Hakaret Suçu Nedeniyle Tazminat İhtarname Oluşturucusu

En son şu tarihte güncellendi: 21 Kasım 2020

Hakaret birçok ülkede suç olarak düzenlenmiştir. Bu suçun karşılığı olarak 2 aya kadar hapis cezaları verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak liberal rüzgarların estiği bazı ülkelerde “hakaret etmenin” cezası yoktur. Sadece hakarete maruz kalan kişi uğramış olduğu maddi ve manevi zararları tazmin edebilme hakkına sahiptir.

İfade özgürlüğünün önemli kabul edildiği ülkelerde kişilere yöneltilecek eleştirilerin sınırları daha geniştir. Bu durum uluslarası camiada bazı sorunlara yol açabilmektedir. Kimi ülkelerde “haksız fiil” kabul edilen bazı ifadeler kimi ülkelerde ise “ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebiliyor”. Bunun sonucunda kişilik haklarından kaynaklanan hukuki tartışmalar bitmiyor.

(İHTARNAME OLUŞTURUCU LİNK AŞAĞILARDA)

Eğer siz de şahsınıza yapılmış onur kırıcı ve kötü bir söylem sonucu manevi zarara uğradığınızı düşünüyorsanız hukuki süreç başlatabilirsiniz.

Bu hukuki sürecin en önemli kısmı “ihtarname” gönderme aşamasıdır. Çoğu kez bu aşamada manevi zararınızı tahsil etmeniz mümkün etmeniz mümkündür.

Başlıca Hakaret Suçu örnekleri

1) Kişiyi gerçekte olduğundan daha aşağı canlılara benzetmek

Mesela bir kişiyi maymun’a benzetmek buna örnek gösterilebilir. Bazı hukukçular bu gibi durumlarda herhangi hukuka aykırılılık oluşmayacağı kanaatindeler. Ancak çoğu hukukçu maymun, sincap, ayı, böcek gibi hayvanlara benzetmenin hakaret olacağı görüşündeler. Burada kişinin bu benzetmeleri yaparkenki niyeti çok önemlidir.

2) karikatürlerdeki imalar yoluyla kişiye hakaret

Karikatürlerde kişinin kimliğine yönelik net bilgiler yer almasa bile hakaret suçu oluştuğu kabul edilebilmektedir. Çünkü bu suç “ima yoluyla” da oluşabilmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse “peygamberlere karikatürler yoluyla hakaret etmek” örnek gösterilebilir.

3) Kişiye görüntülü ve sesli iletim araçları kullanılarak hakaret etmek

Bu tür araçlara örnek olarak “internet üzerinden sosyal medya sitelerindeki hakaretler” gösterilebilir.
Bu gibi durumlarda birçok ülke kanunlarında normal yolla hakaretten daha ağır cezalar verilmektedir. Çünkü bu yöntemde kişinin gizlenmesi daha kolay olabilmektedir. Ayrıca bir bilgisayarın arkasına sığınarak hakaret etmek psikolojik açıdan daha kolay olduğu için siber zorbalıkla mücadele etmek adına bu suçun cezası ağırlaştırılmıştır.

Hakaret İhtarnamesi Oluşturucu Forma Gitmek İçin bu Linke Tıklayınız!

4) Başka suçlarla beraber hakaret etmek

Mesela kişinin özel hayatına ilişkin bilgilerin yayılması sırasında hakaret edilmesi halinde bu türden hakaret oluşmuş olacaktır. Pratikte çok fazla görülen bu hakaret türünde her iki suçtan ayrı ayrı ceza verilmesi yerine tek bir ceza verilir. Ancak bu tek ceza arttırılarak verilir.

Siz de bu gibi durumlarda ihtarnamelerinizde; normalde isteyeceğiniz tazminat miktarlarından daha fazla tazminat miktarı yazmalısınız.

Hakaret suçu ihtarnamesinde bulunması zorunlu olan şeyler

  1. Apostil şerhi
  2. Hakaret eden kişinin kimliği ile ilgili veriler
  3. Hakaret tarihi
  4.  İstediğiniz manevi tazminat tutarı
  5.  Bu tutarın ödenmesi halinde dava haklarınızdan vazgeçeceğinize dair ifade
  6.  Yerel dilinizle yazılmış orijinal evrak ve noter onaylı ingilizce çevirisi

Hakaret İhtarnamesi Neden Avukat Ya da Process Server İle Gönderilmeli?

Bu ihtarnamenin gönderileceği kişi büyük ihtimalle hayatında hiç yargılanmamış bir ergen olacaktır. Bu ergenlerin en büyük korkusu bilgisayarlarından ve akıllı telefonlarından ayrı kalmak olacaktır. Bu riski göze almaktansa tazminat tutarını ödemeyi göze alacaklardır.

Eğer normal posta yerine process server kanalıyla bu ihtarname gönderilirse addressee çok korkacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top