Ceza-Savcılık Soruşturması Açıldı İse İlk Ne Yaparlar?

En son şu tarihte güncellendi: 1 Haziran 2023

Şimdi sizin aklınızda iki tane soru işareti var:

1) Savcılık soruşturması açıldı ise eve kağıt gelir mi?

2) İlk olarak hangi işlemi uygularlar? Tutuklama, göz altı, arama, ifade olur mu?

3 soru oldu ama olsun.

Savcılık Soruşturması Açıldı İse Şu 3 Senaryo Mümkündür

1) Düz Suçlar İçin Olan Senaryo

Eğer ki hakkınızda bir savcılık soruşturması var ise o posta kutusunu sık sık kontrol edin. Bir kağıt gelmesi gerek. Tebligat diyorlar buna. O kağıtla sizi ifadeye çağıracaklar. Eğer gelmezseniz kolunuzdan tutup zorla getirebileceklerini de “ihtaren” belirtecekler. Şakası yok bu işlerin.

2) Katalog Suçlar İçin Olabilecek Senaryo

Eğer katalog suçlardan biri ile iştigal ediyorsanız devletimiz şunu demez: “Kardeşim selamunaleyküm, nasıl gidiyor? Organ satıyormuşsun. Gel bakalım hele savcılığa çay içelim senle”.

Bunun yerine ansızın bir şafak vakti kapınız güm diye bir sesle kırılır. İçeri giren KOM ekipleri “YAT YAT YAT” diye bağırırlar. Sonrasında siz zaten o uzun namlulu silahların namlusunu görür görmez istemsiz yatarsınız. Kelepçeleyip götürürler…

3) Düz Suçlar İçin İkinci Senaryo

Bazı savcılık kalemleri çok meşguldürler. Günde binlerce müzekkere ile uğraşırlar. Bu hengamede istemsiz olarak bazı işleri savsaklar, hatalar yaparlar. İşte böylesi bir durumlarda sizin tebligat da güme gitmiş olabilir. Hengamenin içerisinde bir yerlere kaynayıp kaybolmuş veya unutulmuş olabilir. Sonrasında da savcılık tekrar tebligat çıkarmak yerine direkt yakalama çıkarabilir veya doğrudan ifadenizi bile almadan ceza davası açabilir.

İlk olarak ne yaparlar?

Yukarıda cevapladım ya bu soruyu. Daha elli kere cevaplayacak değilim.

Size internet çöplüğünün hiçbir yerinde bulmayacağınız sadelikte bu iki ayrı müessesenin şartlarını açıklayım:

Eğer gözaltı veya tutuklama şartları mevcut ise bunları da yaparlar.

Gözaltı şartları:

1) Soruşturmanın akıbeti için zorunlu olması

2) Suç işlendiğine yönelik somut delillerin varlığı

 

Tutuklama Şartları:

1) Kuvvetli suç şüphesi

2) Tutuklama Nedeninin Varlığı (yurt dışına kaçma olasılığı (yurt dışına kaçmak demişken şuraya göz atmanızı öneririm: Savcılık Soruşturması Sırasında Yurt Dışına Kaçmak, delillerin karartılma olasılığı, katalog suçlardan birinin işlenmiş olması)

Siz vatandaş olarak bunları bilin yeter. Gerisi avukatınızın işi. Tutuklamaya 7 gün içinde itiraz edilmesi gerektiği, gözaltı süresinin 24 saati geçemeyeceği, gözaltı tedbirinin bir araç olması gerektiği, tutukluluk tedbirinin orantılılık ilkesine uygun olması gerektiği gibi konular maalesef düz vatandaş olarak sizi aşacak meselelerdir. Çünkü siz yarım bilgi sahibisiniz. Google’dan okuduğunuz 8-10 makale ile 2-3 fasikül ile tek başınıza çözebileceğiniz meseleler değil bunlar ne yazık ki. Bir konuyu derinlemesine bilmeden yapacağınız savunma çürük bina inşa etmek gibi olacaktır.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top