İLAMLI TAKİBE İTİRAZ EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

En son şu tarihte güncellendi: 15 Aralık 2020

Öncelikle ilamlı icranın ne olduğundan bahsetmek gerekirse; ilamlı icra, konusu paradan başka alacaklar için alacaklının ilk önce mahkemede dava açarak ilam yani mahkeme kararı alması ve bu mahkeme kararından sonra icra dairesine giderek bu söz konusu kararı icraya koyması durumudur.

Ayrıca sadece para alacağı için de ilk önce mahkemeye başvurarak alacaklı olduğunu mahkeme kararı ile kanıtladıktan sonra da aldığı kararı icraya koyabilir. Para alacağı için hem ilamlı icra yoluna hem de ilamsız icra yoluna başvurarak alacağını borçludan tahsil edebilir. Alacaklı burada seçimlik hakkını kullanabilir yani alacaklı borcunu ilamlı veya ilamsız icra yollarından birini seçmekte serbesttir.

1. İLAMLI TAKİBE İTİRAZ SÜRESİ

İlamlı takibe itiraz süresi, icra emrinin tebliğinden önceki veya sonraki dönemde gerçekleşmiş olmasına göre ikiye ayrılır.

1. YEDİ GÜN İÇİNDE YAPILMASI GEREKEN İTİRAZ

Borçlu, icra emrinin tebliğinden önceki dönemde borcun ödendiğini (itfa), ertelenmiş olduğunu ya da zamanaşımına uğramış olduğu iddiasında ise icra emrinin kendisine(borçluya) tebliğinden itibaren 7 gün için icraya takibine itiraz edebilir ve icranın geri bırakılmasını isteyebilir. Eğer borçlu 7 gün içinde icraya takibine itiraz etmez ise ilamlı icra takibi kesinleşir ve borçlu söz konusu borcu ödemek zorunda kalır. Bu durumdan başka kaçış yolu kalmamaktadır. İcra İflas Kanununda bu durum kesin ve net şekilde hükme bağlanmıştır. 7 günlük itiraz süresinin kaçırılmamasına icra emri eline ulaşan borçlu dikkat etmelidir.

2. SÜRESİZ İTİRAZ

Borçlu, icra emrinin tebliğinden sonraki bir dönemde, borcun ödendiğini veya ertelendiğini ya da zamanaşımına uğradığını iddia ederse her zaman icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasını isteyebilir.

Söz konusu bu durumda ilamlı icra takibinin son bulmasına kadar yani konusu para olan ilamların icrasında paraların paylaştırılmasına kadar icra ödeme emrine itiraz edebilir. Bu durumdan sonra icra takibi son bulur. Son bulmadan itibaren borçlu sadece İstirdat davası açabilme hakkına sahip olur.

İstirdat davası, borçlunun maddi hukuk bakımından gerçekte borçlu olmadığı parayı cebri icra tehdidi altında ödemiş olması halinde bu paranın kendisine verilmesi için açtığı davadır.

2. İTİRAZIN YAPILMASI

İcra emrine itiraz, ilamlı takibin yapıldığı icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesine dilekçe ile yapılır. İcra emrine itiraz, ilamlı icra takibini kendiliğinden durdurmaz. İlamlı icra takibi ancak icra mahkemesinin vereceği icranın geri bırakılması kararı ile durur. Bu sebepten 7 günlük süre içinde uzman avukatlar tarafından hazırlanmış dilekçe ile icra takibine itiraz etmek son derece önemlidir.

İLAMLI TAKİBE İTİRAZIN SEBEPLERİ VE SEBEPLERİN İSPAT EDİLMESİ

İtiraz sebepleri borcun ödenmesi, erteleme ve zamanaşımıdır. Yani borçlu borcunu ödediğini (itfa), ertelendiğini ve zamanaşımı sebeplerini öne sürerek ödemekten kaçınabilir. Borcun kısmen ödenmesi de ilamlı icra takibine itiraz için yeterli bir sebeptir. Borcun tamamının ödenmiş olması şartı bulunmamaktadır. Ödenen borç tutarı kadarına itiraz edilme hakkı borçlu için devam eder.

ÖDEME İTİRAZI VE İSPATI

Borçlu, borcunu icra emrinin tebliğinden önceki bir dönemde borcun ödendiğini, icra mahkemesinde ancak belirli belgelerle ispat edebilir. Bu belgeler;  Yetkili mercilerce -mesela noter- düzenlenmiş ve onaylanmış belgeler, imzanın icra dairesinde veya  icra mahkemesinde alacaklı tarafından kabul edilmiş onaylanmış yazılı belgelerdir. İcra mahkemesi sözü edilen bu belgeler dışında başka bir belgeye dayanarak icranın geri bırakılmasına yani itirazın kabulüne karar veremez. Burada takdir hakkı kullanımı söz konusu değildir.

Borçlu, icra emrinin tebliğinden sonraki bir dönemde borcunu ödediğini ancak noterlikçe düzenlemiş veya noterlikçe onaylanmış bir belge veya icra tutanağı ile ispat edebilir.

TAKAS İTİRAZI VE İSPATI

Takas da Borçlar Kanunu hükümlerine göre ödeme yerine geçmektedir. Yani borçlu alacaklıdan olan karşılık alacağı ile borcunu takas ettiğini bildirerek icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasını isteyebilir. Ancak borçlunun  takas ettiğini bildirdiği karşılık alacağını yetkili mercilerce düzenlenmiş veya onaylanmış veya imzası icra dairesinde, icra mahkemesinde alacaklı tarafından kabul edilmiş bir senet ile ispat etmesi gerekir.

Borçlu yukarıda bahsedildiği gibi ödeme veya takas iddiasını yazılı belgelerden birisi ile ispat ederse icra mahkemesi ilamlı icra takibine itirazı kabul eder ve icra takibinin durdurulması kararını verir. Eğer resmi belgeler ile takas itirazı kanıtlanmazsa itiraz, icra mahkemesi tarafından reddedilir. İcra kaldığı yerden devam eder.

ERTELEME İTİRAZI VE İSPATI

Borçlu, icra emrinin tebliğinden önceki veya sonraki dönemde borcun ertelenmiş olduğunu icra mahkemesine bildirerek icra emrine itiraz edebilir.  Bu anlaşmayı borçlu resmi bir belge ile veya noterlikçe onaylanmış bir anlaşma metni ile icra mahkemesine ispat edebilir. Ayrıca alacaklı tarafından ikrar olunmuş yani kabul edilmiş bir belge de ispat için yeterlidir.

ZAMANAŞIMI İTİRAZI VE İSPATI

Mahkeme kararı için zamanaşımı süresi 10 yıldır. Alacaklı zamanaşımına uğramış bir mahkeme kararını icraya koyarsa borçlu zamanaşımı sebebini öne sürebilir.

Borçlu taraf,  mahkeme kararının 10 yıllık zamanaşımı süresinin aştığını her zaman ileri sürebilir. İcra emrinin tebliğ edilmesinden öncede sonrada bu sebebe dayanarak itiraz etmek mümkündür. Ancak icra takibinin borçluya tebliğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi verilmiştir. 7günlük süre içinde zamanaşımı sebebini öne sürerek itiraz edilebilir.

Zamanaşımı sebebi mahkemece kabul edildiği halde icra takibi son bulur.

İLAMLI İCRADA İSTİRDAT ( ÖDENEN PARAYI GERİ ALMA ) DAVASI

Borçlu, hükmün verildiği tarihten sonraki dönemde borcun ödendiğini veya zamanaşımına uğramış olduğunu ancak bu iddialarını mahkemenin istediği şekilde kanıtlayamadığı için parayı ödemek zorunda olan borçlu alacaklıya istirdat davası yani ödediği parayı geri alma davası açabilir.

Alacaklı, icra mahkemesinin icranın itirazın reddi kararına dayanarak istirdat davasına karşı kesin hüküm itirazında bulunamaz. Çünkü icra mahkemesi kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez.

İlamlı takibe itirazın sonucu

Eğer ki icra mahkemesi ilamlı icra takibinizi haklı bulursa icranın geri bırakılması, durdurulması veya iptali yönünden kararlar verebilir. Bunlardan hangisinin verileceği duruma ve şartlara göre değişecektir. Sizin spesifik duruma göre aksiyon almanız ve alanında uzman icra itiraz avukatına özel dilekçeler yazdırmanız zaruridir. O sebeple sakın olan yüzlerce kanunun binlerce ayrıntının olduğu icra hukuku alanında tek başınıza internetten topladığınız basit dilekçe örnekleri ile hareket etmeye kalmayın. Aksi takdirde binlerce liralık borca ilaveten ek tazminatlar ödemek durumunda kalabilirsiniz

Güvenlik Soruşturması Olumsuz Gelenlerle İlgili Emsal Kararlar Ve Dokümanlar

4 thoughts on “İLAMLI TAKİBE İTİRAZ EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

  1. Geri bildirim: İCRA TAKİBİNE İTİRAZ NASIL YAPILIR ? – ADIM ADIM – GÜNCEL – TÜM AŞAMALAR | Av Mehmet Görünmez

  2. Geri bildirim: İcra tebligatı-ödeme emri geldi ne yapmalıyım? | Av Mehmet Görünmez

  3. Geri bildirim: Tefeciden Kurtulma Rehberi | Av Mehmet Görünmez

  4. asliye hukuk mahkemesi kararına dayanarak manevi tazminat için ilamlı icra takibi başlattım. Borçlu tarafa icra emri ulaştı. Avukatı icra hukuk mahkemesine itirazda bulunmuş. gerekçeleri ise kendisine tebligat gönderilmemesi, gecikme faizinin başlama tarihinin icra emrinde bulunmaması. Bu gerekçelerle icra takibinin durdurulması iptalini istemiş. (avukatın kendisi de vekalet alacağı için tarafıma icra takibi başlattı) Sorum şu; itiraz etmiş olması haciz işlemini durdurur mu? icra hukuk mahkemesinin kararını beklemek zorunda mıyım? Şimdiden teşekürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top