Kanser İlacı SGK Dava Dilekçesinde Bulunması Gerekenler

En son şu tarihte güncellendi: 30 Mayıs 2023

Maalesef mide, akciğer, beyin kanserlerinde çoğu kez 5 yıllık sağ kalım %2-6 civarında olmaktadır. O %2-6’lık dilime girmek için de erken tanı, genç yaş, başkaca hastalığın olmaması, tedaviye yüksek yanıt gibi diğer şansları aynı anda sağlamalısınız.

Her ne kadar tıbbi onkoloji “nükleer tıp” gibi bir alandan destek alsa da halen yüksek radyasyon kullanmadan her sene düzenli tarama yapacak bütçe, alet edevat, nitelikli eleman (radyoloji uzmanı vs.) yok.  En basitinden örnek vermek gerekirse tüm vücudu kapsayan bir pet taraması ortalama 20 mSv radyasyon olmaksızın mümkün olmamaktadır. Bu rakam şehrin ortasında yaşayan ortalama bir insanın 8 yılda alacağı tüm radyasyonu 20 dk içerisinde bir insana tek seferde vermekle eşdeğer.

Bilgisayarlı tomografi ya da pet/ct gibi tetkikler ortada hiçbir şey yok iken sırf tarama olsun diye her 6 ayda/1 senede bir yapılacak tetkikler değil maalesef.

Şu an Türkiye’nin en pahalı ve en ünlü onkoloji hastanesinde “yönetici erkek” ya da “kanser taraması” paketlerinde bile pet/ct yoktur. Sadece akciğere düşük doz bt taraması uygulamaktadırlar. Bunlar için de 1000 dolara tekabül eden rakamlar istemektedirler.

Böyle bir hal ve vaziyet altında imkan yetersizliğinin olduğu ortamda en başlarda sinsice ilerleyen mide ve akciğer kanseri gibi ölümcül kanserlerin çoğu; evre 3 ya da evre 4’de fark etmektedir (üst düzey bürokrat ya da süper zengin VİP değilseniz).

Şimdi gelelim esas soruya:

Kanser ilacı dava dilekçesinde hangi savunma yazılabilir?

Kanser ilaç davası örnek kararlardan kesit eklenebilir.

Bunun haricinde sosyal devlet olmanın ne demek olduğunu ve sosyal devlet olmanın en önemli şartı olan “yaşam hakkının korunmasının” önemini anlatın.

Bunu hukukçu perspektifiyle izah etmeniz daha iyi olacaktır. Anayasa’dan ve Anayasa Mahkemesi kararlarından kesitler eklemek de işe yarayabilir. Ayrıca dava dilekçesinde şunlar muhakkak olsun:

  1. Kanser ilacının aylık dozu ve ortalama maliyeti
  2. Hastalığın evresi, türü ve ortalama sağ kalım oranları
  3. Muadil ve konvansiyonel tedavilerin denendiği ve sonuç alınamadığına ilişkin bilgi
  4. pet/ct rapor sonucuna göre hastalığın halen var olduğu ve yayılmaya devam ettiği
  5. Başkaca tedavilerin kullanılması gerektiği
  6. SGK’ya başvuru yapıldığı ve ret cevabı alındığı, bu sayede dava şartının sağlandığı bilgisi
  7. İlaç ruhsatlı ise ruhsata ilişkin bilgi, ruhsatlı değil ise endikasyon dışı başvuru neticesi (bu endikasyon dışı başvurusunu hekim yapmalıdır. Onların özel sistemleri var hızlıca yapmaktalar. Eğer ilaç kullanım raporu verdi ise bir zahmet Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu’na da başvuruyu yapsın).
  8. SGK hizmet dökümünüz bulunsun.
  9. Doktorun yazdığı “muadili ilaç ya da tedavi yoktur” türünden bir yazı iyi olur.

Lehinize olan Anayasa Hükümlerini Yazabilirsiniz

Anayasamızın 2. maddesinde;
”Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. ”
Anayasanın 5.maddesinde ; ”Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”
Anayasa’nın 17. maddesinde; ”Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına
sahiptir. ”
Anayasa’nın 56. maddesinde; ”Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.”
Madde 60 – Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.
Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.2709.pdf
Bu yukarıdaki Anayasa düzenlemeleri ile; Türkiye Cumhuriyetinin sosyal bir hukuk devleti olduğu hususu,  herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu,  herkesin sağlıklı bir şekilde yaşam hakkına sahip olduğu, devlete, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak, tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenleme görevi yüklendiği net ve açıkça ifade edilmiştir. Devlet tüm bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirmek zorundadır.

Madem bazı kanserlerde ölüm kesin gibi bir şey ne diye binlerce dolarlık ilaç kullanıyoruz?

Kardeşim ona bakılırsa kanser olmayanın ölümü de kesin. 60 bilemedin 70 sene insan gibi yaşayabildiğin bir dünyada 5 yıllık sağ kalım elde etmek için on binlerce euro vermenin nesi mantıksız olsun. Senin ömrün değerli de onlarınki değil mi?

Ayrıca DNA’mıza işlenen en önemli kodlardan birisi yaşama içgüdüsü. Bırak da insanlar son günlerinde şu içgüdüye kulak verebilsinler.

Kaldı ki bu kanser ilaçlarının finanse edilmesi ile illa hepi topu 3-5 sene ilave ömür elde edilecek diye bir şey yok. Lenfoma, non hodking lenfoma, meme kanseri, rahim kanseri, erken evre kolon kanseri, timüs kanseri gibi pragnozu iyimser olan kanserler çoğu kez gayet çatır çatır tedavi edilebiliyor. Tedavi olanlar da en az 15-25 sene yaşayabiliyor.

Bu neyin sayesinde biliyor musunuz?

Zamanında kanser ilaçlarına, nükleer tıp teknolojisine yatırım yapan, itibar eden  insanlık sayesindedir. Gelecekte bugünlerden çok çok daha ileride olacağız. Bu ilerleme için kaynak ayırmak, finanse etmek şarttır. Hem de dünyadaki her şeyden daha çok şarttır.

Elinizdeki iphone olmadan yaşayabilirsiniz ancak tedavi edilmemiş kanser ile yaşayamazsınız…

Yazıyı bitirmeden evvel bu konularda en genel rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz:

Kanser İlaçlarım SGK Tarafından Karşılanmıyor Ne Yapmam Gerek?

2 thoughts on “Kanser İlacı SGK Dava Dilekçesinde Bulunması Gerekenler”

  1. Bu davalar İş Mahkemesinde açılabiliyor, İdare Mahkemesine dava açmaya gerek yok, mahkemeler tedbir kararı veriyor ve SGK da tedbir kararlarını uyguluyor.

  2. Benim size bir sorum olacak. Eşime kanser teşhisi konuldu şu an tam olarak ne nedir cözülmedi yarın sabah bir parça göğüs hastalıkları tarafından parça alınacak. Bununla beraber toplam üç yerden parça alınıp analiz edilecek benim sorum size şudur evre dört diyorlar akılı ilaç isterlerse ben dilekçe örneği istesem yardımcı olur musunuz şu an ne yapacaklarını bilmediğimiz için bekliyoruz eyer ki akıllı ilaçları kullanmak isterse doktorumuz şimdiden dileekçeleeriimi hazır olması iyi olurmu çok teşekkür ederim ???

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top