Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Dilekçesi Oluşturucu Form

En son şu tarihte güncellendi: 16 Haziran 2023

Sitemizdeki “Gizlilik(KVKK) bildirimi ile site kullanım koşullarını (özellikle form kısmını)” okuduktan ve  bu şartlara açık rıza göstermeniz halinde  formu doldurunuz.  Bu sayfaları okumadan doğrudan formu doldurmanız halinde sitemizin “KVKK (gizlilik) ve Kullanım koşulları şartlarımızı”  okumaksızın kabul etmiş ve açık onay vermiş sayılırsınız. Bu formdaki veriler Google Mail sunucularında ve yurtiçi ya da yurtdışı hosting firmasındaki sunucuda depolanacaktır. Bu verileri sildirme ve hangi verilerin kayıt altında alındığını öğrenme hakkınız vardır. Bunun için mehmetgorunmez@protonmail.com adresine yazmanız yeterli olacaktır. Dilekçe evrakının şifresi için benimle Whatsapp’tan iletişim kurunuz. Değer kaybı almak için tahkimden önce sigortaya başvurmak gerekiyor bu dilekçe oluşturucu bunu sağlamaktadır. Ancak değer kaybı tahsilatı sırasında sadece buna güvenerek hareket etmeyin muhakkak bir hukukçuya danışıp somut olayınıza uygun dilekçeler ile süreci yönetin.

Araç değer kaybı başvurusu dilekçe ile nasıl yapılır-nasıl alınır?

Araç değer kaybı başvurusunun kimden isteneceğini bir üst makalemizde yazmıştık. Şimdi ise bu başlıkta; biraz daha detaya inmek suretiyle sizlerin işine bir nebze olsun yaraması için azıcık daha detay dolu bir içerik sunmak istiyoruz.

1) Öncelikle her şeyden önce araç değer kaybı için gerekli evrakları hazır etmelisiniz.

Bu evrakların neler olduğunu sitemizdeki ‘yardımcı başlıklarda’ rahatlıkla bulabilirsiniz. Evraklarınızın hepsini bizzat kendi başınıza toplamanız elbette mümkün değildir. Bunun için bir avukata başvurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak ister avukata başvurun isterseniz avukatsız şekilde bizzat kendiniz hak arama mücadelesine girişmiş olun “araç değer kaybı raporu” adını verdiğimiz dökümana muhakkak ihtiyacınız vardır. Bu dökümanı sizlere “kara araçları sigorta eksperliği belgesine sahip” en az 2 yıllık yüksekokul mezunu profesyonel kişiler verebilir. Yani bu raporun eksperlik mesleği etik ve değerlerine biat etmiş olan ve mesleğinin vakarına uygun hareket eden ehil bir ekspertizin elinden çıkması gerekmektedir. Evraklar arasında karşı taraf zorunlu trafik sigorta poliçesinin de bir numunesi bulunması şarttır. Yine araç sahibinin hakkının ödenebilmesi açısından “hak sahibinin banka hesap numarası”, tamir masraflarının ne kadar olduğuna dair faturalar, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi dökümanlar da başvuru dosyanızda yer almalıdır. Değer kaybınını dilekçe ile geri almak için gerekli evraklar/belgeler nelerdir?

2) Başvuru dilekçenizi yazmalısınız

Başvuru dilekçenizde isteyeceğiniz değer kaybı miktarının yanında ilaveten bir düzine hukuki dayanağa değinmelisiniz ki tahkimdekiler başvurunuzun hukuki zeminini kolaylıkla tayin edebilsinler. Bu konuda muhakkak uzman bir tazminat avukatına müracat etmenizi talep edeceğim.

3) Dosyanızla birlikte ilgili sigorta şirketine başvuru süreci yapılmalı

Karşı tarafın zorunlu sigorta şirketine dosyanızla birlikte müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu müracaattan itibaren 15 gün içerisinde sigorta şirketi cevap vermez ise bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Eğer ki bu cevap gelir ve talep ettiğiniz bedelin eksik ödeneceği beyan ediliyorsa bu takdirde bu eksik ücreti kabul etmeden bir sonraki adımlara geçmenizde fayda vardır. Zira genellikle bu adımda sigorta şirketi sizlere “herhangi bir alacağım kalmadı” şeklinde sözleşme imzalatmaya kalkacaktır ki bu durum fazlaya ilişkin haklarınızdan dolaylı yoldan feragat etmeniz anlamına gelmektedir. Böylesi bir hataya düşmeden adımları en sağlımlı şekilde atmak için avukat ile hareket etmeniz faydalı olacaktır.

4) Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmak

Sigorta şirketi ile olan yazışmalarınızı da evraklarınız arasına ekleyerek anlaşmazlığınızı kanıtlar belgeleri yenilemeniz gerekmektedir. Sigorta tahkim komisyonuna 250 TL dolaylarında bir başvuru ücreti ödeyerekten yeni bir dilekçe ile birlikte başvuru yapmalısınız.

Başvurunuz Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından ele alındıktan sonra 3-4 aylık bir süre içerisinde karara çıkacaktır. Bu kararlara karşı temyiz yolu belirli bir ücrete kadar mümkün değildir. Ancak elbette buradan da sağlıklı bir sonuç alamamanız durumunda mahkemelere dava açma yolunuz vardır. Bunun için avukatınıza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

5) Eğer tahkim komisyonuna başvuru yöntemini seçmezseniz doğrudan dava açabilirsiniz

Bazı durumlarda uyuşmazlık sanıldığından daha komplike olabilmekte ve tahkimin çözebileceği sınırları aşabilmektedir. Böylesi anlarda avukatınıza danıştıktan sonra Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava yolunu tercih edebilirsiniz. Bu yöntemi seçmeniz durumunda işinizin daha uzun süreceğini ancak teferruatların daha sıkı gözetileceğini söyleyebiliriz.

Araç değer kaybı başvurusunun nasıl yapılacağı ve nasıl alınacağı noktasında en başlıca ayrıntılar bunlardır. Detaylı ayrıntılar da elbet mevcuttur. Bunları avukatınızdan ve sigorta eksperinden öğrenebilirsiniz. Her işin ehline başvurarak sağlam adımlar atmanız sizi telafisi zor hatalardan kurtaracak ve koruyacaktır. Genelde insanlar tek başlarına bu değer kayıplarını almaya çalışıyorlar. Bunu yapmaya çalışırken de çok kez ayrıntıda gizlenen şeytana yenik düşüyor ve hata yapıyorlar. Toplumumuzda yaygın olan bu “tek başına hareket etme” dürtüsünü yenip pişmanlık duymadan iş yapmak önemlidir. Bu başlıkla ilgili daha detaylı bilgiyi şu makalemizden öğrenebilirsiniz: Adım Adım Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır, Tüm Aşamalarla-Güncel

Araç değer kaybı almak için dilekçe nasıl yazılır?

Araç değer kaybı almak için dilekçe yazma konusunda insanlar çoğu zaman “Asliye Hukuk Mahkemeleri mi yoksa Asliye Ticaret Mahkemeleri mi yetkilidir” sorunsalını yaşamaktadırlar. Bu sorunun cevabı her ne kadar Yargıtay içtihatlarında dahi sıklıkla tartışma konusu olsa da “asliye hukuk mahkemeleri” şeklinde verilebilir.

Evvela araç değer kaybı davası açmak için bulunduğunuz ildeki ya da yetkili olan ildeki adliye binasına gidip danışmadan “hukuk tevzi bürosunun” nerede olduğunu soracaksınız. Tevzi bürosuna yapacağınız başvuru ile birlikte hangi mahkemede davanızın görüleceğini öğrenebilme imkanına sahip olacaksınız. Bu arada harç ve masraflarınızın da ödenmiş olması gerekmektedir.

Asliye Hukuk Mahkeme’sine herhangi bir avukata başvurmak suretiyle dava masraf ve harçlarını ödedikten sonra karşı tarafın kusurlu olduğu trafik kazası sebebiyle uğradığınız dava konusu olacak zararları isteyebilirsiniz.

Bu zararlar arasında karşı tarafın kusuru yüzünden araçtan mahrum kalınması dolayısıyla uğranılan “kazanç kaybı” zararları da vardır. Bu kazanç kaybı genellikle otobüs, taksi, ticari araç sahiplerinde çok daha fazla olabilmektedir. Yine değer kaybının yanında destekten yoksun kalma tazminatı, ölüm ve yaralama tazminatı da söz konusu olabilir. Bu tür tazminatlar da dava konusu ile birlikte istenebilir.

Araç değer kaybı davası da genellikle bu yukarıdaki türden tazmini gerektiren zararlar ile birlikte “mahkemelerden” talep edilir.

Eğer ki tek başına “değer kaybı” mevcut ise bu kayıp “Sigorta Tahkim Komisyonu” adı verilen mercide istenebilir.

Değer kaybı dilekçesini ise katiyen tek başınıza yazmanızı tavsiye etmiyoruz.

Araç değer kaybı dilekçesinde dikkat edilecekler

1) Davanızı yetkili ve görevli mahkemeye açmaya dikkat edin

Yer yönünden yetki ve görev yönünden yetki kıstaslarını gözetmek gerekecektir. Burada yine avukatınıza iş düşüyor olacak.

2) Değer kaybı miktarını doğru tayin etmek

“Araç değer kaybı ekspertiz raporunu” dava açmadan evvel yazdırmak sizin dava konusu değerinizin belirlenmesi konusunda takdir mercilerine yol gösterici olacaktır. Ancak yine de dava değerini en başta fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tutmak kaydıyla düşük göstererek de dava açabilirsiniz.

3) Doğru mevzuata dayanmak

Dava konunuz ile ilgili doğru mevzuatları dilekçenizde belirtmek davanızın haklılığının belirlenmesi konusunda karar merci olan uygulayıcılara yardımcı olacaktır. Her ne kadar mevzuatı araştırmak ve belirlemek uygulayıcının görevi olsa da onların da bir insan olması gereği hatalardan korumak, yanılgılardan sakındırmak için savunma ve iddia mercilerine büyük görev düşmektedir.

4) Davanızı takip etmek

Duruşmalara gitmemek ve ara celselerde karşı tarafın savunmalara cevap vermemek sizin iddia merci olarak zayıf görünmenize neden olabilecektir. Haklı olan davanızı haksız konuma getirmemek için size ya da avukatınıza büyük görevler düşmektedir.

Araç değer kaybı davası açıp kazanabilmeniz için aracınızı satmamış bulunmanız mühim değildir. Yeni kararlar bu konuda sizin lehinize olacak şekilde cereyan etmiştir.

    1 thoughts on “Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Dilekçesi Oluşturucu Form”

    Yorum bırakın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Scroll to Top