İlaç Yan Etkisi veya Zehirlenmesi Nedeniyle İhtarname Oluşturucusu

En son şu tarihte güncellendi: 21 Kasım 2020

En Sık Karşılaşılan İlaç Zehirlenmesi Halleri

İlaç zehirlenmeleri, sık karşılaşılan temel komplikasyonlardan biridir. Yapılan araştırmalara göre çocuklar ve yaşlıların ilaç zehirlenmesi sonrası rahatsızlanmaları yetişkinlere oranla beş – altı kat fazla görülüyor. Bunun en büyük nedeni ise bu bireylerde bağışıklık sisteminin çok daha kolay bir şekilde bozulması olarak görülüyor. Buna karşın ilaçların prospektüsünü gereğince okumamak ve onları doz aşacak şekilde kullanmak sık karşılaşılan ilaç zehirlenmesi hallerinin başında geliyor.

Tarımsal İlaçlardan Dolayı Zehirlenmek

Tarımsal ilaçlardan dolayı zehirlenmeye literatürde pestisit denmektedir. Her yıl on binden fazla çiftçi ve köylü bu zehirlenmelere bağlı olarak hayatını kaybediyor. Bununla birlikte dünya çapında her yıl üç ile beş milyon arasındaki insan tarımsal ilaçların etkilerinden dolayı zehirlenmektedir. Genellikle ekinlere zarar veren haşereler için kullanılan bu ilaçlar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde doğrudan doğruya insanların canına kast ediyor. İlaçlama yapılırken mutlaka maske ve eldiven gibi gerekli ekipmanlar hazır tutulmalı. Zehirlenmelere karşı ilk yardım müdahalesi de son derece kritik bir öneme sahip.

Ağrı Kesicilerden Dolayı Zehirlenmek

Ağrı kesicilere bağlı zehirlenmeler son on yılda had safhaya vardı. Bunun en büyük nedeni ise düzensiz ve denetimsiz kullanımlardır. Birçok ağrı kesici eczaneden reçetesiz olarak temin edilebiliyor. Bununla birlikte bu ilaçların etkisini göstermediğine inanan bazı insanlar üst üste iki ya da üç tane ağrı kesici içerek zehirlenmelerin önünü açıyor. Her ilaç gibi ağrı kesiciler de tavsiye edilen miktarda ve zaman aralığında kullanılmalıdır.

Antibiyotikten Dolayı Zehirlenmek

Evde kalan antibiyotikleri doktor önerisi ve tavsiyesi olmadan içenlerin sayısı bir hayli fazla. Ya da evdeki başka bir hasta için yazılmış antibiyotikleri içenler… Antibiyotikler son derece güçlü ilaçlardır ve kesinlikle kafamıza göre içmememiz gerekir. Aksi takdirde bir başkasını iyi eden bu ilaçlar bizim zehirlenmemize ve hastanelik olmamıza neden olabilir.

İlaç Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Kullanılan ilaçların etkileri birbirinden farklı olsa da genel belirtiler hemen hemen aynıdır. Zehirlenme doğrudan doğruya mideyi etkiler. Bazılarında ekşime bazılarında ağrı semptomları gözlemlenebilir. Bulantı ve peşinden gelen kusma birçok hastada görülür. Kusan kişiler hala rahatlamadıysa ve midesinde yanma hissediyorsa mutlaka hastaneye gitmeli. Bununla birlikte bazı kişilerin nabız hızında da ciddi bir artış gözlemlenebilir.

Bazı ilaç zehirlenmeleri ise bitkin düşürür ve kişinin sürekli uyumasına neden olur. Kişi kendini sürekli yorgun ve isteksiz hisseder. İştah kaybı da en sık rastlanan bir diğer belirtidir.

Zehirli İlaç

Tarih boyunca birçok ilacın zehir içerdiği ortaya çıkmıştır. Yetkililerce tespit edildikten sonra birçok ilaç firması kapatılmış ve söz konusu ilaçların üretimi durdurulmuştur.

İlaç Zehirlenmesi Halinde Ne Yapılmalı?

Bir ilacı prospektüsünü okuyarak içtiniz. Doz aşımı yapmadınız ve saatinde tükettiniz. Ama yine de zehirlendiniz. Bu durumda söz konusu ilaç firmasından davacı olabilir ve tazminat talep edebilirsiniz. Avukat yardımıyla bir ihtarname hazırlatmanız da mümkün. Bu ihtarnamede çalışamadığınız günlerin kazançlarını ve ilaç parasını tazmin edebilirsiniz. Eğer zehirlenme sizi psikolojik olarak yıkıma uğrattıysa manevi tazminat açma seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top