Ticari Uyuşmazlık Kaynaklı İhtarname

En son şu tarihte güncellendi: 16 Haziran 2023

Ticari uyuşmazlıklarda firmaların birbirlerine ihtarname göndermeleri gerekebilir. Bu gibi durumlarda ticaret hukuku alanında uzman bir avukata müracaat etmeniz  gerekmektedir.

Ticaret hukuku dünyanın birçok yerinde hemen hemen benzer maddeler içermektedir.  Özellikle deniz ticareti ve de uluslararası ticaret sözleşmeler üzerinden yürümektedir.  Bunun en büyük sebebi bu ticaret alanlarında tek bir ülke üzerinde değilde birden fazla ülkede eylem gerçekleştirilmesidir.

Eğer ki uluslararası çapta bir ticari işiniz varsa uyuşmazlık durumunda öncelikle bakmanız gereken şey Tahkim kararlarıdır.  Uluslararası Tahkimler bazı ticari konularda benzer kararlar vermektedirler.  Bu Tahkim kararlarının sıkı takip edilmesi ve bunlara  Erişilebilmesi çok önemlidir.

Ticari uyuşmazlık avukatı olarak müracaat ettiğiniz kişinin bu Tahkim kararlarına önem vermesi zorunludur.

1) Ticari Uyuşmazlık Olduğunda ilk olarak ne yapılmalı?

İlk olarak avukatınız dava açmadan önce kapsamlı ve Tahkim kararları ile donatılmış bir ihtarnameler yazmalıdır. Birçok kişi dava açmanın çözüm olduğunu zannediyor. Aslında çoğu kez dava açmak süreci uzatmak ve her iki tarafında vakit ve nakit kaybetmesi dışında sonuç doğurmamaktadır.  Bu konuda avukatınızı değil de tarafsız Hukukçuları dinlemenizi öneririm.

Şimdi sizlere ticari uyuşmazlık ihtarnamelerinde dikkat etmeniz gerekenleri yazacağım.

  •  ticari uyuşmazlığı kaynağı olan olay
  •  Olay tarihi
  •   Uyuşmazlık konusu miktar
  • ticari uyuşmazlık İle ilgili olan örnek Tahkim kararları
  • Karşı tarafın bulunduğu ülkedeki örnek Ticaret mahkemesi kararları
  •  Her iki tarafın kişisel bilgileri, şirket kaşesi, imzaları
  •  uyuşmazlığı izah edecek ek belgeler

2) Neden avukat ile ihtarname yazmalısınız?

Eğer ki ihtarnamesi göndereceğiniz kişinin bulunduğu ülkenin hukuk düzeni müsade ediyorsa iade taahhütlü posta ile evrak göndermek çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü normal postalar da çoğu kez ilgiliye tebliğ edilememektedir. Bunun en büyük sebebi posta memurlarının ilgisizliği, düşük ücretlerle çalışmaları, bilgisizlikleri ve işi önemsememeleridir.

Bu gibi sebeplerden ötürü gelişmiş ülkeler her geçen gün iade taahhüt sistemini  geliştirmek için yeni kanunlar çıkarmaktadırlar.

Ayrıca ticaret hukukunda karşı tarafın iradesi çok önemlidir. Yani karşı taraf bazı olaylardan haberdar değilse onu suçlamanız, ona tazminat yüklemeniz, ondan para talep edebilmeniz mümkün  olamamaktadır.  Bunun en büyük sebebi ticaret hukukunda tarafların amaçlarının büyük önem arz etmesi. Yani tarafların iyiniyetle mi yoksa kötü niyetli mi olduğunun tespiti çok önemlidir.  Kimse kötü niyetli bir tarafa tazminat ödettiremez. Çoğu hukuki ihtilafta karşı tarafın kötü niyetli olduğunu tespit etmek sizin göreviniz.

Bu tespit ise hiç de kolay değil. Ancak iyi bir avukat size bu imkanı sağlayabilir.

4) Ticari uyuşmazlıklarda dava şartları

Ticari uyuşmazlıkların birçoğunda dava açmadan önce karşı tarafı bilgilendirmek kanunun bir gerekliliğidir.

Bunun en büyük sebebi tacirlerin iş yüklerinin fazla olması, niyetlerinin kötü olduğuna dair delil elde edilmesi gerekli, Basit uyuşmazlıklar nedeniyle mahkemelerin meşgul edilmesinin önlenmeye çalışılmasıdır.

Açıkçası bu dava şartını biz de destekliyoruz. Çünkü ticari hayatta anlaşmazlıklar çok sıktı açıkçası bu dava şartını biz de destekliyoruz. Çünkü ticari hayatta anlaşmazlıklara çok sık karşılaşılmaktadır.  Her gün yeni bir ticari dava açılsa ülkedeki bütün hakimler ve Savcılar seferber olsa yine de bunlara yetişemez. Bunun önüne geçmek gerekiyor

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top