göz atabilirsiniz Almanya’ya İltica Etme Süreci İle İlgili Tüm Aşamalar ve İltica Ret İtiraz Dava Süreci

 

Fransa’ya İltica Etmek

Almanya’dan sonra Türkiye’den en çok iltica edilen ülke Fransa. Bu alt başlıkta da suç şüphesi altında iken Fransa’ya iltica etmek hakkında kaleme alacağız.  Bu kısa ve öz yazıyı yazarken yararlandığımız Fransız menşeili kaynak dipnot 5’tedir. Fransa her ne kadar milliyetçiliğin yüksek olduğu bir ülke olsa da söz konusu insan haklarına geldiğinde; eğer ki ortada somut deliller var ise, “Fransa çıkarları, kamu güvenliği ile zıt düşülmüyorsa” bu durumda kapılarını size sonuna kadar açar.

Fransa’ya sığınma başvurusu yapmak istiyorsanız, bu karmaşık sürecin adımlarını bilmek önemlidir. İşte başvuru sürecinin kısa bir özeti:

1. Adım: SPADA

SPADA nedir?

SPADA, “Asyl Arayanlar İçin İlk Karşılama Birimi” anlamına gelir. Bu birlik, randevunuzu düzenlemenize yardımcı olması için ziyaret etmeniz gereken bir kuruluştur.

  • Eğer ki  “Ile-de-France bölgesi içindeyseniz”  bir SPADA randevusu almak için Ofii’ye (Fransız Göç ve Entegrasyon Ofisi) başvurmalısınız.
  • Ile-de-France bölgesi dışında yaşıyorsanız doğrudan bulunduğunuz departmandaki SPADA’ya başvurmalısınız.

SPADA randevusunda neler yapılır?

SPADA, sığınma başvuru kayıt formu ve özel bir sığınma başvuru hizmet merkezi randevusu için size bir davetiye sağlar. Yani ülkede gezerken kolluk kuvvetleri sorduğunda göstereceğiniz belgeler bu süreçte yaratılır.

2. Adım: GUDA

GUDA nedir? GUDA, “Özel Sığınma Başvuru Hizmet Merkezi” anlamına gelir. Prefektörlük binasında bulunan GUDA, prefektörlük ve Ofii ajanlarından oluşur.

Bize en çok yöneltilen sorulardan birisi “GUDAs nerede bulunur?” sorusudur. Fransa anakarasında 34 GUDA bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birisi ile GUDA aşamasını tamamlayabilirsiniz.

GUDA randevusunda neler yapılır?

Bu aşamasa “Prefektörlük ajanı”  ile başlayan ve ardından “Ofii ajanı” ile devam eden bir dizi sorgulama işlemi gerçekleşir. Bu işlemler arasında kişisel bilgilerin doğrulanması, parmak izinizin alınması, bireysel mülakat ve başvurunuzun türüne dair bilgilendirme de bulunmaktadır. 

3. Adım: Ofpra

Ofra’nın açılımı “Office française de protection des réfugiés et apatrides”‘dir. Bu kurum “Mültecilerin ve Apatridlerin Korunma Ofisi”‘dir.  Başvurunuz GUDA’da kaydedildikten sonra, bunu Ofpra’ya sunmanız gerekecektir.

“Ofpra’ya sığınma başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna gelecek olursa cevap son derece basit: “Başvurunuzun tamamını içeren belgeleri, başvuru tarihinden itibaren 21 gün içinde Ofpra’ya göndermelisiniz“.

Sonuç

Başvurunuz tamamsa:

  • Genellikle bir mülakat davetiyesi ile birlikte bir giriş mektubu alacaksınız.
  • Başvurunuzun Ofpra’ya gönderildiğini teyit eden bir e-posta ve/veya metin mesajı alacaksınız.

Şayet başvurunuz eksikse:

  • İhtiyacınız olan ek bilgileri talep eden ilave bir bir mektup tebliğ alacaksınız.
  • Ardından başvurunuzu tamamlamak için size ekstra 8 gün daha verecekler (bu sürelere kesinlikle dikkat edin).

Unutmayın: Bu süreyi aşarsanız, sığınma başvurunuzun incelenmesine son verme kararı alınacaktır. Bu durumda başvurunuzu tekrar açtırmak için 9 ayınız olacaktır.

Kaynakça:

  1. https://www.refugeehelp.nl/tr/asylum-seeker/article/100144-iltica-oturum-izni-icin-kosullar
  2. https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Protection-and-asylum-in-Sweden/Applying-for-asylum/How-to-apply-for-asylum.html
  3. https://tr.euronews.com/2023/11/14/almanyaya-iltica-basvurusu-yapan-turklerin-sayisi-tum-zamanlarin-rekorunu-kirdi
  4. https://www.bamf.de/EN/Themen/AsylFluechtlingsschutz/AblaufAsylverfahrens/ablaufasylverfahrens-node.html
  5. https://www.ofpra.gouv.fr/en/applying-asylum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top