Borçtan Kaynaklı Yurt içi ve Yurtdışına İhtarname Oluşturucu

En son şu tarihte güncellendi: 21 Kasım 2020

Borçlar Hukuku Dünyanın hemen hemen çok yerinde  aynı kurallarla ve regülasyonlarla yönetilen bir hukuk prensibidir. Bir çok ülkede bir borç ihtarı  göndermek zorunludur. Bu ihtarın bazı  şartları taşıması gerekmektedir. Aksi halde geçersizliği gündeme gelebilecektir.  Bu yazımızda yurt dışı ve yurt içi olmak üzere iki ayrı alana ihtar yollamaktan bahsedeceğiz.

(İHTARNAME OLUŞTURUCU FORM LİNKİ HEMEN AŞAĞIDADIR!)

1)  Borç Miktarı

Bir borç ihtarında  borç ihtarı bulunmak zorundadır. Bunda hepimizin hemfikiriz. Ancak Tartışmalar başka bir konudan ortaya çıkmaktadır.  Bu borç miktarının hangi para birimi ile yazılması gerektiği ve faiz hesaplanırken nasıl hesaplanması gerektiği tartışma konusudur.

Kimi hukukçular uluslararası para birimi olan doların kullanılması gerektiği kimileriyse ihtarın gönderildiği ülkenin para biriminin kullanılması gerektiğini ileri sürmektedirler.  Bizce her iki para para birimi aynı anda kullanılmalıdır. Bu sayede tartışmalar son bulacaktır. Faiz hesaplanırken ise o doların faizi esas alınmalıdır.

2) Alacaklı imzası

Bir borç ihtarnamesinde alacaklının imzasının bulunması şart değildir. Ancak bazı şekilci hukuk prensibini benimseyen ülkeler bunu şart koşabiliyor. Bizce alacaklının adı soyadı, Adresi, geçerli banka hesap numarası, firma unvanı gibi bilgiler yeterlidir.  İmza şart değildir. Ancak ihtarnameyi gönderen process server Karşı tarafın yani borçlunun imzasını muhakkak almalıdır.  Bu imzanın; teslim edilen evrakın sağ veya sol alt köşesinde olması önemlidir.

alacaklı ihtarnameyi  başkasını vekil tayin ederek de gönderebilir. Bu durumda avukatın veya vekilin adı ve soyadı ile ticaret unvanı ihtar evrakında yer almalıdır.

3) Borçlu Bilgileri

Çoğu zaman alacaklar borçlunun bilgilerine erişemezler. Bunun en büyük sebebi borcuna sadık olmayan kişilerin kişisel bilgilerin saklamalarıdır.  Bu gibi durumlarda eğer yurtdışı ülkesinden bahsediyorsak process serverlara büyük iş düşmektedir. Eksik alacaklı bilglerinin tamamlanması önemlidir. Sonradan isim benzerliği, karışıklık, yanlış muhataba evrak gönderme gibi  problemlerle karşılaşmamak için bu konu önem teşkil etmektedir.

4) Yerel Hukuk Kuralları

Bazı ülkelerde process server mantığı yoktur (mesela Türkiye bu şekilde). Bu ülkelerde bu ihtarları noterler ve avukatlar gönderir. Bu da ciddi ek maliyet ve süre sıkıntısı doğurmaktadır. Ayrıca noterlerin çalıştığı posta memurları işlerini çok ciddiye alan ve üzerine düşen kişiler değildir. Bundan kaynaklı sorunlar olabilmektedir. Birçok ülke bu sebeplerden ötürü hukuk mevzuatını değiştirip “process server” sistemine geçmektedir.

Yerel kurallar borç ihtarları için çok önemlidir. Mesela Avrupa’da bazı ülkelerde bu tür ihtarlarda bazı zorunluluklar aranmaktadır. Örneğin gönderici imzası şart koşulmuştur. Yine şirket kaşesi veya mührü de bulunmak zorundadır. Bu gibi regülasyonlara dikkat etmenizde fayda var.

5) Gönderildiğine dair delil

Okunduğuna yönelik bir delil sizin için çok mühim. Mesela son zamanlarda bazı ülkelerde zorunlu kayıtlı elektronik postalar ortaya çıkmıştır (bizde de mevcut bu sistem). Bu tür e-posta hesaplarına gelen mailler 7 gün içerisinde okunmuş kabul edilmektedir. Ayrıca bu tür e posta hesaplarına gelen mailler teslim alındığında ve okunduğunda karşı tarafa otomatik delil mesajı gitmektedir. Bu sistemler geleceğin process server ağının temelleri olarak nitelendirilmektedir.

Ancak ne yazık ki bu tür kayıtlı elektronik posta sistemleri her ülkede ve her tür tacir için zorunlu hale getirilmemiştir. Ayrıca şu an için sadece devlet kurumlarının göndermiş olduğu elektronik tebligatlar için kayıtlı elektronik postalar zorunlu hale getirilmiştir.

Yani devlet kurumu dışında bir kurumdan gelen e-tebligatların şirketler tarafından okunması zorunlu değildir. Bu tür durumlarda process serverlar veya noterler aracılığı ile eski usul tebligat yapılacaktır.

Borçtan Kaynaklı İhtarname Oluşturucu Forma Ulaşmak İçin Bu Linke Tıklayınız

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top