Tefeciye Düştüm, Borcum Var Diyenlere

En son şu tarihte güncellendi: 15 Mart 2020

Tefeciler, durum ve koşullar ne olursa olsun her daim borca ihtiyaç duyan kişilerin yanında biten kişilerdir. Bu, tabi ki çoğu zaman hayırlı bir dayanışmanın başlangıcı değil, dramla sona erecek bir karaborsacılığın ilk adımıdır. Günümüzde tefeciye borçlananların sayısı önlenemez bir yükselişle artıyor. Kişilerin hem borç alma nedenleri hem de imkanları çoğaldı. Çok değil sadece yirmi yıl önce, insanlar artık hiçbir çareleri kalmadığı durumlarda borç alma ihtiyacı hissederdi. Bunu da mümkün olduğunca yasal bir çerçevede, örneğin bankalar aracılığıyla yapmaya çalışırlardı.

Anca artık bankaların işleyişi de değişti. Daha fazla kazanç elde etmek için sıkı önlemler alınmaya başlandı. Kredi notu vermek ve kredi çekmek isteyenleri bu not üzerinden değerlendirmek günümüz bankacılığının ana sistemini oluşturmaktadır. Haliyle birçok kişi hem ülkenin hem de kendilerinin girmiş olduğu mali çıkmazdan ötürü kredi notları çok düşük olmakta, istedikleri kredileri hiçbir bankadan alamamaktadırlar.

Aynı zamanda artık borçlanma nedenleri de inanılmaz rakamlara ulaştı. Sadece ev ya da araba almak veyahut düğün yapmak için değil tatile çıkmak için bile kredi çeken insanlar bulunuyor. Hal böyle olunca hem neden hem imkan olarak borçlanma hayatımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. İyi niyetle söylenmiş ve veciz hale gelmiş ”borç yiğidin kamçısıdır” sözü ise artık miadını doldurmuş durumda. Borçlanan kişi yiğit değil kurban olmaya daha yakın. Üzerindeki kamçı ise üzerine sürekli iniyor.

Kredi notu düşük bir yiğit düşünemeyeceğimiz gibi tefecilere ihtiyaç duyulmayan bir dünya realitesi de düşünemeyiz. Pazar Uzak Doğu’ya kayarken hem Asya hem de Avrupa ülkelerinin ekonomi alanında ciddi istikrarsızlıklar yaşanıyor.

Yakında insanlar sadece iki sınıfa ayrılabilir:

1- Daha Az Borcu Olanlar

2- Daha Çok Borcu Olanlar

Borçlu Yaşamak Nasıl Bir Duygu?

İnsanoğluna dünyadaki yerini yadırgatan büyük belalar her zaman iki kanattan vurur. Biri Sağlık. Diğeri Ekonomi… Derdi çekene sormak eski bir düstur olsa da günümüzde borçlu yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu neredeyse herkes biliyor. Neden neredeyse herkes? Bir kısmımız en az bir yere yüklü bir şekilde borçluyken, bazılarımız birden fazla yere küçük küçük borçlu. Her an borçlanma tehdidi ve baskısı altında yaşamak da borçlu yaşamakla eş değer bir durum.

Sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın en rahat, en prestijli ülkelerinde dahi depresyon ve anksiyete bozukluğu salgını var. Elbette bir kıyaslamaya girişeceksek Türkiye’de depresyona yenik düşmenin asli nedeni psikolojik değil iktisadi. Borçlu yaşamak ileri derecede streslidir. Kendini an be an, evsiz kalma, hapse girme, ele güne rezil olma gibi ”korkunç” ihtimallerle presleyen bünye, ama bugün ama yarın fire vermeye başlar.

Sadece stres değil, biriken borçlar insanda korku da uyandırır. Bilinçaltına üst üste yığılan korku, çok geçmeden nefrete, öfke nöbetlerine evriliyor. Trafikte yaşanan kavgaların kaçı sizce trafikle ilgili? Evlilikleri bitirme noktasına getiren tartışmalar, diyaloglarda birdenbire ortaya çıkan sinir atakları ve diğerleri… Borçlu olmak, geceleri uykunun kaçması, sabahları yorgun uyanmak demektir. Kötü kabuslar görmek, daha kötü kabusların gerçek hayatta sizi beklediğini görmek demektir.

Sözün özü borçsuz insan bu hayatın ilkbahar tarafını yaşar. Borçlu olanlar ise adeta hep kış mevsimindedir. En azından borçları tamamıyla kapanana kadar.

Tefecilerden Neden Korkmamalıyız?

Kim ne derse desin çoğumuz tefecilerden korkarız. Onlar, yeraltı dünyasına ait figürler olarak, bitirim, birilerini sürekli tehdit eden, şiddeti tek çözüm yolu olarak gören ve silah taşıyan kişiler olarak kazınmıştır hafızamıza. En başta tefecilere bulaşmamak, tüm korku kaynaklarını başlamadan bitirecektir. Ancak diyelim ki bulaştınız. Bu noktada korkunun sizi ele geçirmesine asla müsaade etmeyin. En başta karşınızdakinin sizin gibi etten kemikten bir insan olduğunu unutmayın.

Bununla birlikte günümüzde halen tefecilerin bir çoğu sözü senet kabul etmekte ya da devlet dairelerinde hiçbir geçerliliği bulunmayan evraklarla senet benzeri şeyler hazırlamaktadır. Alınan paranın üstüne koyduğu faiz hiçbir şekilde yasal olmayıp tamamen keyfidir. Elinizi verdiğinizde kolunuzu kaptırabileceğiniz bu kişilerden mümkün mertebe uzak durmakta fayda var. Eğer sürekli olarak tehdit alıyor, silahla ve şiddetle yıldırılmaya çalışıyorsanız haklarınızı muhakakkak yasal mercilerde arayın. Borçlu olmak suç değildir. Tefecilere para kaptırmak hata olsa da kanunlar nezdinde sizin aleyhinize sonuçlanmaz.

Bu nedenle borç alacaksanız da korkunun değil güven duygusunun hüküm sürdüğü kurum ve kişilerden almaya çalışın.

‘Borç Yiğidin Kamçısıdır’ Atasözü Bir Gaz Verme Sözü müdür?

Yazımızın henüz başında bu sözün artık geçerliliğini kaybettiğinden dem vurmuştuk. Kıyamet Kuşağı adıyla tanımlanan bir çağda bir çok eski söz artık güncel değil. Eskiden borçlu olmak eşyanın tabiatına uygun olarak, insanın doğal bir ihtiyacı olarak görülüyordu. Bugün ise sistemin insana, Kapital’in cüzdanlara kurduğu bir tuzak olarak ele alınıyor. Artık borç yiğidin külfetidir, zorunluluğudur, acısıdır. Borçlu olmayı güzelleştiren her türlü bakış açısından da uzak durmalıyız. Bilakis kimseye muhtaç olmamak düstur edinilmeli, herkesin en önemli gayelerinden biri bu olmalıdır.

Parayla Para Kazanmak Etik Midir?

Tefeciliğin çok yönlü analizini yaptığımız yazı dizisinde onun tabiatını anlamak da önem teşkil ediyor. Tefecilik para üzerinden para kazanma zanaatıdır. Sermayeyi elinde tutan kişi, ondan küçük parçalar alarak ihtiyacı olan kişilere faiz karşılığında verir. Hiçbir emek, mücadele ve değer üretimi yoktur. Para, durduğu yerde değer kazanarak birilerini milyoner birilerini borç batağındaki kişi konumuna götürür.

Parayla para kazanmak etik değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır.

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

3 thoughts on “Tefeciye Düştüm, Borcum Var Diyenlere”

  1. Geri bildirim: Tefeciden Kurtulma Rehberi | Av Mehmet Görünmez

  2. İyi günler lütfen yardımcı olursanız sevinirim canıma kıyma noktasindayim.100 bin TL aldığım özel güvenlik görevlisinden borcum 550 bin TL oldu verdiğim faiz parayı bile bana faizle geri veriyor işin içinden çıkamıyorum banka dekontlari vahtsap yazışmaları ve telefon konuşmalarımız var luften yardımcı olun

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top