Tefecilerin Genel ve Karakteristik Özellikleri

En son şu tarihte güncellendi: 15 Mart 2020

Tefecilerin karakteristik özelliklerine değinmeden önce, tefecilik suçunu hazırlayan, bu suçu adeta yokluktan icat eden sistemi ve piyasa değerlerini analiz etmekte fayda var. Tıkır tıkır işliyor gibi görünen Ekonomik Mekanizma aslında sürekli borçlu üretmekte ve insanları borca bağımlı hale getirmektedir. Sadece yirmi yıl içerisinde devlete borçlu olan üniversite öğrencilerinin sayısında gözle görülür oranda bir artış yaşandı. Borca girmeden değil ev, araba almak bile imkansız hale geldi. Ya bankalara borçluyuz ya da tefecilere.

Analize bu noktadan başladığımız tefecilerin karakteristik özelliklerinin sistemin bir aynası olduğunu görüyoruz. Veciz bir söz olan ”her kap içindekini sızdırır” kelamı bu noktada devreye girebilir. Suçu üreten toplum ve düzendir. Suçluyla mücadele eden ve onu önlemeye çalışan da aynı mekanizmalardır. Bu mekanizmaların çarpışması ise faiz batağına saplanmış milyonlarca insan ile son bulur.

Tefecilerin En Belirgin Özellikleri

1- Kendilerinden son derece emin olmaları:

Her tefeci sürdürmekte olduğu işin bir parçası olmaktan mutlu gibidir. Her biri adeta yüksek bir detayla sistemin ancak bu şekilde çalışabileceğine kendilerini inandırmıştır. Aylık olarak şişen faizlerle adeta kandırılarak bir çıkmaza sürüklenen insanların arka planda yaşanan dramları ise hiç önemli değildir onlar için. Matematik bilimiyle yatıp istatistik bilimi ile kalkarlar. Algıları çok düşük ve buna bağlı olarak çok katıdır. Faizdir, gecikirse artar.

Aylık ödemenin sadece ufak bir kısmını kaçırmış olun. O artık binlerce lira fark olarak size, cebinize yansıyacaktır. Ancak kendilerinden emin olmayı bir an bile bırakmayan tefeciler, parayı son banknotuna kadar almayı da bilirler.

2- Yardımsever görünmeleri:

Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir” sözü herhalde tefecilik ve muadili meslekler için söylenmiştir. Normalde ”parasız kalmış kardeşine yardım edecek’ kadar iyi niyet timsali olan bu kişiler siz arkanızı döner dönmez kuyunuzu kazmak için gerekli alet edavatı toplamaya başlar. Kazma toprağa iner, vade farkları ve faizler ile birlikte borçlunun mezarı kazılmaya başlar.

Ama bazı karakterler vardır. Filmin başında herkese tebessüm edip, aşırı kibar aşırı centilmen pozlara bürünürler. Ama işler istedikleri gibi gitmeyince kaşları çatılır, mendebur ve kaba olan asıl yüzleri ortaya çıkar. İşte o yüz tefecilerin yüzüdür. Sözde yardım için uzatılan el tuzak için geri çekilir. Bugün tefeciye borçlanan kişilerin yüzde yetmişi faiz oranlarını karşılamakta güçlük çekiyor. Devletin ”atılım” olarak tanımlayabileceğimiz sorumlu ve kararlı adımları maalesef ki yok.

3- Paragöz olmaları:

Napolyon aynı kelimeyi üç kere tekrarlar ve dünyanın yegane gerçekliğini tokat gibi suratımıza çarpar. Para parayı çeker diye başka bir laf uydurulmuştur sonrasında. Bir diğer ceviz söz ise ”dini imanı para olmuş” tespitini içerir ki günümüzde milyonlarca insanı özet geçecek şekilde tanımlamak adına bu söz kullanılabilir.

Hayatta manevi değerler konusunda herhangi bir niyeti, isteği ve hissiyatı olmamış, tamamen materyalist bir gelenekten beslenen ticaret ehli kişiler insanları borçlandırarak kendilerine kazanç diğerlerine kayıp kapısı açıyorlar. Para parayı çeker ilkesi negatif kutuplarda parasızlık parayı iter ilkesine dönüşüyor. Borçlu olma durumu giderek dibi görünmeyen bir çukurun içinde olmakla eş değerken, birileri artık gelir elde etmek yerine servet biriktiriyor. Hiç kuşku yok ki adaletsizliği, gelir eşitsizliği, gibi konuların bu kadar yoğun hissedilmesinde tefecilerin de büyük payı var.

Tefecilerin Karakteristik Özellikleri

1- Teknik bilgilere hakim olmaları:

İyi bir tefeci (bu noktada işini hakkıyla yapan dememiz imkansızlaşıyor zira hak ile yapılan bir iş değil) piyasa yoklaması yapmayı hiç ihmal etmez. Bir çiftçi tarlasını, bir asker atış talimini nasıl gezip kolaçan ederse o da sürekli bankalarda, ticaretin nabzının attığı yerlerdedir. Özellikle sık sık değişen faiz oranları ile ilgili hem bildiğini göstermek hem de atıp tutmak adına tüm güncel bilgileri sünger gibi çeker. Çektiği bilgiler sadece ihtiyaç duyduğu takdirde birilerine karşı çıkmak ya da ikna etmek için kullanılır.

2- Muğlak konuşmaları:

Dikkat edin bir işin içinde ne kadar soru işareti varsa, amiyane tabirle kişinin teki dümen peşindeyse hep muğlak ifadeler kullanır. Belirsizlik, sonraya bırakmak, cümleyi soru işareti ile tamamlamak bu mesleği icra edenlerin çıkış noktasıdır. Çoğu mevzuda asıl konuşulması gereken noktanın üstünden şöyle bir geçip gevezelikleri saatler harcarlar. Burada temel amaç müşterisini, artık bu andan sonra bir kurbandan farkı olmayan müşterisin ikna etmektedir. ”İkna edemiyorsan kafasını karıştır” şiarı burada tüm maharetlerini sergiler. Aslında hiç de borçlanmak gibi bir niyeti, bir planı olmayan insanları dahi pençelerine almışlardır.

3- Yalanı Gerçek Eylemeleri:

Anadolu’da nice zamandır yalanı gerçek eylemek minvalinde kalıplaşmış bir söz var. Bazı insanların hayatında yalan öyle bir konumdadır ki bu insanlar adeta gerçekten, hakiki olandan tiksinirler. Dürüst olanlara sözünün eri kişilere acınası birer mahluk gözüyle bakarlar. Yalanla yürüttükleri gemileri hep başka insanların boğulmasıyla hareket eder. Onların yakıtı da yelkeni de başka insanların çaresizliğidir.

Edebiyatta ve Gerçek Hayatta Tefecilik

Suç ve Ceza romanında ana karakter Raskolnikov, tefeci kardeşlere olan borcundan ötürü derin bir bunalım içerisindedir. Bir gün borcunu ödeyemeyeceğini söylemek için gittiği tefecinin evinde kontrolünü kaybeder ve baltayla kadını öldürür. Roman bu modern trajedi üzerine kurulmuştur. Bugün herkes Raskolnikov gibi eline baltayı alamıyor. Borçları yüzünden bunalıma girip intihar edenler, baba ocağını terk edenler ve başka şekillerde trajedi tefecilik üzerinden günümüzde var olmaya devam ediyor.

 

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

1 thought on “Tefecilerin Genel ve Karakteristik Özellikleri”

  1. Geri bildirim: Tefeciden Kurtulma Rehberi | Av Mehmet Görünmez

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top