Göçmenlik Hukukundan Kaynaklanan Sorunlar İçin İhtarname Oluşturucu

En son şu tarihte güncellendi: 21 Kasım 2020

Göçmenler günümüzün en büyük sosyal problemlerinden bir tanesidir. Göçmenlerin oluşmasındaki en büyük sebepler: “21. yüzyılda ki gelir dağılımı adaletsizliği”, “doğal kaynakların eşit kullanılamaması”, “iç savaş”.

Yeryüzündeki varlıklı ülkeler bünyelerindeki göçmenleri en iyi şekilde istihdam etmeye, eğitmeye ve topluma en yararlı şekilde entegre etmeye çalışmaktadırlar. Bu sayede ülkenin yerli halkı tarafından herhangi bir tepki ile karşılaşmadan göçmen politikalarını sürdürebilmektedirler. Ancak bazen Bu politikalar da yetersiz kalmakta veya bocalamaktadır. Mesela mültecilerin sürüler halinde gelmesi gibi olağanüstü durumlarda gelen göçmenlerin sınırlardan içeri alınması zorunlu olmaktadır. Bu zorunluluk uluslararası kanunlardan kaynaklanmaktadır. Elbette gelen göçmenin mülteci statüsünde olup olmadığının değerlendirilmesi titizlikle yapılmalıdır. Bu değerlendirme yanlış yapıldığında göçmenin idari mercileri dava edebilme hakkı olmalıdır.

 

Göçmenlik hukukundan kaynaklanan sorunlarla ilgili warning letter’da neler yer almalıdır?

 

– Bölgedeki lisanslı çevirmenlerden alınmış çeviri

 

– gönderici adı soyadı ve imzası

 

– Göçmenlik hukukundan kaynaklanan problemin ne olduğu açıkça anlatılmalıdır.

 

– İlgili hukuki problemle ilgili somut deliller

 

Göçmenlik warning letter’ı neden process server ile göndermeliyim?

 

Maalesef devlet işleri söz konusu olduğunda her zaman bir savsaklama ve tembellik sözkonusudur. Göçmenlik gibi acil ve insan haklarından kaynaklanan bir hak söz konusu olduğunda gecikmeler ve tembellik kabul edilemez. Process server’lar warning letter’ınızı İlgili kişiye iletme konusunda Son derece hızlı davranırlar. Bu sayede hak kayıplarınız en az seviyeye düşer.

 

Devlet dairelerinde en sık rastlanan problem gelen evrakları kaybedilmesi veya hiç değerlendirilmeye alınmadan yıllarca bekletilmesidir. Bu gibi durumlarda sizin dava açma hakkınız vardır. Ancak bu davayı açıp kazanabilmeniz için elinizde “teslimat ile ilgili” somut deliller olması lazım. Yani ilgili devlet dairesi evrakı teslim almadığını iddia edememeli. Bu pozisyonda olması için process server’ların işin içinde olması gerekmektedir. O büyük ve kurumsal firmalar ile devlet dairelerime sorumlulu her zaman organlarına atarlar. Yani gittiğinizde karşınızda bir muhatap bulamazsınız.

En sık karşılaşılan göçmenlik hukuku problemleri

– Göçmenlik çalışma izninin reddedilmesi

(Maalesef göçmenlik bürosu “takdir yetkisinin sınırlarını” aşarak “keyfi” biçimde çalışma izinlerini redddebilmektedir. Hatta sırf ten rengi farklılığınan, din farklılığından dolayı bu başvurular kabul edilmemektedir. Bu gibi durumlarda vakit kaybedilmeden ihtarname ile itiraz edilmesi ardından da dava açılması gerekmektedir.)

– Oturma izninin reddedilmesi

(Oturma izinlerinin en sık karşılaşılan hukuk aykırı reddedilme gerekçesi “dil bilgisi ve kültür yetersizliğidir”. Böylesine “sınırları belirsiz” ve “keyfiyete açık” şartlar göçmenlik bürosu memurlarının hata yapmasına sebep olmaktadır. Bu hatalar sizin hayatınızı karartmasın!)

– İltica başvurusunun kabul edilmemesi

(İltica başvurusunun en önemli şartı “terk edilen ülkede hayati tehlikenin ve/veya ciddi kötü muamelenin var olmasıdır”. Bu şartın oluşup oluşmadığı konusunda bazı durumlarda tereddütler ortaya çıkmaktadır.)

– mültecilik statüsün kabul edilmemesi

(mülteciler için hukuki itiraz yolları maalesef sınırlı)

– İnsan haklarına aykırı ortamlarda göçmenlerin zorla tutulmaya çalışılması

(kötü çalışma koşullarına örnek olarak “gereken güvenlik ve koruma tedbirleri almadan işçi çalıştırmak” gösterilebilir.)

– Göçmenlerin mobbing ve baskı ortamlarında işçi olarak çalıştırılmaya zorlanması

Sayın okur; bu dünyada hakkını aramayana kimse lütufta bulunup hakkını vermez. Sizin bizzat hukuki taleplerde bulunmanız gereklidir. Özellikle de hukuki olarak tartışmalı ve net olmayan konularda müracatlarınızı eksiksizce yerine getirmeniz önemlidir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top