Kısa Dönem İkamet İzni Hangi Hallerde Kesinlikle Verilmez?-15 Maddede Ret Sebepleri

En son şu tarihte güncellendi: 30 Mayıs 2023

Kısa dönem ikamet izni; aşağıdaki 15 başlıkta incelediğimiz hallerden birisinin gerçekleşmesi durumunda asla verilmez. Normalde böyle kesin bir dille konuşmak bilimsellikten uzak olmak anlamına gelmektedir. Ancak şu an vakit bilimsellik yapma vakti değil. Ayrıca hukuk bir bilim bile değildir. Sürekli değişen, subjektif değer yargılarına göre dizayn edilen bir kurallar silsilesi bilim falan olamaz. Neyse konumuza dönecek olursak kısa dönem ikamet izni şu hallerde ağzınızla kuş tutsanız bile çıkmaz:

1) Sahtecilik Yapıldığında

6458 sayılı “Yabancılar ve uluslararası Koruma Kanunu” şöyle buyurmaktadır:

”Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlara ikamet izni verilmez”

Arkadaşlar dünya artık eski dünya değil.

Gerek yüce Google gerekse dijitalleşme çağının ön ayak olması ile birlikte insanlar bilgiye yarım yamalak da olsa erişebilir hale geldi. Bu durum domino etkisi yaratacak bir dizi köklü değişikliği beraberinde getirdi. Bunlardan birisi de  milyarderlerin sömürdüğü zavallı insanların “fakirliklerinin seviyesini ve sömürüldüklerini” eskisine oranla çok daha iyi anlamasıdır. Yanlış anlamayın sakın ben sömürüye karşı değilim. İnsanların çok ufak bir kısmı insanların çoğunluğundan üstün, varlıklı, güçlü ve zengin olmak zorunda. Bu durum doğanın bir kuralıdır. Tartışmaya kapalıdır.

Esas sorun sömürünün varlığı noktasında değil “derecesi ve seviyesi” noktasındadır.

İsveç’te bile bundan 2500 yıl sonra dahi sömürü var olacaktır. İQ seviyesi düşük insanlar İQ seviyesi ve duygusal/sosyal zekası yüksek olan insanlardan daha az şekilde maddi varlıklara sahip olacaklardır.

Sömürü seviyelerinin olağanüstü olduğunu gören fakir sürüler; sömürü seviyesinin nispeten daha az olduğu Avrupa, Kuzey Amerika ve bazı gelişmekte olan ülkelere gitmek için göçmen kaçakçılarına başvurmaya başladılar.

Bir göçmen kaçakçısı ise çoğu kez sahte belge düzenler ve bunu kulandırır. Bu maalesef belgeler devletler tarafından çoğu kez fark edilmektedir. O sebeple sahte belge kullanmayınız.

2) 60 Gün Kuralına Uymayanlar

Yine aynı kanundan kesit alıntılayarak bu konuyu ele alacağız:

6458 sayılı “Yabancılar ve uluslararası Koruma Kanunu 7. maddesi” şöyle buyurmaktadır:

“b) Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar“

Bu şartı sağlamak o kadar kolay ki gidip bulunduğunuz yerdeki karakoldan randevu alıp “pasaport uzatma başvurusu” yapacaksınız.

3) Türkiye’ye Girişi Yasaklı Olanlar

Türkiye devleti önemli ölçüde elinden geldiğince bağımsız bir devlettir. Pek tabi bağımsızlık iddiasındaki her devlet gibi dostları ve düşmanları vardır.

Eğer Türkiye adlı bu devletin düşmanı iseniz girişiniz de İçişleri Bakanlığı veya Göçmenlik İdaresinin kararı ile yasaklanacaktır. Böylesi durumlarda yapılabilecek hamleler için muhakkak bir idare hukuku avukatına başvurmanız lazım. İdare hukuku avukatları devleti iyi tanır ve eğer gerçekten masum iseniz, dost iseniz bunu güzelce kanıtları ile birlikte izah eder.

4) Kamu Güvenliği/Düzeni İçin Riskli Kişiler

Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından sakıncalı görülenlere kısa dönem ikamet izni verilmez

Göç idaresi; her ne kadar kanunlarda açıkça yazmasa da bazı vize türleri için “güvenlik soruşturması” uygulamaktadır. Mesela “vatandaşlık başvurusu” yapıldığında Vatandaşlık Kanunu’ndan dolayı bir güvenlik soruşturması yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı bu güvenlik soruşturmasını yapma konusunda yetkilidir.

Bu noktada şu yazımıza göz atmanızı öneririz: Türk Vatandaşlığı-Pasaport Alımında Güvenlik Soruşturması

5) Kamu Sağlığına Tehdit Olarak Nitelendirilen Hastalıklardan Birini Taşıyanlar

Son dönemlerde bulaşıcı hastalık aşılarını olmayanlar veya gereken testlerini yaptırmayanlar vize başvurularında elenmektedir.

Elenmemek için aşı konusunda belgelerin eksiksiz olduğuna ilişkin dökümanlar sunulması önem arz etmektedir.

Dünya vatandaşları artık bu tür konularda eskisine nazaran daha hassas. Medikal kartelin baskısı ile birlikte oluşan toplu histeri nedeniyle trafik kazasında ölme ihtimalinden daha az bir ihtimal için insanlar çok korkmaya başladı.

6) Suçluların İadesi Anlaşması Kapsamında İade Edilmesi Gereken Kişiler

Türkiye Cumhuriyeti her ne kadar liberal olsa da henüz karşılıklı olarak imzaladığı suçlu iadesi anlaşmasını delecek kadar liberal değil.

Bu anlaşmalar gereğince genelde; 2 yıl ve üstü suçtan dolayı hüküm giymiş olan kişiler vize başvurularında sorun yaşamaktadır.

SİDAS anlaşması dahilinde çoğu Avrupa ülkesi aynı şeyi yapıyor. O sebeple mesela kanun kaçakları Vanuatu gibi ufak ada ülkelerine sığınmaktadır.

7) Geçerli Sağlık Sigortasına Sahibi Olmamak

Türkiye için ikamet izni alabilmek için her ülkede olduğu gibi kalacağınız süreyi kapsayacak şekilde özel bir sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız.

Bu durum hem bu özel şirketlerin zengin olması hem de sizin bir nebze olsun korunmanız için gereklidir.

En ucuzunu bulabilmek için Google’da kısa bir araştırma yapıp karşılaştırma yapmanız yeterli olacaktır. İlla ki makul fiyat teklif eden firma olacaktır. Rekabet ortamında çok yüksek paralar ödemek zorunda kalacağınızı sanmıyorum.

8) Haklı Neden Açıklayamayanlar

Bu madde aslında keyfiliklere çok açık. “Haklı neden” diyince kime göre neye göre sorusu karşımıza çıkıyor. Sonuçta turistik seyahat yeterince haklı bir neden olabilir. Ya da Türkçe dilini öğrenmek kimine göre haklı bir ikamet nedeni iken bir başka memura göre yeterince haklı bir neden olarak görülmeyebilir.

Dosyanızı hazırlarken titiz davranmanız ve üstünkörü açıklamalardan kaçınmanız önem arz etmektedir.

9) Yetersiz Para Sahibi Olmak

Eğer yeterince paranız yoksa dünyanın hiçbir ülkesi sizi hiçbir kurumunda yeterince hoş karşılamayacaktır. Bu durum maalesef 21. Yüzyıla ait örtülü kuraldır. Hatta bu kural vize başvurusu söz konusu olduğunda kanunlara kadar yazılmıştır.

Dünyanın tek bir devlet ya da organizasyon çatısı altında “serbest dolaşım hakkı” ile birleşeceğini savunan yazarlar her geçen gün daha da yanılmaktalar. Çünkü her geçen gün ekonomik gelir dağılımı adaletsizliği daha da artıyor. Bu gelişmeye ilaveten milli duygular da azalıyor. Bu şartlar beraberinde göç isteğini arttırmaktadır ve göç dalgalarına yol açmaktadır.

10) Adli Ya Da İdari Para Cezasını Ödememek

Eğer daha önceden adli ya idari para cezası aldıysanız ve bunu ödemekten imtina ettiyseniz bu durum karşınıza bir engel olarak çıkacaktır. Nasıl ki silah ruhsatı alırken ya da iş yer açılışı yaparken “vergi borcu olmadığına ilişkin” evrak istiyorlarsa devletler vize verirken de borçlu olunmasını hoş karşılamamaktalar.

Aslında milletlerarası sözleşmeler gereği bir başka ülke vatandaşının devlete olan borcundan dolayı vatandaşı olduğu ülkede icra takibi yapabilmek mümkün değildir. Bu durum devletler arasındaki diplomatik saygıdan kaynaklanmaktadır.

11) Suç İşleyebileceği Yönünde Kuvvetli Şüphe

Eğer suç işleyeceğiniz yönünde kuvvetli şüphe söz konusu ise daha önceden verilen vizenin ansızın iptali söz konusu olabilir.

Bu durum aslında masumiyet karinesine aykırı. Ancak söz konusu olan “kamunun yüksek menfaati”  olunca bireylerin bazı temel hak ve özgürlüklerinin geçici olarak askıya alınması mümkün olabiliyor. Yine de eğer ki böyle bir durumla karşılaşırsanız ikamet izni davası avukatları ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

12) Gereken Konaklama Belgesinin Sunulamaması

Özellikle turizm amaçlı gelecek olan kişilerin hangi tarihlerde, hangi otelde/evde konaklayacağına ilişkin yeterli kanıt sunamaması kısa ikamet dönem ikamet izni talebinin reddine sebep olacaktır. Bu sebepten ötürü kısa dönem ikamet izni başvurusuna; “E-arşiv fatura, ev sahibi yazılı izni, kredi kart ödeme dekontu” gibi belgelerin eklenmesi önemlidir.

Ancak burada bazı kişilerin ön rezervasyon gibi evraklar sunarak göç idaresine somut evrak sunmadığı görülmektedir. Bu gibi hallerde göç idaresi konaklama ücretinin en azından bir kısmının ödenmesini isteyebilir.

13) Tedavi için gelen yabancının tedavisine ilişkin yeterli kanıt sunamaması

Mümkünse vatandaşı olunan ülkede “muadil bir tedavinin” mümkün olmadığına veya personel/donanım  yetersizliğine ilişkin bir evrak sunmak iyi olacaktır.

Göç idaresi yetkilileri bazen, sağlık müdahalesi hakkında yeterli belge olmadığından kısa dönem ikamet talebini reddediyor.

14) Yurt Dışında Kalış Süresinde İhlale Düşülmesi

Hiçbir ülke daha önceden vize süresi ihlali yapmış birisine yeniden konaklama, gezme amaçlı izin vermez. Bu durum bir açıdan bakıldığından “bankaların kredi notu kötü kişiye kredi vermemesi” durumu ile benzerdir.

Yine de daha önceden böyle bir talihsiz durum yaşandıysa hemen umutsuzluğa kapılmayın. Vize süresinin aşımı için haklı bir sebep/geçerli sayılabilecek mazeret var ise bunu detaylıca delilleri ile birlikte izah edip dosyanıza eklemeniz halinde göç idaresi mazeretinizi inandırıcı bulup kabul etme insiyatifi alabilecektir.

15) Daha Önceden İkamet İzni Veriliş Amacı Dışında Kullanıldıysa

Bu durum çoğunlukla asılsız ihbarlar nedeniyle göç idaresinde kayıt altına alınmaktadır. Özellikle sizinle beraber daha önceden Türkiye’ye gelen grup arasında sizi çekemeyen, kıskanç insanlar var ise onların hakkınızda karalama yapması-iftirada bulunması olasıdır. Ancak elbette elinizde yeterli delil yok iken kimseyi suçlamamak gerek.

Kaynaklar:

https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

https://www.nvi.gov.tr

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top